Thajsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Thajsko, krajina, kde na malom priestore máte naozaj obrovské množstvo atrakcií. Prírodné krásy, historické pamätihodnosti na severe a dokonalé pláže na juhu.

Vypočuť reláciu:

O Thajsku rozprávajú:

  • Nora Fedorová, generálna riaditeľka CK SATUR
  • Marcel Šmátrala, sprievodca CK SATUR

Gregorová: Thajsko patrí medzi slovenskými dovolenkármi medzi veľmi obľúbenú možnosť ako stráviť exotickú dovolenku. Myslím si, že čo sa týka Ázie tak úplne vedie. Nestráca ale tým, že tam chodí tak veľa turistov na svojom čare?

Fedorová: Ja si myslím, že Thajsko sa drží už roky v rebríčku najobľúbenejších destinácií v rámci Ázie a je to aj vďaka tomu, že ponúka naozaj veľkú rozmanitosť a či už sú to prírodné krásy, tradičný spôsob života, ryžové polia. Potom samozrejme aj pre tých ktorí majú radi históriu a budhistické chrámy je tam toho naozaj veľa. Samozrejme výborná gastronómia a nádherné pláže s tyrkysovým morom ktoré je ideálne pre tých, čo radi šnorchlujú, potápajú.

Gregorová: Čím to je podľa vás, že láka každý rok milióny turistov?

Šmátrala: Tak určite Thajsko je nesmierne populárne destinácia a nesmierne obľúbená aj medzi našimi cestovateľmi, ako bolo povedané. Je to krajina, kde na relatívne malom priestore máme naozaj obrovské množstvo atrakcií. Či sú to prírodné krásy predovšetkým severná časť, thajské hory, nádherné orchidey, prekrásne historické pamätihodnosti, po kultúrnej a náboženskej stránke prenádherné chrámy. Takisto teda v južnom Thajsku predovšetkým prekrásne pláže a je to predovšetkým na naše pomery lacná destinácia. V podstate najdrahšia položka je celkom určite letenka do Thajska no a potom tam si naozaj vystačíte s nejakými 10-20€ ak sa viete uskromniť, čo sa týka jedla a povedzme masáže. Takže naozaj lacná destinácia pre slovenských cestovateľov a veľmi atraktívna krajina.

Krásne pláže, ale aj chrámy a čarovná príroda sú to, čo láka turistov do Thajska. Foto: depositphotos.com
Krásne pláže, ale aj chrámy a čarovná príroda sú to, čo láka turistov do Thajska. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Ja by som ešte doplnila, že aj veľmi dobré spojenia tým, že sú priame lety do Bangkoku a odtiaľ sa veľmi jednoducho miestnymi aerolíniami dostanete na akékoľvek ostrovy alebo na sever Thajska a je naozaj veľká ponuka leteckých spojení za výborné ceny aj tie letenky.

Gregorová: Rozprávať sa o Thajsku tak vcelku je veľmi všeobecné pretože tá krajina je naozaj veľká, aké sú rozdiely medzi severom a juhom?

Fedorová: Tak sever je taký tradičnejší a hornatejší a skôr tam dominujú by som povedala, že džungľa. A pre tých, ktorí majú rôzne aktivity či už je to treking alebo cyklistika. Môžete vidieť tie pôvodné kmene, kým ten juh oveľa viac spojený s relaxom pri mori a tam je naozaj možnosť vybrať si z nespočetného množstva ostrovov podľa toho či chceme ostrovy ktoré sú turistické s väčším množstvom aktivít alebo potom naozaj niečo úplne pre tých, ktorí majú radi len pár ľudí na pláži alebo byť úplne sami. Môžete nájsť ostrovy, ktoré sú naozaj veľmi málo navštevované turistami kde sa dostanete len sem tam loďkami a za to sú tam krásne pláže, výborné miesta na šnorchlovanie a krásne lagúny.

Šmátrala: Tak určite sever je predovšetkým zameraný na tie kultúrne pamätihodnosti. Máme tam tie tri etapy, tri hlavné mestá thajského kráľovstva. To je Kotaj potom druhé ajutajské obdobie a tretie je takzvané Bangkokské obdobie. Naozaj pre milovníkov nádherných chrámov a takej tej skôr kultúry a teda nádherných vysokých hôr, jazdy na slonoch, prírody nedotknutej. Taký ten typický prales, národné parky alebo okolie Chiang Mai. Celkom určite odporúčam sever.

Strarobilé Thajské chrámy

A juh zameraný na pláže. Teda naozaj prekrásne pláže, kde môžete mať naozaj celú pláž tam pre seba bez akéhokoľvek turistu. Sú takéto zákutia nie len teda tie preľudnené ostrovy, ale skôr teda juh je skôr zameraný na atrakcie, zábavné parky, skôr takú tú rodinnú dovolenku a sever možno skôr pre tých individuálnych cestovateľov alebo teda vyslovene turistov, ktorí sú vyslovene hladní po poznaní, histórii a kultúre.

Jedna z najznámejších pláži v Thajsku, pláž Phi Phi. Foto: depositphotos.com
Jedna z najznámejších pláži v Thajsku, pláž Phi Phi. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Bangkok teda spĺňa aj aj, pretože má v sebe aj to, že môžeme ísť za kultúrou, históriou či už návštevou veľkého paláca alebo ďalších pamätihodností. A na druhej strane je tam aj najživší trh kde teda môžeme naozaj neskutočné množstvo stánkov navštíviť s miestnymi rôznymi suvenírmi ale aj s oblečením. Samozrejme to isté platí aj o jedle v Thajsku sa dá na ulici v podstate veľmi bezpečne a veľmi dobre najesť. Takže aj toto je taký miestny kolorit by som povedala.

Gregorová: A čo sa týka tých konkrétnych destinácií na severe a na juhu tak čo odporúčate?

Šmátrala: Tak určite zo severu okrem teda už spomenutého Bangkoku kde sa snúbi všetko je to hlavné mesto taká skutočná brána či už na sever alebo aj na juh kde máme nádherný kráľovský palác so sochou smaragdového Budhu vrelo odporúčam jedno z tých najposvätnejších miest. Potom tam máme prenádherné chrámy tipu Wat Traimit so zlatou sochou Budhu. Alebo Wat Pho so slávnou masérskou školou. Naozaj ľudia, ktorí môžu navštíviť plávajúce trhy, ktoré sú nesmierne populárne v tesnej aglomerácii hlavného mesta či už teda priamo v Bangkoku také maličké Tallinské trhy alebo ísť západným smerom od Bangkoku máme množstvo ďalších.

Vodopády ako z rozprávky v Národnom parku Erawan. Foto: wikimedia.org
Vodopády ako z rozprávky v Národnom parku Erawan. Foto: wikimedia.org

Populárne výlety do národných parkov Erawan, môžu si vyskúšať železnicu smrti napríklad. A tak podobne. Priesmyk pekelného ohňa. Ale skôr potom na severe by som odporúčal druhé najväčšie Thajské mesto Chiang Mai ktoré je naozaj takou prírodnou perlou. Okrem toho, že v starom meste má 121 chrámov ale hlavne je také hlavné mesto orchideí vodopádov, návšteva nádhernej prírody. Máme tam mestá ako Thani, Lampang teda vyslovene kultúrne centrá či už teda toho bývalého kráľovstva Lana kde sa v Thajskej architektúre ešte stále prejavujú stopy práve na týchto chrámových priečeliach. Napríklad návšteva horských kmeňov je nesmierne populárna, kde naozaj môžete ísť buď teda do tesnej blízkosti týchto turistických rezortov kde tie horské kmene prídu za vami a môžete sa s nimi odfotiť a vyskúšať si ako žijú. Alebo naozaj putovať niekoľko dní prírodou a navštíviť tie turizmom nedotknuté horské kmene alebo vyslovene ľudí, ktorí veľmi na turistov nie sú zvyknutí. Pri hraniciach povedzme s Mjanmarskom, Barmou a to by som povedal je ešte také to pravé turizmom nedotknuté Thajsko.

Gregorová: A na tom juhu?

Šmátrala: Na juhu celkom by som určite odporučil všetkým ostrovy typu Phuket alebo Ko Samui to sú tie najnavštevovanejšie. Trošku menej potom Ko Chang to je druhý najväčší ostrov, tam sú takisto krásne rezorty. Okrem krásnych pláží tam takmer za bránami rezortov máte vodopády, pohoria pre milovníkov turizmu, turistiky by som určite odporučil tieto miesta. No a sú tam prekrásne ostrovy povedzme keď pôjdete z Phuketu do okolia, ale na Phukete máte úplne všetko. To je taká najnavštevovanejšia destinácia. Od zábavných parkov cez golfové ihriská, potom slonie show, treky na sloních chrbtoch a tak podobne. Národný park kúsok na pevnine. Môžete sa previezť na ostrovy veľmi populárne Phi Phi. Naopak mojim favoritom a tajným tipom Ko Samui kde odporúčam nie vyslovene iba také ležanie na pláži čo určite tiež dobre padne ale povedzme taký celodenný výlet okolo ostrova ten je prenádherný, zastaviť sa na tých nádherných plážach. No a potom Ang Thong morský národný park to je taký môj favorit kde sa vlastne vydáte medzi 42 nádherných ostrovčekov každý dokonca pripomína svojim tvarom niečo. Napríklad máme ostrov spiacej kravy. Sú tam nádherné biele pláže bez akýchkoľvek turistov kde sa môžete šnorchlovať, kúpať, môžete vyjsť na vyhliadky. Je to zatiaľ veľmi málo navštevovaná atrakcia, pretože málokto o nej vie, ale naozaj taká ktorá sa určite oplatí na taký celodenný výlet podniknúť.

Gregorová: A vás čo osobne najviac očarovali v celom Thajsku?

Fedorová: Tak mne sa veľmi páči provincia Krabi, je to síce súčasť pevniny ale je to tiež oblasť ktorá je výborným východiskovým miestom práve na lodné výlety práve takými tými tradičnými drevenými loďkami. Či už na okolité ostrovy pretože veľmi dobre sa odtiaľ dá dostať aj k takým tým ostrovom typu Mogoty. Ale mne sa napríklad aj veľmi páčila Railay Beach to je pláž ktorá je známa či už svojim východom alebo západom slnka, je to teda vďaka tomu, že má dve časti ktoré sú prepojené pevninou a je to miesto kde sú nádherné skaly kde chodia aj tí, ktorí veľmi radi lozia. Je to jedno z top miest pre lezcov bez toho aby boli nejako istený po skalách a je to priamo nad morom. Čiže aj to je také divadlo keď si tam sedíte pri večernom západe slnka. A okrem toho je to aj miesto ktoré je pre mladých pretože je to ideálne miesto takým hippies štýlom by som povedala aj na nočný život.

Gregorová: Viete nám odporučiť aj nejaké ďalej konkrétne pláže najkrajšie v celom Thajsku?

Fedorová: No mne sa teda rozhodne páči okrem tejto Railay Beach napríklad ostrov Koh Lanta ktorý je teda menej turistický, je veľmi dobrý na šnorchlovanie priamo v blízkosti ostrova sú korálové útesy takže sa dá len trošku vyplávať a nemusíte ani loďkou nikam ísť. A naozaj tam ešte môžete nájsť pláže ktoré sú menej známe. Potom ostrov Koh Phangan je tiež veľmi pekným ostrovom. Myslím si, že ľudia, ktorí hľadajú si vedia nájsť aj také by som povedala, že hopkanie po tých ostrovoch, island hopping ako hovoríme. Každý deň môžete niekde inde prespať pretože to ubytovanie v podstate je naozaj za veľmi dobré ceny. Takmer všade sú tie ubytovania formou bungalovu priamo na pláži to znamená, že máte vlastné ubytovanie alebo vlastnú časť pláže priamo pred sebou. Aj tie by som povedala nižšie tipy ubytovania sú relatívne čisté a v pohode. Samozrejme už pre tých náročnejších klientov sú tam úžasné rezorty a tá Thajská architektúra je naozaj veľmi pekná a sofistikovaná aj vtom zmysle, že používa veľa dreva, veľa kameňa. A určite tí čo tam chodievajú oceňujú veľmi dobré SPA známe Thajské masáže ktoré sú v podstate v každom veľkom rezorte.

Gregorová: Marcel za Vás nejaké najkrajšie pláže v Thajsku?

Šmátrala: Tak ono dokonca aj keď väčšina už odznela ale určite aj keď sa vydáte na tých veľmi frekventovaných ostrovoch typu Ko Samui alebo Phuket povedzme okolo samotného ostrova nejakým požičaným autom alebo taxi tak stále ešte môžete zastavovať na takých častiach pobrežia kde naozaj nenájdete nikoho a môžete mať pláž sami pre seba. Alebo potom naozaj výlet loďkou na tie okolité menšie ostrovy kde určite nájdete nejakú pláž ktorá sa vám celkom určite zapáči. Celkom určite z Ko Chang je populárna návšteva 4-5 ostrovov a naozaj krásne zákutia či už na šnorchlovanie alebo kúpanie. Takže celkom určite sa dajú objaviť takéto pláže.

Gregorová: A je Thajsko vhodná destinácia aj pre rodiny s deťmi?

Fedorová: Určite, ja si myslím, že je priam ideálnou destináciou aj v kombinácii s Bangkokom aby aj rodiny s deťmi videli niečo iné a spoznali aj troška inú kultúru. Tým, že je to bezpečné čo sa týka gastronómie a v podstate sa dá jesť kľudne aj na ulici. Tie jedlá sú dosť pikantné ale samozrejme dá sa povedať, že chceme menej štipľavé ak to deti nemajú radi. No a potom ten relax na pláži a ostrovy sú určite úžasné. Samozrejme aj jazdenie na slonoch a ďalšie atrakcie ako opičky pri rôznych chrámoch sú tiež veľmi atraktívne práve pre rodiny s deťmi.

Gregorová: Túto otázku sa pýtam aj preto pretože s Thajskom sa spájajú aj rôzne také mýty o sex turizme a nejakom takom využívaní turistov. Čo si o tom myslíte?

Šmátrala: Tak ono to je vlastne formálne zakázané poskytovanie takýchto rôznych sexuálnych služieb ale naozaj hovorím, že formálne. Na druhú stranu až 3% thajskej ekonomiky tvoria príjmy práve z tohto odvetvia a takmer 3 milióny obyvateľov pracujú v tejto branži. Je to nejak 3-4 miliardy dolárov ročne do štátnej pokladnice. Takže je to zakázané len formálne lebo nemáte nikde napísané, že poskytovanie sexuálnych služieb a tak podobne ale pod rúškom rôznych karaoke barov alebo špeciálnych thajských masáží je možné samozrejme kto cielene hľadá a prichádza za týmto servisom a službami tak nájde uspokojenie. Pokiaľ idete napríklad rodina s deťmi na dovolenku tak sa vás to nedotýka pokiaľ teda cielene nehľadáte tieto štvrte tak vlastne si myslíte, že niečo také ani neexistuje lebo tam to teda vyslovene ide cielene za týmto druhom zábavy by som povedal. Tak sú také vyslovene červené štvrte či už v Bangkoku napríklad ako štvrť Nana alebo Patpong. Alebo potom na Phukete Pa Tong alebo aj na Ko Samui máme takéto štvrte kde možno nájsť práve takýto servis. Dokonca by som povedal také špecializované uličky sado-maso ulička alebo vyslovene uličky pre každého kto si tam nájde to svoje.

Gregorová: Keď to človek teda nejako nevyhľadáva tak ho to pravdepodobne nemá ako zasiahnuť.

Šmátrala: Nie, pokiaľ to cielene nevyhľadáva tak mnoho kráť naozaj teda má pocit, že takéto čosi vôbec v Thajsku nie je.

Gregorová: Vy už ste teda spomínali, že taký ten život v Thajsku v uličkách je hlavne o tom street food jedle, takisto je plné skútrov. Čo tam teda odporúčate ochutnať alebo vyskúšať aby zažil také to pravé Thajsko?

Fedorová: Tak tá thajská kuchyňa má také štyri základné chute a je to kyslá, veľmi štipľavá, sladká a slaná. Na tieto spôsoby sa vlastne pripravuje samozrejme s veľa bylinkami a s veľa citrónovej trávy rôzne jedlá. Či už je to s morskými plodmi alebo rôznymi druhmi mäsa a veľa ryžových rezancov je samozrejme súčasťou toho.

Šmátrala: Tak ja určite odporúčam také tie tradičné thajské špeciality, vynikajúce polievky napríklad Tom Yum tá je mierne pikantná práve s tou citrónovou trávou. Potom teda či už s kuracím mäsom, Tom Yum Kung s krevetami, potom verziu s kokosovým mliekom takú jemnejšiu Tom Kha pre zmenu. To sú také tie najznámejšie polievky- Práve teda jedlá z rezancov. Máme veľmi populárny papájový šalát Som Tam. Napríklad určite vynikajúce pokrmy či už s kešu orieškami ktoré sú tam populárne, k tomu samozrejme všade prítomná ryža pochopiteľne nesmie chýbať. Veľmi delikátne lahodné ovocie a nie len také tie najznámejšie druhy ovocia typu mango alebo marakuja ktoré dostaneme u nás kúpiť ale napríklad taký mangostána alebo rambután, longan je vynikajúce ovocie ktoré v podstate u nás veľmi rozšírené nie sú. Takže tam určite môžeme ochutnať a ešte mnoho ďalších. Samozrejme aj miestny alkohol môžete vyskúšať či už teda miestne whisky alebo pivá chang alebo singa a sú vynikajúce. Thajská kuchyňa je veľmi delikátna, mierne pikantná ale nemusí byť, môžete si špeciálne zvoliť pokrmy ktoré sú teda bez čili alebo teda nie sú až také štipľavé. Takisto jedlo na ulici je úplne bezpečné. Najlepšou vizitkou sú určite čím väčšia koncentrácia domácich obyvateľov pri niektorom stánku tak naozaj to sú veľmi lacné jedlá ale veľmi lahodné.

Thajská polievka tom yum je veľmi obľúbená aj medzi Slovákmi. Foto: wikimedia
Thajská polievka tom yum je veľmi obľúbená aj medzi Slovákmi. Foto: wikimedia

Gregorová: A čo Thajsko a rôzne druhy atrakcií? Vy už ste nejaké spomínali, Thajsko je známe masážami, všelijakými zápasmi aj tými sloními ako si odporúčate správne vybrať kam ísť?

Šmátrala: Tých atrakcií je naozaj veľmi široká paleta predovšetkým v tej južnej časti máte naozaj teda či už na ostrove Phuket alebo Ko Samui veľmi širokú škálu. Či už je to jazda napríklad na byvolom záprahu alebo jazda na slonoch. Skôr na juhu je to také turistickejšie, to znamená, že máte nejaké tie kratšie trasy a teda ide tam o to hlavne pre deti veľká atrakcia aby tam sedeli na chrbte slona. Na severe by som povedal, že trošku populárnejšie pretože prechádzate naozaj cez rôzne rieky, prechádzate pralesom a teda v takej možno trošku exotickejšej prírode. Samozrejme, ale aj na juhu môžeme nájsť takéto zákutia záleží od toho ktoré safari navštívite. Potom fotogenické ryžové políčka, môžete nájsť golfové ihriská, na Phukete napríklad dinosaurí park, potom sloniu show Fantázia napríklad na Phukete a zábavné parky pre rodiny s deťmi, thajský box ten je extrémne populárny vlastne to je národný šport Thajčanov. Navštevujú predstavenia večer v thajskom boxe či už teda rôznych kategórií od mladých chlapcov a dievčat až postupne po tých profesionálnych športovcov. Také tie najlepšie sú možno niekedy mimo tých turistických rezortov ale tieto môžete navštíviť či už v Bangkoku napríklad kde sú taký lepší športovci mnohokrát aj zo zahraničia.

Fedorová: Lodné výlety sú určite jednou z najpopulárnejších aktivít v rámci toho juhu či už sú to na tých drevených loďkách alebo potom veľmi dobrý spôsob prepojenia tých ostrovov je či už katamaránové výlety napríklad sme nehovorili o James Bond ostrove čo je jeden z takých najznámejších výletov práve z Phuketu ale dá sa tam ísť aj z Krabi ktorý je aj s takou ďalšou atrakciou čo je plávajúca dedinka Koh Panyi ktorá je prevažne moslimská čo je v budhistickom Thajsku také netradičné. Ale zase celý ten výlet je spojený s takými jaskynnými chrámami ktoré navštívime a okrem toho krásne prírodné scenérie.

Gregorová: Veľa ľudí rado cestovanie spája aj s nejakým sviatkom aby zažili takú tú tradičnú kultúru. Čo odporúčate teda zažiť v Thajsku?

Fedorová: Mne sa veľmi páči napríklad tie sviečkové ceremónie či už pri oslave nového roku ale aj vo februári majú špeciálny sviatok budhistický, kde v chrámoch okrem toho, že teda sú rôzne ceremónie ďalšie tak sú všade preplnené iba sviečkovými procesiami ktoré prechádzajú okolo.

Šmátrala: Tak určite návšteva Thajska v čase nejakého sviatku ešte by som povedal, že umocní ten zážitok z návštevy tejto krajiny. Celkom určite teda povedzme vo vianočnom období alebo teda privítaní nášho nového roku. Thajčania aj keď samotné Vianoce neoslavujú tak je to ešte popri s Malajziou jediná krajina ktorá v podstate teda naozaj vyzdobuje svoje nákupné centrá, námestia vianočnými stromčekmi, Santa Clausami ojedinele dokonca Betlehemami aj keď napriek tomu, že Vianoce neoslavujú tak tá výzdoba je veľmi pekná a pôsobivá. Pompézne ohňostroje napríklad v Bangkoku a v tých najväčších mestách. Ale ešte by som možno skôr vyzdvihol návštevu v čase oslavy sviatku Songkran, je to pohyblivý sviatok ale vychádza prevažne na apríl. Je síce pravda, že sa vtedy veľmi zamočíte počas tohto trojdňového slávenia pretože vždy sa oblievajú vodou dokonca zmiešanou s ryžovým prachom. Ale je to veľmi autentický sviatok kedy vlastne vítajú Thajčania svoj Nový rok. Pôvod toho sviatku spočíva teda ešte v pripomínaní si udalosti, keď božstvo ktoré prišlo o hlavu a jeho hlava bola veľmi horúca a aby náhodou teda zostala na nebesiach tak by vysušila všetky rieky naopak keby ju hodili na zem tak by mohla spáliť krajinu tak vlastne sedem dcér ktoré držali túto hlavu a vždy na ten sviatok Songkran sa vlastne striedajú. Takže to je naozaj sviatok keď sa obmýva všetko na novo dokonca aj sochy Budhov a teda každý človek ktorý prechádza či už v tuk tuku alebo teda dokonca v autobuse tak sa oblievajú, polievajú hadicami kýbľami s vodou a teda všetko sa počas tohto trojdňového slávenia očisťuje.

Gregorová: Tak z vášho rozprávania je teda jasné, že Thajsko ponúka naozaj veľké množstvo zážitkov a atrakcií. Ja vám ďakujem, že ste sa s nami prišli podeliť o vaše skúsenosti.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook