Miami & Key West: Miesto, kde silvestrujú americkí prezidenti aj raperi

Vedeli ste, že Florida znamená po španielsky kvetinový? Keď ju španielski moreplavci objavili, bolo to obdobie veľkonočných sviatkov. A aj keď je hlavným mestom pre nás takmer neznáme mesto Tallahassee, najznámejším mestom je rozhodne Miami. Miami je pre mnohých symbolom zhýralého života, mrakodrapov, slnkom zaliatych pláží či nočného života.

Welcome to Miami

Rovnako je však Florida kultovým mestom, v ktorom nechýba samozrejme ani medzinárodné letisko, kam radi zavítajú mnohí cestovatelia. Miami je známe aj pre hurikány, ktoré sa tu každoročne preženú v období od mája do novembra. Avšak na nový rok, keď všetci bohatí obyvatelia v Miami vychádzajú do ulíc (alebo skôr do klubov), je počasie v tejto oblasti veľmi príjemné - priemerná teplota mierne presahuje 20°C, takže ďaleko od slovenskej zimy a mrazov.

Little party never killed nobody

Okrem toho, že neďaleko Miami minulý rok silvestroval aj samotný Donald Trump, v tamojších kluboch sa konajú párty v štýle Gatsby, žúrujú tu slávne raperské hviezdy a nechýbajú ani slávne pool parties, teda oslavy v bazénoch s drinkom v ruke. Povedali by ste si, že takéto párty budú cenovo nedostupné. Opak je pravdou - niektoré sú zdarma, niektoré začínajú s cenami vstupeniek už na pár desiatok dolárov za osobu. A kto si môže povedať, že oslavoval napríklad nový rok s priateľmi na Miami a nedajbože aj s niektorou z aktuálnych svetových hviezd? Na Floride je o šesť hodín menej ako na Slovensku, takže kým doma už budú všetci v posteli, pre vás sa iba začne tá pravá párty.


V Miami to žije vo dne i v noci. FOTO: pixabay.com

Áno, dovolenka v Miami je pre mnohých synonymom života zbohatlíkov či exhibicionizmu - na Ocean Drive sa nájdete prechádzať snáď každý typ človeka. Napriek všetkej odvahe mesta a jeho obyvateľov má Miami aj mnoho zaujímavostí a má čo ponúknuť aj návštevníkom, ktorí hľadajú potravu pre dušu - cez štvrť Little Havana, Coral Gables, múzeum Villa Vizcaya, až po rušnú atmosféru Coconut Grove. Plavili ste sa niekedy na vznášadle pomedzi aligátory? To nezažijete na mnohých miestach na svete, ale v prírodnej rezervácii Everglades si tieto tvory môžete prezrieť v tej najtesnejšej blízkosti v ich prirodzenom prostredí.

 


Pobrežie Atlantického oceánu je ideálne aj pre winddurferov. FOTO: pixabay.com

Raj pre astronadšencov

Na Floride, konkrétne na Cape Canaveral, sídli aj americká NASA. Pre niekoho nudné, no pre mnohých fascinujúce - vidieť zariadenia, ktoré sa dostali na mesiac, odpaľovacie plochy a ramená, lunárne moduly, vesmírnu loď Atlantis (ktorej sa môžete takmer dotknúť), model Hubblovho teleskopu a mnohé ďalšie. Interaktívne prezentácie, reálni astronauti - jednoducho sen každého chlapca. Páni, nechajte dámy pobehať známe obchodné domy a obchodné značky v Miami a vy sa vydajte spoznávať históriu do Kennedyho vesmírneho centra.

Pláže na Key West

Beach, teda pláže, sú neoddeliteľnou súčasťou návštevy týchto končín - najmä South Beach, centrum módy, budov v štýle Art Deco a s legendárnou, už spománanou ulicou Ocean Drive, kde si nezabudnite dať drink a vychutnať si nezameniteľný ruch okolia. Cestu do Miami je bezpochybne šikovné spojiť s cestou na najjužnejší ostrov USA - Key West. Cez desiatky menších či väčších ostrovčekov, niektorých v súkromných rukách, niektorých voľne dostupných. Všetky však spája jedno - prekrásne palmové pláže a romantické západy slnka. Západ slnka a Mallory Square patria k sebe už desaťročia - pouličný umelci tu zabávajú ľudí a toto miesto sa asi ani nedá obísť.


Exotické pláže na ostrove Key West. FOTO: depositphotos.com

Práve na Key West nájdete aj legendárne miesta, akým je dom Ernesta Hemingwaya či bod označovaný ako Mile 0 (Southernmost Point) - od tohto bodu je to na Kubu menej ako 150 km a je to najjužnejší bod kontinentálnej časti Spojených štátov. Nezabudnite si spraviť fotografiu s historickým pestrofarebným pilierom. PS: Ak budete trpezlivo na internete hľadať, zistíte, že je ešte jedno miesto opodiaľ, ktoré je skutočnosti o kúsok južnejšie ako Mile 0, ale patrí armáde, takže verejnosť sa tam nedostane.

Tento rok sa prehnal týmito miestami aj hurikán Irma. Správy z Miami zneli desivo, no dnes už je väčšina hotelov a rezortov opravených. Práve na Key West je otvorených už 90 % hotelov. Sprístupnené sú všetky štátne parky aj národný park Dry Tortugas.

Máte ešte vo vašom výlete čas navyše a neviete čo s ním? Medzi cestovateľmi je obľúbená miamská zoo s viac 2000 druhmi zvierat, chlapi si radi odskočia na baseballový zápas do Marlins Parku, ale potom zoberú svoje polovičky na Bayside Marketplace na pokojnú, romantickú večeru s výhľadom na zátoku. Miami nie je iba zhýralosť - je to oddych, pohoda, teplo a nekonečné dlhé pláže lemované palmami po celom pobreží.