Malta má až tri ostrovy a každý je úplne iný

Hlavné mesto Malty, Valetta, je jedno z najzaujímavejších miest v Európe. Pravidelný systém úzkych uličiek robí Valettu mestom, v ktorom sa jednoducho nestratíte. Môžete sa však stratiť v medovej farbe domov, architektúre a balkónoch, ktoré jednoducho musíte odfotiť na váš Instagram. Malta však nie je iba hlavné mesto Valetta a málokto vie, že má až tri ostrovy. Poďme sa na ne pozrieť.

Ostrov Malta je najväčší a poznáme ho zo seriálov

Malta, najväčší ostrov krajiny, sa nachádza na juh od Sicílie a je administratívny, obchodným aj kultúrnym centrom. Valletta je najmenšie hlavné mesto Európskej Únie. Áno, je menšia ako Bratislava, aj keď to znie neuveriteľne. Na Valettu vám stačí pár hodín a potom sa môžete pobrať do okolitých miest.

Avšak, neodporúčame vám to. Vyhraďte si celý deň na toto utešené mesto, túlajte sa kaviarňami a vyfoťte si všetky balkóny. Výhľady z Upper Barrakka Gardens či St. John’s Co-Cathedral neodmysliteľne patria k hlavnému mestu Malty.

VIDEO: V najmenšom hlavnom meste v Európe sa nudiť určite nebudete.

Na Malte sa tiež nachádza svetový unikát – Rotunda of Mosta, čo je kostol s najväčšou kupolou bez podporných stĺpov. Tiež tu nájdeš repliku bomby z druhej svetovej vojny, ktorá sem padla cez strechu, no nikdy nevybuchla.  Malta sa môže tiež pochváliť tým, že sa tu natáčali časti populárneho seriálu Game of Thrones. Mesto Mdina, alebo „tiché mesto“. Hlavná brána bola v seriáli použitá v prvej sérii Hry o tróny.

  • Malta
  • Malta
  • Malta
  • Malta
  • Malta
  • Malta

Ostrov Comino

Ak chcete vidieť, ako vyzerá vidiek na Malte, určite zamierte na ostrov Comino. Určite ste už počuli o Modrej Lagúne. Ide o najlepšie miesto na potápanie na Malte. Medzi zaujímavosti o Malte určite patrí aj to, že sa tu nachádza niekoľko potopených vrakov z druhej svetovej vojny, ku ktorým sa môžete ísť potápať.

More v okolí Modrej Lagúny patrí k najpriezračnejším v celom Stredozemnom mori a ide o hlavnú turistickú atrakciu na Malte, práve pre farby, ktoré pripomínajú pláže na Maldivách. Ak milujete šnorchlovanie, alebo sa chcete naučiť potápať, ste na správnom mieste. Na ostrove Comino je len jeden jediný hotel, neďaleko San Niklaw Bay a volá sa The Comino Hotel (veľmi originálne, že?).

pobrežie Modrej lagúny
Pobrežie Modrej lagúny. FOTO: pixabay.com

Ostrov Gozo

Niektorí turisti hovoria, že ostrov Gozo je dokonca krajší, než ostrov Malta, no za návštevu stoja oba. Gozo je vidiecky ostrov, na ktorý bohato stačí jeden celý deň. Na Malte sa jednoducho nudiť nebudete a aj vidiecky ostrov má niekoľko zaujímavých atrakcií. Ryby, poľnohospodárstvo a ručná výroba, na to sa pripravte.

Mesto Victoria (Rabat) je geografickým a obchodným centrom Gozo, no žije tu iba 6000 obyvateľov. V tomto meste určite odporúčame zastávku The Citadel, čo je citadela v centre mesta. Postavená tu bola už v roku 1599 a slúžila, pochopiteľne, na obranu mesta. Zhruba tri kilometre severovýchodne od Rabatu sa nachádza známa UNESCO pamiatka, chrámy Ggantija, ktoré patria k najvýznamnejším archeologickým nálezom na Malte s historickou hodnotou porovnateľnou pyramídam v Gíze či Stonehenge.

Soľné platne
Soľné platne. FOTO: pixabay.com

Zhruba pred 2000 rokmi boli na ostrove Gozo vybudované soľné platne, ktoré tu začali používať už Rimania. Malta má, ako ostrovný štát, nekonečný prístup k soli. Tieto platne sa pravidelne napúšťajú morskou vodou, ktorá sa nechá postupne vypariť a tým vzniká kamenná soľ. Ide o prirodzený proces, vďaka ktorému bola výrazne ovplyvnená aj kuchyňa Malty.

Malta určite stojí za zváženie a na troch rôznych ostrovoch ponúka turistom úplne odlišné zážitky. Pozrite si našu ponuku poznávacích zájazdov na Maltu.

Facebook