New York je slovenskejší než si myslíte

Mesto splnených prianí je domovom vyše 11 miliónov ľudí z celého sveta. New York je ikonickým miestom a jeho symboly sú známe po celom svete. Ale vedeli ste, že existujú minimálne tri, ktoré ho spájajú aj so Slovenskom?

Symboly "Made in Slovakia"

Farbu miestnych taxíkov vymyslel rodák z dedinky Skľabiňa v okrese Martin, John Daniel Hertz. Chcel, aby boli viditeľné už z diaľky. Jeho meno dodnes nesie jedna z najznámejších požičovní áut.

New York
New York. Foto: depositphotos.com

To, že rodičia Andyho Warhola pochádzali z Mikovej pri Medzilaborciach už asi vieme všetci. Obdobie v ktorom v New Yorku tvoril bolo zlatým vekom etablovaných aj začínajúcich umelcov, ktorí si ešte mohli dovoliť bývať v New Yorku. Teraz ich vysoké nájmy tlačia ďalej od centra a mesto už nemá taký uvoľnený charakter, ako keď Andy tvoril vo svojom štúdiu The Factory a žúroval v legendárnom klube Studio 54.

  • andyho marylin monroe
  • andy warhol
  • andy warhol študio
  • andyho marylin monroe
  • andy warhol
  • andy warhol študio

Vedeli ste, že človek, ktorý vdýchol podobu komiksovému Spiderman-ovi mal slovenských rodičov? Steve Ditko spolupracoval so Stanom Lee a vo vydavateľstve Marvel spoločne vytvorili aj Doctora Strange-a. Dodnes ho považujú za jedného z najlepších tvorcov komiksov.

komiksy
Komiksy. Foto: pixabay.com

Nemôžeme však zabudnúť ani na ikonickú  fotku zo stavby Rockefellerovho Centra: Obed na vrchole mrakodrapu. Uhádnete, ktorý z partie robotníkov je Slovák?

Obed na vrchole mrakodrapu
Obed na vrchole mrakodrapu. Foto: pixabay.com

Ak ste si tipli, že Slováka poznáš podľa fľašky v ruke, uhádli ste. Pán úplne vpravo je Gusti Popovič od Levoče.


Malé Slovensko vo "Veľkom jablku"

V New Yorku nájdete aj slovenský katolícky kostol sv.Jána Nepomuckého s omšami v slovenčine, reštaurácie Koliba  a U Milana. Slováci žijú po celom meste, ale najviac sa ich sústreďuje vo štvrti Astoria  v Queense, kde je aj Česko-Slovenská škola. Sem chodia deti našich rodákov učiť sa po slovensky v piatok poobede alebo v sobotu ráno. Hneď vedľa je Bohemian Hall and Beer Garden, kde rodičia môžu počkať na svoje ratolesti pri orosenej Plzni. Na Manhattne sídli aj Slovensko-Americké Kultúrne Stredisko, ktoré každoročne organizuje Slovenské plesy. V novembri sa zase koná Velvet Revolution Party - spomienka na zamatovú revolúciu.

Známy newyorský hoteliér Henry Kallan sa narodil v Bratislave. Otvoril okrem iných aj populárny hotel Gansevoort s nádherným barom na streche v momentálne najvychytenejšej štvrti Meatpacking District na dolnom Manhattane.

  • new york
  • new york kostol sv.Jána Nepomuckého
  • new york
  • new york
  • new york kostol sv.Jána Nepomuckého
  • new york

Nesmieme zabudnúť ani na ďalšieho známeho New Yorčana a bratislavského rodáka Jána Vilčeka, významného mikrobiológa, ktorý vynašiel liek proti Crohnovej chorobe a na iné zápalové ochorenia. Peniaze získané z patentu venoval New Yorskej univerzite a založil nadáciu pre podporu imigrantov, ktorí sa v USA venujú biológii alebo umeniu.

Jedno z mála slovenských slov, ktoré sa dostalo do angličtiny je slovo: čačky. Píšu to „tchotchke“. Neveril by som, ak by ho nepoužili bývalí kolegovia, keď opisovali čo všetko majú doma na poličkách. Do angličtiny sa to dostalo cez Jidiš vďaka židovským prisťahovalcom z našich zemepisných šírok. Tí do New Yorku priniesli aj typické bagels, ktoré sa v Rakúsko-Uhorsku volali Beugel a boli ohnutým pečivom. Dnes sú bagels už legendou na newyorskom gastronomickom nebi. No a Židia sem tiež doniesli krupicové knedlíčky do polievky, ktoré sa tu volajú matzah ball. Chutia ako od babičky.

bagel
Bagel. Foto: pixabay.com

New Yorku sa teda nemusíte báť, nájdete tam aj niečo naše. A nájdete tam kúsok takmer z každej kultúr sveta, ktoré sa navzájom obohatili a napriek tomu ostali autentické. Spolu vytvorili jedinečné neopakovateľné mesto.

V relácii televízie TA3, Za hranicami, sme sa o tomto atmosférickom mieste porozprávali a povedali, čo to o podmienkach vstupu do Ameriky. Na čo netreba pred odletom zabudnúť? V čom je NY iný, ako ďalšie veľké americké mesta? Aké miesta a zážitky by ste nemali obísť, ale aj záruky našej cestovky ak poletíte na poznávanie New Yorku s nami.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook