Prenocovali by ste so žralokmi? Vieme, kde sa vám to podarí

Brazílske Rio de Janeiro prežívalo najväčšiu slávu počas minuloročných olympijských hier. Ani po ich konci však nezaspalo na vavrínoch a pripravilo si ďalšie lákadlo pre turistov – najväčšie akvárium v Južnej Amerike. Komplex AquaRio rozkladajúci sa na ploche 26-tisíc metrov štvorcových stojí v miestnom prístave, má päť poschodí a tvorí ho 28 obrovských nádrží spojených priehľadnými tunelmi. Celkovo by v ňom malo nájsť svoj domov až osemtisíc živočíchov.

Prvá vec, ktorá každému udrie do očí, je ohromujúca kostra veľryby, dlhšia ako trinásť metrov. Dvadsať tonového cicavca našli v roku 2014 ležať na plytčine a predpokladá sa, že neprežil zrážku s loďou, pretože mu chýba jedna plutva.


Najväčší zážitok: Prenocovanie so žralokmi

Samotná prehliadka sa začína v centrálnej uličke v dolnej časti, ktorú obklopujú podmorské živočíchy – manty, morské koníky a nespočetné množstvo ďalších druhov. Cesta cez akvárium je obohatená o sprievodné informácie o zvieratách a ich prirodzenom prostredí.

Hlavným lákadlom je bezpochyby oceánska nádrž Recinto Oceânico s 3,5 miliónmi litrov vody a hĺbkou sedem metrov. Na návštevníkov čaká nezabudnuteľný zážitok. Žraloky a manty budú pozorovať cez veľké okná a podvodný tunel dlhý až 20 metrov. Netradičnú skúsenosť ponúka aj možnosť „prenocovania so žralokmi“ pre deti od šesť rokov a starších, ktorí chcú stráviť noc v hlbinách akvária.

AquaRio
AquaRio. FOTO: instagram/aquariomarinhodorio

Vytvorte si vlastnú rybu

Ďalšou zaujímavosťou je virtuálne akvárium, kde si môže „svoju vlastnú rybu“ vytvoriť každý hosť. Inovatívne technológie umožňujú personalizáciu živočíchov – farbu, druh, veľkosť aj meno. Vzájomná interakcia prebieha cez digitálne obrazovky umiestnené po celom obvode.

Súčasťou akvária je aj Vedecké múzeum s trvalými aj dočasnými výstavami o morskom a vodnom prostredí. Surferské múzeum približuje históriu surfovania v Brazílii a vo svete. Vystavené sú historické surfy, z ktorých niekoľko bolo používaných už v 60. rokoch, a zbierka fotografií. Ani fungovanie akvária neostane pred návštevníkmi utajené. Aspoň pred tými, ktorí o to stoja. Vybrať sa totiž môžu do zákulisia, kde uvidia celú štruktúru komplexu a jeho prevádzky.

Ak už dlho snívate o návšteve Ria, teraz máte pravý čas, aby ste si svoj sen splnili. Rio de Janeiro je jedným z množstva miest, ktoré spoločne spoznáme počas 20-dňového poznávacieho zájazdu Grand Tour Južnou Amerikou. Okrem Brazílie sa pozrieme aj do Peru, Bolívie či Argentíny.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook