Oslo – moderná metropola severu plná zelene

Keď sa ľudia rozprávajú o Nórsku, spomínajú najmä fjordy, prírodu, hory či moderné vlaky. Hlavné mesto, je ale v mnohom iné a v mnohom podobné celej krajine. Oslo je čisté a farebné mesto plné parkov a námestí Nájdete tu modernú severskú architektúru, doplnenú históriou a zeleňou.

Ikona mesta

Ikonickú budovu pri prístave na 100% nevynechajte. Odporúčame jej návštevu vo večerných hodinách, pretože po bočných stenách budovy sa môžete dostať až na jej vrchol a vychutnať si odtiaľ nie len výhľad na okolitú časť mesta, ale aj romantický západ slnka. V roku 2017 a 2018 bude ešte prebiehať výstavba okolitých budov (knižnica, vychádzkové zóny a pod), takže romantický výhľad bude mierne kaziť čulý stavebný ruch, napriek tomu je budova v kombinácii betón-sklo čímsi špecifická – mali sme z nej pocit, že do Osla vôbec nepatrí a zároveň je jej pevnou súčasťou. Hlavná sála opery pohltí 1364 ľudí, vo vnútri budovy sa nachádza 1100 (!) miestností na ploche 38 500 m2. Oslo Opera House bola postavená za štyri roky s nákladmi okolo 4,4 miliardy NOK!

VIDEO: Spoznajte Oslo za 3 minúty, alebo 4 dni

Prejdite sa po nábreží

Oslo ide ideálne mesto na dlhé prechádzky. Samotné centrum vôbec nie je veľké a jediné, čo budete potrebovať, sú pohodlné tenisky na dlhé prechádzky. Nábrežie Osla bolo nedávno zmodernizované a má niekoľko zaujímavých budov, okolo ktorých by ste sa mali prejsť. Najnovšie tu bude dlhá promenáda, ktorá vás zamestná na niekoľko hodín. Odporúčame nevynechať ani Opera House, Akershus Fortress a radnicu.

  • oslo
  • oslo
  • oslo
  • oslo
  • oslo
  • oslo

Navštívte múzeum

Oslo má desiatky múzeí, ktoré sú jedinečné a nenájdete ich nikde inde vo svete. Vyberte si minimálne jedno, ktoré navštívite počas času stráveného v centre mesta. Odporúčame hlavne Národnú galériu a múzeum súčasného umenia.

Múzeum Fram
Múzeum Fram. FOTO: depositphotos.com

Ak vás zaujíma história Nórska, múzeum lodí Vikingov má kúsky, ktoré sú staré viac ako 1000 rokov. Taktiež odporúčame návštevu Oslo folk museum.


Pozrite si sochy vo Vigeland Parku

sochy vo Vigeland Parku
Sochy vo Vigeland Parku. FOTO: pixabay.com

Už sme spomínali, že Oslo je zelené mesto? Severská mentalita a blízkosť k prírode sa prejavuje aj v Nórsku, kde je príroda a environmentalistika na prvom mieste. Oslo má tony zelene a jedným z parkov, ktoré stihnete navštíviť je aj Vigeland park. Čím je ale špeciálny? Nájdete v ňom viac ako 200 sôch. Vigeland park je jedna z top zastávok v Osle.

VIDEO: Nazrite aj vy do parku Vigeland

Zažite piatok večer v centre

Severania radi pijú - to poznáte hneď. Historické centrum mestá má stovky barov a podnikov, ktoré sú pravidelne plné počas víkendov (a niektoré aj v týždni). Milo vás však potešíme – kým v ostatných častiach Európy bary navštevujú najmä ľudia okolo 20tky, v Osle je tomu inak. Je úplne bežné vidieť skupinu dôchodkýň, ako si v piatok večer vyrazia na drink do mesta. A práve ľudia sú to, čo Oslu dodáva veľmi príjemnú atmosféru.

Prejsť sa Oslom a objaviť jeho krásy, môžete aj vy, počas poznávacieho zájazdu.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook