TOP 10 atrakcií na Thassose

Najsevernejší ostrov v Egejskom mori sa nazýva aj smaragdový. Miesto s pozoruhodnou prírodnou krásou, bohatou faunou a bujnou flórou sa podobá plávajúcemu lesu, keďže väčšina povrchu Thassosu je pokrytá borovicovými lesmi a olivovými hájmi. V lete ponúka nekonečné slnko, nádherné pláže a množstvo aktivít. Thassos však nie je len letnou destináciou, navštíviť ho môžete počas celého roka. Malé malebné dediny spoločne s tradíciami, príjemnými ľuďmi a vynikajúcimi lahôdkami v miestnych tavernách skladajú jedinečný charakter ostrova. A práve kvôli nemu si dovolenku na Thassose každý rok vyberá stále viac cestovateľov.

1. Hlavné mesto Limenas

Hlavné mesto ostrova je zároveň hlavným prístavom. Vychádza to už zo samotného názvu - Limenas v gréčtine totiž znamená prístav. História ostrova, ktorá siaha až k prehistorickým časom, zanechala svoje stopy aj v okolí hlavného mesta. Objaviť ich môžete počas prechádzok okolo starovekých ruín. Na kopci stojí rímsky amfiteáter a chrámy, v lete sa v antickom divadle konajú predstavenia. Navštíviť musíte aj Archeologické múzeum v centre hlavného mesta, ktoré usporadúva výstavy rôznych nálezov z obdobia paleolitu až do rímskych čias.

Limenas
Hlavné mesto Limenas. FOTO: depositphotos.com

2. Starý prístav

Thassos mal v minulosti dva prístavy, jeden určený na obchodovanie a komerčné účely a druhý na vojenské účely. Starobylý námorný prístav je označovaný ako Starý prístav a v súčasnosti je uzavretý. Na nábreží sa dajú vidieť základy okrúhlych veží prístavu. V mori sa zachovala aj časť vlnolamu. Starý prístav je malebný a veľmi efektný. Toto miesto ponúka jedny z najúžasnejších pohľadov na zapadajúce slnko.

starý prístav
Starý prístav. FOTO: depositphotos.com

3. Akropola

Neďaleko hlavného mesta stojí byzantská Akropola, ktorá sa ďalej rozvíjala počas benátskej nadvlády. Skladá sa z troch úrovní, v jednej sa nachádza svätyňa bohyne Atény, jedna bola miestom uctievania Pana, jedného z najvernejších stúpencov boha Dionýza. Portrét zachytávajúci ho pri hraní na jeho píšťalu je medzi návštevníkmi mimoriadne obľúbený. Ak aj nie ste fanúšikovia starých gréckych bohov, oplatí sa Akropolu navštíviť už len pre úžasný výhľad z nej.


4. Starobylá Agora

Agora bola politické, administratívne a náboženské centrum starobylého mesta Thassos. Nachádza sa v pešej vzdialenosti od Limenasu a je najdôležitejším archeologickým náleziskom na ostrove. Do súčasnosti sa zachovali len obvodové múry a niekoľko stĺpov. V minulosti však boli jeho súčasťou aj stavby používané na rôzne účely – chrámy, pamätníky a sochy. Oblasť bola zničená kmeňmi zo severného Balkánu. V piatom storočí nášho letopočtu bola práve na tomto mieste postavená prvá kresťanská bazilika, no s použitím materiálu z dávnych stavieb. V súčasnosti je turistom miesto prístupné každý deň. Agora je situovaná v blízkosti antického divadla.

Agora
Agora. FOTO: depositphotos.com

5. Kláštor Archanjela Michaela

Nachádza sa na juhovýchode ostrova na ceste do Aliki. Na prvý pohľad sa môže zdať, že na strmom skalnatom úbočí stojí tak trochu neisto. Vďaka miestu, kde je postavený, pôsobí, akoby visel priamo nad morom. V minulosti patrilo niekoľko nehnuteľností na Thassose kláštorom z hory Mount Athos. Jedným z nich bol aj Kláštor Archanjela Michaela, kde sú zachované zbierky náboženských textov a diel vytvorených mníchmi. Kláštor je určený výlučne pre mníšky, ktoré sú veľmi pohostinné. No pri jeho návšteve treba počítať, že aj tu platia pravidlá v obliekaní. Muži musia mať oblečené dlhé nohavice a ženy dlhé sukne a topy so zakrytými ramenami. Ak sa vám v teple počas letnej dovolenky nechce príliš obliekať, požičajú vám vhodné oblečenie aj priamo na mieste.

Kláštor Archanjela Michaela
Kláštor Archanjela Michaela. FOTO: depositphotos.com

6. Polostrov Aliki

V dávnych dobách bol Thassos využívaný na ťažbu podzemných zdrojov a medzi nimi aj mramoru. Na okraji polostrova Aliki je potopený lom, ideálne miesto na šnorchlovanie. Lom svedčí o tom, že v minulosti sa tu mramor ťažil vo veľkom. Lom bol podľa všetkého opustený náhle v dôsledku neočakávanej udalosti, zrejme silného zemetrasenia. Za domami lemujúcimi pobrežie je stále možné vidieť pozostatky dávneho osídlenia, zatiaľ čo vo východnej časti zálivu stoja dve starobylé svätyne.

Polostrov Aliki
Polostrov Aliki. FOTO: depositphotos.com

7. Dračia jaskyňa

Panagia je krásna a živá dedina, jedna z najbohatších a najvýznamnejších na ostrove. Kedysi bola hlavným mestom. Leží na úpätí hory Ipsario, ktorá je so svojimi 1 204 metrami najvyššou horou na Thassose. Len pätnásť minút od nej sa nachádza známa Dračia jaskyňa (Dracotrypa Cave). Je plná pôsobivých kvapľov, ktoré ohromia každého návštevníka. Za svoje meno vďačí jaskyňa práve stalaktitom, ktoré vytvárali tvar draka.


8. Vodopády

Na jednom z vrchov hory Ypsarion, priamo v srdci ostrova, leží najstaršia osídlená dedina ostrova Kastro, čo v gréčtine znamená „Hrad“. Jej obyvatelia boli chránení pred pirátmi, no postupne ju opúšťali, keď odchádzali za prácou. Kúsok od dediny nájdete jednu z najobľúbenejších turistických destinácií pre milovníkov prírody – asi dvojmetrový vodopád s krištáľovo čistou vodou padajúcou do jazierka.


9. Múzeum olív a olivového oleja

Asi 15 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Limenas sa nachádza dedina Skala Prinos s množstvom reštaurácií, taverien, kaviarní a barov. V jej blízkosti stojí pomerne nové a zaujímavé múzeum, ktoré vzdáva hold produktom olivovníkov. Časť priestoru je venovaná fotografiám, v ďalšej časti sú vystavené všetky druhy olejov (okolo 40 typov z dnes známych asi 130 druhov olejov). Súčasťou múzea je aj priestor na projekcie a nakoniec časť s výstavou výrobkov z olív, kde môžete ochutnať a kúpiť si čokoľvek, čo sa vám zapáči.

Olivovník Thassos
Olivovník. Thassos. FOTO: thassosoliveoil.gr

10. Panova jaskyňa

Malá svätyňa je venovaná bohovi lesov Panovi. Vo vnútri môžete vidieť rytinu zobrazujúcu Pana, ako hrá na hudobný nástroj a lenivo odpočíva. V priebehu rokov, keďže vznikla okolo štvrtého storočia pred naším letopočtom, vybledla, ale obraz je stále možné rozlíšiť. Pan bol grécky boh s torzom muža, kozími nohami a rohmi.


Tipy na najlepšie pláže

Jedna z najbližších pláží k hlavnému mestu Limenas je Makriamos. Obklopuje ju hustý les a množstvo vegetácie. Je to najatraktívnejšia pláž v oblasti s plytkou krištáľovo čistou vodou a jemným pieskom. Dovolenkári môžu využiť slnečníky a ležadlá alebo si vyskúšať niektorý z vodných športov.

more na pláži Makriamos
Krásne more na pláži Makriamos. FOTO: depositphotos.com

Medzi letoviskami Skala Panagias a Skala Potamias sa tiahne pláž Chrissi Ammoudia (známa aj ako Golden Beach). Vďaka zlatému piesku a čistému moru je jednou z najkrajších a najobľúbenejších pláží na ostrove. Pláž je dobre organizovaná a ideálna pre rodiny s deťmi. Nad zálivom sa týči hora Ypsarion, ktorá prispieva k jedinečnej scenérii.

Pláž Golden Beach
Pláž Golden Beach. FOTO: archív CK Satur

Za najlepšiu pláž vhodnú na plávanie je považovaná Paradise beach. Má jemný biely piesok a azúrové priezračné plytké more. Pri veternom počasí sa pláž stáva rajom pre windsurferov. Na pláž vedie úzka cestička, po ktorej sa dá zísť aj autom, no v lete býva pomerne plná. Na pláži si môžete prenajať ležadlá a slnečník. Obed alebo malé občerstvenie si dáte v niektorej z okolitých taverien. O pláži sa hovorí, že keď človek vyjde z vody, leskne sa jeho pokožka, akoby bola posiata diamantmi. Vyskúšajte sami, či to naozaj platí.

Paradise beach
Paradise beach. FOTO: depositphotos.com

Pláž Tripiti by mala byť na zozname všetkých šnorchlistov, ktorí radi obdivujú bohatý podmorský život. Od hlavného mesta je vzdialená asi 35 kilometrov. Prenajať si môžete ležadlá a slnečníky. V súčasnosti je veľmi populárna nielen medzi domácimi, ktorí ju navštevujú najmä cez víkend, ale aj medzi turistami, ktorí tu trávia svoju dovolenku na Thassose. Dobrí plavci môžu okolo výbežku preplávať k malej jaskyni, kde vládne väčší pokoj. Ak si netrúfnete na cestu „po mori“, môžete sa k nej dostať aj pešo cez kopec porastený borovicami.

Hotel Blue Dream Palace
Hotel Blue Dream Palace na pláži Tripiti. FOTO: depositphotos.com

Aj keď k prírodnému skalnatému bazéniku Giola vedia náročnejšia cesta, oplatí sa ju absolvovať. Ak si požičiate off-road, môžete sa zviezť až takmer ku skalám okolo Diovho oka, ak idete klasickým autom, radšej ho odparkujte na parkovisku. Vzdialenosť od hlavnej cesty je asi dva kilometre. Keď však dorazíte do cieľa, poviete si, že to stálo za to. Okolo malého prírodného jazierka sa týčia skaly s výškou do osem metrov. Tí odvážnejší môžu z vrcholu zoskočiť priamo do vody. Ak by ste si neboli istí, či je toto zábavka práve pre vás, určite vás presvedčia ostatní odvážlivci. Okolo jazierka sa rozkladajú skalnaté platne, na ktorých sa dá opaľovať. Množstvu turistov sa vyhnete, ak sa vydáte na výlet hneď ráno. Neskôr si zasa vyskúšate rušnejšiu atmosféru. Hoci nejde o klasickú pláž, je Giola veľmi obľúbená u domácich aj turistov.

Prírodný bazén Giola
Prírodný bazén Giola. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Thassos je známy pre svoj olivový olej a med. Prvá vec, ktorú na ostrove uvidíte sú rozsiahle olivové plantáže. Každá rodina vlastní minimálne niekoľko olivovníkov. V každom väčšom meste stojí továreň na spracovanie olív, ktorú vlastnia miestni obyvatelia. Najstaršie olivovníky môžete vidieť v dedinách Skala Prinos a Rachoni. Hovorí sa, že sú staré až 900 rokov!

Ak máte radi sladké, ochutnajte bugatsu, sladké pečivo plnené krémom. Má však aj svoju slanú variantu, ktorá sa plní syrom, najmä fetou. Obľúbeným jedlom je aj kleftiko, jemné jahňacie mäso podávané so zeleninou. Pochúťkou miestnych taverien je okrem jedál z rýb a morských plodov bouyourdi. Plátky syra feta a mäkkých syrov sa spolu s čerstvými paradajkami, paprikami, olivovým olejom a korením sa spolu pečú v hlinenom hrnci, až kým sa chute dokonale nespoja.

Kleftiko
Kleftiko. FOTO: depositphotos.com

Chcete prežiť svoju dovolenku na Thassose? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook