Panama - krajina tropických lesov, ktorá spája dva kontinenty

Keď sa povie Panama, tak mnohí si asi okrem panamského prieplavu nevedia predstaviť konkrétne zaujímavosti z tejto krajiny, ktoré by ich motivovali, kupovať letenku a spraviť si panamskú dovolenku. Pritom Panama má toľko čo ponúknuť. Ale predsa len začneme presláveným prieplavom, lebo je proste tak fascinujúci.

Panamský prieplav – ľudské veľdielo a dalo by sa povedať, že jeden z moderných divov sveta. Dôkaz, že aj keď príroda mieni, človek mení.

Panamský prieplav bol dokončený v roku 1914, odkedy ním preplávalo takmer milión plavidiel. Je dlhý  77 km a je dych berúce, že táto človekom vybudovaná konštrukcia dvíha lode z Tichého oceánu a cez Panamskú šiju im umožňuje presun na druhú stranu krajiny až do Karibského zálivu a opačne. Vďaka tomuto zázraku ľudského inžinierskeho umu sa napríklad cesta zo San Francisca do New Yorku skrátila z 22 500 km na 9 500 km!

Kanál sa skladá, okrem iného, z troch vzdúvadiel, po anglicky „lock“: Miraflores a Pedro Miguel na strane Tichého oceánu a Gatun na karibskej strane. Väčšina turistov navštívi vzdúvadlo Miraflores, ktoré je vzdialené iba 12 km z hlavného mesta Panama City. Toto nemôžete vynechať!  

Bocas del Toro - história spojená s banánmi

Najpopulárnejšia časť Panamy, predovšetkým pre batôžkarov. Snúbi sa tu pohodová karibská nálada s krásnou džungľou, plážami a mangrovníkovými lesmi. Hlavným trávením voľného času je surfing a vždy si vás nájde nejaký vodný taxík, aby vás odviezol do opustenej zátoky alebo výlet za skvelou šnorchľovačkou.

Bocas del Toro má aj svoj historický význam. V roku 1502 tu totiž pristál Krištof Kolumbus, keď zistil, že tadiaľ cesta do Tichého oceánu nepovedie. Po tomto objave spadla Panama pod nadvládu španielov a až v roku 1903 získala svoju nezávislosť.

Panamu vo svete preslávili okrem prieplavu aj banány. Vďaka spoločnosti, ktorú si tu založili traja bratia z Ameriky si môžeme aj my vychutnávať toto exotické ovocie dnes známe aj vďaka nálepke „Chiquita“. Američania založili v oblasti Bocas del Toro plantáže, kam kedysi chodili pracovať robotníci z Jamajky a ďalších častí Karibiku. Toto všetko donieslo do tejto oblasti o to silnejšiu karibskú vibráciu. Banánový biznis sa však v šesťdesiatych rokoch presídlil na pevninu a polostrov stratil svoj ekonomický význam.

Panama, opice
Panama, opice. Foto: CK Satur

Boquette - mesto, ktoré má všetko

Ak vás lákajú hory, turistika a káva, neobídete Boquete. Boquete je príjemné mestečko v západnej časti Panamy. Je to populárna destinácia na turistiku, objavovanie kávových plantáží, jedla, oddychovanie v hojdacej sieti a degustovanie v najlepších reštauráciách v krajine za rozumnú cenu. Mestečko je obľúbené práve kvôli príjemnejšej, chladnejšej klíme. Pre svoju popularitu sa vám môže zdať toto miesto „turistické“, ale určite nie je nadhodnotené. Ak by ste rozmýšľali, ako môže vyzerať váš ideálny výlet do Boquette, mohlo by to byť napríklad takto: spravíte si krásny dvojdňový trek na obľúbenú sopku Barú, po treku si oddýchnete v horúcich prameňoch „caldera“ a určite nevynecháte prehliadku kávových plantáží, keďže oblasť Boquette je nimi prešpikovaná. Samozrejme budete piť veľa kávy!

 

Plachtenie okolo ostrovov San Blas

Zakončiť vašu panamskú dovolenku môžete tak, ako každý dovolenkár sníva, ničnerobením na plážach a kúpaním sa v azúrovej karibskej vode. Na to je ideálne práve súostrovie San Blas. San Blas je autonómne územie Panamy zvané aj Kuna Yala. Tvorí ho 378 ostrovčekov, roztrúsených pri pobreží Panamy. Väčšina z ostrovov ešte nie je obývaná, ale na tých väčších nájdete domácich obyvateľov, zvaných Kuna, ktorí oblasť spravujú a radi vás ubytujú.

Pláž v oblasti San Blas
Pláž v oblasti San Blas. FOTO: depositphotos.com

Oplatí sa tam ísť práve kvôli tomu, že ostrovčeky ešte nie sú tak turisticky známe a okupované masami dovolenkárov. Domáci si oblasť veľmi chránia a snažia sa o udržateľný turizmus na ich ostrovoch. Najlepšie spravíte ak si návštevu tejto exotiky spravíte na plachetnici alebo sa ubytujete v jednom z viacerých eko-hotelíkov. Takto pre domácim aj krásnej krajine spravíte svojou návštevou najväčšiu službu.


Zaujímavosti o Paname:

  • Paname je jediné miesto na svete, kde môžete pozorovať východ slnka nad Pacifickom a západ nad Atlantikom.
  • Panama vďačí za jednu tretinu svojej ekonomiky práve prieplavu.
  • Panama bola prvá Latinsko-americká krajina, ktorá prijala americkú menu – dolár.
  • Najnižší poplatok za prejdenie panamského prieplavu zaplatil Richard Halliburton, ktorý panamský prieplav preplával v roku 1928, zaplatil 0.36 dolára.
  • V Paname môžete plávať v Atlantickom oceáne a v Tichom oceáne v ten istý deň.
  • Najstaršia nepretržite fungujúca železničná trať je v Paname. Tiahne sa od Panama City do mesta Colón.
  • Panama City je jediné hlavné mesto v rámci ktorého sa nachádza dažďový prales.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook