Objavte kúzlo slávnych prvorepublikových kaviarní

Túžite po šálke kávy, sprevádzanej noblesou, kúzlom a eleganciou prvej republiky? Pozývame vás na kávu do slávnych kaviarní, ktoré dobu pred sto rokmi zažili a stále ju pripomínajú.

Kaviarne počas prvej republiky boli miesta, kde sa schádzali známe osobnosti ako novinári, spisovatelia, divadelníci, architekti, umelci i podnikatelia. Mohli ste ich stretávať pri spoločenskej konverzácii, rovnako pri čítaní novín a časopisov z domova, Európy i zo zámoria. Aj v českých kaviarňach sa písali európske kultúrne dejiny. Mnohé historické kaviarne fungujú dodnes. Sú to kúzelné miesta, ktoré spájajú históriu, českú kultúru i jedinečnú architektúru. 


Kaviareň Slavia

Symbolom kaviarenskej kultúry je známa pražská kaviareň Slavia priamo oproti Národnému divadlu na rohu Národnej triedy a Smetanovho nábrežia. Otvorená bola v roku 1884 a dnešné zariadenie je v štýle art-deco. Veľmi často sa tu schádzajú intelektuáli, básnici, herci a rôzni umelci. Chodieval sem i bývalý prezident Václav Havel. Vďaka veľkým oknám si môžete priamo od stolu vychutnávať výhľad na Národné divadlo, rieku Vltavu a Pražský hrad, či Karlov most. Nájdete tu i reštauráciu a pivnicu. Je otvorené denne počas celého roku už od 8:00 ráno a denne v podvečer tu hrá profesionálny klavirista.

Kaviareň Slavia v Prahe
Kaviareň Slavia v Prahe. FOTO: czechtourism.cz

Café Savoy

Od Slavie stačí prejsť cez Vltavu po moste Legií do Víťaznej triedy a ste pri ďalšej známej pražskej kaviarni. Café Savoy nadväzuje na prvorepublikovú kaviarenskú atmosféru, nevšedný interiér podtrhuje pamiatkovo chránený neorenesančný strop z konca 19. storočia. Kaviareň je preslávená bohatými raňajkami a pokrmami z gourmet menu, ochutnať môžete napríklad české slimáky, teľací brzlík alebo cukrárske výrobky z vlastnej pekárne. Jedinou vadou na kráse je obrovský záujem, avšak miesta si môžete rezervovať dopredu cez internet. Čakanie na voľný stôl si môžete skrátiť prechádzkou na Kampu, jedno z najromantickejších miest Prahy – od kaviarne je to tam doslova pár krokov.

Café Savoy.
Café Savoy. FOTO: Café Savoy

Café Louvre

Kaviareň nazvaná rovnako ako svetoznáma parížska galéria je otvorená od roku 1902.  Café Louvre nájdete na Národnej triede len pár krokov od Národného divadla. Schádzali sa tu známi spisovatelia, umelci a osobnosti ako Franz Kafka alebo Albert Einstein. Miesto dodnes dýcha secesiou, nájdete tu napríklad biliardovú herňu. Kaviareň dopĺňa celodenná prevádzka s teplou kuchyňou.

  • Café Louvre
  • Café Louvre
  • Café Louvre
  • Café Louvre
  • Café Louvre
  • Café Louvre

Kaviareň Obecný dom

Pri návšteve Obecného domu v Prahe zažijete neopakovateľnú atmosféru zlatých čias secesie. Noblesu posledných rokov habsburskej monarchie a prvých rokov mladej republiky zažijete v miestnej kaviarni s galériou, veľkými oknami a svetelnou fontánou s mramorovým reliéfom nymfy. Kaviareň na prízemí južného krídla so žiarivým secesným interiérom je skvelým náprotivkom Francúzskej reštaurácie Art Nouveau, ktorú nájdete v pravom krídle. Podnik, po prvýkrát otvorený na Silvestra v roku 1911, býva považovaný za najkrajšiu secesnú reštauráciu na svete.

 

Kaviareň Obecný dom
Kaviareň Obecný dom. FOTO: Michaela Karásek Čejková

Café Imperial

Výnimočná kuchyňa pod vedením Zdeňka Pohlreicha a hlavne výnimočné priestory s unikátnymi keramickými dekoráciami, to je Cafe Imperial na ulici Na Poříčí. Menu obsahuje to najlepšie z tradičnej českej kuchyne, teraz v modernom štýle. Káva a zákusky sú v kaviarni tohto štýlu vždy dôležitým prvkom. Ako čerešničku na torte ponúka degustačné menu. 

Architektonický skvost v štýle Grand Café
Architektonický skvost v štýle Grand Café. FOTO: Imperial Cafe

Grand Cafe Orient

Kaviarne v štýle secesie, Art Deco či Art Nouveau nájdete po celom svete, ale kubistická kaviareň je len jedna. Od roku 1912 sídli v elegantnom dome U Černé Matky Boží v Celetnej ulici v Starom Meste v Prahe. Dom vznikol podľa návrhu architekta Josefa Gočára a okrem kaviarne môžete v interiéri navštíviť stálu expozíciu Umeleckopriemyselného múzea v Prahe, ktoré predstavuje český kubizmus ako štýl ideovo prepojujúci voľné i úžitkové umenie a architektúru. Kubistický interiér má i kaviareň Grand Cafe Orient na prvom poschodí; Gočár navrhol kubistický bufet-bar a všetko vybavenie vrátane lustrov a lucerien.

  • Grand Cafe Orient
  • Grand Cafe Orient
  • Grand Cafe Orient
  • Grand Cafe Orient
  • Grand Cafe Orient
  • Grand Cafe Orient

Cukráreň Myšák

Vyhlásená cukráreň, ktorej história spadá do začiatku minulého storočia, sa nachádza v centre Prahy na Vodičkovej ulici neďaleko Václavského námestia. Preslávený cukrár František Myšák nechal pôvodnú neorenesančnú budovu prestavať svetoznámym staviteľom a inžinierom Josefom Čapkom. Torty od Myšáka si objednávali známe osobnosti politického, kultúrneho a športového sveta. Dnes cukráreň prevádzkuje vyhlásený reťazec spoločnosti Ambiente, ktorý tak chce nadviazať na prvorepublikovú tradíciu. Dostanete tu klasické české zákusky, torty i poháre, ktoré dopĺňa ponuka raňajok a výberových káv.

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook