Nenechajte si ujsť štýlovú dovolenku letecky do Chorvátska priamo z Bratislavy! A kam to bude? No predsa do toho najkrajšieho mesta!

Čo poviete na tak trochu inú dovolenkou v Chorvátsku? Na letnú sezónu 2023 máme pre vás novinku, priame lety z Bratislavy do Dubrovníka! Ak už teraz premýšľate nad Dubrovníkom, ale neviete sa rozhodnúť, máme pre vás pár tipov, prečo sa vybrať práve na samý juh Dalmácie.

Na trase Bratislava - Dubrovník

Keďže o Chorvátsko je stále veľký záujem, do našej ponuky na letnú sezónu 2023 sme zaradili kúzelný Dubrovník! Výhodou je, že od júna sa tam dostanete letecky priamo z Bratislavy! Čaká vás krásne prostredie a výborný servis, lebo je jasné, že Dubrovník to dotiahol už poriadne ďaleko. Posuňte tak vašu dovolenku v Chorvátsku na štýlovú záležitosť!

Dovolenka v Chorvátsku
Chorvátsko
Dubrovník a jeho slávne kamenné centrum. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Pri rozhodovaní, či si vybrať Dubrovník za miesto dovolenky vám možno pomôže informácia, že z Bratislavy sa sem dostanete letecky za fantastický čas 1 hodinu a 30 minút. V Bratislave nasadnete do lietadla, nestačíte si ani zdriemnuť a ste v Dubrovníku. Hotely v našej ponuke sú na polostrove Babin Kuk, a ten je od letiska vzdialený cca 20 km. Suma-sumárum, za 2,5 hodiny ste v Chorvátsku pri mori aj vrátane transferu na hotel. Čas ušetrený pri cestovaní, vám predĺži čas strávený na jednom z najkrajších miest Chorvátska. 

Mesto šťasteny

Bezkonkurenčne nazývaný "perlou Jadranu" je jednoznačne Dubrovník, ležiaci na chorvátskom juhu a postavený na skalnatom výbežku nad morom, čím tak vytvára nekonečné a impozantné divadlo. Človeku sa snáď nikdy ani nezunuje obdivovať ho z každej strany. Dubrovník má aj tú česť byť zapísaný pod ochranu UNESCO a to ako zachovalý mestský celok.

Chorvátsko
Dubrovník. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Jeho neprerušené hradby dlhé 1940 metrov vám dovoľujú kompletne obísť centrum a pritom sa naskytajú krásne výhľady. Krátky ale strmý výstup stojí za to. Do neba sa tu týčia veže a kostoly, červené strechy, v pozadí mohutná hradba hôr, zeleň a bieloba skál. Oplatí sa pošpehovať krásne tajné záhrady a skryté nádvoria. Len 400 metrov dlhé centrum znieslo za svoj život veľa rozruchu. Vyleštená kamenná ulica Stradun, Onofriova fontána, palác Sponza, slávny Kniežací dvor a barokové kostoly, ku tomu sympatické kaviarničky lákajúce na drink či farebné obchody vo vás vyvolajú ten pocit, že sa tam musíte vrátiť. 

Chorvátsko
Mestské hradby v Dubrovníku. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Dubrovnícke hotely v zelenej časti polostrova Lapad

Severozápadne od Dubrovníka sa nachádza Lapad, ktorý je so svojou zeleňou, plážami a pokojnými zátokami skvelým miestom pre rodinnú dovolenku alebo pre páry, ktoré si chcú oddýchnuť. Môžete si tu užiť prechádzky s posedením v kaviarňach či sa prejsť po zálive Lapad, užiť si scenérie vrchu Petka, krásneho lesa a rozsiahleho pobrežia Jadranu.

Na severnom cípe polostrova Lapad sa nachádza Babin Kuk, kde ponúkame ubytovanie v kvalitných hoteloch. Je to krásna, zelená a pokojná časť s množstvom turistických chodníkov a parkov. Skvelé miesto na dovolenku, kde oddychujte pri mori, užívate si hotel a máte to len pár minút jazdy do centra Dubrovníka.

Dubrovník
Polostrov Lapad a časť Babin Kuk. Foto: CK SATUR

Lapadské pláže aj s Modrou vlajkou

More v okolí polostrova Lapad v priebehu dňa niekoľkokrát mení svoju farbu a tým akoby ešte viac navyšoval smaragdový ligot. Nájdete tu kamienkovú pláž Copacabana s možnosťami vodných športov, kaviarní a zážitkových plavieb počas západu slnka s výhľadom na dubrovnícke hradby. Štrková pláž Coral Beach Club sa radí medzi najkrajšie dubrovnícke pláže pre upravenosť, špičkové zariadenia a výhľad na more i ostrovček Daksa. Nechýba ani štrková pláž ocenená Modrou vlajkou, Val President Relax Beach.

Dubrovník
Pláže v časti Babin Kuk. Dubrovník. Foto: CK SATUR
Náš tip: Našou novinkou v časti Babin Kuk je Club Dubrovnik Sunny Hotel by Valamar **** s light all inclusive, ktorý má vo svojej ponuke dvojlôžkové izby s prístelkou alebo aj rodinné izby a Valamar Tirena Hotel 4*+ ponúka novozrekonštruované izby, bohaté raňajky s možnosťou doobjednať si večere formou bufetu.
Dubrovník
Hotely siete Valamar v časti Babin Kuk, Dubrovník. Chorvátsko. Foto: CK SATUR

Oba hotely v blízkosti seba sú prispôsobené tomu, aby si tu deti našli zábavu nielen s rodičmi, ale aj s animátormi. Na slnečnej terase sú 2 bazény, s novými tobogánmi ako i detský bazén. Bohatý animačný program slovenského rodinného klubu Planet Fun tu nájdete od 01.07. do 02.09. 2023. Program zvyčajne deti zaujme až tak, že sa im nechce od animátorov odísť. Tvorivé dielne, súťaže, športové aktivity pod vedením vždy dobre naladených animátorov si ich získajú veľmi rýchlo. 

Náš tip: V časti Lapad navštívte jaskynný bar Cave Bare More, kde vám urobia skvelú rannú kávu, či večerný drink. Cez jaskynný tunel sa dostanete aj ku moru, kde na vás bude čakať výhľad na ostrovy Elafiti. Pri západe slnka je to hotový zázrak.

Na skok k ostrovom bez áut

Elafiti sú ostrovy, na ktoré narazíte, ak sa za nimi poplavíte z dubrovníckeho prístavu Gruž. Ten leží 10 minút jazdy od časti Babin Kuk. Tri obývané ostrovy Koločep, Lopud a Šipan vás privedú na myšlienky o utajenom raji. Lopud a Koločep sú bez áut. A aj keď na Šipane ich pár uvidíte, chôdza alebo bicykel vás tu neminú. Preskúmajte tu krásne turistické chodníky, zalesnené kopce, na ostrove Lopud nájdete piesočnatú pláž Sunj, čo je v Chorvátsku vzácnosť.

Chorvátsko
Ostrovy Elafiti plné zelene. Chorvátsko. Foto: depositphotos.com

Ako v Hre o tróny

Bol by hriech nevojsť aj viac krát do víru rušného centra Dubrovníka, ale zaujímavé je aj okolie. Utiecť môžete na malý ostrovček Lokrum, čo vonia po boroviciach. Zo starého prístavu ste tam trajektom za 10 minút. Nájdete tu skalnaté pláže, rozsiahly benediktínsky kláštor z 11. storočia, ktorý sa objavil vo filme Hra o tróny. Vystúpiť môžete na kráľovskú pevnosť z 19. storočia odkiaľ sa naskytá krásny výhľad na mesto. V 12. storočí sa tu po stroskotaní vraj zastavil Richard Levie srdce a daroval peniaze na výstavbu dubrovníckej katedrály ako vďaku námorníkom za záchranu života.

Dubrovník
Ostrov Lokrum. Chorvátsko. Foto: depositphotos.com

Aj Cavtat stojí za návštevu

Na najjužnejšom cípe Dubrovníckej riviéry leží pôvabné mestečko Cavtat. Z Dubrovníka sa sem dostanete po vode alebo po suchu za 30 minút. Mesto má pekný prístav lemovaný voňavými cyprusmi. Ak vás láka umenie, nájdete tu pôsobivé secesné mauzóleum rodiny Račić od slávneho sochára Ivana Mestroviča, Kniežací dvor a dom maliara Vlaha Bukovca.

Cavtat
Výhľad na mesto Cavtat a prístav s loďami. Foto: unsplash.com

Dalmatínske serenády

Ak sa vydáte na juhovýchod od Dubrovníka, za 20 minút jazdy ste v dedinke Srebreno. Čarovná Mlini leží len 10 minút jazdy naviac. Jedná sa o idylické prímorské dedinky, kde vám učaruje pobrežná promenáda, ktorá spája Srebeno a Mlini. Určite tu natrafíte na skvelé kaviarne a reštaurácie s kulinárskymi špecialitami, pričom vám v ušiach budú znieť krásne serenády od chorvátskej hudobnej hviezdy, Gorana Karana. Nenechajte si ujsť ani nádherné západy slnka nad Jadranom. 

Dalmácia
Dalmatínske pobrežie pri západe slnka. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

Bohatierska Korčula

Šiesty najväčší ostrov Jadranu, Korčula je rodiskom slávneho moreplavca Marka Pola. Z Dubrovníka sem cesta trajektom trvá asi dve hodiny, ale ostrov je so svojimi hustými smaragdovými lesmi a skalnatými plážami doslova chorvátskou svätyňou. „Malý Dubrovník“ hľadajte v meste Korčula, tam ochutnajte čerstvé morské plody a lahodné miestne víno. Kuriozitou ostrova sú korčulanské ulice stavané v tvare rybej kosti. A aj keď praží slnko, horúčava ulice obchádza.

Ak túžite po výnimočnej atmosfére, tak nech vás sem vietor zaveje v júli, keď sa koná Medzinárodný festival piesne a vína na počesť slávneho moreplavca, alebo Festival rytierskych hier, mečových tancov v krojoch zo 16. storočia a boja bieleho a čierneho kráľa. Ak hľadáte aktívnejšiu dovolenku, je tu množstvo cyklotrás.

Chorvátsko
Lode v prístave Korčula. Chorvátsko. Foto: depositphotos.com

Za hranice Dubrovníka

Keď už ste tak na juhu a budete mať chuť, odskočte si za malým dobrodružstvom do Čiernej Hory. Či už pôjdete pobrežnou alebo vnútrozemskou cestou, objavíte kúsok nádhernej nedotknutej zeme. Zvlnené vrcholky, úchvatné pobrežie, priateľskí ľudia, Boka Kotorska, zátoka v podobe fjordu, toto všetko je fantastická kulisa mesta lesknúceho sa v prístave jácht.

Čierna Hora
Kotorský záliv. Čierna Hora. Foto: unsplash.com

Nektár bohov

Dalmatínskej gastronómii sa len máločo dá vytknúť. Veď také pečené jahňacie či teľacie, slávne stonské ustrice, slávky a soľ, množstvo rýb a morských plodov vynikajúco pripravených sú tunajším lákadlom, ktorým sa vôbec vyhýbať nemusíte. Nie nadarmo v marci v meste Ston býva Festival ustríc. Symbolom Dubrovníka sú mandarínky a citróny, preto ich nezabudnite ochutnať. Sladko chutí zákusok „kontonjata“ a „arancina“. Za zmienku stojí aj „nektár bohov“, čo je samozrejme Dubrovnícka malvázia, biele víno z Konavle, alebo napríklad Dingač a Postup z Pelješacu.

Ustrice
Ustrice. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás inšpirovali stráviť letnú dovolenku v Chorvátsku, v nádhernom Dubrovníku, ktorý nesklame či už milovníkov prírody, mora alebo aj histórie. V CK SATUR vám radi s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook