Malorka privilegovaný ostrov

Malorka, najväčší baleársky ostrov, si už desaťročia zachováva imidž VIP destinácie, kde zvyknú prázdninovať svetové celebrity, umelci i európska aristokracia. Malorku navštevujú kvôli bielym plážam, romantickými zátokám i rušnému nočnému životu, malebným horským dedinkám, vyhľadávaným golfovým ihriskám a kultúrnej a umeleckej scéne, ktorá dosahuje úroveň veľkých európskych miest. A možno sa tu stretávajú aj s tenistom Rafaelom Nadalom, veď je to rodený Malorčan z Menacoru.

Ostrov dvoch tvárí

Členitá východná a juhovýchodná časť ostrova sa zarezáva do tyrkysovo modrého mora s množstvom malebných zátok (calas) s čarokrásnymi plážami a plážičkami. Na východnom pobreží vládne pokojnejšia atmosféra - na rozdiel od juhu a juhozápadu ostrova a okolia hlavného mesta, ktoré akoby žilo jednou veľkou, nikdy sa nekončiacou fiestou.


Ostrov najkrajších pláží

Platja des Trenc leží v chránenej oblasti s pieskovými dunami a mnohé cestovateľské bedekre ju označujú za jednu z najkrajších na ostrove. Človek sa tu cíti ako v Karibiku, vychutnávajúc si nádherne biely piesok a blankytne modrú vodu... K ďalším top plážam Malorky možno priradiť aj pokojnú zátoku a pláž Cala Mesquida na severovýchode ostrova. Cala Mandiá, Cala Romantica či Cala d‘ Or s krištáľovo čistou vodou a jemným pieskom sú jej takmer rovnocennými súperkami. Známa dvojitá zátoka, obklopená píniovými hájmi Cala Mondragó / Cala S‘Amarrador s piesočnatou plážou, orámovanou skalnými útesmi, je ako stvorená pre odpočinok rodín s deťmi. Nachádza sa v chránenom území, takže tu okrem plážového baru nenájdete žiadne ďalšie stavby.

Platja d'es Trenc
Platja d'es Trenc. FOTO: pixabay.com

Ostrov nočného života

El Arenal na juhozápade Malorky je rušné plážové letovisko, ktorým sa tiahne súvislá, 8 km dlhá promenáda s množstvom hotelov, obchodov, barov, reštaurácií, diskoték, s kypiacim denným i nočným životom. Malorka nikdy nespí, aspoň pokiaľ ide o juhozápad ostrova. Tu sa žije vo dne i v noci. Tito´s a Pacha v Palme - stačí navštíviť tieto dve najväčšie diskotéky na ostrove a o nočnom živote na Malorke sa dozviete všetko.


Ostrov kultúrnych pamiatok

Skvost stredovekej architektúry, ktorý už od dávnych čias symbolizuje hlavné mesto ostrova - katedrála svetla (La Seu) - patrí k najväčším gotickým katedrálam na svete. Kým katedrála ulahodí oku klasika, milovníkov moderného umenia určite nadchne múzeum Joana Miróa, katalánskeho maliara z obdobia surrealizmu, ktorý sa na sklonku života usadil v Cala Major na juhozápade ostrova.

katedrála svetla (La Seu)
Katedrála svetla (La Seu). FOTO: depositphotos.com

Ostrov s visačkou VIP

Boris Becker a Claudia Schiffer vraj majú svoje letné vilky niekde v okolí mestečka Andratx, skladateľ najslávnejších muzikálov sveta sir Andrew Lloyd Webber dovolenkuje vo svojom sídle v Deí (vraj najlepšia adresa na Malorke, sídlo umelcov, filmových hviezd a hudobníkov) a povráva sa, že jedna z víl v Santa Ponse patrí aj Pierceovi Brosnanovi. Avšak asi najznámejšími letnými obyvateľmi Malorky sú Michael Douglas a Catherine Zeta Jones, ktorí vo svojom sídle, patriacom kedysi arcivojvodovi Ľudovítovi Salvádorovi-Habsburgovi, rok čo rok trávia prázdniny. Hollywoodsky herec dokonca prijal i patronát nad kultúrnym strediskom Costa Nord vo Valdemosse, ktoré nesie jeho meno.


Ostrov prírodných pokladov

Len pár desiatok kilometrov od mora smerom do vnútrozemia Malorka mení tvár a turistom, ktorí chcú z nej spoznať aj niečo viac, ako len plážové strediská, ponúka malebný pohľad na dedinky, zapadnuté v horách s námestiami malými ako dlaň a utešenými kamennými uličkami... Historický vlak, ktorý z Palmy premáva už od roku 1912, sa šinie cez vnútro ostrova, „zlaté údolie“ či „záhradu Španielska“, ako sa hovorí tomuto úrodnému kraju, preslávenému voňavými pomarančmi, ktoré už začiatkom minulého storočia Malorka dodávala na najvyhlásenejšie trhy Európy... Z mestečka Sollér sa dá prestúpiť na jedinú miestnu električkovú dráhu, ktorá spája Sollér s prístavom Port de Sollér, odkiaľ sa organizujú výlety loďou na sever do zátoky Sa Calobra (nádherné miesto na kúpanie). Milovníci peších túr odtiaľ vyrážajú do Torrent de Pareis, druhého najväčšieho európskeho kaňonu, ktorý vyhĺbila voda stekajúca v zimnom období z pohoria Sierra de Tramuntana. V letných mesiacoch zostávajú po rieke, ktorú vysuší slnečná páľava, iba jazierka s priezračne čistou horskou vodou.

  • malorka soller
  • malorka soller
  • malorka soller
  • malorka soller
  • malorka soller
  • malorka soller

Typický suvenír na ostrove?

Siurells - malé, archaicky vyzerajúce hlinené figúrky s píšťalkou, pomaľované zelenými a červenými čiarkami, muži, ženy, zvieratká, jazdci... Kedysi si ich zaľúbené páry zvykli darovať na znak lásky. Ak ich dievča či chlapec prijali, bolo rozhodnuté: ľúbostné dobrodružstvo sa mohlo začať!


Ostrov jaskýň

Dračie jaskyne (Coves del Drac) nájdete neďaleko prístavu Porto Cristo. Kedysi sa obyvatelia ostrova uchyľovali do ich dlhočizných chodieb (až 1.300 m) pred ničivými nájazdmi pirátov. 40 metrov pod zemským povrchom sa zrkadlí jedno z najväčších podzemných jazier na svete.

Dračie jaskyne (Coves del Drac)
Dračie jaskyne (Coves del Drac). FOTO: pixabay.com

Ostrov Chopina

Prekrásny kláštor v horách má také ľubozvučné meno, aké by pristalo nejakej tajomnej milenke: Valdemossa, so spevavým prízvukom na tretej slabike (tak sa správne vysloví po katalánsky). Dedinka Valdemossa prichýlila jednu z najslávnejších ľúbostných dvojíc v dejinách lásky. Skladateľ a klavírny virtuóz Fryderyk Chopin a spisovateľka s mužským pseudonymom George Sand pricestovali tajne na Malorku v novembri roku 1838. Po krátkom čase sa usadili práve v kartuziánskom kláštore vo Valdemosse, kde „je ticho hlbšie než kdekoľvek inde“ (napísala ona). Chopin, ktorý dúfal, že mu ostrovná klíma zmierni ťažkú tuberkulózu, si dal na Malorku z Paríža dokonca poslať svoj obľúbený klavír. Tu pracoval na Polonéze C mol a dokončil svojich 24 prelúdií. Hoci obaja milenci boli Malorkou spočiatku celkom unesení, počasie im nežičilo a nezvyčajne daždivá a vlhká zima ich napokon vo februári 1839 vyhnala z ostrova. Chopin odišiel, jeho klavír tu však zostal ako tichá spomienka...

  • Ostrov Chopina
  • Ostrov Chopina
  • Ostrov Chopina
  • Ostrov Chopina
  • Ostrov Chopina
  • Ostrov Chopina

Ostrov na dvoch kolesách

Prírodná scenéria týchto miest dýcha divou romantikou: kamenné zrázy, strmo vyčnievajúce balvany, krkolomné serpentíny, 134 (67 hore a rovnaký počet dole) zákrut do Sa Calobra - týchto trinásť adrenalínových kilometrov a mnoho ďalších trás naprieč vnútrozemím ostrova sem láka cyklistov z celej Európy. Nus de Sa Corbata (doslova „uzol na kravate“) je najväčšia serpentína na ostrove a zároveň i najfotografovanejšie miesto na Malorke a kláštor Lluc s čiernou Madonnou so striebornou svätožiarou zasa najznámejším pútnickým miestom.


Ostrov golfu

Golf sa na Malorke hrá po celý rok, priaznivé podnebie a široká ponuka golfových ihrísk ju radí k atraktívnym stredomorským golfovým destináciám. Na ostrove vybudovali dvadsať golfových ihrísk, väčšina z nich voľne prístupných: golfový klub Real Golf de Bendinat (18 jamiek) v Palme, Golf Pollensa (9 jamiek), Vall d‘Or Golf (18 jamiek) pri zátoke Cala d‘Or, Marriotts Golf Son Antem v mestečku Llucmajor či známy klub Golf Santa Ponsa.


Ostrov shoppingu

Malorka svojich hostí rozmaznáva aj prostredníctvom skvelých možností „shoppingovania“, v hlavnom meste na nákupnej ulici Avinguda Jaume III nájdete všetky známe módne značky a v obchodných centrách El Corte Inglés či Porto Pi vás zachváti nákupná horúčka, či chcete alebo nie. Z Malorky si však môžete odniesť aj celkom jedinečný darček: v Manacore, druhom najväčšom meste ostrova, sa v továrni Majorica vyrábajú slávne malorské perly. Sú síce umelé, ale aj pre odborníkov často ťažko rozoznateľné od tých pravých. Perly Majorica sa vyrábajú dômyselnou a veľmi zložitou technikou, ktorú vynašiel nemecký inžinier Heusch. Ich základ tvorí sklokeramická hmota, na ktorú sa nanáša tenučká vrstva perlete, získaná zo špeciálnych rybích šupín a mechúrikov.


Ostrov priateľský k deťom

Z niektorých atrakcií budú deťom stáť vlasy na hlave! Zábavný a vodný Katmandu Park na Malorke si vyslúžil označenie najlepší park na Baleárskych ostrovoch a jeden z TOP 10 zábavných a vodných parkov v celom Španielsku! Na deti čaká prvé interaktívne akvárium na ostrove (pozor na útok žralokov!) a množstvo ďalších atrakcií, vrátane priehrštia „paranormálnych“ zážitkov, na ktorých sa zabavia aj tí skôr narodení.

Hotel na Malorke
Hotel na Malorke. FOTO: pixabay.com

Hotely priateľské deťom sú vybavené detskými bazénmi, ihriskami a tiež detskými klubmi s množstvom rôznorodých aktivít počas celého dňa. Najmä východné pobrežie s malými plážičkami a pozvoľným vstupom do mora je pre deti ideálnym miestom. Väčšina hotelov ponúka all inclusive servis, ktorého súčasťou je detské menu, vrátane nápojov pre deti počas celého dňa.


Odporúčané hotely

Pre rodiny s deťmi - Condesa de la Bahia****+

Pre mladých - Flamboyan Caribe****

Pre tých, ktorí milujú pokoj a prírodu - Castell Royal****+

Hotel po značkou "exclusive" - ME Mallorca*****


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook