Top 10 atrakcií v Strednej Dalmácii

Stredná Dalmácia je považovaná za najkrajšiu časť Chorvátska, minimálne čo sa týka trávenia letnej dovolenky. No nielen pláže sú tým, čo sem každý rok priláka množstvo turistov z celého sveta. Bohatá subtropická vegetácia, nádherná príroda a mestá plné pamiatok sú ďalším lákadlom spolu s ostrovmi, tichými prístavmi, drsnými horami a desiatkami hradov. Najlepšie zo všetkého je však teplé Jadranské more, do ktorého sa môžete ponoriť od polovice mája až do konca septembra.

1. Makarska

Mesto s rovnomenným názvom, ako obľúbená dovolenková destinácia – Makarská riviéra, je z jednej strany chránené zátokou, z druhej strany sa opiera o dramatické pohorie Biokovo.  Mesto je živé, má príjemnú pešiu zónu plnú módnych obchodov, reštaurácii a barov. Bludisko starých ulíc sa stretáva na námestiach s bielymi dlaždicami. Na námestí Kacic stojí barokový Kostol sv. Marka a niekoľko elegantných „palácov“, postavených miestnymi bohatými obchodníkmi ešte v 18. storočí počas výrazného benátskeho vplyvu. Pozdĺž prístavu kotvia drevené výletné lode, ktoré ponúkajú jednodňové výlety na Hvar alebo pláž Zlatni Rat na Brači.

Makarska
Pobrežné mesto Makarska. FOTO: depositphotos.com

2. Split

História najväčšieho dalmátskeho mesta siaha do doby, keď sa tu rímsky cisár Dioklecián rozhodol postaviť svoj palác. Ten je dodnes hlavnou pamiatkou Splitu, ktorú musí vidieť každý návštevník. Diokleciánov palác a celé historické centrum Splitu sú na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Prechádzka historickým centrom vás dostane do čias antickej architektúry, uvidíte románsky kostol aj gotický palác, renesančné šľachtické domy a barokové fasády. Split je miestom, kde si pochutíte na gurmánskych špecialitách a víne, kde sa konajú filmové a divadelné festivaly, výstavy, koncerty. Navštíviť môžete aj Jupiterov chrám, Archeologické múzeum, pevnosť Klis, galériu Meštrovic a mnohé ďalšie miesta.

Hodinová veža v Splite
Hodinová veža v Splite. FOTO: depositphotos.com

3. Archeologické nálezisko Salona

Ruiny starovekého mesta Salona, ktoré sa nachádzajú na úpätí hôr severovýchodne od Splitu, sú najdôležitejším archeologickým náleziskom v Chorvátsku. Antické sochy a zaujímavé artefakty sú uložené v Múzeu Tusculum. Salona bolo ilyrijské mesto a prvá zmienka o ňom pochádza z roku 119 pred naším letopočtom, neskôr z neho cisár Augustus urobil administratívne sídlo rímskej provincie Dalmácia. Mesto však upadlo po nájazdoch Avarov a Salona začala chátrať. Z múzea vedie cesta lemovaná cyprusmi až k hradbám, kde uvidíte základy niekdajších budov. S katedrálou z piateho storočia susedia verejné kúpele a uvidíte aj pozostatky Baziliky biskupa Honoria s pôdorysom v podobe gréckeho kríža. V centre mesta kedysi stáli chrámy Jupitera, Juno a Minervy, no dnes už z nich nič neostalo. Neďaleko mesta bol postavený aj amfiteáter, do ktorého sa zmestilo až 18-tisíc ľudí. Zničili ho však Benátčania, aby zabránili tureckým nájazdníkom použiť ho ako úkryt.

Ruiny v meste Salona
Ruiny v meste Salona. FOTO: depositphotos.com

4. Ostrov Brač

„Ostrov Martina Kukučína“ je známy plážou Zlatni Rat a ťažbou mramoru, z ktorého bol postavený napríklad aj Diokleciánov palác alebo Biely dom vo Washingtone. Brač je ale tiež ostrovom viniča, mandlí, olív a višní. Zaujímavosťou je, že najvyšší vrchol Braču Vidova Gora (778 m n. m.) je zároveň najvyšší vrchol všetkých chorvátskych ostrovov. Vápencová časť pobrežia je skalnatá a strmá, zatiaľ čo zvyšok je pomerne nízky a piesočnatý. Vyššie časti ostrova sú na niektorých miestach pokryté borovicami a väčšie alebo menšie borovicové lesy sa nachádzajú okolo všetkých pobrežných miest a dedín. Asi päť kilometrov západne od Bolu sa nachádza „Dračia jaskyňa“, ktorej steny zdobia neobvyklé reliéfy. Podľa miestnych sú dielom mnícha z 15. storočia a zobrazujú anjelov, zvieratá a draka spolu so zmesou kresťanských a pohanských symbolov. Prehliadku jaskyne je potrebné vopred objednať.

Brač
Pohľad na ostrov Brač z mora. FOTO: depositphotos.com

5. Ostrov Hvar

Hovorí sa mu aj „kráľ dalmatínskych ostrovov“. Slávu si získal už v časoch antiky vďaka svojej strategickej polohe. Mierne podnebie, teplé zimy a príjemné letá z neho urobili vyhľadávanú destináciu počas dovolenky v Chorvátsku pre mnohých cestovateľov, ktorých priťahuje stredomorská príroda, bohaté tradície, architektúra, ale tiež rušný nočný život. Na Hvare objavíte obrovské polia levandule, starých olivovníkov a viníc. Kto chce vyskúšať skutočný ostrovný život, zastaví sa radšej v malej krčme ako nablýskanej reštaurácii a dopraje si olivy a miestne šumivé víno.

Ostrov Hvar
Ostrov Hvar. FOTO: depositphotos.com

6. Prírodný park Biokovo

Park v pohorí Biokovo je jedným z 11 prírodných parkov v Chorvátsku. Je známy pre svoj výrazný krasový reliéf s početnými jaskyňami, jamami, prasklinami a skalami, ktoré sem priťahujú veľa speleológov a paleontológov. Najpôsobivejšia časť sa týči do výšky tisíc metrov a oddeľuje dalmatínske vnútrozemie od pobrežia. Masív Biokovo, týčiaci sa vo výške 1500 metrov nad Makarskou riviérou, sa tiahne 36 kilometrov pozdĺž pobrežia a deväť kilometrov do vnútrozemia. Najpopulárnejším cieľom horolezcov a turistov je vrch Vosac, ktorý leží len 2,5 kilometra od Makarskej. Najvyšším vrcholom je Sv. Jure s výškou 1762 metrov. Park je domovom mnohých endemických druhov rastlín a zvierat.

Pohorie Biokovo
Pohorie Biokovo. FOTO: depositphotos.com

7. Ostrov Vis

Vis je perlou medzi chorvátskymi jadranskými ostrovmi, ktorého sa veľa rokov nedotkol rozvíjajúci sa cestovný ruch vďaka jeho strategickej polohe na otvorenom mori. Dlhý čas však slúžil ako vojenská zóna. Keď ho v roku 1989 opustili Titovi bojovníci zanechali za sebou množstvo tunelov a jaskýň, ktoré sú dnes turistickými zastávkami. V niektorých sú vybudované labyrinty podzemných chodieb. Pozdĺž pobrežia sa tiahnu početné malé zátoky, okolo niektorých stoja moderné domy. Vďaka nim, krásnym plážam, prírode a tradičnej architektúre sa dnes ostrov stáva stále častejším turistickým cieľom. Vis bol vždy rajom rybárov a vinárov. Rybárske múzeum v meste Komiža ukazuje slávnu históriu miestnych rybárov. Celkovú príjemnú atmosféru dopĺňajú staré kamenné budovy, postavené z kameňa dovezeného z Braču, ktoré lemujú úzke uličky miest. Vďaka niekoľkým vrakom je Vis aj skvelou lokalitou na potápanie.

ostrov Vis
Ostrov Vis FOTO: depositphotos.com

8. Gradac

Mesto Gradac je administratívnym a turistickým centrom Gradacskej riviéry s jednou z najdlhších a najkrajších pláží v celej oblasti. Mesto existovalo už za rímskych čias. Počas krétskej vojny v 17. storočí bol postavený kostol sv. Michaela, v ktorom nájdete zachované kresby líčiace bitku medzi Turkami a Benátčanmi v okolí Gradaca. V opustenej obci Čista neďaleko Gradaca je možné nájsť pozostatky opustených domov postavených v tradičnom štýle. Jedna z najstarších dochovaných stavieb v oblasti je Kaplnka sv. Paškvalina na kopci Plana. Gradac je posledným mestom Makarskej riviéry.

Gradac
Obľúbené letovisko Gradac. FOTO: depositphotos.com

9. Brela

Mesto je situované asi 15 kilometrov severozápadne od Makarskej na úpätí pohoria Biokovo a považuje sa za začiatok Makarskej riviéry. Už dlhý čas je vďaka krásnej prírode, boroviciam, kamienkovej pláži a čistému moru známa ako jedno z najatraktívnejších turistických miest v Chorvátsku. V Brele sa nachádza kostol Panny Márie, ktorý je významnou pamiatkou z 18. storočia a farský kostol sv. Štefana z 19. storočia. Stredoveké pohrebisko je dnes archeologickým parkom s ôsmimi náhrobnými kameňmi zdobenými reliéfmi.

Brela
Pobrežné mesto Brela. FOTO: depositphotos.com

10. Kaštela

Rozprestiera sa v zálive Kaštela medzi mestami Split a Trogir. S viac ako 40-tisíc obyvateľmi je druhým najväčším mestom tejto oblasti. Obývaná bola už v starých rímskych dobách, čo dokazujú archeologické nálezy. V časoch osmanských výbojov bolo v blízkosti mesta vybudovaných sedem pevností, ktoré mali ochrániť pánov zo Splitu a Trogiru. Podľa hradov Kaštel Sucurac, Kastel Gomilica, Kastel Luksic, Kastel Stari, Kastel Novi a Kastel Štafilic dostala Kaštela aj pomenovanie. Vďaka svojej geografickej polohe je mesto dobre spojené so zvyškom sveta – leží na odbočke z diaľnice smerom z letiska a blízko je aj trajektový prístav v Splite.

Historická pevnosť Kastel Gomilica
Historická pevnosť Kastel Gomilica. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Pláže na Makarskej riviére sú obzvlášť krásne a hlavne čisté. Takmer všetky sú obklopené borovicami, čo je veľmi výhodné, ak hľadáte kúsok tieňa. Špeciálne vybudovaná promenáda spája všetky letoviská pozdĺž pobrežia.

Pláž na Makarskej riviére
Pláž na Makarskej riviére. FOTO: archív CK Satur

Jednou z najkrajších a najznámejších štrkových pláží Dalmácie je Zlatni Rat na ostrove Brač neďaleko Bolu. Tiahne sa ako prst do Jadranu. Vďaka občasnému silnejšiemu vetru je obľúbená aj u windsurferov. Poskytuje však aj širokú škálu možností na kúpanie a opaľovanie.

Pláž Zlatni Rat
Pláž Zlatni Rat. FOTO: archív CK Satur

Pláž Brela je taká dokonalá, že možno len ťažko uveríte, že ste ešte stále v Európe. Je to jedna z najlepších pláží Chorvátska s čistou vodou, ktorá je dlhá asi šesť kilometrov. A dokonca je piesočnatá, aj keď piesok skôr pripomína drobný štrk. Každá zátoka pláže Brela je ako súkromný úkryt lemovaný borovicami.

Pobrežie pri Brele
Pobrežie pri Brele. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Chorvátska kuchyňa je široká a pestrá, ovplyvnená susednými krajinami a rôznymi národmi, ktoré sa premleli na jeho území. Tradičné jedlá majú určitú podobu s talianskymi, rakúskymi, maďarskými a tureckými. Dalmatínske jedlo v mestách pozdĺž dalmátskeho pobrežia a na ostrovoch je silne založené na rybách, olivovom oleji a koreninách ako cesnak, rozmarín a petržlen.

Jedlu pasticada s njokima sa hovorí aj „kráľovná dalmatínskej kuchyne“ a je to zrejme najpopulárnejšie dalmatínske jedlo. Každý dom a každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý má však rovnaký základ – teľacie mäso marinované niekoľko dní vo vínnom octe a potom dusené niekoľko hodín, najskôr vo vlastnej šťave, neskôr s červeným vínom. Podáva sa s domácimi haluškami.

Hobotnica ispod peke je v podstate akýkoľvek druh mäsa alebo chobotnica a morské plody varené so zeleninou pod pokrievkou, ktorá je zvonka pokrytá uhlíkmi. Mäso sa týmto spôsobom zmení na krehké a šťavnaté, kým zelenina a zemiaky dostanú sladkú chuť. Omáčka je vynikajúca a najlepšie chutí s čerstvým pečivom.

Tradičné dalmatínske jedlo podávanej v strednej Dalmácii je soparnik, pikantný koláč naplnený mangoldom. Chorvátske ministerstvo kultúry ho dokonca vyhlásilo za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska a každý rok sa koná festival Soparnik.


Vyberte si svoju dovolenku v Strednej Dalmácii z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook