Petrohrad - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Veľké kozmopolitné a moderné mesto na rieke Neva. Petrohrad nie sú len nádherné bulváre, paláce, bohatá história a kultúra, ale aj "zázrak prírody" v podobe bielych nocí a ideálne nielen na predĺžený víkend, ale minimálen týždeň poznávania.

Vypočuť reláciu:

O Petrohrade rozprávajú:

  • Ľudmila Masaryková, generálna riaditeľka CK SATUR
  • Gabriala Sutórisová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Petrohrad dostal prezývku Benátky severu ide o jedno z najeurópskejšých miest v Rusku. Aké sú podľa vás hlavné dôvody prečo sa ho ľudia rozhodnú navštíviť?

Masariková: No my sa hlavne veľmi tešíme že to Rusko a samozrejme hlavne aj ten Petrohrad sa konečne objavil na tej turistickej mape a naozaj sa teší veľkému bumu a nárastu turistov a veľmi zaslúžene pretože Petrohrad je také naozaj veľmi kozmopolitné, veľké mesto moderné pretože v zásade vzniklo naozaj nie až tak dávno v porovnaní s inými ruskými mestami. Či už sú to nádherné bulváre, paláce, plno histórie a kultúry položené na riekach teda Benátky severu s bielymi nocami a s takisto veľmi zaujímavými miestami v okolí naozaj toho ponúka veľmi veľa pre cestujúcich či už na nejaký predĺžený víkend aj keby si zaslúžil aspoň tých 5-6 dní určite.

Gregorová: A pre vás pani Sutórisová.

Sutórisová: Tak pripájam sa k tomu názoru že naozaj tých vecí ktoré sa dajú turistom ukázať v Petrohrade je veľmi veľa tak si asi ešte stihneme porozprávať čo konkrétne to je ďalej.

Gregorová: Ja z vlastnej skúsenosti môžem povedať že si Petrohrad pamätám ako veľmi široké a obrovské ulice a mesto plné krásnych palácov. Ktoré vy konkrétne odporúčate navštíviť?

Masariková: Tam je veľmi ťažko vybrať určite treba začať s Ermitážov lebo v zásade aj to je teda zimný palác  s veľmi zaujímavou históriou, potom sú tam rôzne ďalšie staršie aj novšie paláce. Určite si treba vybrať aj podľa toho či chce človek pozerať iba ten palác alebo aj s ním spojenú tú históriu ktorá sa ku každému tomu palácu viaže a na výber ich je naozaj veľké množstvo a tak isto veľké množstvo napríklad chrámov či už je to Izákov Chrám ktorý je najväčší chrám v Rusku a druhý najväčší pravoslávny chrám vôbec na svete s nádhernou možnosťou sa vyštverať hore a pozrieť sa na celé mesto s krásnym múzeom. Potom ďalšie katedrály či už tuto čo máme obrázok za sebou Kristovho vzkriesenia ktorý sa napríklad prirovnáva k chrámu v Moskve alebo je to Kazanská katedrála ako naozaj už len pot tom Nevský prospekt keď sa niekto prejde tak tam sa musí zastaviť na každom kúsku.

Sutórisová: Ja by som ešte doplnila že aby sme nezabudli hovoriť o tých palácoch ktoré sú v okolí Petrohradu ako prvý Petergof ktorý je asi takým najčastejším cieľom všetkých turistov jednak kvôli samotnému palácu ale aj kvôli nádherným záhradám a kvôli tým ďalším budovám altánkom, fontánam to je vlastne letné cárske sídlo ktoré je postavené na brehu Fínskeho zálivu a počas sezóny o 11 každý deň sa spúšťajú fontány so zvukom nádhernej melódie Reinholda Glièra z Medeného jazdca tá melódia chytí asi za srdce každého a stalo sa takou neoficiálnou hymnou Petrohradu no a spomeňme ešte Cárske Selo a Katarínsky palác zase s tou známou jantárovou komnatou ktorá už len tým množstvom jantáru ktorým sú obložené steny tejto miestnosti je úžasná a ešte nehovoriac o tom záhadnom príbehu tej originálnej komnaty ktorá bola prevezená do Kaliningradu vtedy bola vystavená naposledy a potom zmizla bez stopy, čiže už len ten príbeh je zaujímavý pre návštevníka že tam dneska vidíme ten druhý originál v podstate takže to by som povedala. No a ešte nezabudnume tie chrámy aj ja ich považujem za taký zaujímavý cieľ, ja mám osobne takých 5 najzaujímavejších to je spomínaný Svätý Izák, Chrám Spasiteľa na krvi ktorý bol postavený na mieste atentátu na Alexandra II. Cára Osloboditeľa ktorý je úžasný aj z vnútra zdobia ho mozaiky. Mozaiky majú na rozdiel od farieb inú hĺbku, iné svetlo takže to je naozaj taká zvláštna atmosféra no a ešte spomeňme v Petropavlovskej pevnosti chrám Svätého Petra a Pavla kde sú hrobky najvýznamnejších Romanovcov počnúc Petrom Veľkým cez Katarínu II. všetkých troch Alexandrov Cárov teda až po posledného Cára Mikuláša II. ktorý je tam teda aj s celou rodinou síce ešte nie kompletnou ale miesta tam majú pripravené.

Gregorová: Vy už ste teda spomínali aj Ermitáž tú určite nemôžeme dnes vynechať je to 3 najväčšia galéria na svete hneď po tej v New Yorku a v Louvre. Môžete nám o nej povedať viac čo tam všetko môžeme nájsť?

Masariková: Tak je to jednak z vonku úplne nádherná stavba a je to komplex šiestich budov ktoré sú navzájom niektoré poprepájané a vznikla vlastne ako súkromná zbierka k Cisárovnej Kataríny ktorá postupne sa rozrastala a každý panovník k nej niečo pridal a dneska to je naozaj obrovský komplex umeleckých diel od obrazov, sôch, rôznych príborov a riadu kde si človek naozaj buď nech dopredu pozrie čo si chce pozrieť pretože by tam inak mohol stráviť naozaj aj niekoľko rokov keby si chcel niečo detailne pozrieť ale nájdeme tam umelecká diela od tých najznámejších umelcov, maliarov ako je Leonardo, Rubens a podobne.

Sutórisová: Mne sa páčia ako miestny sprievodcovia vždy hovoria koľko by ste strávili v Ermitáži keby ste sa chceli pri každom obraze mali zdržať minútu tak to samozrejme závisí od toho či budete chodiť pomedzi to aj spať ale je to vlastne vyše 3 miliónov umeleckých diel čiže mne to vyšlo na nejakých necelých 7 rokov minimálne. Tých expozícií je toľko že turista si bez sprievodcu pomaly ani nevie kde je. Ja som napríklad bola v úžase z toho keď nám ukázali obytné miestnosti Ruských Cárov to bolo veľmi zaujímavé, spomeňme ešte tie pávie hodiny veľká mechanická sústava hodín od Jamesa Cooka a ja tak isto ešte som bola nadšená keď som mala možnosť vidieť zlatú pokladňu kde je množstvo klenotov ktoré Cárske rodiny dostali postupne do daru od rôznych návštev je tam Iránske zlato, Čínske zlato, Skýtske zlato ktoré je tam v tej expozícii doslova ešte nachystané pod lupou lebo voľným okom ani nevidíte tú precíznu zlatnícku prácu tak napríklad toto.

Gregorová: Tých galérií a múzeí je však v Petrohrade omnoho viac viete nám ešte odporučiť nejaké možno nie až tak známe ale ktoré stoja za to navštíviť.

Masariková: Ten Jozefov Palác ja by som určite vyzdvihla lebo je to jednak pekný palác ale má v zásade premenené priestory teda ukážku vlastne naozaj ako tie paláce v minulosti boli zariadené a okrem toho je si príjemné vypočuť naozaj zaujímavú históriu so smrťou Rasputina takže to by som určite odporučila. Tak isto je napríklad veľmi zaujímavá súkromná zbierka ktorá okrem iného vystavuje aj peknú alebo by som povedala jedinečnú zbierku Fabergého vajec takže to určite stojí za zmienku.

Sutórisová: Ja by som sa ešte pridala v Ermitáži totižto uvidíme množstvo umeleckých diel z rôznych kútov sveta ale keby ste chceli vidieť diela Ruských maliarov tak na to treba ísť do Ruského múzea ktoré tiež je v centre mesta tu napríklad tí ktorý majú radi umenie môžu si pozrieť diela od toho zhruba 12. do 17. storočia tie sakrálne ikony a maľby z miest ako je Suzdaľ, Vladimír no a potom 19. storočie asi jeden z najznámejších aj u nás maliarov Ilia Jefimovič Repin a niekoľko jeho významných obrazov napríklad Burlaci na Volge tak toto sa vidieť dá na v tomto múzeu.

Gregorová: My už sme teda hovorili o Petrohrade aj o akýchsi Benátkach severu vieme že preteká cez neho rieka Neva dá sa tam ale takisto ako v Benátkach vydať aj na také nejaké plavby po kanáloch.

Masariková: Tie sú určite veľmi obľúbené a myslím si že každý kto príde do Petrohradu tak by takú plavbu mal absolvovať ideálne ešte za bielych nocí keď naozaj kľudne o tej 11-12 v noci ešte za svetla sa človek môže po tých kanáloch premávať, tá ponuka je veľmi široká podľa toho že koľko na tej rieke chce človek stráviť a naozaj Petrohrad je známy mnohými riekami, jazerami, kanálmi popod mosty ktorých je tam okolo 800 niektoré z nich sa zdvíhajú a naozaj je to zážitok ktorý si netreba nechať ujsť.

Sutórisová: Tak ja možno až tak nie som úplne zástancom toho porovnania že Petrohrad je Benátkami severu lebo tieto dve mestá sú natoľko odlišné že možno naozaj jediný pocit keď sa plavý tá loďka po kanáloch je podobný tomu že ste v Benátkach ale keď už tá loďka vypláva na Nevu ktorá na niektorých miestach má až 1200 metrov a odtiaľ vidíte ten pohľad na impozantnú Katedrálu Svätý Izáka alebo Zimný Palác tak to je úplne iný pocit no a nezabúdajme na tie otváracie mosty je ich 13 najkrajšie sú prvé dva v smere od Fínskeho zálivu tie mosty sa otvárajú v noci preto aby mohli tadiaľ preplávať lode ktoré pokračujú ďalej do Ladožského jazera a do vnútrozemia tak ja zvyčajne s našimi skupinami chodím k Palácovému mostu tam sa stretávajú v tom pološere od tej jednej v noci tisícky ľudí, hrá tam hudba, ľudia sa môžu odfotiť pri takomto otvorenom moste a teda to je tiež niečo čo si netreba nechať ujsť.

Gregorová: A čo známa loď Avrora s ktorou sa spája významný medzník ruských dejín prezraďte nám prečo by si ju nemal žiadny návštevník nechať ujsť.

Masariková: Tak táto stojí zakotvená teraz už aj zrekonštruovaná lebo pred pár rokmi prebehla kompletná rekonštrukcia, je to predsa len symbol Petrohradu z ktorej zazneli viaceré dôležité výstrely v histórii a dneska je premenená vlastne na múzeum nielen teda histórie ale v zásade aj nejakého námorníctva ruského.

Sutórisová: Tak my sa so skupinami vždy zastavujeme na nábreží tam si ju odfotia niektorý sú sklamaní z toho lebo čakali že bude väčšia, môžu sa tam odfotiť aj s nejakým tým Petrom Veľkým alebo aj s Katarínou alebo aj s nejakým námorníkom. Tí ktorý majú záujem tak sa môžu pozrieť aj dnu tá expozícia dnes už nie je zameraná tak striktne na októbrovú revolúciu ako skôr na dejiny námorníctva a takú tú vojnovú históriu ktorá pokiaľ niekoho zaujíma tak je to potom tiež také múzeum pre neho.

Gregorová: Keď už sa rozprávame o tej histórii vieme že meno Petrohrad sa viackrát menilo meno mesta viete nám povedať prečo?

Sutórisová: Tak v roku 1703 keď začal stavať Peter Veľký Petrohrad tak dostalo mesto ten prvý názov Sankt Peterburg to pomenovanie bolo podľa patróna Petra Veľkého podľa Svätého Petra a pod týmto menom existuje mesto viac ako 200 rokov až do roku 1914 kedy začína 1.sv vojna kedy Rusko stojí proti Nemecku a keďže ten pôvodný názov Sankt Peterburg znie tak trochu nemecky tak došlo k premenovaniu na Petrohrad ako Petrovo mesto a takto zase mesto existuje ďalších 10 rokov až do smrti Vladimira Iľjiča Lenina po ktorej bolo mesto premenované na Leningrad a takto ho asi pozná naša generácia až do roku 1991 kedy sa začali ozývať hlasy po premenovaní a návrate k pôvodnému názvu o čom sa rozhodlo v referende ktoré 54% obyvateľov Petrohradu bolo pre návrat ku starému menu takže k tomuto. A spomeňme ešte taký familiárny názov všetkých ktorý tam žijú a majú Petrohrad radi tak ho volajú Piťer takže aby sme aj na toto nezabudli.

Gregorová: Vy už ste spomínali že chodíte do Petrohradu počas bielych nocí kedy to vlastne je a kedy je teda to ideálne obdobie na návštevu tohto mesta.

Masariková: Je to na jar v zásade tie mesiace hlavne máj je taký mesiac bielych nocí čo znamená aby sme si vedeli predstaviť že naozaj slnko zapadá veľmi neskoro a veľmi krátko trvá noc respektíve tma samozrejme sú tomu aj prispôsobené hotely ale výhoda je to že tie dni sú naozaj dlhé a dá sa to mesto pochodiť aj v noci.

Sutórisová: Doplnila by som že ide o obdobie ktoré súvisí s letným slnovratom a je to čas kedy slnko klesne pod obzor asi len o 7 stupňov čo je vlastne len prvá fáza stmievania takzvaný občiansky súmrak kedy môžete čítať a môžete robiť všetko tak ako keby bolo slnko aj na oblohe. Nezabudnime na zemepisnú šírku Petrohradu ktorý je bližšie vzdušnou čiarou ku polárnej kružnici za ktorou už teda môžeme zažiť polárny deň kedy slnko vôbec neklesne za obzor a teda to znamená že väčšinu nocí hlavne ak je jasno tak je jedine také to šero a naozaj nenastane tá skutočná astronomická noc ktorá nastáva až vtedy keď slnko klesne o 18 stupňov pod obzor.

Gregorová: Pri cestovaní treba niečo aj jesť a piť, viete nám odporučiť niečo čo sa oplatí ochutnať v Petrohrade niečo typické?

Masariková: Určite treba vyskúšať ryby a rybie špeciality napríklad nejaký sleď pod šubou čo je taká známa špecialita veľa jedál je také čo poznáme my tiež ruský šalát s cviklou, potom samozrejme rôzne palacinky, kaviár a samozrejme zapiť to známou vodkou ktorej v Petrohrade je možno naozaj okoštovať na desiatky druhov, možno zavítať aj do múzea vodky kde okrem histórie vlastne rôznych druhov sa môžu aj ochutnať vybrané vzorky a potom sú to rôzne špeciality pretože v Petrohrade nájdeme aj kuchyňu rôznych bývalých ruských republík a naozaj dneska sa tam dá okoštovať kuchyne z celého okolia.

Sutórisová: Ja by som ešte len doplnila že pre tých ktorý si chcú z Petrohradu niečo zaujímavé doniesť a čo sa dá jesť typické také ruské bonbóny čokoládové plnené rôznymi plnkami alebo také keksíky už dneska ich kúpite aj s obrázkami Putina aj také tie úplne klasické takže ešte aj toto.

Gregorová: Máte pre nás aj na záver nejaké praktické rady a typy na čo treba myslieť pred návštevou Petrohradu?

Masariková: Okrem víz sa treba aj dobre obliecť pretože v Petrohrade naozaj veľmi často prší a zamotať sa medzi ľudí ja napríklad odporúčam miestnu saunu alebo také ruské bane vyskúšať ktoré  tiež v Petrohrade sú.

Sutórisová: Ja by som ešte doplnila že mnohý návštevníci Petrohradu využijú možnosť ísť na nejaké kultúrne predstavenie napríklad na nejaký balet také labutie jazero v podaní miestneho ansámblu je nezabudnuteľný zážitok čiže alebo folklórne predstavenie nejaké nevyžaduje sa žiadne špeciálne oblečenie nie je potrebné si brať fraky ani večerné róby ale keď si tí ktorý chcú ísť na takéto predstavenie zoberú so sebou nejaké tmavé nohavice a svetrík niečo také nenápadné tak v tom môžu kľudne ísť a budú mať zážitok.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook