Od najdrahších pozemkov až po najlacnejšiu Michelinovskú reštauráciu (I.časť)

Ak by ste autom chceli prejsť z Európy až na samotný najjuhovýchodnejší koniec kontinentálnej Ázie, viete kam by ste dorazili? Práve do Singapuru, po ceste by ste samozrejme nemohli obísť ani rozmanitú Malajziu. Tieto dve obľúbené destinácie Juhovýchodnej Ázie taktiež nemôžu chýbať v cestovateľských zoznamoch mnohých milovníkov pasových pečiatok.  Prečo Singapur a prečo napríklad Kuala Lumpur? Začnime však najskôr prakticky, kedy najlepšie?

Moderné mesto je často zastávkou pri presune po juhovýchodnej Ázii. FOTO: depositphotos.com

Kedy navštíviť tieto metropoly

Výhodou týchto destinácií je celoročná príjemná letná teplota cca 30 stupňov. Avšak šokom pre našincov vždy ostane vysoká vlhkosť, ktorá vie aj z príjemných 30 stupňov spraviť celkom saunu. V každom prípade keď sa máte chuť vytratiť z pochmúrneho zimného počasia do tepla a slnka (a vlhka) tak táto časť zeme je ideálna. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že exotické krajiny juhovýchodnej Ázie poznajú dve ročné obdobia: obdobie dažďov a obdobie sucha. Ideálne trafiť sa práve do sezóny sucha, ktorá je rôzna podľa toho, či navštívite západné alebo východné pobrežie pevninskej Malajzie. Ak sa chystáte do oblasti, kde sú mestá Penang-George Town, Kuala Lumpur, Melaka príp. Singapur na západe, tak odporúčame vyhnúť sa mesiacom: september a október, kedy sú dažde najintenzívnejšie.

Samozrejme nie je vylúčené, že aj počas obdobia sucha nezažijete občasné spŕšky. Tie zvyknú prepuknúť tak na cca 30 minút až na hodinku v poobedných hodinách alebo počas noci. Nie je to však nič čo by vám malo pokaziť dovolenku či dojem o tomto úžasnom kraji sveta.

Singapur sa v noci premení na mesto svetiel. FOTO: www.cestujemespolu.com

Singapur – najvyťaženejší prístav sveta

Mestský štát s rozlohou 580 km2 na samom cípe juhovýchodnej Ázie. Vraj najďalej ako sa dá po pevnine prejsť pokiaľ ide o Ázijský kontinent. Singapur bol založený ako britská obchodná kolónia v roku 1819 a od vyhlásenia nezávislosti sa tento ázijský tiger stal jedným z najprosperujúcejších miest na zemi. Chváli sa tiež prvenstvom ako najvyťaženejší prístav sveta. Ceny to samozrejme reflektujú a treba pripraviť na to, že aj v roku 2017 bol Singapur vyhlásený za najdrahšie mesto na svete. (Pre zaujímavosť druhý sa umiestnil Hong Kong, tretí Zurich a napríklad taký New York bol na deviatej priečke). Keď prichádzate z príjemne lacného Thajska, Vietnamu alebo aj Malajzie, čaká vás riadny cenový šok. Keď už sme pri peniazoch, menou v Singapure je singapurský dolár a súčasný kurz je 1 EUR = 1,6 SGD.

Na Singapure je krásne, že sa tu skvele miešajú a dopĺňajú rôzne kultúry, a pri návšteve má človek pocit, že z každej kultúry sa sem prenieslo to najlepšie. Čínske, Malajské a Indické vplyvy, tropická klíma, skvelé jedlo, nákupy a vibrujúci nočný život v tomto modernom meste plnom záhrad a unikátností. Toto mesto záhrad „Garden City“, ako je Singapur prezývaný, vás určite nenechá bez silných dojmov.

Čo určite nevynechať?

Pre mnohých cestovateľov je Singapur kratšou - tranzitnou zastávkou pri cestách po juhovýchodnej Ázií. Jedným z dôvodov je práve rozpočet, ktorý vám návšteva Singapuru určite navýši. Čo ale určite treba vidieť pri návšteve, aj keď máte napríklad len pár dní:

1. Čínska štvrť a hawkers

Čínska štvrť má skvelú lokalitu je na pešo od obchodného centra Singapuru a za cca 20-30 minút pešej chôdze sa môžete dostať až k prístavu, odkiaľ je krásny výhľad na ikonický hotel Marina Bay Sands. Výhodou čínskej štvrte je aj množstvo dobrých reštaurácií a stánkov s jedlom, často koncentrovaných na jednom mieste pod krytou halou, čo sa nazýva „hawker“. Takéto miesta sú ideálne na chutné a cenovo dostupné prestravovanie sa počas návštevy Singapuru.

Úžasné chrámy v čínskej štvrti. FOTO: www.cestujemespolu.com

2. Botanická záhrada

Určite treba navštíviť Botanickú záhradu. Okruh touto krásnou záhradou má viac ako 3 km, takže si treba pripraviť kondičku, ale hlavne zásoby vody. Prechádzať sa v tropickej záhrade sa totiž mierne líši od prechádzok u nás v sadoch. Vstup je bezplatný, platí sa jedine vstup do národného centra orchideí (cca 5 SGD na osobu). Nezľaknite sa, keď povedľa vás prebehne obrovská jašterica, veverička či iné zvieratko. Botanická záhrada Singapuru je úžasná a jedna z troch záhrad zaradená do svetového dedičstva UNESCO a ako jediná má prívlastok „tropická“. Nachádza sa na pozemkoch, ktoré patria k najdrahším na svete. A aj to je dôkazom toho, aký má táto krajina vzťah k zeleni a prírode.

Len tri záhrady sú zaradené do svetového dedičstva UNESCO, v Singapure je jedna z nich. FOTO: cestujemespolu.com

3. Gardens by the Bay

Po zotmení sa treba určite ísť pozrieť do záhrad Gardens by the Bay. Tieto záhrady sú totiž o niečo viac ako len záhrada. V Gardens by the Bay sa nachádzajú unikátne futuristicky vyzerajúce 25 metrov vysoké stromy – SuperTree Groove. V ich korunách je možné sa poprechádzať po lávke (cena cca 8 SGD na osobu). Najlepšie je prísť pred 21:00. O deviatej totiž začína unikátna svetelno-hudobná šou, kedy všetky SuperTree Groove stromy synchronizovane blikajú na svetoznáme melódie. Najviac si to užijete, ak si ľahnete na vyhriatu zem a budete sledovať toto fantastické divadlo. Bonus je, že toto je zadarmo, tak ako aj prechádzka samotnou záhradou. Gardens  by the Bay však nie sú len o umelo vybudovaných stromoch, ale aj o skutočnej prírode. Ak si chcete pozrieť napríklad najväčší krytý vodpád, či tropický prales, treba prísť cez deň a za vstup do tejto časti sa už platí vstupné.

Prechádzka futuristickými korunami stromov je zážitkom na celý život. FOTO: pixabay.com

4. Sentosa

Výhodou Singapuru je, že ak dostanete chuť na pláž, netreba chodiť ďaleko. Stačí sa vláčikom, autobusom, či lanovkou prepraviť na umelo vybudovaný ostrov zábavy – Sentosa a môžete sa prechádzať a leňošiť na nádhernom takmer bielom piesku dovezenom z Indonézie ale aj Malajzie. Pre milovníkov akčnej zábavy Sentosa ponúka niekoľko tematických zábavných parkov, medzi iným aj slávny Universal Studios – Singapur. V každom prípade, či už len na pár dní s nižším rozpočtom alebo aj pre tých čo si radi doprajú Singapur očarí asi každého fanúšika moderných metropol, modernej architektúry, krásnych záhrad, skvelých nákupov a svetovej gastronómie.

Na pláž to máte v Singapure naozaj „na skok“. FOTO: cestujemespolu.com

Ďalšou zastávkou v juhovýchodnej Ázii bude Kuala Lumpur. Spoznáte najlacnejšiu reštauráciu, ktorá sa pýši Michelinskou hviezdou.