Nadia Trlová: Deň bez slnka v Egypte prakticky neexistuje

Jarné prázdniny sú za dverami, no teploty sa sotva vyšplhajú na 10 stupňov Celzia. Ak vás zima už omrzela, vyberte sa za teplom napríklad do Egypta, kde máte slnečné lúče zaručené. Pripravili sme pre vás krátky rozhovor s našou delegátkou v Egypte - Nadiou Trlovou aj o tom, že pozvánka k Červenému moru platí celoročne.

Aktuálne informácie z Egypta

Subtropické pásmo robí z Egypta vo všeobecnosti krajinu s horúcimi letami a miernymi zimami, zároveň patrí k najsuchším krajinám sveta. Ako sa dovolenkuje v Egypte vo februári?

Toto skoré jarné počasie je ideálne pre aktívnu dovolenku. Turisti tu športujú (behajú, jazdia na bicykloch, učia sa potápať, surfovať), navštevujú a poznávajú pamätné miesta prvej ľudskej civilizácie, alebo na výlety do púšte. Taký relaxačný deň s opaľovaním, alebo celý deň na jachte tiež nie je na zahodenie. Čím ste južnejšie, tým je samozrejme teplejšie. Teplotné rozdiely medzi Káhirou a Hurghadou sú okolo +5 stupňov. Marsa Alam má na Hurghadu ešte ďalšie +2 stupňa. Ak sa vám zdá  zima v Európe už neznesiteľná a už nemôžete kabáty a teplé topánky, ktoré si denne musíte znova a znova obliekať a obúvať, ani vidieť, príďte sa trochu zohriať k nám do Egypta.

bazén hotel egypt
Bazén hotelového komplexu v Egypte. FOTO: archív CK SATUR

Hovorí sa, že deň bez slnka v Egypte prakticky neexistuje, je tomu tak naozaj?

Každé ráno vyjde slnko a svieti celý deň. Starí Egypťania verili, že Slnko každý deň zomiera na západe a ráno sa rodia nové Slnka na východe. V nočných hodinách sa musel Boh Slnka stretnúť so svojimi nepriateľmi v podzemí, keď putoval od západu k východu, aby sa mohol opäť ráno narodiť. Keby sa tento kolobeh zastavil, boh Slnka by prehral svoj boj s nepriateľmi, bol by to koniec sveta. V Egypte preto musí vyjsť slnko každý deň.

Ako by ste zhodnotili aktuálnu klímu, čo by si klienti mali zabaliť?

Február a podľa predpovede aj marec sú tu štandardné teploty, ktoré patria k tomuto obdobiu. Teraz sa pohybujeme okolo 24 stupňov, v marci by to malo byť obvyklých 26-28 stupňov Celzia. Je nutné si ale uvedomiť, že sa jedná o jarné teploty, takže teplotný rozdiel medzi dňom a nocou sa pohybuje okolo 7-9 stupňov. V tomto období je ťažké zvoliť správne oblečenie. Ráno (07:00) sa mi zdá chladno vezmem si ľahkú bundu, o 08:00, keď čakám na autobus už cítim, že som ten chvíľkový ranný chlad mala vydržať a bundu nechať doma, ale vydržím. O 10:00 už bundu dávam do tašky a nadávam si, že som rozmaznaná a tú chvíľku rannej nepohody som mala zvládnuť. Po západe slnka sa dá do pohybu spätný chod, takže o 20:00 h už som zase rada, že tú bundu mám. Večery sú, ale teplotne príjemnejšie než rána. Teplota Červeného mora neklesá v priemere pod 20 stupňov (to by nám zahynuli koraly). Je to síce, ako sa vraví, „fresh“ kúpanie, ale zaplávate si. A kto je rozmaznaný ako ja, ide do vyhrievaného bazéna. Určite odporúčam mať so sebou niečo na prehodenie – stačí svetrík, bundička práve na chladnejšie rána, večere.

kufor
Kufor s vecami na dovolenku. FOTO: depositphotos.com

Kam na dovolenku v Egypte

Vzhľadom na ročné obdobie nám teda vychádza, že je lepšie vybrať si hotel pozdĺž pobrežia Červeného mora. Ktoré destinácie odporúčate a prečo?

Už tradične kvalitné a rokmi overené sú strediská Marsa Alam a Hurghada. Pestré koraly, pôvabné sasanky, kŕdle rôznofarebných rýb a rybičiek, korytnačky z veľkej rodiny Caretta Caretta a možno sa objavia aj delfíny. Letovisko Marsa Alam (asi 250 km južne od Hurgady), to je Egypt v jeho najlepšej forme a prvotriednej podobe. Moderný, komfortný a vďaka čarovnému podmorskému svetu aj aktívny a stále v pohybe. Hoci sa v posledných rokoch letovisko rozrastá, budujú sa nové hotely a kultúrne a športové strediská, ešte stále patrí k najkrajším a najpokojnejším oblastiam egyptského pobrežia. V Hurghade je to veľmi podobne.

potápanie egypt
Potápanie v Egpyte. FOTO: depositphotos.com

Tento rok odporúčam aj novinky v našej ponuke, Taba a Sharm El Sheikh. Sharm je jednou z popredných turistických destinácií v Egypte vďaka svojim luxusným letoviskám, nádherným plážam a množstvu turistických atrakcií. Bývalý rybársky prístav je destináciou, ktorá je v Egypte asi najbližšie k európskemu štandardu. Nájdete tu moderné centrum, pripomínajúce rušné promenády populárnych španielskych ostrovov, aj vrátane rušného nočného života. Milovníci potápania a šnorchlovania tu nájdu jedny z najkrajších koralových útesov kúsok od hotelov, alebo v národných parkoch ako Tiran, Ras Mohamed alebo Ras Nasrani. Milovníci histórie sa môžu preniesť do biblických čias a na vrchu Sinaj.

Mojžišova hora
Mojžišova hora. FOTO: depositphotos.com

Od mája sa klienti môžu tešiť aj na stredisko Taba Heights. Ide o jedinečné letovisko na severovýchode krajiny na pobreží Arabského zálivu v Červenom mori, so stálym slnečným počasím umožňujúcim celoročné dovolenkovanie. Hlavným lákadlom tejto destinácie sú široké a pokojné piesočnaté pláže s koralovými útesmi, kvalitné hotely a azúrové more plné života. Let z Bratislavy do Taby trvá cca 4 hodiny. Vďaka jedinečnej polohe umožňuje nádherný výhľad na Izrael, Jordánsko a Saudskú Arábiu na pozadí púštnych hôr. A nielen to, počas dovolenky v Egypte tak môžete navštíviť.

  • Egypt
  • Egypt
  • Egypt
  • Egypt
  • Egypt
  • Egypt

Aké suveníry si z destinácie odnášajú klienti najčastejšie?

Z Egypta si vozia klienti vodné fajky, obrázky maľované na papyrus s hieroglyfickými nápismi (napr. prepis mena klienta do hieroglyfického písma). Šperky – kartuše, kamenné sošky, znázorňujúce staroegyptské božstvá. Žiadané sú aj výrobky ako vonné a liečivé oleje príp. prírodné liečivá a kozmetické výrobky (bahenná maska, prípravky na vlasy, henna). A samozrejme nechýbajú ani tradičné magnetky.

papyrus
Papyrus. FOTO: pixabay.com

Veríme, že sme vás presvedčili, že dovolenka v Egypte je skvelou voľbou aj počas zimných mesiacov. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook