TOP 10 atrakcií v Ras Al Khaimah

Najsevernejší región v Spojených arabských emirátoch obklopuje mohutné Hajarské pohorie, ktoré dramaticky klesá k pobrežiu a vytvára tak skvelú základňu pre objavovanie a výlety. Historicky ide tiež o významný región, archeologické nálezy dokonca ukazujú, že oblasť Ras Al Khaimah bola obývaná už v treťom tisícročí pred naším letopočtom. Aj keď je väčšina emirátu moderná, turistov láka nádherná oblasť Jazirat al-Hamra, ktorá ukazuje pokojný život lovcov perál a rybárov, aký žili aj pred ropným boomom v polovici 20. storočia. Rasa l Khaimah je najzelenší emirát, kde v posledných rokoch pribúdajú stále luxusnejšie hotely známych svetových sietí. Na dovolenku do Ras Al Khaimah však láka predovšetkým 64 kilometrov krásnych piesočnatých pláží.

1. Národné múzeum Ras Al Khaimah

Kedysi to bol palác a rezidencia rodiny Al Qasim (vládnucej rodiny v emiráte), ktorá tu sídlila až do roku 1964. Dnes sa Národné múzeum Ras Al Khaimah považuje za najbohatšie monumentálne múzeum v Spojených arabských emirátoch. Uchováva vynikajúce zbierky archeologických a etnologických artefaktov. Časť Qawasim na prvom poschodí je obzvlášť zaujímavá pre zbierku dokumentov, rukopisov a zmlúv medzi vládcami Ras Al Khaimah a Veľkej Británie. Nechýbajú ani exponáty tradičných zbraní patriacich vládnucej rodine a archeologické zobrazenia najstarších osád. Etnografická časť múzea zobrazuje tradičný život v emiráte, vrátane architektúry, pestovania datlí, farmárčenia a rybolovu.

Múzeum v Ras Al Khaimah
Múzeum v Ras Al Khaimah. FOTO: depositphotos.com

2. Pevnosť Dhayah

Jediná zachovaná pevnosť na kopci v celých Spojených arabských emirátoch je práve Dhayah. Pôvodne bola postavená v 16. storočí na obranu pred nepriateľmi. Ako obranná vojenská veža zohrala v dejinách Ras Al Khaimah dôležitú úlohu. Bitka medzi emirátom a britskými jednotkami v roku 1819 viedla z zničeniu veľkého počtu opevnení. V súčasnosti je pevnosť vyhľadávaná nielen pre jej historickú hodnotu, ale aj panoramatické výhľady z hradieb na emirát, Arabský záliv a pohorie Al Hajar.

Pevnosť Dhayah
Pevnosť Dhayah. FOTO: archív CK SATUR

3. Jazirat al-Hamra

Chcete tie najlepšie fotky z dovolenky v Ras Al Khaimah? Vyberte sa do opustenej rybárskej dediny Jazirat al-Hamra, nachádzajúcej sa hneď vedľa mesta Ras Al Khaimah. Rozpadnutá tradičná architektúra vytvorená z koralových blokov je pripomienkou jednoduchého miestneho života, ktorý tu kedysi prúdil. V minulosti tu žili lovci perál a rybári, no aj poslední dedinčania opustili dedinu v 60. rokoch minulého storočia. Zachovať budovy pomohlo len suché púštne podnebie, takže v ňom budete mať pocit, akoby ste sa stratili v čase.


4. Khatt Springs

Ras Al Khaimah nemá len horúce púštne podnebie, ale aj horúce pramene. Rezort Khatt Springs je oblasť s minerálnymi bazénmi situovaná uprostred oázy lemovanej olivovými palmami. Ak vás teda trápia zdravotné problémy alebo si len chcete dopriať relax v kvalitnom wellness, rezort vyzerajúci ako hrad je pre vás to pravé. Okrem horúcich prameňov ponúka liečbu drahými kameňmi, liečbu horúcimi kameňmi a ayurvédske procedúry. Voda v prameňoch dosahuje teplotu okolo 40 stupňov Celzia. Vďaka minerálom, ktoré obsahuje je vhodná na liečenie kožných a reumatických ochorení. Dostanete sa sem ľahko, od centra Ras Al Khaimah sú pramene Khatt Springs vzdialené len 20 minút cesty.


5. Pohorie Hajar

Drsné a surové Hajarské pohorie dominuje scenérii Ras Al Khaimah a vytvára oblasť ako stvorenú na výlety do prírody. O pohorí turisti hovoria ako o prírodnom zázraku. Najdramatickejšie vyzerá z diaľky, keď sa jeho svahy zvažujú až do mora. Zaujímavé na horách je určite aj to, že vznikli pred viac ako 70 miliónmi rokov. S výškou 1934 metrov je Jebel Jais, ktorá je súčasťou pohoria Hajar, najvyššou horou Spojených Arabských Emirátov. Až takmer na vrchol vedie 20-kilometrová cesta otvorená v roku 2014, ktorá prechádza celým horským svahom, takže je z nej bezkonkurenčný výhľad do celého okolia. Na jej zdolanie nepotrebujete džíp, zvládne ju aj klasické auto. Ako však bude hora vyzerať o pár rokov, je zatiaľ otázne. Plány do budúcnosti totiž rátajú s vybudovaním lyžiarskeho areálu na jej vrchole. K tomu by samozrejme pribudli aj všetky veci, ktoré k tomu patria ako hotely, reštaurácie, horské chaty či obchodíky. Dnes si ale môžete vychutnať poriadne dobrodružstvo – výstup na Jebel Jais po ceste „via ferrata“. Profesionálni inštruktori vás povedú pozdĺž veľkolepej trasy, na ktorej sú tri úžasné „zip line“.

Vrch Jebel Jais
Vrch Jebel Jais. FOTO: depositphotos.com

6. Polostrov Musandam

S emirátom Ras Al Khaimah susedí polostrov Musandam, ktorý však nie je súčasťou Emirátov, ale Ománu. Polostrov stráži južnú stranu strategicky dôležitého Hormuzského prielivu. Vďaka jeho krásnym „khorom“ (skalným údoliam), malým dedinám a dramatickým cestám sa mu hovorí aj „Nórsko Arábie“. Ak trávite svoju dovolenku v Ras Al Khaimah, vyberte sa sem na výlet. Prídete do úplne inej krajiny, kde zabudnete, čo je to ponáhľať sa za niečím. Cestou uvidíte rybárov, ktorí vyťahujú svoj denný úlovok, rybárstvo je tu totiž aj dnes tradičným spôsobom obživy, občas zbadáte typické ománske pevnosti a započúvate sa do orientálnej hudby.

Polostrov Musandam
Polostrov Musandam. FOTO: depositphotos.com

7. Iceland Water Park - zatvorené

Potrebujete aspoň na chvíľu „vypnúť“ z púštnej horúčavy? To najlepšie osvieženie nájdete v zábavnom vodnom parku Iceland s arktickou tematikou. Park je plný predovšetkým počas víkendov, keď sa tu túži schladiť väčšina rodín. Práve deti sa tu určite zabavia najviac, no niečo pre seba si nájdu aj dospelí. Tobogany, olympijský bazén, bazén pre menšie deti, to sú len niektoré z atrakcií. Samozrejmosťou je množstvo stánkov s občerstvením. V porovnaní s modernými a novovybudovanými aquaparkami v Dubaji, môže Iceland pôsobiť menej bombasticky. Na druhej strane je však cenovo dostupnejší, takže si ho môžu dovoliť aj rodiny s nižším rozpočtom.

Vodný zábavný park Iceland
Vodný zábavný park Iceland. FOTO: archív CK SATUR

8. Manar Mall

Prvé obchodné a rekreačné centrum v Ras Al Khaimah ponúka klasiku ako približne 120 obchodov, kinosálu a stravovacie možnosti. Okrem toho tu však nájdete aj niečo navyše - vodné športy, elektronické herné centrum, 10 kilometrovú okružnú pretekársku dráhu, kde od septembra do apríla uvidíte ťavie preteky, ale tiež promenádu a pláž.

nákupné centrum Manar Mall
Nákupné centrum Manar Mall. FOTO: facebook.com/ Manar Mall

9. Jazda na koni

Kone sú veľmi dôležitou súčasťou arabského dedičstva. Nádherné plnokrvníky uvidíte v Al Dahaisa Stables, jazdeckej škole pre deti a ženy. Pokojné miesto sa môže pochváliť malebnou krajinou a ohromujúcim pozadím, ktoré vytvára pohorie Hajar. Stajne Al Dahaisa Stables boli založené v 70. rokoch . Šejkova dcéra ich neskôr prestavala na chovnú farmu a v roku 2015 otvorila jazdeckú školu pre verejnosť.

Kone v Ras Al Khaimah
Kone v Ras Al Khaimah. FOTO: aldahaisastables.com

10. Ras Al Khaimah Zoo

Neďaleko Saqr Parku je situovaná aj zoologická záhrada Ras Al Khaimah, ktorá v emiráte pribudla v roku 2014. Je to tretia najväčšia zoo v Spojených arabských emirátoch, po zoologických záhradách v Al Ain a Abu Dhabi. Turisti v zoo uvidia africké a biele levy, biele a vzácne zlaté tigre, čierne pantery, gepardy, rôzne vtáky, antilopy alebo divoké býky. Okrem toho môžete využiť aj jazdecké školenie alebo priestor pre prechádzky a odpočinok. Ak sa vám nechce veľa chodiť, zoo ponúka možnosť prenajať si auto, s ktorým sa prejdete celým rozľahlým priestorom. Treba mať len platný vodičský preukaz.

Ras Al Khaimah Zoo
Ras Al Khaimah Zoo. FOTO: facebook.com/ RAK ZOO

Tipy na najlepšie pláže

Odmenou emirátu Ras Al Khaimah sú pre všetkých dovolenkárov dlhé úseky pláže a príjemná teplota vody v Perzskom zálive. Hotelové rezorty majú svoje vlastné súkromné pláže, mnohé s prírodnými lagúnami. Z vodných športov si môžete vyskúšať takmer všetko od windsurfingu až po jazdu na banáne a wakeboarding. Na pláži si zasa zahráte futbal alebo volejbal a využiť môžete aj „telocvične“ pod holým nebom.

Piesočnaté pláže v Ras Al Khaimah
Piesočnaté pláže v Ras Al Khaimah. FOTO: depositphotos.com

Pobrežná oblasť medzi Ras Al Khaimah Rotana a pevnosťou Al Hamra ukrýva množstvo jemných nedotknutých pláží. Aby ste sa však na ne dostali, budete potrebovať auto 4x4 a vydať sa cez duny. Za namáhavou cestou na vás čaká pokojná a takmer opustená zátoka s krištáľovo čistou vodou a jemným pieskom. Na pláži však nie je žiadne vybavenie, preto si všetko potrebné (vodu, jedlo) prineste so sebou.


Tipy na tradičné jedlo

Kuchyňa Ras Al Khaimah je známa svojimi lahodnými jedlami a receptami, ktoré prechádzajú z generácie na generáciu. Keďže tunajší obyvatelia boli po celé stáročia námorníkmi a obchodníkmi, priniesli si exotické rastliny, koreniny a recepty z celého sveta. Aj preto v miestnych pokrmoch zacítite príchuť Indie, Egypta, Iránu či Turecka.

Populárnym jedlom je ghuzi, pripravené z jahňacieho mäsa podávaného na ryži so zeleninou a orechmi. Esh asarya je jedlo známe ako „chlieb z háremu“. V podstate ide o druh syrového koláča s krémovou polevou. Vďaka jemnej chuti má toto jedlo osobitné miesto medzi dezertmi.

Vegetariánskou verziou arabskej kuchyne je tabbouleh, šalát pripravený z bulguru, paradajok, zelenej cibule a uhorky, ochutený čerstvou mätou a citrónovou šťavou. Nielenže je to skvelé a zdravé jedlo, ale dokáže vás tiež zasýtiť.

Tabbouleh
Tabbouleh. FOTO: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook