Najlacnejšia exotika

Karibik je Karibik, Thajsko je Thajsko, ale tri dni sa spamätávate len z jetlagu. Spojené arabské emiráty sú na skok, päť hodín letu. Veľmi zaujímavý zvrat tohtoročnej sezóny sú ceny: s nástupom Ománu a návratom Turecka medzi favoritov sú výrazne nižšie!

Aj plávanie v infinity bazéne je neodmysliteľnou súčasťou exotickej dovolenky. Foto: archív CK SATUR

Hneď na začiatok si poďme zadefinovať hlavné veci, ktoré robia SAE lepšie, než ostatní arabskí hráči na dovolenkovom trhu:

Bezpečnosť

Začneme ňou, lebo toto je najcennejší artikel súčasnosti, ak sa bavíme o turistickom ruchu. Dnes, keď sú všade problémy, si Emiráty držia úroveň bezpečnosti, ktorou predbehli aj metropoly ako Viedeň a Tokio. Už na letisku si všetkých pekne preklepnú a sú nekompromisní, vďaka za to. Ak však hovoríme o bezpečnosti, nemyslíme tým len na bomby v zabudnutých taškách, ale aj tie normálne veci typu, ako to vyzerá večer na uliciach, čo sa stane, keď sa stratím na trhu medzi kašmírovými šatkami, alebo nakoľko komfortne sa tu cíti žena. A všetko toto môžete v Emirátoch vypustiť, pretože ste v krajine na úrovni. Policajti pomáhajú, taxikári nekradnú, ľudia sú úslužní, muži sa na vás nevrhajú, nikto vás neprenasleduje tri ulice aby vás presvedčil o kúpe fejkovej kabelky.

Čistota a glanc

Už len to letisko... Keď pristanete, hneď viete, koľká bije. (že sa tu nachádza aj 5 hviezdičkový hotel, a bazén a záhrada na meditáciu, sa rozumie samo sebou) Ale celkovo je to tu upratané, čistučké, vyblýskané, ulice, pláže aj hotely. Bohatstvo sa  premieta do vysokých očakávaní a vysokého štandardu, toto všetko dostanete za ceny, ktoré sú inde vo svete neporovnateľne vyššie. Máme ešte jednu obľúbenú vec v tejto kategórii: veľké vzdušné izby. Keďže tu to trochu všetko smrdí megalomanstvom, príjemný vedľajší efekt je, že do tunajšej bežnej hotelovej izby sa zmestia dve až tri "normálne." A päť parížskych.

Shopping a jedlo

Neskutočné jedlo (všade!), celebritní šéfkuchári a reštaurácie s prestížnymi oceneniami, nákupy, ešte viac nákupov, dokonalé služby. Dubai mall je druhý najväčší obchoďák na svete, ale skvelé sú aj trhy a malé obchodíky, v ktorých sa môžete prehrabávať do sýtosti.

Emirtáty sú rajom aj pre gastronómov. Foto: depositphotos.com

Gordon Ramsay, Nobu Matsuhisa aj Jamie Oliver tu už otvorili svoje prevádzky, ale do Emirátov dorazil už aj koncept all inclusive, ktorý tu doposiaľ takmer nejestvoval. Znamená nielen kvantitu ale hlavne nesmiernu kvalitu, v porovnaní s tým, čo poznáme zo štandardných dovolenkových cieľov Slovákov, celkom určite. To však neznamená len od rána do večera prehýbajúce sa bufetové stoly a „bezodné“ nápoje. " Ale napríklad aj denne dopĺňaný minibar na izbách, ležadlá a slnečníky zadarmo, chladničky pri bazénoch, bohatú ponuku športov i detských atrakcií a množstvo ďalších vychytávok… presne o tom sú tunajšie služby.

 

Možnosť č.1: Abú Dhabí

Ťaží sa tu 92 % všetkej ropy, pochádzajúcej zo SAE, takže čo vám povieme. Veľký potenciál, veľký. Abu Dhabí ho napĺňa tým, že investuje do zelene a umenia a svojho vychyteného umelého ostrova Saadiyat s deviatimi kilometrami bielych pláží. Jasné, že práve sem vás pozývame, lebo tu sú tie najkrajšie hotelové rezorty, a napríklad aj Abú Dhabí Louvre! (za tridsaťročný prenájom jeho loga arabskí šejkovia francúzskej vláde zaplatili 500 miliónov eur)! Aktuálne najdrahší obraz sveta „Salvator Mundi“ od Leonarda da Vinci vydražilo Abu Dhabí v aukcii pre svoje novootvorené múzeum za 450 miliónov dolárov! Má príjemnú kozmopolitnú atmosféru, rovnako ako obletovaný Dubaj, ale krajšie a lacnejšie pláže. A ktorú sieť hotelov si v Emirátoch zvoliť? „Jednoznačne Rixos“- vraví Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur. Podľa nej predčia všetky očakávania a nikdy nesklamú. „Rixos Saadiyat Island je prvý ultra all inclusive v Abú Dhabí a premiérovo ho nájdete v našej ponuke. Už len jeho výnimočná poloha signalizuje jedinečnosť a prestíž, rozkladá sa v chránenej prírodnej oblasti, pričom všetky hlavné trakcie mesta sú vzdialené maximálne 25 minút cesty autom.“ Jeho architekti sa dokonale vyhrali s kombináciou štýlu starých honosných arabských palácov a stredomorských viliek.

Prvý ultra all inclusive hotel v Abú Dhabí má na svedomí hotelová sieť Rixos. Foto: archív CK SATUR

V Abú Dhabí treba určite absolvovať „povinnú“ jazdu - prehliadku mešity. Pri pohľade na monumentálny skvost architektúry, aký sa dá vidieť len v dnešnej modernej Arábii, sa vám fakt bude tajiť dych a za zábavou sa treba presunúť na ostrov Yas, ktorý sa stal centrom automobilového športu. Závodný okruh Yas Marina Circuit mal premiéru v F1 na konci sezóny 2009 a v jeho blízkosti sa nachádza aj Ferrari World, najväčší krytý zábavný park na svete.

Možnosť č. 2: Ras al Khaimah

Ras sa nám veľmi páči, lebo je iný. Menej vyprahnutý a uhladený, považujú ho za najrozmanitejší, najzelenší a najúrodnejší zo všetkých siedmich emirátov SAE. Dodnes sa veľká časť jeho obyvateľov venuje rybolovu a poľnohospodárstvu. „Emirát Ras Al Khaimah susedí s Ománom, ale je z neho na skok aj do Dubaja, kam premávajú počas dňa hotelové shuttle busy. Má prekrásne pláže, vysoké hory, v ktorých sa ťaží mramor a úrodné údolia.“- vysvetľuje Nora Fedorová, ktorá hovorí, že tunajší najobľúbenejší hotel klientov je päťhviezdičkový Rixos Bab Al Bahr.


Hotel v Ras al Khaimah nadchne najmä rodiny s deťmi. Foto: archív CK SATUR

Získal už tretí rok po sebe ocenenie najlepší all inclusive rezort na Strednom východe. Navštívili sme ho, vrelo odporúčame. „Tento, rovnako ako dubajský, je veľmi rozumne rozdelený na "family friendly“ a  „adults only“ zónu. Máme tu slovenských animátorov a ich ultra all inclusive vás ohromí štrnástimi (!) reštauráciami miestnej i medzinárodnej kuchyne, vrátane 24-hodinovej ponuky bistra Toast'N Burger.“  Tínedžeri budú nadšení, a to ešte neabsolvovali penovú párty, počas ktorej tu hrajú svetoznámi DJ-i. 

Možnosť č. 3: Dubaj

Iste, ak sa povie dovolenka v Emirátoch, každý myslí na Dubaj, lebo práve on si uzurpoval imidž trendy miesta, ktoré treba zažiť aspoň raz za život. V Dubaji „to žije“, do neba sa týčia najúchvatnejšie mrakodrapy, je tu ikona, sedem hviezdičkový hotel Burj Al Arab, a fascinujúca Palma, na ktorej vlastnia domy svetové celebrity. Dubaj je hlavne koncentrácia glancu a štipky snobizmu, aj keď tu nájdete krásnu starú prístavnú časť, klasické trhy s látkami, zlatom a korením v časti Deira a historickú pevnosť Al-Fahidi Fort... no aj tak útočí predovšetkým na „konzumné“ zmysly.

Hotel sa nachádza na jednom z palmových listov umelo vybudovaného ostrova. Foto: archív CK SATUR

Na Palme sa nachádza Rixos The Palm, architekti dobre vedeli, prečo ho postavili na konci jedného z palmových oblúkov - je odtiaľ nádherný výhľad na panorámu ostrova a jeho najatraktívnejšie stavby vrátane hotela Atlantis. Personál je vždy stopercentne príjemný a ochotný, na pláži sa vám nemôže stať že musíte bojovať o ležadlo a potupne si ho obsadzovať o šiestej ráno. Odporúčame neuspokojiť sa s polpenziou, každá zmrzlina, kávička, voda, nehovoriac o alkohole, stojí dosť peňazí. „V rámci ultra all inclusive tu máte napríklad aj vodný shuttle bus, ktorý vás z hotela odvezie do prístavu. V reštaurácii L'Olivo zase pravidelne „hosťujú“ michelinskí šéfkuchári, čo je ďalší nevídaný aspekt toho, ako luxusne vníma Rixos služby.“ - popisuje šéfka Saturu. 

Blankytne modré Arabské more je teplé ako čaj až do mája, vďaka tomu sa v ňom vydržia deti čľapkať celé hodiny. Je to more živé, plné mušlí, rýb, rají (!), ježkov, no vlny nehrozia, keďže väčšina pláží je umelo vytvorená a typické šíre otvorené more tu nezažijete. Od júna do septembra je tu príliš teplo a od októbra opäť prepukne sezóna.

PS: A viete, že SAE majú ako prvé na svete Ministerstvá Umelej inteligencie, šťastia či tolerancie?! Možno pred pár rokmi by to ešte znelo ako vtip, dnes je to len dôkaz, ako vidia tunajší lídri až za roh. Nehovoriac o tom, že týmto ministerstvám šéfujú ženy.