Okružné plavby - skúsenosti turistického sprievodcu

Dnes sa dá plaviť naozaj kdekoľvek. Vybrať si môžete okružné plavby, ktoré môžu byť na 3 dni, týždeň ale aj cestu okolo sveta ktorá trvá 116 alebo 118 dní. Čo všetko zažijte len počs okružnej plavby vám porozprávali naše kolegyne v relácii TA3 Za hranicami.

Vypočuť reláciu:

O okružných plavbách rozprávajú:

  • Ľudmila Masariková, riaditeľka CK SATUR
  • Lucia Kulfasová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Tak povedzte nám na úvod aké je podľa vás osobne spoznávanie sveta z palube lode čím je výnimočné?

Masariková: Tak ak ja môžem začať je to určite také veľmi pohodlné poznávanie krajiny a destinácie ktorú si človek na tej plavbe vyberie s tým že si užíva pohodlie hotelovej izby, nemusí sa baliť a zároveň každý deň sa zobudí na nejakom inom mieste, novom mieste ktoré môže spoznávať či už nejakým organizovaným výletom alebo keď chce na vlastnú päsť sa vyberie a poprechádza sa niekde.

Kulfasová: Ja si tiež myslím teda že je úžasné sa zobudiť každé ráno na nejakom inom mieste je naozaj úžasné spoznávať takto tú krajinu v rámci teda aj toho relaxu ktorá je teda dostupná na tej lodi a taktiež aj to spoznávanie tých nových miest alebo teda nových ostrovov lebo každé ráno teda tá loď zakotví v nejakom novom prístave. A to je teda myslím si úžasné a výhodou je teda aj že sa nemusíte baliť a presúvať sa stále s nejakými kuframi.

Gregorová: A kam všade sa dá teda plaviť aké okružné plavby ponúkate vy v cestovnej kancelárii?

Kulfasová: Tak dnes sa dá plaviť naozaj kdekoľvek. Sú teda plavby ktoré môžu byť na 3 dni, alebo na týždeň aj teda cesta okolo sveta ktorá trvá 116 alebo 118 dní no a plaviť sa dá v Stredomorí čo je pre nás takto to najbližšie ale dá sa vybrať východné a západné Stredomorie potom napríklad zaujímavý je pre našich klientov aj ten Karibik tým že je to väčšinou o tých plážach sú tam teda nádherné aj tie koloniálne mestá takže je to spojené zároveň aj s tou návštevou tých koloniálnych miest väčšinou sa teda prilietava do Miami tam sa naloďuje. No a potom už je to záležitosťou individuálne teda toho klienta či si vyberie plavbu buď východný alebo západný Karibik alebo trebárs aj ten južný. Ďalej sú teda veľmi zaujímavé poslednú dobu aj plavby v Perzskom zálive kde sa prilietava napríklad do Dubaja, tam sa aj naloďuje no a tá plavba pokračuje potom smerom do Ománu kde sa kotví teda v hlavnom meste Maskat ten je tiež veľmi zaujímavý. Je taký tradičný samozrejme je tam aj prehliadka potom keď sa vracia do Dubaja tak Dubaja ďalej sa pokračuje ešte Abú Dhabí a ešte veľmi zaujímavý je aj ostrov ktorý nachádza 200km od hlavného mesta Spojených Arabských Emirátov od Abú Dhabí a je to teda ostrov Sir Bani Yas.

Masariková: No ja by som možno spomenula Škandináviu lebo to je tiež taká destinácia kde sa človek len tak nevyberie a práve pohodlie tých lodí a zaujímavý program či už sú to Nórske fjordy alebo sa prekročí hore až na severný pól sú veľmi obľúbené tiež.

Gregorová: A o akých veľkých lodiach sa vlastne bavíme, koľko pasažierov sa na ňu zmestí?

Masariková: Tak bavíme sa o lodiach ktoré tie najnovšie majú 18,19 poschodí to znamená že zmestí sa tam až 5000 ľudí plus samozrejme 1000-2000 členov posádky ktoré sa starajú o pohodlie klientov na lodi takže by som naozaj povedala že sú to až také plávajúce mestá, ktoré sú vybavené úplne všetkým od hotelových izieb, reštaurácií, barov, obchodov, bazénov a najnovšie lode majú aj tobogany a rôzne atrakcie pre deti a naozaj tam človek aj keď niekedy sú celé dni iba na mori bez zastávky v prístave tak aj vtedy si tí ľudia majú naozaj z čoho vyberať.

Kulfasová: Napríklad veľmi pekná a obľúbená našimi klientami je aj loď spoločnosti MSC Divina ktorú krstila Sophia Lorenová bolo to v Marseille v roku 2012 no a táto loď je napríklad do dĺžky 333 metrov, má taktiež 12 poschodí, no a tá kapacita je od 3150 pasažierov po 3500 pasažierov takže naozaj teda obrovská. Tá rýchlosť tej lode sa pohybuje okolo 23 uzlov za hodinu čo je asi tak 43 km za hodinu.

Gregorová: A ako to teda v praxi vyzerá čo všetko sa robí na lodi a čo mimo nej?

Kulfasová: Tak my keď prichádzame tak samozrejme ten proces toho naloďovania je samozrejme teda tá registrácia kde dostaneme teda také kartičky sú to také magnetické lodné karty ktoré slúžia zároveň aj ako kľúč od vašej kajuty a zároveň sa nimi aj platí priamo teda na tej lodi takže vkladajú sa tam teda peniaze a zároveň teda slúži aj ako taká identifikačná karta to znamená že keď loď opúšťate tak musíte mať vždycky tú kartičku pri sebe aby ste sa teda samozrejme naspäť s tou kartičkou dostali. Takže ten proces tej registrácie ide pomerne rýchlo, tie lode to majú veľmi dobre zorganizované. A tým podľa toho aký okruh sa vyberie či už je to ten Karibik alebo Stredomorie tak je spojený s návštevou tých miest. Samozrejme ak tí klienti nechcú navštíviť tie miesta tak môžu zostať na tej lodi a užívať si ten luxus na tej lodi, môžu zostať hore kde sa nachádzajú bazény kde sa väčšinou nachádza aj taký nejaký aquapark, je to veľmi dobré aj pre tie deti, takže aj rodiny s deťmi. No a taký bežný deň tým že po raňajkách sa väčšinou niekde zastaví a vylodí tak väčšinou naši klienti majú záujem aj o spoznávanie či už je to mesto alebo trebárs nejaký ostrov kde sa dá prejsť tým mestečkom alebo navštíviť aj iné zaujímavé pamiatky a potom majú záujem aj trebárs keď sa jedná napríklad o ten Karibik ísť niekde na pláž pretože mi more nemáme tak to more je pre nás také vzácne takže v tom Karibiku je to skôr o tých plážach takže radi využívajú takéto aktivity na pláži alebo relaxujú.

Gregorová: Nájdu si tam na lodi svoje všetci aj dôchodcovia, páry, rodiny s deťmi je tam niečo pre každého?

Masariková: Určite áno a ja by som povedala nech sa toho nemusia báť aj rodiny naozaj sa malými deťmi pretože tie lode sú naozaj pripravené že aj s kočíkmi prejdú naozaj by som povedala že skoro všade a je to veľmi pohodlné práve ten Karibik aj pre také rodiny ktoré chcú niečo vidieť a nechcú byť prikovaný na jedno miesto a takisto aj pre starších klientov ktorý tiež chcú poznávať ale dajme tomu nie až toľko sa nachodiť tak oni si môžu sami určiť. Tým že tie prístavy bývajú väčšinou buď v centrách tých miest alebo veľmi ľahko dostupné do centra miest na poznávanie tak je to naozaj pohodlné aj pre tých ľudí ktorý nechcú veľa chodiť alebo nie sú na to pripravený, takže naozaj veľmi pohodlné a zaujímavé je naozaj teda to že zakaždým sme niekde inde.

Kulfasová: Ja som vlani robila aj taký poznávací zájazd bolo to v lete pre deti, cestovná kancelária to má spojené plavba so sprievodcom a Planet Fun takže má tam aj svojich animátorov zo Slovenska a tí sa teda venujú aj našim detičkám takže je to úžasné a musím povedať že boli veľmi šikovné pretože tá loď ich očarila, už aj to je veľký zážitok ale zároveň aj animátori majú pre nich vždy pripravený nejaký program či už je to na lodi alebo aj mimo lode. Stretávame sa s napríklad aj s takými možnosťami že sa ideme pozrieť do mesta a je to formou takej zábavy Ibize sme hľadali stratený poklad keďže sa tam nachádza taká stará pevnosť, potom sme hľadali uličky kde sa nachádza zmrzlina takže bolo to naozaj formou takej zábavy, no a nakoniec sme skončili samozrejme na tej pláži takže to more má pre nich neskutočné čaro.

Gregorová: A býva na týchto lodiach pripravený aj nejaký večerný program? Majú si hostia nosiť aj nejaký špeciálny Dress code, ako to vlastne funguje?

Masariková: Tak tie dlhé nohavice pre tých pánov by mali byť už pri tom zabalené. Každá loď má nejaký amfiteáter a naozaj veľmi zaujímavý večerný program to znamená že každý večer je buď nejaká show nejaký kvíz alebo nejaké predstavenie kde tí klienti ktorý majú záujem po večeri sa v kľude môžu zúčastniť a popozerať si to. Plus na tých lodiach je veľké množstvo ďalších atrakcií, na niektorých sú kasína potom sú tam rôzne bary, kaviarne, nejaké ďalšie priestory  či už sú to nejaké herne, bowling a podobne čiže naozaj aj pri tých večerných aktivitách si tam každý vyberie.

Kulfasová: Ešte aj každý večer tam má spoločnosť tá lodná nejaký iný tematický večer napríklad je Taliansky večer a podáva sa väčšinou talianske jedlo môžete sa obliecť do talianskej zástavy alebo napríklad tematický večer že všetci sú oblečený v bielom takže vždycky sa niečo na tej lodi deje. No a tieto informácie sa klient dozvie aj prostredníctvom takzvaných lodných novín ktoré dostáva každý večer do tej kajuty. Inak ešte ak môžem spomenúť tak každý má kajutu a má tam prideleného svojho stevarda alebo stevardku a rozpráva sa tam na tej niekoľkými svetovými jazykmi čo je taktiež veľkou výhodou.

Gregorová: Vy už ste teda spomínali ubytovanie ako to teda funguje? V ponuke sú izby na rôznych palubách, rôzne kajuty podľa čoho si vlastne hostia vyberajú?

Masariková: Tak kajuty sú naozaj odstupňované, také najlacnejšie, cenovo najvýhodnejšie sú kajuty vnútorné ktoré sú rozmerovo možno také ako štandardné iné kajuty ale nemajú okno alebo prístup von. Potom sú kajuty s oknom tie luxusnejšie s balkónom, prípadne väčšie suity kde je to aj priestrannejšie s nejakými pohovkami a podobne. Samozrejme je to trošku zážitok pozorovať to okolie z nejakého balkóna takže už to zostáva na klientoch čiže ak sa rozhodnú že za ten balkón priplatia čo ale je naozaj zážitok.

Kulfasová: Tak ja si myslím teda že tie kajuty poskytujú naozaj taký dokonalý luxus ale väčšinou vždycky sa na tej lodi niečo deje takže klienti buď sú vonku alebo na nejakých výletoch či už teda za poznávaním alebo teda aj za relaxom alebo taktiež aj za nejakými nákupmi.

Masariková: Ešte čo by som povedala teraz je naozaj bum týchto lodí stavajú sa každý rok desiatky nových lodí alebo tie staršie sa rekonštruujú a je teda trend tie kajuty čo najviac zväčšovať aby poskytovali klientom čo najväčšie pohodlie ale treba si tú kajutu predstaviť ako menšiu hotelovú izbu kde je naozaj všetko od postelí, kompletná kúpeľňa čo je tiež také zaujímavé lebo je to celé urobené takým komplexným spôsobom a naozaj tam nájdu klienti všetko.

Gregorová: A ako funguje stravovanie na lodi majú tam hostia možnosti výberu?

Kulfasová: Tak na lodi teda funguje plná penzia teda sú raňajky, obedy a večere ktoré sú väčšinou teda na tých horných poschodiach. Nachádza sa tam veľká reštaurácia a funguje formou bufetových stolov takže máte možnosť si vybrať naozaj načo máte chuť. Potom ešte počas večere sú zabezpečené také luxusnejšie alebo noblesnejšie večere kde už potom je tam predpísaný aj teda ten Dress code a v týchto večeriach je forma à la carte, to znamená že si máte možnosť vybrať. Úžasné je práve že keď sa plavíte napríklad ten Karibik alebo Perzský záliv tak podľa toho miesta kde sa nachádzate či už teda nejaké to miesto alebo nejaký ten štát tak samozrejme má vždycky svoju špecifickú kuchyňu a vždycky sa servíruje práve to čo je špecifické pre to dané miesto, takže to je úžasné máte možnosť ochutnať aj nejakú tú inú kuchyňu.

Masariková: Pri večeri majú klienti ten istý stôl to znamená že už poznajú kde sedia vyberajú si teda podľa toho menu aké majú a je to naozaj už také trochu na štýl gala a je to zážitok tá večera. Potom počas celého toho dňa máte k dispozícii rôzne kaviarne a snackbary. Čiže naozaj celý ten deň má klient keď je hladný kam sa ísť stravovať alebo kde si čo kúpiť alebo zobrať s tým že v ponuke sú často all inclusive balíčky to znamená že ten klient naozaj nemusí zaplatiť potom nič extra a všetko má zahrnuté v tej cene. Tak isto nápojové balíčky sa rôzne prikupujú k strave kde má rozsah buď nejaký  presný počet nápojov alebo má vybrané nápoje v cene.

Kulfasová: Tak keďže sa väčšinou jedná napríklad ako je tá MSC lodná spoločnosť má teda silné tradície a korene teda v tom Taliansku takže prevažuje tam samozrejme tá talianska kuchyňa ale myslím že tá je taká výborná že chutí každému a zvlášť teda aj deťom či už je to pizza alebo nejaké tie cestoviny alebo rôzne šaláty, rôzne druhy rýb, napríklad zmrzlina taktiež tá je veľmi obľúbená takže dá sa teda vybrať naozaj čokoľvek.

Gregorová: A ako dlho vlastne takéto plavby trvajú?

Kulfasová: Tak je to samozrejme záležitosť podľa toho ako si vyberiete či už napríklad to Stredomorie či vám stačí taký nejaký krátky okruh ktorý môže byť napríklad na 3 noci alebo väčšinou teda naši klienti preferujú také tie týždňové plavby a trebárs teda v tom Stredomorí môžete si vybrať aj to miesto toho nalodenia môžu to byť napríklad Benátky alebo môže to byť napríklad aj Janov a zas môžete si vybrať tú východnú alebo  západnú časť spoznávate napríklad pri tej východnej ako napríklad Dubrovník alebo na gréckom Peloponéze kde sa dá navštíviť napríklad krásna Olympia alebo zastávka taktiež v Aténach potom sa pokračuje nejakými zastávkami pri Egejskom mori v nádherných prístavoch kde sú teda aj tie malebné ostrovčeky veľmi zaujímavé ako Santorini napríklad takže je si z čoho vyberať alebo teda pokračujú napríklad až do Istanbulu a potom sa zase vracajú späť takže tá plavba je napríklad týždňová ale sú plavby ktoré trvajú napríklad ako cesta okolo sveta viac ako tých 100 dní a to je skutočne že vidíte naozaj celý ten svet väčšinou sa teda naloďuje napríklad v San Franciscu prechádza sa teda smerom cez Polynéziu dostanete sa do Austrálie. Z Austrálie idete do Malajzia z tadiaľ to môže mať zastávku napríklad Srí Lanka, Maldivy potom sa dostanete do Ománu, do Dubaja a cez Suezský prieplav do Stredomoria, takže ešte tam môžu byť zastávky.

Masariková: Ja ešte môžem doplniť taký Karibik je 5-7 dní a často klienti využívajú tú možnosť že keď už sú tam a samozrejme sa tam aj dlhšie letí tak si tento pobyt predĺžia alebo spestria nejakým pobytom pred alebo po plavbe či už niekde pri pláži alebo niekde ešte navštívia nejaké mestá.

Gregorová: A je takáto plavba loďou drahšia záležitosť ako klasická dovolenka, môžete porovnať tie ceny?

Masariková: Ja by som naopak povedala že plavby sú cenovo naozaj veľmi výhodné a poviem ako príklad či už pri plavbe ktorá sa kupuje dopredu lebo lodné spoločnosti majú programy hotové aj 2 roky dopredu a ponúkajú samozrejme veľmi zaujímavé zľavy práve pri tom skorom nákupe tak taká vnútorná kajuta sa pohybuje už od nejakých 300€ napríklad berme že je tam plná penzia a potom je to samozrejme odstupňované od dĺžky plavby, destinácie a tiež typu kajuty. Ale takisto sú zaujímavé rôzne produkty ktoré tie lodné spoločnosti ponúkajú. Napríklad MSC má teraz do konca marca all inclusive balíček zahrnutý v cene plavby to znamená že je tam kompletná strava aj s nápojmi. Treba sledovať tie ponuky, sú veľmi zaujímavé a myslím že niekedy to vyjde aj lacnejšie ako nejaká dovolenka pri mori niekde na jednom mieste keďže štandardná cena tej plavby je okolo 400-500€.

Kulfasová: Potom si trebárs ešte môžu klienti dokúpiť nejaké výlety pretože tá lodná spoločnosť zabezpečuje aj výlety v rámci tých jednotlivých okruhov no a dá sa tam naozaj čokoľvek vidieť či už teda majú tí klienti záujem o šnorchlovanie, potápanie keď hovoríme o tom Karibiku alebo návštevu Mayských pamiatok na území Mexika, Mayská Riviéra je veľmi populárna, alebo taktiež sa stojí na Mexickom ostrove Cozumel aj to ponúka nádherné šnorchlovanie alebo aj návštevu nejakých tých Mayských pamiatok. Nie je ďaleko ani známa Mayská lokalita archeologická Chichen Itzá čiže aj to často klienti využívajú ale potom aj iné miesta napríklad v Belize sa nachádza veľmi pekná Mayská pamiatka Xunantunich takže aj to sa dá ešte využiť aj s návštevou džungle čo je taktiež veľmi atraktívne a fascinujúce pre našich klientov.

Gregorová: Tak veľmi dôležitá otázka pre ľudí so slabšími žalúdkami, je či je takáto plavba vhodná aj pre nich? Je nejako cítiť to vlnobitie na takejto veľkej lodi alebo ani nie?

Kulfasová: Tak ja som mala teda klientov ktorý sa naozaj že báli pretože prvý krát išli na tú loď, a nakoniec odchádzali s tým že ani necítili že sa niekde plavili. Takže záleží to samozrejme aj od toho počasia, aké sú vlny samozrejme počasie je nevyspytateľné ale väčšinou tým že ten kolos je naozaj obrovský tak ten tlak tých vĺn tam ani veľmi necítiť.

Masariková: Ja by som možno povedala že skôr človek trošičku cíti keď príde na pevninu a vtedy je to taký zvláštny pocit že zrazu ako keby sa kolísal pretože predsa len na tej lodi ten pohyb často veľmi neregistrujeme. Ale ja sa priznám že ja za tie roky asi nepoznám nikoho že mu na takej veľkej lodi bolo niekedy zle alebo niečo.

Kulfasová: Ešte je tam samozrejme aj lekár takže v prípade nejakých chorôb alebo žalúdočných nepríjemností alebo čokoľvek sa môže stať, tak ten lekár tam naozaj je.

Gregorová: Ja vám v tejto chvíli veľmi pekne ďakujem za zaujímavý rozhovor, určite je takáto plavba jedinečným zážitkom na celý život, som rada že ste prišli.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook