Spoznajte tie najkrajšie vianočné trhy v Európe

Vianočný punč, varené víno, dobroty ale aj sladkosti a ozdoby od výmyslu sveta. Už len menej ako dva mesiace nás delia od najkrajšieho obdobia v roku. Advent v mestách je spojený s tradičnými vianočnými trhmi. Zažili ste už ich atmosféru v niektorej zo zahraničných metropol?

Česko: Tradičný mikulášsky jarmok

Prvou zastávkou pri poznávaní tradícii vianočných trhov, sú naši susedia – bratia Česi. Moravská dedinka Horní Lideč ukrýva unikátny drevený betlehem. Drevorezby 40. najznámejších miest Zlínskeho a Trenčianskeho kraja, napr.. Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámok Buchlovice, Radhošť ale aj Trenčiansky hrad či zámok Bojnice. Po prehliadke sa presuniete do mestečka Valašské Klobouky. Celé mesto počas Valašského Mikulášskeho jarmoku ožíva ľudovými zvykmi a tradíciami. Návštevníci sa môžu tešiť na Mikuláša, čertov, anjelov, ale aj na pravú valašskú zabíjačku. To všetko v sprievode hudby, piesní, tanca a všadeprítomnej vôni miestnych špecialít, od kyselice až po slivovicu.

Poznávacie zájazdy do Českej republiky
Horní Lideč a jeho unikátny drevený Betlehem
Horní Lideč a jeho unikátny drevený Betlehem. Foto: archív CK SATUR

Rakúsko: Čert, Mikuláš a neopakovateľná atmosféra rakúskych zámkov

Obľúbeným cieľom Slovákov je v predvianočnom období Viedeň. Viac ako 300 stánkarov s miniatúrnymi drevenými domčekmi, bábikami, perníkovými srdcami, koženými odevmi nájdete rozmiestnených po celom meste. To najpodstatnejšie z vianočných trhov sa odohráva pred radnicou. Na trhu Spittelberg v blízkosti štvrte múzeí si zasa môžete kúpiť tradičné výrobky zo skla, striebra a keramiky. Tie tohtoročné začínajú už 17. novembra a až do Vianoc sa bude uličkami Viedne niesť vôňa tradičných dobrôt, vrava dospelých aj detí, hudba z rôznych vystúpení a zábavných programov.

Stromček pred viedenským zámkom Schönbrunn
Stromček pred viedenským zámkom Schönbrunn. Foto: archív CK SATUR

Tie najkrajšie vianočné trhy v Rakúsku sa konajú v mestečku Steyr, rakúskom meste Vianoc. Vianočné trhy sú známe vďaka najväčšej zbierke historických vianočných ozdôb a stromčekov, najväčšiemu betlehemu sveta či vďaka mechanickým jasličkám s 200 pohyblivými figúrkami. Deti dostanú príležitosť povoziť sa na vianočnom vláčiku a stretnúť Ježiška.

Zbierka historických ozdôb v predvianočnom Steyre
Zbierka historických ozdôb v predvianočnom Steyre. FOTO: archív CK SATUR

Na námestí s krásnou salzburskou katedrálou bude zasa všetko pripravené na tradičné vianočné trhy – od remesiel, vianočného pečiva, ozdôb až po umelecké diela týkajúce sa Vianoc. Salzburské trhy sú pastvou pre všetky zmysly. Každý rok lákajú návštevníkov vystúpenia salzburského zboru a detských skupín. Všetky neposlušné deti ale treba pripraviť na čertovský sprievod Krampuslauf, ktorý na námestie prinesie divokejšie predstavenie. Ich desivých masiek sa však môže zľaknúť aj nejeden dospelý. No všetko sa nesie v duchu dobrej nálady a zábavy.

Vianočné trhy v Salzburgu
Vianočné trhy v Salzburgu. FOTO: depositphotos.com

Počas Vianoc sú nádherne vyzdobené aj známe hrady a zámky. Jedinečnú vianočnú atmosféru má Esterházyho zámok aj Schönbrunn. Každý z nich má niečo, prečo sa ho oplatí navštíviť. Barokový Esterházyho zámok je klenotom Eisenstadtu. Tristo rokov slúžil kniežacej rodine ako jej hlavné sídlo. V jeho historických priestoroch sa v súčasnosti koná adventný trh s umeleckými a remeselnými výrobkami, punčom a sladkosťami. Na zámku Schönbrunn deti dostanú nádielku od Mikuláša, pozrú si ZOO a detské múzeum. Na nádherne osvetlenom nádvorí má svoje stánky vždy okolo 80 vystavovateľov z celého Rakúska. Tradičné rezbárske výrobky, nostalgické hračky a vianočné dekorácie sú doplnené produktmi z vybranej zberateľskej limitovanej edície. Trhovníci nezabúdajú ani na jedlo, a tak sa medzi stánkami budete prechádzať so šálkou horúceho punču, vrecúškom pečených gaštanov alebo pražených mandlí v ruke.

Poznávacie zájazdy do Rakúska
Mikuláš s deťmi v Schönbrunne
Mikuláš s deťmi v Schönbrunne. FOTO: archív CK SATUR

Prehľad adventných poznávacích zájazdov v rakúskych mestách

Maďarsko: Gurmánsky čas predvianočný

Vianočné trhy v Budapešti patria podľa rôznych zahraničných portálov k desiatke najkrajších v Európe. Vörösmartyho námestie uprostred Budapešti je miestom, kde sa zídu všetci milovníci vianočnej nálad. Maďarské trhy sú jedným slovom tradičné. Trdelník sa pečie na uhlí, preto má úplne inú chuť. V stánkoch sa predávajú domáce džemy. Okrem vône klobásky námestím rozvoniava segedín, guláš, halászlé, pečienka.

Vianočné trhy v Budapešti
Vianočné trhy v Budapešti. FOTO: depositphotos.com

Stánky s hromadami sladkého pečiva sa miešajú s tými, v ktorých nájdete tradičné háčkované predmety, baranice, rukavice, šperky, záhradných škriatkov pre šťastie, hand-made čokolády a medové torty. Viac ako stovka predávajúcich má všetko, po čom zvyčajne turisti aj domáci pri nákupoch siahnu.


Taliansko: Ak hľadáte štýlové vianočné darčeky

Merano ako druhé najväčšie mesto južného Tirolska je známe svojou kúpeľnou tradíciou. Zaujímavé je aj jeho historické centrum s dochovanými meštianskymi domami zo 14. storočia, ktoré tvoria unikátnu kulisu pre vianočné trhy, preslávené neopakovateľnou atmosférou, nádhernou výzdobou, kultúrnym programom a bohatou ponukou vianočných špecialít, typických pre Južné Tirolsko.

Hoci vianočné trhy v Taliansku, známe ako Mercatino di Natale, nie sú také veľké ako napríklad v Nemecku alebo v Rakúsku, medzi miestnymi obyvateľmi a turistami z Európy sú veľmi obľúbené. Navyše, dajú sa perfektne spojiť s nákupmi napríklad v Miláne. Taliani sú hrdí na prepracované betlehemy, ktoré môžete obdivovať na rôznych trhoch po celej krajine. Milánske vianočné trhy s jedinečnou kulisou katedrály sa konajú na námestí Duomo.

vianočné trhy v Merane
Vianočné trhy v Merane. FOTO: depositphotos.com

Najlepšie si ich atmosféru vychutnáte večer, keď svietia všetky vianočné ozdoby, znejú koledy a vianočné piesne. Pochutnáte si na talianskych špecialitách a pripiť si môžete napríklad aj Aperolom. Od 7. do 10. decembra sa navyše v Miláne koná aj trh s názvom „Oh, Bej! Oh, Bej!", ktorý je skvelým miestom na nákupy. Jeho tradícia pochádza ešte zo začiatku 16. storočia. Stovky stánkov ponúkajú všetko od hračiek, cez rôzne „čačky“, oblečenie až po jedlo a pitie.


Nemecko: Najkrajšie a najväčšie v Európe?

Viete, ktoré trhy sú označované ako najkrajšie a najväčšie v Európe? Práve tie v Norimbergu. Hlavné námestie mesta je zaplavené stánkami s rozmanitými sladkými aj slanými dobrotami. No to, čo najviac preslávilo tieto adventné trhy, je vianočný anjel, ktorý sa každý rok objavuje na balkóne kostola Frauenkirche. Pritom hrá koledy tunajší orchester.

Tradičné medovníky na vianočných trhoch v Norimberg
Tradičné medovníky na vianočných trhoch v Norimbergu. FOTO: archív CK SATUR

Aj ďalšie európske mestá sa pripravujú na najkrajšie obdobie v roku. Adventné a vianočné trhy sa konajú takmer v každom z nich. A vy ich môžete navštíviť spolu s nami. Vyberte si niektorý z poznávacích zájazdov v ponuke cestovnej kancelárie Satur a okrem vianočnej atmosféry spoznáte aj ostatné záhady európskych miest.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook