Neuveríte, čo všetko jedia ľudia na svete počas silvestrovskej noci

Každý Nový rok sa patrí privítať symbolickým jedlom a každá krajina má vlastné predstavy o tom, ako by malo vyzerať.

Čína a Japonsko – rezance

Symbolom dlhovekosti sú v ázijských krajinách rezance. Má to však jeden háčik. Aby ich zázračný účinok neutíchal ani v prichádzajúcom roku, musia sa v posledný deň roka starého konzumovať inak ako obyčajne. V Číne musíte minimálne jeden, podľa možnosti čo najdlhší, rezanec zjesť vcelku, bez toho aby ste ho rozhrýzli. V Japonsku zasa musíte jesť rezance špeciálne vyrobené pre príležitosť vítania nového roka – superdlhé, pohánkové toshikoshi soba.


Španielsko – 12 bobúľ hrozna

Presne o polnoci, s každým z dvanástich odbití hodín, je v Španielsku zvykom zjesť jednu bobuľu čerstvého hrozna. Tie sú považované za zázračné a každá z nich zastupuje jeden z mesiacov nového roka. Bobule sladkej chuti sú predzvesťou dobrých mesiacov, naopak kyslejšie bobule predpovedajú náročnejšie obdobia.

Keďže odbitia hodín, prípadne zvonu, nasledujú v krátkom slede za sebou, úspešná konzumácia si vyžaduje náležitú prípravu. Kto chce celý rituál zvládnuť, mal by si hrozná vopred povyberať, umiestniť tak, aby ich mal poruke a sústrediť sa na prežúvanie a prehĺtanie. Tí pedantnejší bobule aj zbavia šupiek, čím si celú vec značne uľahčia. Selekciu hrozna špeciálne pre túto udalosť možno dokonca kúpiť v obchodoch. Čo sa taktiky týka, dlhodobo sa osvedčil systematický prístup, no počas silvestrovskej noci je možné vidieť všetko od zaspatého štartu (zlé znamenie), cez mačovské predvádzanie sa a konzumáciu všetkých bobúľ naraz, až po márne pokusy tých, čo už niečo popili.

hrozno silvester

Škandinávia – kyslé haringy

Táto, inak nenápadná, ryba je v severských krajinách znakom prebytku. Jej striebristá farba tiež pripomína mince, a preto býva aj znamením bohatstva. Tradícia vítania Nového roka sústami haringa v kyslom náleve vznikla u rybárov, ktorí si od nej sľubovali hojnosť úlovku.


Holandsko - olejové guľky

Obdoba donutov, oliebollen (doslova „olejové guľky“) sú vyprážané sladké dobroty, ktoré tvoria  dôležitý komponent holandskej silvestrovskej tabule. Ich funkcia je predovšetkým ochranná –  tuk z nich je zaručenou ochranou pred zákernou bohyňou menom Perchta. Tá rada útočí práve počas obdobia sviatkov a cieľom výpadov jej ostrého meča sú ľudské žalúdky. Odolať mu dokážu len tie najlepšie vymastené.


Filipíny – guľaté ovocie

Šťastie má veľa podôb, no zdá sa, že najčastejšie si ho predstavujeme ako kruh, či guľu. Zrejme preto, že kruhové sú i mince, a práve tie mnohým ku šťastiu chýbajú. Na Filipínach je zaužívané zjesť na Nový rok dvanásť kusov guľatého ovocia, za každý mesiac roka jeden. V ostatných krajinách Ázie sa uskromnia s pár kúskami, no musia byť šťastnej farby. Populárne sú oranžová (mandarínky v Číne) a červená (melóny vo Vietname).

mandarínky

Taliansko a Maďarsko – šošovica

Špecialita cotechino con lenticchie to je pokrm zo zelenej šošovice podávanej s klobásou a zemiakovou kašou. Malá okrúhla strukovina tu, opäť, symbolizuje mince, a keď počas varenia nasiaknu vodou a zväčšia svoj objem, znamená to aj progresívny nárast bohatstva v novom roku. Šošovica prináša šťastie aj v Maďarsku, kde ju majú radšej vo forme polievky.


Kórea – polievka Tteokguk

Podľa kórejského lunárneho kalendára sa nový rok začína v deň prvého mesačného novu po zimnom slnovrate a obyčajne pripadá na koniec januára alebo prvú polovicu februára. Na jeho počesť varia Kórejci polievku tteokguk. Pozostáva z vývaru, slaných ryžových koláčikov a dekorovaná býva vajíčkami, marinovaným mäsom a morskými riasami. Ryžový koláčik je uvarený samostatne, v tvare valca a do polievky je potom nakrájaný, ako inak, na malé krúžky. Čistá ryžovo biela je zároveň aj farbou nových začiatkov.


Mexiko – tamales

Delikatesa kombinujúca zlatú farbu (bohatstvo) kukuričných zrniek a bravčové mäso (šťastie) sa pripravuje v malých balíčkoch z oklasných listov kukurice. Naplnia sa zmesou dvoch hlavných ingrediencií doplnenou o syr a koreniny, zaviažu do balíčkov a uvaria vo vode. V mexických komunitách je zvykom, že sa pri veľkom kotle zíde viacero žien a spoločne za večer vyprodukujú stovky tamales. Tie potom rozdávajú známym a rodine, ktorým skvele padnú aj po prehýrenej silvestrovskej noci.


Dánsko a Nórsko – vencový koláč

Kransekake naberá ihlanovú formu vďaka viacerým, na sebe naskladaným, sústredným kruhovým koláčovým prstencom. Môže mať až 18 poschodí, ktoré, aby držali spoľahlivo pohromade, polievajú cukrári marcipánovou polevou.

Silvestrovské menu neplní len funkciu slávnostného pokrmu. Tým, že sa podáva presne na prelome rokov, zvyknú mu ľudia pripisovať aj istú prorockú symboliku – podľa toho, aké jedlo sa konzumuje, v takom duchu sa bude odvíjať aj celý nasledujúci rok. Táto povera má, zdá sa, univerzálnu platnosť. Rozdiel tkvie len v tom, čo konkrétne kultúry považujú za „šťastné“ jedlo.

Na privolanie zdravia, šťastia a hojnosti zhromažďujú sa na silvestrovských stoloch vo svete pochúťky, ktorým miestne zvyky pripisujú práve túto extra kvalitu. Čo všetko teda môžete, popri obligátnom šumivom víne, očakávať, ak sa v predvečer Nového roka ocitnete v niektorej z cudzích krajín?


Nemecko a viacero ďalších krajín – bravčové mäso

Častým synonymom prebytku a spokojnosti je vypasené prasiatko. Rypákom ryje smerom dopredu a tento pohyb sa ľuďom spája s pokrokom. Tvorí si aj zásoby tuku, vďaka ktorým sa rozširuje, podobne ako peňaženka toho, kto si dá na Silvestra plátok údenej šunky. No zúfať nemusia ani vegetariáni, lebo si môžu pochutnať na malom ružovom marcipánovom Glücksschwein. Okrem nemecky hovoriacich krajín je v posledný deň roka bravčové na menu aj v Írsku, či na Kube, kde sa celá rodina schádza priamo okolo roštu.


Južné štáty USA, Portugalsko a mnoho iných krajín – biele fazuľky (black-eyed peas)

Zrejme preto, že pripomínajú mince, stali sa tieto malé dvojfarebné fazuľky znakom bohatstva. Spolu s kukuričným chlebom (farbou evokujúcim zlato, a teda bohatstvo) a kelovou zeleninou (vo farbe cash-u) tvoria hlavný chod v regiónoch amerického juhu. V Portugalsku sprevádzajú tresku a zemiaky, v Egypte z nich varia guláš a vo Vietname sa podávajú s ryžou, i nasladko v podobe pudingu.

biele fazulky

Grécko a Turecko – granátové jablko

Aby vás v nastávajúcom roku sprevádzalo šťastie, nemusíte jedlo len konzumovať. V Grécku a Turecku môžete vziať do ruky granátové jablko, z celej sily ho hodiť o zem a sledovať, koľko drobných červených semiačok z neho vypadne. Čím viac ich bude, tým viac prosperity, plodnosti a šťastia vás očakáva.

Inou gréckou tradíciou je koláč zvaný Vasilopita. Vo svojom vnútri obsahuje zapečenú mincu a komu sa ujde porcia s ňou, toho čaká v novom roku prosperita.

granátové jablká

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook