TOP 10 atrakcií v Dubaji

Žiarivý Dubaj je top miestom pre dovolenku v Spojených arabských emirátoch. S budovami, ktorých vrcholy sa strácajú v oblakoch, a nákupnými centrami sa zmenil z púštnej oblasti na turistický hot spot, kam sa dovolenkári vydávajú za teplým slnkom a rodinnou zábavou. Dubaj je známy pre atrakcie ako najvyššia budova sveta alebo ohromné nákupné centrá, skrývajúce množstvo prekvapení. Ale v meste objavíte aj veľa kultúrnych zaujímavostí a tradície.

1. Burj Chalífa a Dubajská fontána

Čím iným by sme mohli náš zoznam začať, ak nie najvyššou budovou sveta Burdž Chalífa. S výškou 828 metrov prirodzene dominuje panoráme Dubaja, ale jej skutočnú majestátnosť oceníte až pri pohľade zblízka alebo dokonca zvnútra. Za jasného dňa je výhľad z plošiny na 124. poschodí absolútne ohromujúci a prekonať ho môže snáď len výhľad z luxusného lounge At The Top Sky na 148. poschodí. Najlepšie fotografie panorámy mesta vznikajú v noci, keď je celé mesto vysvietené. Dovolenka v Dubaji je mimoriadne obľúbená a návštevu Burdž Chalífa má na svojom zozname takmer každý, preto si vstupenku kúpte radšej vopred.

Keď sa ocitnete opäť na zemi, pristavte sa aj na promenáde priamo pred budovou, kde večer každú polhodinu predvádza svoje predstavenie najväčšia tancujúca fontána na svete Dubai Fountain. Tvorí ju päť kruhov rozličných veľkostí a dva oblúky. Stojí v umelo vybudovanom jazere Burj Khalifa Lake, na ktorého mieste bola ešte pred pár rokmi len suchá púšť. Vybudovanie fontány, navrhnutej spoločnosťou, ktorej dielom je aj známa fontána Belagio v Las Vegas, stálo Dubaj vyše dvesto miliónov dolárov. Prúd vody vytryskne až do výšky 150 metrov, čo je približne výška 50-poschodovej budovy. V jednej chvíli tak do vzduchu vyletí až 83-tisíc litrov vody. Dĺžka fontány je 275 metrov. Počas svetelnej šou ju osvetľuje 6600 svetiel a vraj je ich žiaru vidieť až z vesmíru.


2. Palmový ostrov

Umelo vybudovaný ostrov v podobe palmy, Palm Jumeirah, je jedným z najväčších ľuďmi vytvorených ostrovov na svete a predstavuje triumf ľudskej vynaliezavosti. Stojí na ňom množstvo najznámejších a najluxusnejších hotelov ako Waldorf Astoria alebo Atlantis, The Palm. S pevninou ho spája jednokoľajová električka, dostať sa naň teda nie je žiadny problém. Určite stojí za návštevu aj prípade, že budete ubytovaní v hoteli mimo Palmového ostrova. 

Palmový ostrov
Palmový ostrov. FOTO: depositphotos.com

3. Nákupné centrá Dubai Mall a Mall of The Emirates

Hneď vedľa Burdž Chalífa sa nachádza hlavné nákupné centrum mesta Dubai Mall. Ak by ste chceli prejsť všetky jeho obchody, mali by ste čo robiť, je ich tu spolu viac ako 1200. Rovnako sa vám za jeden deň (ale asi ani za celú dovolenku v Dubaji) nepodarí zájsť do každej zo 150 reštaurácií. Dubajské nákupné centrá však nie sú len o obchodoch a jedle, ale aj o poriadnej zábave. V Dubai Mall nájdete napríklad krytý tematický park, klzisko, obrovský vodopád, fontánu, hernú zónu, kino, veľké akvárium a podvodnú zoo. V ohromnej nádrži žije približne 140 druhov morských živočíchov. Po vstupe do podvodnej zoo sa prejdete cez tunely, ale v ponuke sú aj iné aktivity ako prehliadka na lodi s preskleným dnom, šnorchlovanie alebo potápanie so žralokmi.

akvárium v nákupnom centre Dubai Mall
Obrovské akvárium v nákupnom centre Dubai Mall. FOTO: archív CK SATUR

Druhým obľúbeným nákupným strediskom mesta je Mall of The Emirates, kde sa okrem nakupovania zapotíte aj v zimnej bunde a na lyžiach, pretože jeho súčasťou je lyžiarsky areál Ski Dubai s piatimi lyžiarskymi traťami rôznej náročnosti, Freestyle zónou pre snowboardistov, lanovkou a vlekom. Nechýba ani priestor na stavanie snehuliakov alebo guľovačku. Ani nebudete vedieť, že priamo nad vami páli horúce slnko. Teplota sa v SKI Dubai totiž pohybuje okolo -2 stupňov Celzia. Snehové radovánky zabezpečuje asi 6000 ton snehu a 27 snežných diel.

Lyžiarsky areál v Mall of the Emirates
Lyžiarsky areál v Mall of the Emirates. FOTO: depositphotos.com

4. Dubajská zátoka

Dubaj môže byť známy svojou blýskavou atmosférou a očarujúcimi vežami, ale skutočným srdcom mesta stále ostáva Dubajská zátoka. Rozdeľuje mesto na severnú a južnú časť. Zátoka bola tým, čo sem v minulosti priťahovalo prvých osadníkov, ktorý lovili perlorodky a ryby. Malé dediny vyrastali pri jej brehoch už pred 4000 rokmi, no skutočný rozmach nastal v osemdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa prisťahoval kmeň Bani Yas. Malí obchodníci ešte aj dnes používajú tradičné lode dhow ktoré uvidíte zakotvené pri brehoch. Niektoré z nich môžu byť dokonca staršie ako sto rokov. Pri návšteve zátoky budete pozorovať nakladanie a vykladanie tovaru. Domáci často volajú turistov, aby nastúpili na loďku a sledovali život tradičných námorníkov. Mnohé z lodí sa plavia až do Kuvajtu, Iránu, Ománu, Indie alebo Afriky. Tento malý pozostatok tradičnej ekonomiky v Dubaji je stále rušným a fascinujúcim miestom.

Dubajská zátoka
Dubajská zátoka. FOTO: archív CK SATUR

V pevnosti Al Fahidi, na južnej strane zátoky, sídli Dubajské múzeum. Pevnosť bola v minulosti vybudovaná práve na ochranu zátoky. Jej steny sú postavené z koralov a vápna, horné podlažie podopierajú drevené stĺpy a strop tvoria palmové listy, bahno a sadra. V minulosti pevnosť slúžila ako rezidencia pre vládnucu rodinu, sídlo vlády aj väzenie. Dnes je v nej mestské múzeum, ktoré zachytáva premenu Dubaja z jednoduchej osady na dnešný klenot medzi emirátmi.

Dubajské múzeum
Dubajské múzeum. FOTO: archív CK SATUR

5. Bastakia (Starý Dubaj)

Štvrť Bastakia (niekedy nazývaná aj štvrť Al-Fahidi) bola postavená na konci 19. storočia, aby sa v nej mohli usídliť bohatí perzskí obchodníci, zaoberajúci sa obchodom s perlami a textilom. Dodnes sa v tejto časti mesta zachovali koralové a vápencové budovy, mnohé so stenami pokrytými veternými vežami. Tie v podstate slúžili ako prvá forma klimatizácie – vietor, ktorý zachytili, prechádzal ďalej do vnútra domov. Bastakia sa vyznačuje arabskou architektúrou, úzke uličky sú dôkazom, že v Dubaji sa kedysi žilo oveľa pomalšie. Vo vnútri Bastakie stojí Galéria Majlis s kolekciou tradičnej arabskej keramiky a nábytku. Galéria XVA vystavuje kolekciu súčasného umenia, pričom sama sídli v jednej z historických budov.

Stará štvrť Dubaja
Stará štvrť Dubaja. FOTO: depositphotos.com

6. Zábavný park Aquaventure a vodný park Wild Wadi

Vodný zábavný park Aquaventure je súčasťou areálu hotela Atlantis, The Palm na slávnom Palmovom ostrove. Tobogany v parku patria k najlepším na svete, ako inak. Jedinečná je napríklad atrakcia Aquaconda, najdlhší tobogan na svete, alebo deväť poschodová šmykľavka s príznačným názvom Skok viery. Zaujímavé je aj podmorské safari a špeciálna vodná plocha pre menšie deti. Aby ste načerpali energiu po všetkých adrenalínových zážitkoch, môžete si oddýchnuť na 700 metrov dlhej pláži s bielym pieskom.

Vodný park Aquaventure
Vodný park Aquaventure. FOTO: archív CK SATUR

Ďalší aquapark Wild Wadi je situovaný medzi známymi hotelmi Burj Al Arab a Jumeirah Beach Hotel. Pre hostí má pripravených niekoľko bazénov, tobogánov, vodopád a dokonca aj simulátor surfovania. Nájdete v ňom 30 atrakcií pre celú rodinu, ale aj niektoré adrenalínové „chuťovky“ ako poriadne rýchla šmykľavka Jumeirah Sceirah, kde si vyskúšate jazdu rýchlosťou 80 km/h, Tantrum Alley je zasa kombináciou toboganu a dvoch tornád, s Master Blasters sa dostanete do výšky 15 metrov.

Park Wild Wadi
Park Wild Wadi. FOTO: archív CK SATUR

7. Dubai Miracle Garden

V Dubai Miracle Garden na vás čaká poriadne prekvapenie a skutočný zázrak – obrovská záhrada uprostred púšte, ktorá je domovom okolo 100 miliónov kvetov. Dubai Miracle Garden je súčasťou Dubailandu, ambiciózneho projektu, ktorý by mal byť najväčším zábavným parkom na svete. Pestré kvety vytvárajú tradičné kvetinové záhony, no to nie je všetko. Stredobodom pozornosti sú vytvarované úžasné srdcia, hviezdy, iglu alebo pyramídy. Súčasťou je aj Butterfly Garden, Motýlia záhrada. Na rozlohe 1800 metrov štvorcových stojí deväť pavilónov s motýľmi rôznych farieb, veľkostí a druhov. Medzi kupolami pribudne aj lákavé motýlie múzeum a park. Na rozdiel od Dubai Miracle Garden, ktorá je na vrchole leta uzavretá, záhrada motýľov bude otvorená počas celého roka. 

Dubai Miracle Garden
Dubai Miracle Garden. FOTO: depositphotos.com

8. Hotel Burj Al Arab

Burj Al Arab, známy aj ako Plachetnica pre svoj jedinečný tvar, je najvyšší hotel na svete. Má výšku 321 metrov a stojí na umelo vytvorenom Palmovom ostrove pri pobreží Dubaja. Navrhnutý bol tak, aby pripomínal plachtu tradičných arabských lodí dhow. V noci je hotel mimoriadne osvetlený, čo vytvára pestrú svetelnú šou. Burj Al Arab je jedným z najdrahších hotelov sveta – noc v najluxusnejšej suite stojí viac ako 15-tisíc dolárov (cca 14-tisíc eur). Pre tých s neobmedzenými finančnými možnosťami je určite zaujímavou večera v podmorskej reštaurácii Al Mahara. Dokonalý panoramatický výhľad je z baru Skyview.


9. Dubajská opera

V srdci Dubaja v novej štvrti „Opera District“ pribudla v polovici roka 2016 Dubajská opera. Úžasné miesto, ak zatúžite po trochu kultúry, pretože sa snaží priblížiť londýnskemu West Endu alebo Broadwayu na Manhattane. Ponúka výhľad na Dubai Fountain a stojí v tesnej blízkosti Burdž Chalífa. Navrhnutá bola tak, aby tvarom pripomínala loďku dhow. Zadná časť budovy smeruje nahor a slúži ako foyer, stojisko pre taxíky a parkovisko. Scéna je navrhnutá tak, aby sa dala ľahko zmeniť na tri platformy – divadlo, sálu alebo koncertnú halu. V opere sa niečo koná celý rok – slávne hudobné divadelné predstavenia, koncerty svetových hudobníkov, opera, balet, koncerty klasickej hudby, menšie produkcie aj komediálne večery. Počas svojej dovolenky v Dubaji určite v programe objavíte niečo, čo by ste si radi pozreli.

Dubajská opera
Dubajská opera. FOTO: dubaiopera.com

10. Dubajské zábavné parky a nový park IMG World of Adventures

Dubaj sa stáva skutočným zábavným rajom. Časť s názvom „Dubai Parks and Resorts“ spája množstvo zábavných atrakcií na jednom mieste. Tento mamutí projekt zahŕňa zábavné parky svetovej úrovne. Patrí sem Motiongate inšpirovaný Hollywoodom, kde sa atrakcie krútia okolo filmov a filmových hviezd. Časť Bollywood Parks prináša niečo viac zo zákulisia indického filmového priemyslu. V Legolande môžu deti stráviť aj celý, pričom všade okolo nich budú výtvory postavené z obľúbenej stavebnice. Pribudnúť má aj vodný park Legoland.

IMG World of Adventures síce nie je súčasťou tohto tematického areálu, ale rozhodne by ste ho nemali obísť. Medzi dubajské atrakcie pribudol v roku 2016 a svojím návštevníkom sľubuje zábavu, vzrušenie a rýchlosť. Má veľkosť ako 28 futbalových ihrísk, takže si viete predstaviť, že na túto plochu sa zmestí neuveriteľne veľa atrakcií. Rozdelený je do štyroch častí – v jednej stretnete najznámejších hrdinov Marvelových komiksov, v ďalšej sa možno budete chcieť skryť pred ohromnými pohyblivými dinosaurami. Menšie deti si zamilujú časť venovanú rozprávkam z Cartoon Network. Poslednou časťou je IMG Boulevard, prevažne reštauračná a obchodná zóna. Ak nechcete prísť o chuť k obedu, prehliadku atrakcie s názvom Haunted Hotel si nechajte radšej na neskôr. Súčasťou parku je aj prvé 5D kino na svete.

Zábavný park IMG World of Adventures
Zábavný park IMG World of Adventures. FOTO: facebook imgworlds

Tipy na najlepšie pláže

Plážovou destináciou číslo jedna je pre návštevníkov Dubaja pláž Jumeirah. Okolo pásu s bielym pieskom stoja úžasné hotely. Pláž má výborné vybavenie s množstvom ležadiel, reštaurácií a vodných športov.

Pláž Jumeirah
Pláž Jumeirah. FOTO: depositphotos.com

Perfektným miestom na otestovanie vašich športových zručností je pláž Kite beach. Tento dlhý úsek bieleho piesku sa nachádza južne od pláže Jumeirah. Nájdete tu množstvo aktivít ako kite surfing, paddleboarding a mnohé iné. Okrem toho si počas celého dňa vychutnáte aj pohľad na hotel Burj Al Arab.

Kite beach
Kite beach. FOTO: depositphotos.com

Veľmi obľúbenou plážou vedúcou od Kite Beach k hotelu Burj Al Arab je Burj beach. Populárnymi športmi v tejto časti sú volejbal alebo futbal. Celá táto oblasť sa veľmi modernizuje a prináša všetko, čo turisti potrebujú. Práve tu si urobíte úžasné fotografie s „pravým Dubajom“.

Pláž neďaleko hotela Burj Al Arab
Pláž neďaleko hotela Burj Al Arab. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Dubaj je najlepším miestom, kde ochutnáte pestrú zmes jedál, vrátane iránskej, libanonskej a arabskej kuchyne. Najdôležitejšími jedlami sú predjedlá a šaláty.

V Guinessovej knihe rekordov je ako jedno z najväčších jedál zapísaná plnená ťava. Tento slávnostný recept pripravovali beduíni pri významných ceremóniách a príležitostiach. Plnka má niekoľko vrstiev a skladá sa z kuracieho mäsa, vajec, rýb a baranieho mäsa.

Exotickú chuť Spojených arabských emirátov prináša jedlo al haares. Ide v podstate o veľmi jednoduchý pokrm, ktorý sa však pripravuje dlhý čas. Pozostáva zo pšenice, mäsa a soli. Všetky ingrediencie sa spoločne niekoľko hodín varia a následne pečú. Samozrejmosťou sú obľúbené jedlá falafel a humus.

V dubajských reštauráciách často natrafíte aj na ghuzi, jedlo z jahňaciny podávanej na ryži so zeleninou a orechmi. Matchbous je ďalší jahňací recept, pri ktorom a však mäso okorení špeciálnym korením a podáva sa s paradajkami a ryžou. Obľúbeným dezertom je mehalabiya, osviežujúci puding pokropený ružovou vodou a ochutený pistáciami.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook