TOP 10 atrakcií v Albánsku

Albánsko má ako krajina na pobreží Stredozemného mora pre návštevníkov množstvo výhod. Je oveľa menej zaplnená a lacnejšia ako jej „konkurenti“. Tí, čo milujú divokú prírodu, šarm a stredomorský vzduch by rozhodne mali skúsiť dovolenku v Albánsku. Zbavte sa predsudkov voči tejto nádhernej krajine plnej milých a usmievavých ľudí, pretože chudoba na cti naozaj netratí. Čo vás čaká? Krásna panenská príroda, najväčšia koncentrácia Mercedesov na svete, druhý najvyšší počet slnečných dní v Európe či bohatá história. Etnologický raj, v ktorom každé horské údolie či mestečko má svoje vlastné tradície a špecifiká. Hlavné mesto Tirana, v ktorom sa južanský šarm miesi so strohosťou pamätníkov socialistického realizmu. Horská Kruja s večne živým odkazom národného hrdinu Skanderbega či nekonečné pláže letoviska Durrës. Takže, čo by vám nemalo ujsť?

1.Tirana

Hlavné mesto možno nie je na prvý pohľad najkrajšie mesto v Európe, ale! ALE! Prejdite sa príjemným bazárom s čerstvou zeleninou, pozrite si najväčšie námestie v krajine. Je to najlepšie miesto na pozorovanie hlavného mesta, kde stojí aj socha Skanderbega, albánskeho národného hrdinu. Za preskúmanie stojí blízka tržnica, ktorá je skutočným bazárom, aký inde v Európe len ťažko nájdete. Ak máte radi kultúru a umenie, nemali by ste si nechať ujsť Múzeum histórie, Múzeum národnej kultúry, krásny Umeleckú galériu. V Archeologickom múzeu sú uložené exponáty z praveku a stredoveku. Najväčšie a najbohatšie múzeum Albánska je Národné historické múzeum. Zájsť si však môžete aj do Paláca kultúry s vlastným divadlom, reštauráciou, kaviarňou a galériou. Z trochu iného súdka je minaret a Mešita Ethem Bay. Symbolom Tirany je Hodinová veža vysoká 35 metrov. Je to jedna z najstarších stavieb v meste, keďže bola postavená v roku 1830. Zaujímavosťou je tiranská „Piramida“,pamätník bývalého komunistického diktátora Envera Hodžu je akousi reminiscenciou režimu, ktorý krajinu trápil do roku 1991. Najlepší výhľad na mesto sa otvára z Cintorína martýrov, kde musíte vidieť sochu Matka Albánska. Bar v novej štvrti s doslova ľudovými cenami, cez ktorého strop doslova prerastá obrovský strom je krčma, ktorá má takú atmosféru a príjemnú obsluhu, že keby toto malo byť jedno z 3 miest v Tirane, ktoré navštívite, budete nadšení.

Tirana
Tirana. FOTO: depositphotos.com

2. Kruja

Len kúsok od hlavného mesta leží historické stredoveké mesto Kruja. Je úzko späté s albánskym národným hrdinom Georgeom Kastriotom Skanderbegom, ktorý sa tu narodil. V pevnosti Kruja je v súčasnosti Skanderbegovo múzeum, jedna z najvýznamnejších a najpopulárnejších atrakcií Albánska. Práve z tejto pevnosti bránil Skanderbeg krajinu pred Osmanskou inváziou po takmer tri desaťročia. Z hradu, pred ktorým môžete navštíviť stredoveký bazár s tradičnými výrobkami, je ohromujúci výhľad na more.

Hrad Kruje
Hrad Kruje. FOTO: depositphotos.com

3. Durres

Najdôležitejšie prístavné mesto v krajine je Durres. Po celý rok sa tu konajú rôzne kultúrne akcie a festivaly. Významnú úlohu pri všetkých podujatiach zohráva amfiteáter, ktorý je jednou z hlavných turistických atrakcií mesta. Impozantná starobylá stavba, najväčší amfiteáter na Balkáne, v minulosti poskytovala miesto až pre 20-tisíc návštevníkov. Durres je jedným z turistických centier v krajine, takže tu nájdete aj pekné pláže a zábavu, akú počas dovolenky pri mori očakávate. Lalzit Bay na severnom pobreží je jednou z najkrajších častí Albánska. Ak sa vyberiete na dovolenku do Durresu, nezabudnite sa zastaviť v Archeologickom múzeu a pozrieť si kráľovskú vilu.

Durres
Durres. FOTO: depositphotos.com

4. Antická Apollonia

Antické mesto založili Gréci už v roku 885 pred naším letopočtom a patrilo k najdôležitejším stredomorským mestám. Nachádza sa v srdci Albánska, neďaleko mesta Fier a je povinnou zastávkou pre každého, kto trávi dovolenku v Albánsku po prvý raz. Impozantné ruiny ešte aj dnes naznačujú pôvodnú slávu mesta. Turisti uvidia staroveký amfiteáter, obchodnú kolonádu, mozaikový dom s fontánou, Odeón, Kláštor sv. Panny Márie a byzantským kostolom a Múzeom archeológie.

Ruiny v meste Apollonia
Ruiny v meste Apollonia.FOTO: archív CK Satur

5. Berat

Tretie mestečko v krajine, ktoré stojí za návštevu. „Mesto tisícich okien“ zapísané takisto ako Girokastra na zozname dedičstva UNESCO pre svoju architektúru. Prekrásne pohľady z Beratskej pevnosti nad mestom na tureckú a európsku časť mesta, mieste kaviarničky a kamenné uličky s tureckou kávou a atmosférou čias dávno minulých sú hodné návštevy samy o sebe. Pripočítajte si k tomu krásne ikony v kostoloch okolo a miestnu pohostinnosť! Leží asi 120 kilometrov od Tirany. Je to pozoruhodné osmanské mesto s bohatstvom krásnych budov najvyššej architektonickej a historickej hodnoty. Staré domy stojace v úzkych uličkách Beratu dodávajú mestu jedinečný charakter. V množstve okien sa odráža slnečný svit a vy máte pocit, akoby ste sa ocitli v skutočnom meste okien. V Berate by ste rozhodne mali navštíviť Beratskú pevnosť, za ktorej múrmi sa nachádza niekoľko byzantských kostolov, Onufriho múzeum, pomenované po slávnom maliarovi fresiek a štvrte Kala, Mangalem a Gorica s typickými domami. Okolie mesta ponúka niekoľko menších miest a krajinu ideálnu na malé výlety.

Berat
Berat. FOTO: archív CK Satur

6. Gjirokastra

Ďalšie mesto na zozname pamiatok UNESCO, kam sa dostalo vďaka jedinečnej architektúre svojich domov. Tie vyzerajú ako malé hrady postavené z kameňa. Úlohou kameňov bolo v minulosti regulovať teplotu vo vnútri domu, dnes vytvárajú charakteristickú tvár mesta. Aj preto sa Gjirokastra niekedy nazýva „Mesto kameňov“. Domy sú postavené na svahu a jednotlivé štvrte spájajú umelecké uličky. No domy nie sú jediné, čo stojí za obdiv. Mesto láka aj na múzeá, divadlá a náboženské miesta. V mestskom hrade sa každých päť rokov koná národný folklórny festival. Okrem toho v hrade nájdete Múzeum zbraní, ktoré ukazuje vývoj zbraní v krajine od staroveku až po súčasnosť. Gjirokastra je známa aj ako rodisko známeho autora Ismaila Kadareho a niekdajšieho albánskeho diktátora Envera Hoxhaa. V domoch oboch sú dnes múzeá. Určite sa zastavte aj na miestnom trhu – bazári, tie ponúkajú množstvo na mieste vyrábaných výrobkov, od čipky až po čarovné koberce, strieborné a kovové výrobky, kostýmy i dizajnérke kúsky, biele albánske syry. Orientálna atmosféra vás unesie v čase do čias Osmanskej ríše (len dnes sa tu už nebojuje). Mesto sa rozprestiera nad riekou Drin a od Tirany je vzdialené asi 120 kilometrov. 

Veža s hodinami v meste Gjirokastra
Veža s hodinami v meste Gjirokastra. FOTO: archív CK Satur

7. Butrint

Starobylé ruiny Butrintu sú právom považované za Perlu Jadranu. Podľa básnika Vergília založili osadu Trójania, no hoci bolo celé územie dôkladne preskúmané, dôkaz o tom sa nikdy nenašiel. Miestni obyvatelia si však aj napriek tomu dodnes hovoria „potomkovia Tróje“. Celé storočia bol Butrint veľké obchodné mesto chránené opevnením s vlastnou akropolou. Jej trosky je dnes možné navštíviť pri prehliadke mesta. Z tretieho storočia pred našim letopočtom pochádza divadlo, z ktorého sú však dnes už len ruiny.

Historické mesto Butrint
Historické mesto Butrint. FOTO: archív CK Satur

8. Ksamil Islands

Súčasťou Národného parku Butrint sú aj ostrovy Ksamil Islands, pravdepodobne to najkrajšie, čo môžete navštíviť na Albánskej riviére. Vzdialená skupinka troch malých ostrovov sa nachádza len kúsok od pobrežia a prístupná je iba loďou z mesta Ksamil. Ostrovy sú skvelým príkladom nedotknutej a neskazenej prírody. Ak chcete okúsiť všetko to najlepšie, čo ostrovy ponúkajú, musíte sa zastaviť v Blue Eye Spring. Júl a august sú najvyťaženejšími mesiacmi, no napriek tomu tu až tak veľa iných turistov nestretnete.


9. Saranda

Najjužnejšie mesto Albánska leží priamo oproti ostrovu Korfu. V súčasnosti ho začínajú objavovať aj dovolenkári, ktorí smerujú práve na južné pobrežie. Je to jedno z najväčších turistických stredísk v krajine a preferujú ho najmä páry na svadobnej ceste. Saranda sa nachádza neďaleko mesta Butrint. A čo v ňom môžete vidieť? Ak vás lákajú múzeá, máte na výber Etnografické alebo Archeologické  múzeum. Nájdete tu aj ruiny starovekého mesta Onhezmi a kláštor Mesopotam, ktorý bol kedysi pohanský chrám. Je to jeden z najväčších a najstarších kostolov svojej doby. V jeho hlavnej hale vás zaujme mozaika znázorňujúca draka s roztiahnutými krídlami. Nádherné západy slnka si vychutnáte na hrade Lekursi.

Saranda
Saranda. FOTO: depositphotos.com

10. Skader

Mesto Skader je jedným z najstarších európskych miest. K „must see“ mesta patrí Mešita šejka Zamila. V Múzeu Popullo uvidíte zaujímavú kolekciu historických fotografií, vrátane fotiek zo socialistického obdobia krajiny, na spodnom poschodí sú umiestnené archeologické nálezy. Aj v Skaderi má Skanderbeg svoj pomník, tento raz v podobe mosta Mesi. Mesto leží na ceste do Čiernej hory. V blízkosti mesta sa nachádza hrad Rozafa, postavený na skalnatom kopci, odkiaľ sa turistom naskytne krásny výhľad. Skader je často označovaný ako kultúrne hlavné mesto Albánska. Môže za to fakt, že sa tu konajú rôzne udalosti ako karneval, detský festival alebo džezový festival. Neďaleko mesta sa rozprestiera aj nádherné rovnomenné jazero.

Skaderské jazero v blízkosti mesta Skader
Skaderské jazero v blízkosti mesta Skader. FOTO: archív CK Satur

Tipy na najlepšie pláže

Najväčšia a najnavštevovanejšia pláž v Albánsku je pláž v meste Durres, ktorá sa nazýva aj Copacabana. Je dlhá asi 10,5 kilometra a okolo nej stojí niekoľko hotelov. V letnom období ju navštívi okolo 600-tisíc dovolenkárov. Obľúbená je aj medzi domácimi.

Pláž v meste Durres
Pláž v meste Durres. FOTO: depositphotos.com

Ďalšou obľúbenou plážou je Golem, ktorú v lete tiež navštevuje množstvo turistov. Vďaka blízkosti k mestu máte po ruke všetko potrebné. Nechýba ani jedlo a pitie, takže sa na celodenný výlet nemusíte veľmi baliť. Nachádza sa v blízkosti hlavného mesta Tirana a ponúka kvalitné služby a vybavenie.

Krásne pláže sa tiahnu aj na juhu Albánska. Ksamil je často cieľom jednodňových výletov aj vďaka krásnym plážam, ktoré sa tu nachádzajú. Mnohé z nich sú však v súkromnom vlastníctve, preto sa na nich pri príchode platí malý poplatok.

Najkrajšie pláže nájdete aj v oblasti Ksamil
Krásna pláž v oblasti Ksamil. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Albánske jedlá majú korene v Osmanskej ríši. Kombinácia bohatej úrodnej pôdy, blízkeho mora a rozmanitých kultúr spôsobila, že albánska kuchyňa je rôznorodá, no zároveň jednoduchá. V kuchyni je cítiť aj vplyv Grécka, Talianska a Turecka.

Aj keď existujú regionálne rozdiely, v celom Albánsku sa najčastejšie na tanieri objavujú mäsité jedlá. K najpopulárnejším jedlám patria ferges, dusené teľacie mäso, rosto misalche kosi, rozbíf vo fermentovanej mliečnej omáčke, sarma, kapustné rolky. Takmer všetky mäsové jedlá sa podávajú s chlebom alebo ryžou.

Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy. FOTO: depositphotos.com

Albánska kuchyňa je akýmsi mixom osmanskej, gréckej a celkovo balkánskej. Jahňacie a kozie mäso, ferges je dusené teľacie, kapustné rolky, sarma.

V lete dobre padne na ochladenie studená polievka tarator, pripravená z octu, uhoriek, cesnaku, orechov, fenikla a korenia. Počas zimy si zasa Albánci doprajú sataras, ľahký guláš s rajčinami, cibuľou a paprikou. Mäsové jedlá sú podávané väčšinou s ryžou. Khash je zasa vývar z ovčej hlavy so zeleninou, tradičná pochúťka i na Kaukaze a strednej Ázie. Vynikajúca zelenina od baklažánu po obrovské paradajky, olivový olej a výborne pripravené morské plody.

Obľúbenou večerou sú výdatné, chutné a pikantné koláče. Vyskúšajte burek, plnený balkánskym syrom, kapustou, špenátom, paradajkami a mäsom. Kungullur je cesto plnené tekvicou, maslom a soľou alebo cukrom.

Obľúbenou sladkosťou v Albánsku je turecký med, ale pochutíte si aj na baklave, oshafe, kandizovanom ovocí, alebo sladkých pudingoch.

Albánske skvelé víno, domáca pálenka rakija alebo vynikajúce pivá Kruja alebo Tirana takisto patria do povinnej ochutnávky miestnej gastronómie.

Presvedčte sa s nami, že dovolenka v Albánsku je zážitkom, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Či už budete mať chuť vybrať sa sem za oddychom na letnú dovolenku, alebo na poznávací zájazd, určite si vyberiete.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook