Od najdrahších pozemkov až po najlacnejšiu Michelinovskú reštauráciu (II.časť)

K obľúbeným zastávkam na cestách po juhovýchodnej Ázii patrí, okrem Singapuru, aj Kuala Lumpur v Malajzii. Či už máte na spoznávanie mesta len pár hodín, alebo viac dní, predstavíme vám to naj, čo určite netreba obísť.

Kuala Lumpur na sútoku riek

Iba po pár hodinách cesty autobusom, alebo letecky sa môžete ocitnúť v metropole Malajzie. Už len názov znie lákavo exoticky. Kuala Lumpur, preklad už tak exoticky neznie a znamená doslova „sútok dvoch bahnitých riek“ – a teda miesto, na ktorom bolo vybudované hlavné mesto Malajzie. Z malej, prevažne Číňanmi obývanej dedinky, kde sa ťažil cín vyrástla 7 miliónová metropola, a to za posledných 150 rokov. Kuala Lumpur má taktiež čo ponúknuť a v porovnaní so Singapurom to bude za zlomkové ceny.

1. KLCC

Jedným z miest, ktoré zaručene navštívite niekoľko krát bude práve štvrť KLCC – Kuala Lumpur City Center. KLCC je široký pojem a skrýva sa v ňom krásny park priamo pod úchvatnými dvojičkami – Petronas Towers, obrovská fontána priamo pred obchodným centrom Suria, ktorá sa po zotmení rozsvieti a roztancuje, megalomnské obchodné centrum Suria KLCC, ktoré vás ohúri na každom zo svojich šiestich poschodí. V každom prípade, aj keď do centra KL zablúdite niekoľko krát, vždy tu objavíte niečo nové.

Cestovateľské „must have“ z Kuala Lumpur – foto spod Petronas Towers. FOTO: www.cestujemespolu.com


Prečítajte si aj o prvej zastávke v meste Singapur:

Od najdrahších pozemkov až po najlacnejšiu Michelinovskú reštauráciu (1.časť)


2. KL Tower

Keď si chcete čo najskôr vybaviť aspoň jednu vec, ktorá preslávila KL, bude to ten známy mostík spájajúci kedysi dve najvyššie budovy na svete – Petronas Towers. Mostík preslávil Petronas towers film s Seanom Connerym a Catherine Zeta Jones, „Pasca“. Preto má mnoho ľudí pri návšteve KL pocit, že jednou z „must do“ aktivít je návšteva vyhliadky práve z mostíka v Petronas Towers. Ak však máte čas, chuť či rozpočet práve na jednu vyhliadku, odporúčame uprednostniť práve KL Tower, zvanú aj Menara. Táto 335 metrov vysoká a teda najvyššia vyhliadková veža ponúka úchvatné panoramatické výhľady na celé mesto, vrátane ikonických Petronas Towers.

Výhľad z veže KL Tower určite stojí za to. FOTO: www.cestuejemespolu.com

3. Jaskyne Batu

Jaskyne Batu sa nachádzajú len pár minút vlakom od centra Kuala Lumpur. Jaskyne a chrámy sú hinduistické posvätné a pútnické miesta pre mnohých Malajzijčanov. Náročnú cestu po 272 schodoch do hlavnej jaskyne vám oživia otravné opice, ktoré lemujú schodisko a striehnu na akúkoľvek potravu turistov, ktorú by mohli uchmatnúť. Tieto vápencové skaly v ktorých sa jaskyne nachádzajú ponúkajú aj možnosti na lezenie s viac ako 160 lezeckými cestami. Väčšine návštevníkov však postačí jeden výstup po strmých schodoch.

Schody k hlavnej jaskyni lemujú opice už naučené na kŕmenie od tursitov. FOTO: pixabay.com a www.cestujemespolu.com

4. Vtáčí park

Tento krásny kus prírody je domovom pre viac ako 3000 druhov vtákov s cieľom upozorniť na úchvatnú diverzitu vtáctva Malajzie. Tento park je jedným z najväčších verejných vtáčích parkov na svete. Zároveň ide o uznávanú vedeckú a výskumnú lokalitu v tejto oblasti. Takže pre milovníkov prírody a prípadne aj vtáctva je to určite povinná zastávka.

Infinity bazén s výhľadom na mesto? Yes, please. FOTO: www.cestuejemespolu.com

5. Najlacnejšia reštaurácia s hviezdičkou od Michelina

Táto reštaurácia má svoj veľmi pekný príbeh. Šéfkuchár a jej zakladateľ Mak Pui Gor bol kedysi kuchárom v 3 - hviezdičkovej michelinovskej reštaurácií hotela Four Seasons v Hong Kongu, z ktorej drzo odišiel a otvoril si vlastnú reštauráciu. Spočiatku to bola len taká jedálnička pre 20 ľudí, v jednej mestskej časti Hong Kongu, kde začal variť typické čínske jedlá podľa domácich receptov. Dnes si na jeho typické Dim sum pochúťky musíte v Hong Kongu odstáť cca 5 hodinový rad, kým sa dostanete dovnútra. Skvelé je, že pobočky jeho reštaurácie zvanej Tim Ho Wan sa v súčasnosti nachádzajú okrem Hong Kongu aj v Kuala Lumpur. Reštaurácia Tim Ho Wan získala v roku 2011 michelinovskú hviezdu a teda by malo ísť o jednu z najlacnejších michelinovských reštaurácií vôbec. Menu pre dve osoby vás vyjde v priemere do 20 EUR. Stravovanie je v Malajzii v porovnaní so Singapurom neporovnateľne lacnejšie, a preto si môžete večeru v Tim Ho Wan pokojne dopriať bez obmedzení.

Ráno si privstanete a obedujete v Michelinovskej reštaurácii. FOTO: www.cestujemespolu.com

Singapur a Kuala Lumpur sú miesta, ktoré nesmú chýbať na zozname milovníkov cestovania a pasových pečiatok. Spoznať ich môžete aj počas nášho poznávacieho zájazdu SINGAPUR A KUALA LUMPUR.