Paríž - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Mesto módy, kultúry, histórie, ale aj mesto parkov a najromantickejšie mesto na svete, také má Paríž prívlastky. Paríž je mesto snov pre každého cestovateľa.

Vypočuť reláciu:

O Paríži rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Ľubica Šedivá, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Tak Paríž má mnoho prezývok hovorí sa mu ako mesto módy, mesto zaľúbených, mesto svetiel ako by ste ho charakterizovali vy?

Fedorová: Ja myslím, že by sme mohli pokračovať mesto kultúry, mesto histórie, mesto parkov pretože je to aj naozaj zelené mesto ale Paríž je podľa mňa naozaj pre každého pretože každý si tam môže nájsť niečo svoje a dokonca aj keď sa opakovane vracia tak vždy objaví niečo iné.

Šedivá: Ja by som nadviazala práve ja sama sebe si Paríž identifikujem, že skutočne Paríž je pre každého je jedno aká veková kategória pretože putovanie Parížom je ako putovanie časom prelína sa tu minulosť so súčasnosťou, náznaky budúcnosti. A myslím si, že keď sú ľudia ochotný cestovať stovky kilometrov aby toto mesto navštívili a spoznali tak skutočne na tom Paríži niečo musí byť a možno by sme museli dlho diskutovať aby sme vôbec poznali odpoveď na otázku čim to je, že Paríž tak ľudí priťahuje.

Gregorová: A čo sú teda také hlavné zastávky, ktoré by tam nikto nemal vynechať?

Fedorová: Tak asi najviac ľudí vždycky láka začať tou Eiffelovou vežou pretože aj keď už sa nedostaneme hore pretože niekedy sú tam tie rady naozaj veľké a najlepšie je tam ísť skoro ráno alebo si vopred kúpiť vstupenky tak pokračujeme potom okolo záhrad, ktoré sú hneď pritom, následne prejdeme k Champs-Élysées čo je určite veľmi dôležitá promenáda v rámci Paríža, ktorá pokračuje cez Place de la Concorde s obeliskom egyptským, ktorý je v centre a je to jedno z najväčších námestí a potom sa presúvame k Louvre až po Katedrálu Notre-Dame, ktorá momentálne ako vieme utrpela veľkým požiarom.

Dominanta mesta je mus see v Paríži. Foto: depositphotos.com
Dominanta mesta je mus see v Paríži. Foto: depositphotos.com

Šedivá: No ja vždycky dávam takú otázku, že ak by ste mali byť jeden jediný deň v Paríži tak čo by ste si vybrali? Je to takzvaný zlatý triangel je to práve Eiffelova veža lebo neviem si predstaviť, že niekto by bol v Paríži a nebol aspoň pri Eiffelovej veži pretože rozhodne nie je povinné vždycky chodiť až na ňu. No a samozrejme potom je to Notre-Dame a Sacré-Cœur a vlastne toto sú také tri základné miesta ak by bol človek skutočne len jediný deň v Paríži tak ich úplne pohodlne stíha a dokáže stráviť nejaký čas pri týchto pamiatkach.

Notre Dame síce trochu zmenil podobu, no na pôvabe to chrámu neubralo. Foto: depositphotos.com
Notre Dame síce trochu zmenil podobu, no na pôvabe to chrámu neubralo. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Podľa mňa výhodou je ešte to, že to centrum Paríža nie je také veľké a dá sa veľmi veľa prejsť aj peši alebo dokonca požičať si bicykel alebo kolobežku elektrickú a je to veľmi príjemné poznávanie, že nepotrebujete ani to metro pokiaľ nechcete ísť ani do ďalšej časti, ktorá je známa tým druhým víťazným oblúkom, moderná štvrť. Alebo niekde mimo úplne centra tak sa úplne v pohode dá prechádzať sa naozaj.

Šedivá: Práve toto aj ja zdôrazňujem veľa mojim klientom ale aj Francúzi majú na to špeciálne slovo flaneri jednoducho flákať, prechádzať sa po meste takže naozaj Paríž treba objavovať práve peši. Ja hovorím, že niekedy nejaké chybné vystúpenie z metra alebo odbočenie do ulice je jednoducho veľkým objavom a zážitkom.

Gregorová: Vy už ste spomínali katedrálu Notre-Dame, že je teda zničená v apríli ju zachvátil veľký požiar ako to tam je ale teraz, chodíte sa tam stále pozerať?

Fedorová: V podstate momentálne sa dá pozerať len zvonka a prichádza sa k nej do blízkosti ale nedá sa ísť do vnútra.

Šedivá: To môžem potvrdiť ja som sa vlastne teraz minulý týždeň z Paríža vrátila a naozaj dá sa povedať, že až ten pohľad na Notre-Dame bol takou záverečnou bodkou za tým, že skutočne je to veľmi smutný pohľad a vtedy si človek uvedomí tú katastrofu, ktorá sa tu požiarom udiala a ako spomína pani Fedorová tak skutočne k Notre-Dame sa podľa mňa ešte nebude veľmi dlho dať dostať. Na Notre-Dame sa dá pozerať až z druhej strany Seiny ale chodíme k nej je to symbol Paríža, je to nádherná gotická budova a naozaj som zažila, že na tom námestí Seiny je zápcha a tlačenica lebo stále tam ľudia chodia a sú tam veľké skupiny ľudí, ktoré sa chodia pozerať. Ale ja zasa napríklad hovorím, že nefotím a nebudem zverejňovať fotky katedrály myslím, že médiá sa o to postarali dostatočne a katedrálu si treba pamätať takú aká bola a ak ešte môžem povedať tak využívam práve svoj fotoaparát s dobrým zoomom k tomu, že jednoducho priblížim portály a fasádu katedrály a na tom obrázku stále klientom rozprávam o tajomstvách, o všetkých symboloch, ktoré na katedrále sú takže rozhodne podľa mňa Notre-Dame bude stále navštevovaná ale bohužiaľ takto z väčšej vzdialenosti.

Gregorová: A viete nám odporučiť v Paríži aj nejaké také tajnejšie zákutia kde bežne turisti možno nezablúdia.

Šedivá: Paríž je plný tajomstiev a rôznych zákutí a hovorím niekedy, že skutočne stačí len odbočiť aj za spomínanú Notre-Dame stačí odbočiť do malej uličky, ktorá je plná príbehov, ktoré sa udiali v stredoveku, to isté platí napríklad Montmartre a Sacré-Cœur aj teraz keď som v máji bola s klientami tak naozaj akože pred Sacré-Cœur sú davy turistov a ja hovorím, že teraz vám ukážem zázračné miesto tak najskôr čakali, že kde ďaleko pôjdeme. Zašli sme len za Sacré-Cœur a naozaj sa pred nami otvorili prázdne uličky kde vlastne môžu aj sledovať ako bežný Parížania žijú a okrem nás na tej ulici nikto nebol.

Túto domienantu mesta zbadáte odvšadial, nachádza sa na najvyššie položenom mieste mesta. Foto: depositphotos.com
Túto domienantu mesta zbadáte odvšadial, nachádza sa na najvyššie položenom mieste mesta. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Myslím si, že môžeme povedať, že sú medzi Slovákmi čoraz viac obľúbenejšie poznávacie zájazdy, robíte aj do Paríža mnohé tematické napríklad spomeniem zájazd do Paríža pre znalcov umenia, architektúry či pre menších cestovateľov spojený s návštevou Disneylandu, môžete nám o tom povedať viac?

Fedorová: Tak snažili sme sa pripraviť aj pre rodiny s deťmi špeciálne zájazdy pretože tí mladší cestovatelia, objavitelia nechcú úplne všetko čo zaujíma nás a hlavne nie všetky tie múzeá takže je to dobre skombinované ale zase tá Eiffelova veža ich určite osloví takisto keď sa prejdú po tom Champs-Élysées keď prejdú pozdĺž Seiny a napríklad zažijú aj tú letnú atmosféru, ktorá je pozdĺž Seiny veľmi pekná alebo niektoré z tých parkov. Ale zase majú možnosť navštíviť aj teda tieto dva veľké zábavné parky kde majú vždycky celodenný výlet v rámci toho čiže jeden deň je Disneyland a jeden deň práve ten Parc Astérix, ktoré sú obrovským zážitkom či už ako darček pre deti alebo dobrá kombinácia poznávania.

Šedivá: Ono ja tieto takzvané tematické zájazdy nazývam aj takzvanými zážitkovými lebo skutočne v dnešnej dobe ľudia majú o to veľký záujem a chcú už trošku vidieť viac ako trebárs len tú Eiffelovu vežu. Chcú si aj posedieť v reštaurácii chcú jednoducho ten Paríž ochutnať aj z tejto stránky. V našom programe, v našej cestovnej kancelárii už tretí rok robíme tematický zájazd Paríž ako ho nepoznáte, že naozaj sú to rôzne zákutia, rôzne štvrte Paríža, chodíme do štvrtí, ktoré sa volajú prepeličí vrch a podobne čiže niektorí by ani netušili, že v Paríži sú takéto miesta. Takže naozaj teraz na jeseň sme pripravili tematický zájazd pre milovníkov umenia Paríž vo farbách impresionizmu. Práve preto sme to dali do jesenného termínu, že jesenné farby vieme, že sú nádherné a už vlastne je tu taký podtón taká umelecká paleta. Takže budeme chodiť po miestach kde žili umelci, kde tvorili, navštívime ateliéri, navštívime štvrte ako nové Atény to takisto je veľmi zaujímavé. Takže áno ľudia rozhodne majú záujem o takéto tematické a skutočne v takých menších skupinkách a potom ja vždycky hovorím, že keď na záver dňa diskutujeme nad pohárom dobrého francúzskeho vína tak naozaj sú to veľmi obohacujúce zážitky nielen pre klientov ale aj pre mňa samotnú ako sprievodkyňu.

Fedorová: Ja by som ešte doplnila pre mladých je teraz veľmi atraktívna hipsterská štvrť okolo Pompidou, ktorá je aj pre miestnych Parížanov momentálne miesto kam chodia nakupovať, práve do tých malých butikov ale takisto chodia tam na výborný falafel alebo do takých rôznych malých kaviarničiek a reštaurácií čiže to je taká moderná štvrť na doplnenie tej histórie. A takisto ľavý breh Seiny čiže miesto kde je múzeum je tiež veľmi pekné miesto aj celá tá štvrť kde sa dá veľmi pekne prechádzať tými úzkymi uličkami a tiež to nie je úplne najturistickejšie.

Šedivá: My napríklad v ponuke ako je umelecký Paríž ale vôbec tam nemáme Louvre, máme tam skutočne sú to možno malé a neznáme ale sú skutočne veľmi zaujímavé a ja sa napríklad nesmierne teším, že klientom ukážem napríklad Rodin Museum kde už len samotná záhrada s jeho vystavenými sochami je unikátna takže naozaj nemusí to byť len o tých preslávených menách ale Paríž má skutočne veľa čo ponúknuť aj v tejto oblasti.

Gregorová: Aj vďaka tým veľkým možnostiam je Paríž jedno z najnavštevovanejších miest na svete je to tam cítiť, treba si na niečo dávať pozor?

Fedorová: Tak určite je cítiť, že je to veľmi navštevované miesto aj na počte turistov aj na tom, že sa to tam stále hýbe všade. Parížania sami veľmi radi používajú metro na presun, okrem toho veľa chodia peši a najmä v tom metre a tam kde sú väčšie davy ľudí si určite treba dávať pozor na tie klasické nástrahy veľkomiest ako sú vreckoví zlodeji a také tie základné veci, ale inak si myslím, že sa veľmi netreba obávať. Skôr by som dala odporúčanie tým, ktorí sa chystajú do Paríža a vedia čo chcú navštíviť tak si tie vstupenky už zarezervovať vopred lebo my to pre našich klientov tak robíme a fakt si ušetria veľa času.

Šedivá: To jednoznačne môžem potvrdiť, napríklad veľmi taký exponovaný dátum je veľká noc to akože keď si predstavím minuloročnú veľkú noc tak to som sama bola prekvapená čo sa v Paríži dialo ale ono v podstate keď to tak zoberieme, že ako náhle sú nejaké sviatky alebo dni voľna tak ja keď poviem, že Bože v Paríži bolo toľko ľudí tak kolegyne mi odpovedia, že ty si nevieš predstaviť koľko bolo v Ríme takže je to aj tým dátumom kedy sa klient alebo teda záujemca vyberie do Paríža ale rozhodne potvrdzujem, že najlepšie je si rezervovať dopredu, ušetrí sa čas, ktorý môžete potom venovať úplne niečomu inému. No a z tých klasických nástrah ja si myslím, že či sme tu v Bratislave alebo kdekoľvek tak bohužiaľ tí vreckový zlodeji sú ale ako ja to mám už tak zažité, že jednoducho neustále klientov upozorňujem nato a veľakrát je veľmi príjemné,, že čo sa týka hlavne ruksakov na chrbte tak aj samotný Parížania či už v metre upozornia a povedia, že dajte si dopredu ten ruksak. Ale musím povedať, že zasa musím si zaklopať, že teda ja za celé roky čo cestujem do Paríža tak našťastie dúfam, že to nezakríknem ani mne ani klientom sa nič nestratilo ale rozhodne treba byť obozretný tak ako všade v bežnom živote.

Gregorová: Vy už ste spomenuli Parížanov aký sú aká tam vládne atmosféra?

Šedivá: Ja si myslím, že Paríž je taký aký je, jednoducho takisto platí veľa klišé alebo veľa vecí sa dáva prívlastkovo. Čo sa týka aj samotných Parížanov ja si myslím, že vo všeobecnosti Francúzi sú príjemný ľudia ale je to veľmi hrdý národ, ktorý je vychovávaný k tej hrdosti. Samozrejme nemajú radi keď sa im siaha na ich osobnú slobodu alebo nemajú radi vôbec akékoľvek obmedzenia ale zároveň si myslím, že je to veľmi otvorený a rôznorodý národ tým, že Francúzsko je vlastne veľké a má rôzne regióny tak sa museli naučiť žiť s touto rôznorodosťou a myslím si, že nikdy ju neriešili a ani ju neriešia lebo myslím si, že inak by nemohli tak fungovať ako fungujú. A atmosféra v Paríži myslím, že aj po všetkých udalostiach, ktoré sa udiali stále je to proste Paríž, Parížania žijú vonku v množstve záhrad a parkoch jednoducho si toho života užívajú, sú hrdý na svoje mesto ale samozrejme vedia to dať aj patrične najavo a ja si myslím, že tak ako aj u nás, že teda ostatné regióny Slovenska hovoria no tak tí v Bratislave alebo tí Pražáci tak to patrí pre všetkých obyvateľov hlavného mesta, že vždycky sú nejakým spôsobom možno aj trošku zosmiešňovaný alebo sa o nich vedú hocijaké reči. Ale ja na Parížanoch obdivujem, že dokážu vlastne dennodenne existovať s takým množstvom turistov a sú neskutočne tolerantný.

Gregorová: A je tam cítiť v meste aj nejaké bezpečnostné opatrenia alebo si to turista ani nevšimne bežne?

Šedivá: Bezpečnostné opatrenia ako samozrejme, že v meste stretnete vojakov aj policajtov ale ja vlastne aj svojim klientom hovorím, že tieto opatrenia nie sú len záležitosťou udalostí posledných rokov alebo udalostí z roku 2015 ale prakticky ja registrujem v Paríži tieto vojenské alebo policajné hliadky už od pádu dvojičiek,, že vlastne sa zosilnila kontrola. Ale aby ste ich videli na každom kroku alebo aby vám to nejakým spôsobom vnucovalo nejaké myšlienky, že niečo sa deje alebo niečo sa udialo a to mi potvrdili aj mnohý turisti, že vlastne klienti keď išli do Paríža, že všetci mi hovorili, že idem do Paríža a bezpečnostné opatrenia a, že proste tu sa nič nedeje a nevidím žiadneho policajta takže sú tam ale nie je to, že by ste ich stretávali na každom kroku.

Gregorová: Žiadny veľký strašiak.

Šedivá: Rozhodne nie.

Fedorová: Ja som ešte chcela doplniť, že mňa na Parížanoch a na Francúzoch vždycky fascinovalo to, že ako oni majú tú kultúru stolovania celé to gurmánstvo, ktoré tam je pretože ja som študovala vo Francúzsku a tým pádom som mala možnosť aj spoznať viac aj tých Parížanov a čo bol vždy základ už počas univerzity bola dvojhodinová obedná prestávka síce sa skracuje, že už teraz je to len hodina a pol ale aj moji bývalí spolužiaci aj v rámci práce idú na hodinu a pol na obed čo je štandard. To znamená, že oni si naozaj ten čas na ten obed zoberú a si naozaj to jedlo vychutnajú, a nie je to tak, že iba veľmi rýchlo zjedia niekde sendvič alebo šalát a aj keď ho zjedia, že si dajú len ten šalát tak naozaj pritom sedia a užívajú si to. Tak to je niečo čo sa máme podľa mňa alebo môžeme ešte učiť pretože my sme zvyknutý veľmi rýchlo ten obed zjesť popri všetkých iných veciach takže toto sa mi veľmi páči a samozrejme to súvisí aj stou kávovou kultúrou ale teda aj tých boulangerie čo sú tie ich klasické povedala by som pečivárne alebo miesta kde si môžeme kúpiť bagety, croissant ale aj teda výborné koláče a také, že niekedy nemáte ani potrebu si dať viac ako na stojáka jedno Espreso práve s plneným croissantom a máte tú atmosféru pretože ako Parížania veľmi radi sedia na káve a debatujú, pozerajú čo sa deje na ulici a dokážu takto byť aj hodiny.

Gregorová: A viete nám odporučiť aj konkrétne nejaké francúzske špeciality čo sa tam oplatí ochutnať?

Fedorová: Tak ja mám veľmi rada a vždy sa teším na Foie gras napriek tomu, že mi teda tú kačaciu alebo husaciu pečeň tiež máme ale pripravujeme ju inak takže to je taká špecialita ale dokonca oni majú špeciálne reštaurácie kde nájdete kačacie prsia na rôzne spôsoby konfitované veľmi dlho sú varené s rôznymi druhmi šampanského alebo bieleho vína, ktoré k tomu ide takže to je pre mňa jedna veľká špecialita. Potom mám rada aj také tie úplne malé bistrá, ktoré majú na výber len pár jedál tak 5-6 jedál ale všetky sú veľmi chutné a hlavne sú veľmi rýchlo podávané takže nečakáte tam naozaj dlho.

Šedivá: Tak ja aj vždy svojim klientom hovorím, že rozhodne odporúčam, že medzi také povinné návštevy by malo byť aj zastavenie sa v nejakej reštaurácii alebo podobnom zariadení podľa mňa je to rovnako veľký zážitok ako keď navštívite Louvre alebo Eiffelovu vežu lebo jednak aj tie stoly možno niekedy natlačené veľmi blízko seba, že nemáte ani vôbec pocit nejakého intímneho priestoru ale sú to možnosti na začatie nejakej debaty a potom pozorovať lebo ako bolo spomínané mi prídeme všetko veľmi rýchlo zjeme ale oni si to jedlo vychutnávajú je to o tom naozaj vychutnať pretože vieme, že francúzska gastronómia je jedna z najlepších a ja stále tvrdím, že varenie a jedenie sú dve zo základných životných radostí Francúzov. Naozaj si na tú kuchyňu dávajú záležať takže odporúčam, že treba aj takýto gastronomický zážitok zažiť v Paríži. No a čo sa týka tých špecialít tým, že som spomínala, že naozaj to Francúzsko je veľmi rôznorodé tak aj tá kuchyňa je rôznorodá a v Paríži môžete vlastne ochutnať kuchyňu zo všetkých francúzskych regiónov či je to Bouillabaissa z Marseille alebo morské plody z prímorských oblastí čiže naozaj žiadna typická Parížska neexistuje ale v Paríži môžete ochutnať celé Francúzsko.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook