Mjanmarsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Mjanmarsko je dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú prvýkrát navštíviť Juhovýchodnú Áziu. Nízka úroveň kriminality, ľudia sú veľmi milí, je tam čo pozerať od hôr cez tropické dažďové lesy, nádherné pláže a každý si tam nájde to svoje, takže pre začiatočníkov úplne ideálna krajina.

Vypočuť reláciu:

O Mjanmarsku rozprávajú:

  • Petra Pogányová, sprievodkyňa CK SATUR
  • Roman Kalianko, cestovateľ

Gregorová: Mjanmarsko patrí medzi menej navštevované krajiny no o to zaujímavejšie môžete nám na úvod vysvetliť kde presne sa nachádza?

Pogányová: Áno keď sa povie Mjanmarsko, tak veľa ľudí si ani nevie predstaviť kde sa tá krajina vôbec nachádza tak by som to chcela trošku upresniť kde budeme dnes cestovať. Tak Mjanmarsko hraničí s piatimi štátmi na západe je to India, Bangladéš a potom v podstate je to Čína zo severu a zase potom na tom východe máme Laos a Thajsko. No a čo sa týka rozlohy Mjanmarska tak zhruba keď si to zoberieme zo severu na juh má Mjanmarsko nejakých dvetisíc kilometrov, z východu na západ je to nejakých tisíc kilometrov a čo je veľmi zaujímavé tak má viac ako osemsto alebo niekedy sa hovorí až niekoľko tisíc ostrovov ktoré sú korálové útesy sa nachádzajú v okolí a takisto má asi tisícdeväťsto kilometrov pobrežia.

Gregorová: Pán Kalianko a čo vás motivovalo ísť práve do Mjanmarska prečo ste sa tak rozhodli.

Kalianko: Tak pre mňa je motiváciou vždy skôr to cestovanie samotné niekedy ani nezáleží na tej krajine kam idem. Niekedy si ma nájdu lacné letenky že uvidím dobrú cenu, tak podobne to bolo aj teraz že som vlastne jednou letenkou precestoval od Indie cez Tanzániu až po Thajsko vlastne a medzitým som si hľadal že kde by som ešte mohol ísť a oko mi padlo vlastne aj na Mjanmarsko. Našiel som si tam mnoho zaujímavých miest takže nakoniec som sa rozhodol že tam pôjdem a nakoniec som tam strávil až dvadsaťosem dní takže to bolo celkom fajn.

Gregorová: Prečo by podľa vás Mjanmarsko nemalo chýbať na zozname žiadneho cestovateľa.

Pogányová: To je veľmi dobrá otázka, pretože pre začiatočníkov, ktorí chcú prvýkrát navštíviť Juhovýchodnú Áziu je Mjanmarsko veľmi vhodnou krajinou. Je tam nízka úroveň kriminality, ľudia sú veľmi milí, je tam čo pozerať od hôr cez tropické dažďové lesy, nádherné pláže a každý si tam nájde to svoje, takže pre začiatočníkov úplne vhodná krajina. Takisto pre tých, ktorí by radi využili služby cestovnej kancelárie tak sú tam veľmi dobré hotely. V rámci krajiny sa potom lieta miestnymi preletmi takže tá cesta vôbec nie je náročná a takisto tá infraštruktúra čo sa týka tých turistických miest je veľmi dobre rozvinutá. No a na druhej strane je to krajina kde môžu zavítať aj dobrodruhovia ktorým už chýba len trebárs to Mjanmarsko, poznám veľa ľudí, ktorí navštívili skoro takmer celú Áziu a neboli práve v Mjanmarsku, tak tí si tam tiež nájdu svoje miesta ktoré sú odľahlé kde vôbec nechodia turisti, kde budete mať ten pocit že ste tam prvý biely človek a ľudia sa vás budú chcieť dotknúť a prípadne odfotiť alebo sa vás budú hanbiť.

Gregorová: Pán Kalianko a vy ste sa nejak špeciálne pripravovali na tú cestu do Mjanmarska, prekvapilo vás tam niečo čo ste dopredu možno nečakali?

Kalianko: Tak snažil som sa naštudovať čo najviac aby som nebol až taký prekvapený ale nakoniec ma prekvapilo. S jednou z tých najdôležitejších je asi tá komunikácia že veľa ľudí tam teda nevedelo po anglicky, skoro nikto takže väčšinou to bolo také že sme sa dorozumievali rukami, nohami v reštaurácii som si nevedel ani objednať z jedálneho lístka. Keď nemali tak som len čašníkovi ukázal na vedľajšom stole že chcem to čo má vedľa alebo v taxíku som musel ukazovať na mape, že kam chcem ísť. Keď už hovorím o tých reštauráciách tak tam ma prekvapilo vlastne spôsob akým sa volá na čašníka. To keď som videl prvý krát tak som si myslel, že to si len tam kamaráti robia srandu ale potom som to videl aj vo všetkých ostatných reštauráciách a je to vlastne nekričia tam naňho ani naňho nemávajú ale pošlú mu také pusinky takto vlastne volajú na čašníkov. Takže to sú také kultúrne,že čo vás prekvapia.

Pogányová: Takto cmukajú na čašníkov.

Gregorová: Mjanmarsko mnohí poznajú aj pod názvom Barma, niektorí si možno tieto krajiny môžu aj nejak zamieňať. Prečo vlastne oni zmenili názov?

Pogányová: Tak ten pôvodný názov bol Mjanmarsko alebo Myanmar a potom ten koloniálny názov bol Barma, anglický názov a v 1989 sa vojenská vláda ktorá sa dostala ku moci rozhodla opäť tento názov zmeniť a vrátila sa k pôvodnému názvu krajiny čiže Mjanmarsko malo by sa to spisovne povedať po slovensky Myanmar takže to by bolo najspisovnejšie ale môžete vidieť aj čítať v knihách aj v rôznych dokumentárnych filmoch sa stále používa aj starý názov Barma alebo aj ten nový aktuálny Mjanmarsko.

Gregorová: Poďme sa teda pozrieť na tie konkrétne miesta čo nám odporúčate konkrétne teda v Mjanmarsku navštíviť, čo vás najviac zaujalo.

Kalianko: Tak samozrejme je to ten slávny Bagan, tisícky chrámov na jednom mieste. Kto sa tam neprevezie, na tom elektrickom skútri, tak akoby ani nebol v Mjanmarsku si myslím.

Bez návštevy Baganu, Mjanmarsko neopúšťajte. Foto: depositphotos.com
Bez návštevy Baganu, Mjanmarsko neopúšťajte. Foto: depositphotos.com

Okrem Baganu sa mi páčilo napríklad aj neďaleko mesta Yankoun je také malé mestečko Pain Kan je tam vlastne krásna rovinatá krajina a zrazu tam vystupujú veľké skaliská a nachádza sa tam veľa jaskýň v týchto skalách ktoré sú vlastne vyzdobené rôznymi budhistickými symbolmi. A je tam aj jedna taká jaskyňa kde sú netopiere a vždycky za súmraku tam niekoľko desaťtisíc až stotisíc netopierov naraz začne vylietať trvá to asi pol hodinu a je to neskutočné niečo takéto vidieť. Ďalej by som určite povedal mestečko Molemain kde som vlastne strávil asi dva dni, je tam jeden veľký ostrov Bilu kde sme so sprievodcom prežili vlastne celý deň a ukázal nám tam rôzne dedinky ktoré sú na tomto ostrove. Videli sme ako tam miestny ženy vyrábajú z kokosov rohože napríklad ako tam vyrábajú drevené fajky tie malé farebné gumičky ako sa vyrábajú sme tam videli a celý čas nás vlastne sprevádzal sedemdesiatpäťročný sprievodca Antony to bolo vlastne jedna z tých najkrajších skúseností čo som tam zažil, že vlastne v takomto veku sa tam dokázal takto pekne uchytiť. Vedel aj po anglicky celkom slušne že nám porozprával aj o histórii aj o jeho živote že ho nemal ľahký. Okrem toho by som ešte určite odporučil pre turistov kalaw inle to je vlastne trek ktorý vedie z mestečka Kalaw k jazeru Inle. Dá sa to absolvovať ako dvojdňová, trojdňová túra podľa toho akú si vyberiete. Toto som išiel tiež so sprievodcom teda toto bola sprievodkyňa také mladé dievča tá nás poviedla vlastne pomedzi tie políčka miestnych ľudí kde tam ženy pracovali vlastne na poliach, videli sme tam aj deti pracovať na poliach napríklad. Spali sme potom v jednej z týchto dedín keďže som išiel ten dvojdňový trek spali sme u jednej pani priamo v jej dome vlastne. Bol to jednoduchý dom z bambusu postavený a z hliny, my sme vlastne spali na poschodí a pod nami spali dve kravy v izbe. Okrem toho by som určite ešte odporučil aj Mandalay mesto, nachádza sa tam najdlhší teakový most na svete. Pri západe slnka je to tam neskutočne krásne ale je tam aj neskutočne veľa ľudí. Ďalšie miesta povedal by som určite Nay Pyi Taw je to hlavné mesto prezývajú ho aj mesto duchov lebo je to dosť obrovské a nežije tam až toľko veľa ľudí myslím že tam museli aj nútiť ľudí aby tam išli žiť lebo to bolo niekedy postavené na zelenej lúke takže nemal tam vlastne kto bývať a naozaj tam dostať sa z jedného miesta na druhé môže trvať aj niekoľko desiatok minút. To mesto je rozdelené na niekoľko zón keďže som tam bol niekoľko dní tak som býval vlastne v hotelovej zóne a v hotelovej zóne nie je nič iné len hotely takže keď som sa niekde chcel dostať tak buď na skútri alebo zavolať si taxi takže je to tam také dosť obrovské. Odporučil by som ešte napríklad Yankoun tiež to bola moja prvá zastávka tam som vlastne pristál, je tam jeden z tých najslávnejších chrámov tam je to tiež pri západe slnka krásne je tam výhľad odtiaľ na celé mesto takže to sú také najkrajšie miesta ktoré som tam navštívil.

Gregorová: Čo sme ešte vynechali, čo sa ešte oplatí v Mjanmarsku vidieť?

Pogányová: No Mjanmarsko je veľmi rozmanité. Opísala by som to tak že keď sa pozriete na mapu tak tá centrálna časť je tvorená viac menej rovinou a potom na juhu sa nachádza delta rieky Iravadi potom úplne až na juh samý juh tak tam sa nachádzajú nádherné pobrežia, nádherné pláže a keď si zoberieme sever alebo tie okrajové časti, tie hraničné tak tam sa nachádzajú hory.

Áno aj takéto krásne pláže nájdete v Mjanmarsku. Foto: depositphotos.com
Áno aj takéto krásne pláže nájdete v Mjanmarsku. Foto: depositphotos.com

Málokto vie že na severe ešte zasahujú do Mjanmarska Himaláje a nachádza sa tam aj najvyšší vrchol tejto krajiny Hkakabo Razi ktorý má 5800 metrov čiže sú to nedostupné ľadovce, je to výzva jednak aj pre horolezcov alebo pre turistov ktorý môžu navštíviť túto oblasť a potom veľmi pekné sú horské oblasti okolo jazera Inle tam môžete vidieť ako žijú ľudia tradičným spôsobom života no a tie neskutočné pláže na juhu tak to sú tie najkrajšie miesta ktoré som vôbec navštívila.

Gregorová: Mjanmarsko je silno budhistická krajina, treba v tých chrámoch a pagodách dodržiavať aj nejaké špeciálne pravidlá, nie je pre turistov problém sa do nich dostať?

Pogányová: Ja začnem trošku zo širšia keď priletíte do Yankoun tak uvidíte, že všetci nosia sukne aj ja mám konkrétne oblečenú ich tradičnú sukňu ktorá sa volá londži a tieto sukne nosia aj muži a je to veľmi praktické aj pre turistov keď tam prídu si hneď zakúpiť takúto londži sukňu za nejakých 5-6 dolárov a potom ju využívať pretože keď chcete ísť do chrámov tak musíte mať zahalené ramená, plecia a aj kolená. Takže to je veľmi výhodné v tých teplách, horúčavách keď je tam 35°C tak si kúpiť takúto sukňu londži a absolvovať vlastne po krajine ten výlet v tomto.

Sprievodkyňa Petra s miestnymi v ich tradičných odevoch. Foto: Petra Pogányová
Sprievodkyňa Petra s miestnymi v ich tradičných odevoch. Foto: Petra Pogányová

A tie špeciálne pravidlá, to prvé som už spomenula, to druhé je aby sme my ako turisti naozaj vchádzali do tých chrámov s rešpektom aby sme ich nerušili pri modlitbách, takisto oni považujú chodidlá za nečisté takže sa treba vyzuť vždycky pred vstupom do chrámu a takisto nie je vhodné ukazovať alebo smerovať chodidlá k sochám Budhov alebo nejako znevažovať tieto sochy a takisto oni nemajú moc radi, že by si ako neveriaci človek alebo nebudhista kupoval tieto sošky ako suveníry lebo sa veľmi boja že by mohli skončiť zle na nejakom zlom mieste takže toto sú také jediné pravidlá. Ale keď tam človek príde ako turista naozaj tí ľudia sú veľmi milí oni ešte nie sú zvyknutí na turistov, nikto sa vás nesnaží okradnúť je to veľmi bezpečná krajina a je to veľmi príjemné pre turistov a naozaj odporúčam každému navštíviť Mjanmarsko.

Gregorová: A ako vyzerá taký ten bežný život v uliciach aká tam vládne atmosféra?

Kalianko: Tak prvá vec čo som si tam všimol na uliciach tak boli úsmevy tam proste každý sa usmieva a je tam veľmi priateľská atmosféra. Ešte by som spomenul už ako bolo spomenuté tiež som si musel tú sukňu kúpiť keď som chcel vlastne navštíviť nejaké chrámy, hneď v prvom chráme to tam doslova kontrolovali že som tam bez sukne nemohol vstúpiť ale boli veľmi milí, nenútili mi to akože silou mocou a tí ľudia tam boli naozaj milí. Takže tá atmosféra tam bola v porovnaní s tými aj okolitými krajinami myslím si, že to je také viac autentickejšie a tí ľudia sú tam naozaj vidno tam tú človečinu v nich že to oproti napríklad Thajsku alebo Indii, Srí Lanke tam na ulici vás budú ľudia aj otravovať a zastavovať že chcú vám niečo predať, toto sa mi napríklad v Mjanmarsku vôbec nestalo.

Gregorová: A aké sú tam celkovo v Mjanmarsku náklady na život?

Pogányová: Je to pre nás ako pre turistov zo západu veľmi lacná krajina ja môžem povedať aj konkrétne, ja som cestovala nejakých desať dní teraz naposledy po Mjanmarsku tú južnú časť a náklady úplne na všetko od stravy cez ubytovanie, cez výlety čo sme boli, požičanie motoriek tak bolo sto eur na tých desať dní čo je veľmi lacné. Rádovo môžeme povedať nejaké raňajky, obed, večera okolo eura to stojí, nejaká ryža pražená alebo nejaké rezance tak to kúpite na ulici kdekoľvek a je to veľmi lacné. Takisto motorka nejakých maximálne päť eur na deň je požičanie tak sa tam dá vyžiť s takýmto rozpočtom aj týždeň aj dva.

Gregorová: Keď už teda spomíname aj raňajky, obedy a večere tak čo konkrétne nám tam odporúčate ochutnať?

Kalianko: No mne konkrétne Mjanmarská kuchyňa veľmi nechutila teda pripadala mi dosť taká strohá a bez chuti. Väčšinou to teda bola nejaká tá ryža a mäso k tomu a veľa zeleniny ale takej surovej takže ak by som mal niečo odporučiť tak jedine možno Mjanmarské pivo to bolo dobré.

Tradičné jedlo a pivo zachutí tým, čo obľubujú napríklad aj tahjaskú kuchyňu. Foto: Petra Pogányová
Tradičné jedlo a pivo zachutí tým, čo obľubujú napríklad aj tahjaskú kuchyňu. Foto: Petra Pogányová

Pogányová: Ja zase naopak by som povedala že mne tá kuchyňa veľmi chutila je to kombinácia thajskej, čínskej, indickej kuchyne možno že tak vo všeobecnosti povedať. A čo sa týka konkrétne ich národných jedál funguje to tak že si vyberiete jedno hlavné jedlo nejaký druh mäsa alebo zeleniny a k tomu dostanete rôzne mištičky naokolo tam je zelenina, omáčka, sú tam rôzne korenené aj trebárs ovocie a mne to veľmi chutilo lebo to bolo príjemne a dobre stráviteľné jedlo, nie je vám z toho ťažko, všetko je čerstvé, všetko je vypestované väčšinou od malých pestovateľov takže je to také domáce a naozaj mne to chutilo a práve mám problém oni veľmi korenia je to veľmi štipľavé to ich jedlo a ja som si tak zvykla že keď som sa vrátila na Slovensko tak potrebujem si do všetkého dávať znova čili a chcela by som znova cítiť tú chuť Mjanmarska. Oni používajú veľmi veľa korenín, zázvor, cesnak a podobné exotické koreniny a tie jedlá sú jednoduché ale sú tak dobre dochutené že pre mňa to bolo naozaj taký útok v pozitívnom slova zmysle na chuťové poháriky.

Gregorová: Tak ako sa hovorí sto ľudí sto chutí pre každého niečo iné. Prezraďte nám ale aj také praktické informácie kedy je vlastne najlepší čas ísť do Mjanmarska a ako je to s vízami a s očkovaním.

Pogányová: Takže čo sa týka najvhodnejšieho obdobia tak to je zhruba cez našu zimu od nejakého októbra, november je veľmi vhodný a potom december, január je trošku viac turistov najmä čínskych. Oni teraz zrušili vízovú povinnosť pre Číňanov, veľmi veľa čínskych turistov cestuje v tých veľkých skupinách v období nového roku alebo začiatkom januára. Potom je vhodný február a takisto aj začiatok marca. Ono pre tých, ktorým nevadia také vyššie teploty tak koncom marca a apríl sú už horúčavy, ale ja som práve navštívila koncom marca Mjanmarsko tú južnú časť a bolo to príjemné pri tom mori nebol žiadny problém. No a potom tie naše letné mesiace tam prší takže tam je monzún a vtedy nie je turistická sezóna. A čo sa týka víz tak si vybavíte veľmi jednoducho elektronicky zaplatíte aj všetky informácie sa zadajú elektronicky a príde vám vízum ktoré si vytlačíte, príde vám do emailovej pošty a čo sa týka očkovaní to by som zovšeobecnila na celú juhovýchodnú Áziu ak sa tam budete zdržiavať týždeň až dva tak netreba žiadne špeciálne očkovania okrem odporúčam žltačku, hepatitídu a trebárs brušný týfus to sú také najzakladanejšie a skontrolovať si očkovanie proti tetanu. Žiadna malária sa v horských oblastiach a vo väčších mestách nevyskytuje.

Gregorová: Chceli by ste ešte na záver niečo dodať k tejto téme Mjanmarska vynechali sme možno niečo zaujímavé.

Pogányová: Pre mňa Mjanmarsko bolo jednou z najkrajších krajín ktoré som navštívila a je to kvôli tej rozmanitosti. Čo sa aj týka zájazdu tak v rámci zájazdu navštívime horské jazero Inle kde uvidíte ako žijú obyvatelia, akým remeslám sa venujú, potom navštívime krásne historické miesta ako Mandalay a na konci zájazdu si ideme oddýchnuť na známu pláž. Je zaradená aj v rebríčku najkrajších pláží sveta volá sa Ngapali. No a čo sa týka individuálnych cestovateľov tak pre mňa je Mjanmarsko takým nevyčerpateľnou krajinou pretože tam môžete ísť na mesiac len pozerať tie ostrovy, koráli, potápať sa, pláže, potom tam ďalší mesiac, ďalší krát môžete navštíviť horské kmene, dá sa tam liezť, dá sa tam ísť na turistiku na zaľadnené hory. Tak pre mňa tou rozmanitosťou je Mjanmarsko naozaj jednou z najkrajších krajín kde sa chcem určite vrátiť.

Gregorová: Ja vám teda veľmi pekne ďakujem za zaujímavý rozhovor a som rada že ste si našli čas na rozhovor u nás v štúdiu.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook