Najkrajšie Iónske ostrovy

Pozývame vás na grécku plavbu po Iónskom mori, z ktorého sa vynárajú nádherné ostrovy, až sa niekedy zdá, že nemôžu byť ani skutočné. Ale v skutočnosti naozaj sú. Pri ich formovaní si bohovia dali veľmi záležať. A keď už bohovia niečo stvoria, tak je to božské a krásne. Také sú aj Iónske ostrvy, Korfu, Kefalónia, Lefkáda, Zakyntos a ešte zopár menších smaragdov rozhádzaných okolo nich.
Iónske more a ostrovy
Iónske more a ostrovy. Foto: discovergreece.com

1. Cisárovná Sisi a jej Achilles ukrytý v zeleni na ostrove Korfu

Korfu alebo aj Kerkyra pripomínajúci časy Benátčanov, Francúzov a Britov má mimoriadny šarm renesancie, baroka ale i pravej gréckej klasiky, ktorú tu našla v podobe najznámejšieho bojovníka Achillesa aj krásna Sisi. Ak sa rozhodnete navštíviť jej palác Achilleion a nahliadnete do jeho interiéru a poprechádzate sa v záhradách, uveríte, že toto miesto je skutočne okúzľujúce. V hlavnom meste spoznáte najväčšie námestie na Balkáne s pôvabom francúzskej architektúry, kde sa kedysi prechádzali aristokrati. Určite ochutnajte aj „trpasličí pomaranč“ kumquat pôvodne z Číny, z ktorého sa tu vyrába alkoholický likér. Mesto priťahuje veriacich hlavne pre relikvie svätého Spyridona, patróna ostrova. A keďže je pre ostrovanov veľmi dôležitý, snáď každý tretí muž tu nesie meno Sypridon. Dve mohutné  pevnosti ostrov ochránili aj pred Turkmi, preto tu ich vplyv vôbec nie je. Južne od mesta je krásny výhľad na maličký ostrov Pontikoníssi a sledovať tu môžete s obrovským hlukom aj lietadlá na letisku. Za návštevu stojí aj mužský kláštor v Paleokastrici a jeho okolie v zeleni a krásnych morských zákutí, kde sa dá okúpať. Ostrov Korfu je ideálny nielen na príjemnú dovolenku pri mori, ale určite aj jeho spoznávanie pre malých a veľkých.

Pontikoníssi
Pontikoníssi. Foto: depositphotos.com

2. Rajský Paxos a Antipaxos

Podľa gréckej mytológie bol Paxos časťou Korfu, ale boh mora Poseidon svojím trojzubcom udrel tak, že odhodilo skalný výbežok 15 kilometrov do Iónskeho mora, aby si vytvoril svoj vlastný kúsok raja. A to sa mu skutočne podarilo. Ostrov má bujnú vegetáciu a vibruje tu taliansko-britský šarm, čo vyvoláva priam idylický pokoj a to len v dĺžke 16 kilometrov. Z ostrova Korfu ste tu loďou za hodinku plavby, pretože tu letisko nie je. Paxos má štyri dedinky. V pastelovo ružovom prístave Gaios s benátskou architektúrou je to najživšie, sú tu obchody a reštaurácie. V severnom cípe je Lakka s prístavom pripomínajúcim konskú podkovu, ktorý lemujú luxusné jachty a malé rybárske lode. Najmenšia dedinka je Loggos. Oddychovať môžete na pláži Levrechio, Loggos či Harami, ku ktorým sa dostanete peši. Alebo si prenajmite loď v Loggose, vybavte ju jedlom, vodou a môžete sa tak ísť nielen plaviť popri čarovných zátokách, ale aj šnorchlovať. Väčšina pláží sú kamenisté okrem Monogonisi na juhu, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi. Určite si nenechajte ujsť zájsť si loďou na ostrov Antipaxos. Cesta vám potrvá len 15 minút. Využite príjemne svoj čas na kamienkovej pláži Voutoumi alebo na pieskovej pláži Vryka. Sú neskutočne nádherné.

Antipaxos
Antipaxos. Foto: Lucia Kulfasová

3. Tajuplná Lefkada

Lefkada má divoký aj exotický charakter hlavne na západnej strane so strmými útesmi a dramatickými zátokami, kde leží aj jedna z najkrajších pláží sveta, Porto Katsiki. Úchvatné pláže však môžete obdivovať aj v Egremni, v Kathisme alebo Mylos, kam sa dostanete peši za 20 minút. Nechajte sa prekvapiť aj 15 metrov vysokým vodopádom Dimosari, ktorý sa nachádza nad mestečkom Nydri. Celkom na juhu ostrova si môžete skvelo zasurfovať na pláži Vassiliki. V malých horských dedinkách si nenechajte ujsť chutnú pečienku „frigadeli“ a započúvajte sa do tradičných grécko-talianskych serenád „cantathes“. Popri tom objavujte malebné kaňony ako napríklad Melissa a opustené kláštory, či legendárne ostrovné biele výbežky, podľa ktorých ostrov dostal aj pomenovanie. V kozmopolitnom prístavnom mestečku Nydri si pochutnajte na miestnej výbornej saláme od miestneho výrobcu Delimaris. Tak ako aj ostrovania aj vy si zamilujete ich „mandolato“ nugátovú tyčinku s mandľami, či „soumada“ nápoj s horkých mandlí, cukru a ružovej vody. Ak chcete vedieť o víne, zájdite do vinárne Lefkaditiki Gi, ich sladké Melidonos vás celkom opantá. Ak budete mať šťastie v dedinke Karya nájdete v auguste tancujúce mladé dievčence s medenými hrncami na hlavách a v zamatovo-hodvábnych šatách. Vo vysokohorskej dedinke Egglouvi pocítite závan chladnejšieho vzduchu, keďže je vo výške skoro 1000 mnm, ale jeho zaujímavosťou je, že 40 rodín tu pestuje šošovicu. V okolí Lefkady sú malé ostrovy Meganisi, Kalamos, Kastos, Skorpios, Madouri, Sparti, ku ktorým sa priblížite na lodi. Pri hlavnom meste Lefkas nájdete benátsku pevnosť Santa Maura a kláštor Faneromeni, jediný funkčný na ostrove.

Pláž Porto Katsiki
Pláž Porto Katsiki. Foto: depositphotos.com

4. Odyseova Itaka

Historickým rytmom života si tento ostrov pláva už od čias, keď sa tu usadil prefíkaný Odyseus so svojou manželkou Penelopou. Itaku obklopuje tyrkysová farba mora a Gréci o ňom hovoria, ako o najkrajšom ostrove. V hlavnom meste Vathy si vychutnajte posedenie pri mori s dobrou gréckou kávou a s miestnym ryžovým koláčikom s medom „rovani“. Skvelý je napríklad bar Mylos alebo bohémsky O Rozes pri hlavnom námestí. Domy sú tu prevažne nové, zrekonštruované po zemetrasení v roku 1953. Hlavný prístav Piso Aetos sa nachádza asi 7 km od Vathy. V južnej časti ostrova sú pláže Mnimata, Skinos, Filiatro a Yidaki, čo je jedna z najkrajších, ku ktorej sa dostanete peši alebo loďou z prístavu. Za návštevu stojí kláštor Katharon z nádherným výhľadom, dedinka Anogi, kde dnes žije 37 ľudí a môžu sa pochváliť jednou kaviarňou a tavernou To Hani tis Anois, kde vám jej majiteľka pani Sofia pripraví skvelé čerstvé ryby a ponúkne miestne víno a olivy. Dedinka Anogi kedysi bola hlavným mestom. Dnes je tu kostol, kedysi katedrála s benátskou vežou a vzácnymi nástennými maľbami, na ktorých nájdete aj svätého Ahmeda, Turka, čo konvertoval za kresťana, ako sa zamiloval do ruskej ženy. Z Anogi vedie aj zaujímavá turistická trasa, ktorá vás dovedie do mestečka Kioni, kde nájdete dom z 19. storočia, ktorý nechal postaviť Yiannis Ventouras pre jeho lásku Elizabeth Hamilotn, neter lorda Nelsona. Dnes je tu reštaurácia Lizzy´s. Kioni pôsobí veľmi pokojne až idylicky a to nie sú na ostrove žiadne autobusy, niekedy sa až zdá, že sa tu čas zastavil.

Itaka
Itaka. Foto: depositphotos.com

5. Kefalónia plná tajomstiev, legiend a krásnych pláží

Najväčší zo všetkých ostrovov v Iónskom mori preslávil film s Nicolasom Cageom „Mandolína kapitána Corelliho“, kde si zahral spolu s krásnou Penelope Cruz. Ak premýšľate, či je možné, aby si vás aj tento ostrov podmanil, tak určite áno. A to nie len pre čistú vodu, krásne pláže, úchvatné dedinky miešajúce sa medzi stredovekými hradmi, kláštormi  a bohatou biodiverzitou. Dedina Fiscardo, jediná, ktorá na ostrove stojí po ničivom zemetrasení v roku 1953 pôsobí mimoriadne priateľsky a ponúka chutné jedlá. Čarovnú atmosféru nájdete aj v dedinke Assos, a ak vystúpite hore ku pevnosti, naskytne sa vám prekrásny výhľad. V jaskyni Melissani sa aspoň na chvíľu ponorte do čarovného svetelného záblesku a zároveň vodného prítmia, kde kedysi žili legendárne nymfy. Hovorí sa, že v sviatočný deň 15. augusta, pri oslavách Panny Márie sa v dedine Markopoulos objavujú hady, aby tak požehnali miestnemu kostolu. V Katavothres zas mizne morská voda, ktorá sa znovu objaví na druhej strane ostrova, čo je v celku zvláštny jav. Určite preskúmajte pláže Makris Gialos, Platis Gialos, Myrtos, romantickú Antisamos alebo červenú pláž Xi, ale kdekoľvek sa vyberiete, sklamaný nebudete. V hlavnom meste Argostoli si prejdite rušnou nákupnou uličkou alebo navštívte archeologické múzeum, v Lixouri, v Sami či v Porose ochutnajte najznámejšie ostrovné víno Robola v niektorom sympatickom bare alebo taverne.

Kefalónia
Kefalónia. Foto: depositphotos.com

6. Zakyntos, korytnačky a pláž Navagio

Kedysi dávno na Zakyntose spieval samotný boh Apolón, lebo bol ostrovom nesmierne očarený. Aj dnes tu cítiť slnko, hudbu, lásku a nekonečné množstvo inšpirácie. Aj známy básnik Dionysis Solomos, keď sedel na kopci Strani pozerajúc sa na mesto Zante v roku 1823 napísal „Ódu na slobodu“, ktorá je dnes gréckou hymnou. A tradičnú serenadu si radi vypočujete v každej taverne. Patrónom ostrova je svätý Dionysos, ktorý má v hlavnom meste postavený kostol s vežou podobnou ako má katedrála svätého Marka v Benátkach. Na ceste do Ríma sa tu v roku 34 zastavila Mária Magdaléna a zanechala jeho obyvateľom kresťanstvo. Olivy sú tu vraj staré až 2000 rokov. V malom mestečku Exohora nájdete obľúbený „sloní strom“ a chutný kozí syr „ladotyri“. O korytnačkách sa dozviete v múzeu v Daphne, chránená je tu Caretta Caretta. Ale stretnúť tu môžete aj delfíny či morských tuleňov. Benátčania pri svojej nadvláde ostrov nazvali „Kvetom východu“, pretože tu našli množstvo zelene a stredomorských kvetov. Ak ste milovníci kvetín, zájdite do parku Askos Stone, kde je cez dvesto tisíc stromov, endemických rastlín. Slávny vrak lode vás nadchne na pláži Navagio, ktorá si tu v piesku leží už 40 rokov. Ostrov ponúka nádherné pieskové pláže, a ak ste nadšenci vodných športov prídete si tu na svoje.

Pláž Navagio
Pláž Navagio. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook