TOP 10 atrakcií v Bulharsku

Ak uvažujete o dovolenke v Bulharsku, ale obávate sa, že po dvoch dňoch by ste sa na pláži začali nudiť, môžete na ne pokojne zabudnúť. Východoeurópska krajina je plná hôr, nížin v blízkosti Dunaja, úrodnej poľnohospodárskej pôdy a piesočnatých pláží pozdĺž pobrežia Čierneho mora. Bulharsko je tiež domovom pôvabných odľahlých dedín, kúzelných kláštorov a žiarivých stredovekých miest. Cestovať sem znamená objavovať úžasné pamiatky UNESCO, preskúmavať miestne tradície a kultúru.

1. Kláštor Rila

Najväčší a najslávnejší bulharský kláštor patrí vďaka svojej polohe v krásnom zalesnenom údolí pohoria Rila k najznámejším turistickým atrakciám. Známy je aj ako Jeruzalem Bulharska. Datuje sa do desiateho storočia, no väčšina z toho, čo dnes turisti vidia, pochádza až z 19. storočia, kedy bol prestavaný po ničivom požiari. V roku 1983 bol kláštor zaradený k svetovému dedičstvu UNESCO. Keď vstúpite na nádvorie a ohromí vás dokonalá harmónia kostola, ladných oblúkov, čiernych a bielych pruhov, chrličov a škridľovej strechy, pochopíte, prečo sa práve on stal jednou zo svetových pamiatok. V diaľke sa čnejú vrcholky pohoria Rila, ktoré je súčasťou Národného parku Rila. Horské útočisko je domovom množstva zaujímavých živočíchov a rastlín. Park je veľmi obľúbený medzi európskymi horolezcami.

kláštor Rila
Kláštor Rila. FOTO: depositphotos.com

2. Sofia

V hlavnom meste Bulharska nájdete Národnú operu a balet, Národné divadlo, Národnú galériu umenia, Kostol Bojana a Národný palác kultúry. Miestni obyvatelia si všetky tieto pamiatky veľmi cenia, pretože majú veľký význam pre históriu aj súčasnosť ich mesta. Keď sa pokocháte históriu, môžete sa opäť vrátiť do prítomnosti, zatúlať sa do niektorého z módnych butikov (najlepšie na ulici Vitosha), poprechádzate sa po početných promenádach a elegantných uliciach. Na oddych slúži niekoľko príjemných parkov, ktoré poskytujú útočisko pred slnkom. V lete sa v uliciach koná populárny trh, ktorý je centrom obchodu s produktmi miestnych obyvateľov.

kostol v Sofii
Jeden z kostolov v Sofii. FOTO: depositphotos.com

3. Sedem jazier

Vysoko v pohorí Rila sa nachádza aj ďalšia turistická atrakcia – ľadovcové jazerá. Ak sa rozhodnete pre ich návštevu počas leta, neprídete o nič z ich jedinečnosti. Aj v júni sa totiž často stane, že sú stále zamrznuté. Jazerá sú umiestnené nad sebou v horskom údolí, prepojené potokmi a vodopádmi. Prístup k jazerám nie je práve najjednoduchší, no aspoň časť cesty pomôže zdolať lanovka. Podľa legendy vznikli jazerá zo sĺz ženy – obryne, ktorá plakala za svojím milým.

ľadovcové jazerá v pohorí Rila
Úžasné ľadovcové jazerá v pohorí Rila. FOTO: depositphotos.com

4. Varna

Najväčšie mesto a zároveň letovisko leží na pobreží Čierneho mora. Nájdete v ňom všetko – fascinujúcu históriu, aktívny prístav a živú zábavu pri mori. Varna je domovom najväčšieho bulharského kúpeľného komplexu, Archeologického múzea a tiež malebných reštaurácií. Jednou z najznámejších budov v celej Varne je Katedrála Nanebovzatia Panny Márie. V blízkosti prístavu sa nachádza Morský park s delfináriom, zoo a kasínom pre dospelých. Je to miesto, kde prichádzajú relaxovať obyvatelia Varny, ale aj turisti. Hravo tu strávite celý deň, okrem prehliadky delfinária môžete blúdiť pozdĺž širokých promenád, vedľa záhonov, v tieni paliem a listnatých stromov. V Aleji kozmonautov objavíte sochu Jurija Gagarina. Mesto ponúka širokú škálu kultúrnych a hudobných podujatí, ktoré sú počas letných mesiacov nevyhnutnou samozrejmosťou. Varna má výhodnú pozíciu ako východiskový bod na poznávanie severnej časti pobrežia Čierneho mora.

Prístav vo Varne
Prístav vo Varne. FOTO: depositphotos.com

5. Sozopol

Jedno z najstarších miest na bulharskom čiernomorskom pobreží bol známy už v šiestom storočí nášho letopočtu. Vtedy sa mu pre sochu Apolóna hovorilo Apolonia. Vďaka histórii, krásnemu pobrežiu, kuchyni a príjemnému počasiu takmer nikdy nevyčerpáte širokú škálu možností toho, čo v meste podniknúť. Za návštevu stojí Staré mesto, hrad Ravadinovo, južné mestské opevnenie, Múzeum Tower a Kostol sv. Georga. Oddychovať môžete na obľúbených plážach Harmani alebo Kavatsite, z vodných športov si vyskúšate surfovanie a vodné lyžovanie alebo si môžete vziať len nejaké chutné jedlo z plážovej reštaurácie a vychutnať si opaľovanie.

staré mesto Sozopolu
Staré mesto Sozopolu. FOTO: depositphotos.com

6. Nesebar

Historické mesto Nesebar je často označované ako Perla Čierneho mora. Jeho dejiny siahajú až do staroveku, neskôr sa na jeho území vystriedali Gréci, Rimania, Byzantínci... Dnes sa po jeho dláždených uličkách dostanete k pozostatkom asi 40 kostolov. Obdivovať môžete Kostol svätých archanjelov Michala a Gabriela, Kostol sv. Štefana, Kostol Pantokrator a ďalšie. Ak máte radi turistiku, vietor vo vlasoch a krásny výhľad na more, potom zamierte na mys Emine. Pre tých, ktorí si radšej doprajú víno, je tu originálny bulharský obchod s vínom. Zaujímavosťou pre turistov je Eco Bar, ktorý zvonku vyzerá ako jaskyňa. Vo vnútri ale nájdete ideálne prostredie na odpočinok po náročnom dni strávenom prehliadkou mesta. Dôležitosť mesta dokazuje aj to, že bolo zapísané medzi pamiatky UNESCO. Nesebar leží na skalnatom polostrove priamo na pobreží Čierneho mora, takže je zároveň aj plážovou destináciou pre turistov. Nachádza sa v blízkosti Slnečného pobrežia, z ktorého sa dá do Nesebaru prejsť aj po pláži. Druhou možnosťou je využiť mestskú dopravu alebo taxík.

Nesebar
Kostol v Nesebare. FOTO: archív CK Satur

7. Plovdiv

Plovdiv, druhé najväčšie bulharské mesto, je takisto dôležitou turistickou lokalitou. Obzrieť si tu môžete početné pamiatky pochádzajúce zo staroveku a neskorších dôb ako štadión, akvadukt a rímsky amfiteáter s jeho impozantnými mramorovými sochami, ozdobnými stĺpmi a arkádami. Mesto je dokonca vyhlásené Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019. Okrem kultúry ale má čo ponúknuť aj shopoholikom a kávičkárom. V miestnych obchodoch objavíte kvalitné oblečenie, ktoré však možno bude o niečo drahšie ako by ste čakali. Na hlavnom námestí si posedíte v príjemných kaviarňach, odkiaľ môžete pozorovať život okolo vás.

Rímsky amfiteáter v Plovdive
Rímsky amfiteáter v Plovdive. FOTO: depositphotos.com

8. Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo je snáď najzaujímavejšie mesto v Bulharsku, a to vďaka svojmu stredovekému pôvodu a osmanskému vzhľadu. Mesto bolo pôvodne vybudované ako pevnosť – ústredná citadela stojí na vrchole kopca a pod kopcom sa tiahne múr, z ktorého sa naskytá výhľad na celý región. Nájdete tu zaujímavé pamiatky ako renesančné a stredoveké kostoly či starovekú rímsku pevnosť. Tunajšia kuchyňa je vynikajúca a užiť si môžete aj prechádzky do mnohých parkov. Najobľúbenejšou turistickou atrakciou je vrch Tsarevets s rovnomenným hradom.

Hrad Tsarevets
Hrad Tsarevets v meste Veliko Tarnovo. FOTO: depositphotos.com

9. Výlet do Istanbulu

Keď už budete tráviť dovolenku v Bulharsku, bola by škoda nevyužiť príležitosť odskočiť si na jeden či dva dni do neďalekého Istanbulu. Keďže budete prechádzať do Turecka, je potrebné mať so sebou aj pas, občiansky preukaz nestačí. Najväčším lákadlom Istanbulu je určite Hagia Sofia (Chrám svätej múdrosti alebo Chrám Božej múdrosti). Jedna z najznámejších sakrálnych stavieb sveta je v súčasnosti múzeum. Chrám je najvýznamnejšou pamiatkou byzantskej architektúry. Svojho času mal chrám najväčšiu kupolu na svete, prekonala ju až kupola Chrámu sv. Petra v Ríme. Zaujímavou je aj Modrá mešita (Mešita sultána Ahmeta), ktorá po svojom dokončení vyvolala rozruch v celom moslimskom svete. Mala totiž šesť minaretov, čo je rovnaký počet ako má Veľká mešita v Mekke. Priamo za Modrou mešitou nájdete bazár Arasta, skvelé miesto na nákup remeselníckych výrobkov a suvenírov. Obísť však nemôžete najmä Veľký bazár, masívny krytý trh, ktorý bol v podstate prvým nákupným centrom sveta. Zaberá celú mestskú štvrť a obklopujú ho hrubé múry. Vstúpiť sa dá cez niektorú z 11 brán, odkiaľ sa vydáte v ústrety bludisku uličiek s obchodmi a stánkami s tureckými suvenírmi.

pamiatky Istanbul
Pamiatky v Istanbule. FOTO: depositphotos.com

10. Action Aquapark na Slnečnom pobreží

Slnečné pobrežie je najväčším bulharským letoviskom, kam ročne zamieri najväčší počet turistov. V stredisku je situovaných okolo dvesto hotelov, množstvo reštaurácií alebo malé supermarkety. Vyhľadávanými atrakciami sú zábavné vodné parky a amfiteáter, kde sa v lete často konajú koncerty a festivaly. Action Aquapark bol jedným z prvých vodných parkov na Slnečnom pobreží. Rozkladá sa na ploche 36-tisíc metrov štvorcových a ponúka okolo 30 vodných atrakcií pre deti aj pre dospelých. Adrenalínoví nadšenci si určite vyskúšajú kĺzačku Extreme, kde prežijú pocit ako pri voľnom páde, alebo Kamikadze, Turbulence, Hydrohute, Black hole, Twister alebo unikátny Uphil Navigator. Pre deti je tu detská zóna so zážitkovým bazénom a vodným hradom, minizoo a animačný program.

Action Aquapark
Action Aquapark na Slnečnom pobreží. FOTO: Facebook Action Aquapark

Tipy na najlepšie pláže

Najslávnejšia a zároveň najväčšia zo všetkých bulharských pláží je Sunny beach, ktorá je súčasťou najživšieho strediska Slnečné pobrežie. Osem kilometrov dlhý úsek jemného zlatého piesku si právom zaslúži svoje meno, pretože od mája do októbra si tu turisti užijú v priemere až 1700 hodín slnečného svitu. Pláž lemujú hotely, reštaurácie, nočné kluby. K dispozícii sú aj vodné športy. Pláž je vhodná pre všetky vekové skupiny, no najviac si ju užijú mladé páry či partie. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora je však vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Slnečné pobrežie
Slnečné pobrežie. FOTO: depositphotos.com

Necelých 20 kilometrov od Varny sa rozprestiera ďalšia pláž so zlatistým pieskom Golden Sands. Mnohí turisti tvrdia, že práve tu našli ten najlepší piesok z celej Európy. Pláž je o niečo pokojnejšia ako Sunny beach, no zaostáva naozaj len o vlások. Nočný život sa odohráva na jednej z najvyhľadávanejších ulíc – Party Street. Pláž je obklopená husto zalesneným prírodným parkom. Hodí sa rovnako ako Sunny beach pre mladých dovolenkárov, ale aj rodiny s deťmi.

Pláž Zlaté piesky
Pláž Zlaté piesky. FOTO: depositphotos.com

Jemný zlatý piesok, piesčité dno a plytké teplé more nájdete aj na pláži v Primorsku. Patrí k najdlhším plážam na pobreží Čierneho mora. Na pláži si môžete vybrať výlet loďou, plavbu na jachte alebo vyskúšať podmorský rybolov.

Pláž v Primorsku
Pláž v Primorsku. FOTO: depositphotos.com

V severnej časti letoviska Kiten sa rozprestiera pláž Atliman, skutočný raj pre turistov. Jemný zlatý piesok, teplé slnko a pokojné more sú tým pravým pre prežitie príjemnej dovolenky v Bulharsku. Atraktívna je aj vďaka svojim piesočnatým dunám. Kiten je jedným z najatraktívnejších miest na južnom pobreží Čierneho mora.

pláž v Kitene
Pláž v Kitene. FOTO: depositphotos.com

Asi najlepšiu pláž pre rodiny s deťmi nájdete necelých 30 kilometrov od Varny. Albena beach sa môže pochváliť modrou vlajkou, pokojom a zeleňou. Rodiny si nenechajú ujsť aquaparky, bowling, mini golfové ihrisko a zábavné parky. Pláž je široká asi 500 metrov a ešte aj 150 metrov od brehu nie je more hlbšie ako 1,6 metra. Samozrejmosťou sú všetky obľúbené vodné športy ako vodné lyžovanie, banán, parasailing, jachting, surfovanie, podmorský rybolov.

Albena beach
Albena beach. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Bulharské jedlo je chutné, svieže a výdatné, plné zeleniny a rôznych korenín. Najčastejšou zložkou stravy je bravčové a kuracie mäso, populárne sú aj ryby, teľacie a jahňacie mäso. V mnohom je kuchyňa podobná tureckej, gréckej alebo srbskej, no jedlá v Bulharsku majú svoju lokálnu chuť, ktorá ich odlišuje od balkánskych susedov.

V pekárňach po celej krajine zakúpite lahodné pečivo banitsa. Štandardne býva naplnená fetou, cibuľou, kapustou, špenátom, hubami alebo tekvicou. Ak máte radi sladké, môžete vyskúšať pečivo s jablkami a orechmi.

pečivo banitsa
Lahodné pečivo banitsa. FOTO: depositphotos.com

Bulharský bratranec čevapčiči je kebapche, ktorý sa najlepšie hodí k dobre vychladenému poháru piva. Na tanieri väčšinou dostanete tri kúsky jedla s hranolkami a strúhaným syrom na vrchu. Kebapche je v podstate podlhovastý kus grilovaného mletého mäsa, tvarom a veľkosťou porovnateľný s hot dogom.

Kebapche
Kebapche. FOTO: depositphotos.com

Šopský šalát, bulharský medzinárodne uznávaný šalát, je jednoduchý, ale chutný. Obsahuje kocky paradajok, uhoriek, cibule a papriky, strúhaný syr a petržlen na vrchu. Zaujímavosťou je, že najdôležitejšie prísady – uhorky, syr a rajčiny zodpovedajú farbám bulharskej vlajky (biela, zelená, červená).

Rôzne varianty má po celom balkánskom regióne musaka. Bulharská verzia zahŕňa zemiaky, vajcia a mleté bravčové mäso. Jedlo je populárne najmä medzi bulharskými mužmi, ktorí si (vraj) nevezmú ženu, ktorá nevie pripraviť dokonalú musaku. Na vrchole je tradične pokrytá hrubou vrstvou bulharského jogurtu.

Bulharská musaka
Bulharská musaka. FOTO: depositphotos.com

Jedlom zvyčajne len pre dospelých je shkembe chorba. Podľa miestnych treba na zjedenie tejto držkovej polievky poriadnu odvahu. Prvým dôvodom je už len to, že sa pripravuje z držiek, ktoré všeobecne nemusí mať každý rád, druhým dôvodom je, že býva veľmi bohato korenená. Do polievky sa pridáva ocot, olej, soľ a korenie podľa chuti, čo však u Bulharov často znamená, že sa všetkého použije až priveľa. Často po nej siahnu ľudia, ktorí majú za sebou prehýrenú noc, keď trochu neodhadli mieru alkoholu.

Ďalšou polievkou, no výrazne odlišnou, je tarator. Je to ľahká, svieža a chladivá polievka postavená na jogurtovej báze s uhorkami, cesnakom, kôprom a niekedy aj vlašskými orechmi (a niekedy dokonca aj kockami ľadu!).

tarator
Na kyslej polievke tarator si pochutíte najmä v letných horúčavách. FOTO: depositphotos.com

Chcete ísť na dovolenku do Bulharska? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook