Malajzia, to nie je len Kuala Lumpur

Pre mnohých cestovateľov je mnohokrát Malajzia odbitá návštevou jej hlavného mesta – Kuala Lumpur. Nebudeme si klamať, je to tak. Tento rok sme si preto pre vás pripravili novinku – komplexný pohľad na čarovnú pevninskú Malajziu aj s oddychom pri mori. A nie hocijakým!

1. Kuala Lumpur

Hlavné mesto takmer 30 miliónovej islamskej Malajzie je v prvom rade mix kultúr. Územie bolo obývané už od praveku, no a postupom času sa tu premlelo niekoľko národov a kultúr. Výsledkom toho sú na pár metroch štvorcových susediace mešita, budhistický, no i hinduistický kláštor. Kuala Lumpur je mixom neuveriteľne modernej architektúry s tou starou chrámovou, miestom, kde za modernými nákupnými centrami nájdeme množstvo trhov s výnimočne dobrými morskými plodmi, rybami a ovocím. Nedá sa nespomenúť akoby symbol krajiny – známe „dvojičky“ Petronas Twin Towers (452m) – v roku 1998 najvyššia budova na svete a toto prvenstvo si udržali až do roku 2004. Dodnes sú to najvyššie vedľa seba stojace budovy na svete. Miesto mešít a prekrásnych bulvárov si prejdeme do detailov.

 
  • Kuala Lumpur
  • Kuala Lumpur
  • Kuala Lumpur
  • Kuala Lumpur
  • Kuala Lumpur
  • Kuala Lumpur

2. Batu Caves

Vyšliapeme si 272 schodov do vápencových jaskýň Batu Caves – najikonickejšieho hinduistického miesta v krajine. Sprievodcov tu robia všadeprítomné opice - dlhochvosté makaky. Tých je tu asi viac ako na safari. Počas koloniálnych čias si tu zamilované britské dvojice šeptali počas piknikov.

opička
Miesto známe aj pre prítomnosť opičiek. FOTO: depositphotos.com

3. Cameronská vysočina

Turistami mnohokrát opomínaná, neuveriteľne zelená a svieža časť krajiny. Poznáte 50 odtieňov šedej? Tu máme 50 odtieňov zelenej kamkoľvek sa pozriete. Najväčšie čajové plantáže Juhovýchodnej Ázie sú jedno z tých najfotogenickejších miest v Ázii. Samotná Vysočina má cez 710 km2. Na miestnych 32 kmrozľahlých čajových terasách sa ľudia naučia všetko o výrobe a príprave jedného z najlepších ázijských čajov. Nadmorská výška presahujúca i 1600 mnm toho však ukrýva omnoho viac.

Cameronská vysočina.
Cameronská vysočina. FOTO: depositphotos.com

4. Mossy Forest Brinchang

Malajzia je domovom niekoľkých pôvodných pralesov. Mossy forest by sme preložili ako machový prales. Je to miesto, kde zastal čas. Ocitnete sa v rozprávke, drevenými chodníčkami sa prejdete čarovným pralesom obrasteným machmi a lišajníkmi – v niektorých častiach i v korunách stromov. Nájdete tu i najväčší kvet na planéte -   rafflésiu. Cesta do praveku na vlastnej koži. Miest ako toto by ste na svete museli hľadať veľmi dlho. Divokorastúce orchidey, majestátne stromy ako z amazonského pralesa, liany, ale i množstvo endemitických rastlín a živočíchov.

Prales, Malajzia
Prales, Malajzia. FOTO: depositphotos.com

5. Jedlo

V Malajzii sa naje každý. Nesprávne tvrdenie. V Malajzii sa preje každý, tak to má byť. Neuveriteľne chutné kombinácie ryže, kuracieho mäsa, čerstvých morských rýb a morských plodov, na ktoré v slovenčine nemáme ani názvy. Karí, omáčky, nepreberné množstvo korenia, ktoré má v každom jedle svoje nenahraditeľné miesto. Ikan Bakar, Nasi Lemak, Nasi Goreng, Wan Tan Mee, Marmite Chicken, Sateh, Dimsum and Beef Rendang vám teraz možno nič nepovedia, avšak doma na Slovensku ich budete ospevovať ešte dlho. Jedlá ovplyvnené všetkými národmi, ktoré sa tu premleli sú skutočné food porn.

Ázijske jedlo
Ázijská kuchyňa. FOTO: depositphotos.com

6. Ostrovy Perhentian

Malajzijské pláže sú pre väčšinu turistov neobjaveným rajom. Najznámejšie pláže krajiny sú na ostrove Langkawi, my sa však vyberieme na omnoho prázdnejšie miesta s čarovne bielym pieskom, množstvom nespočítateľných rybiek a koralov. Oddych v raji.

 

7. Šnorchlovanie

Už ste sa niekedy potápali s korytnačkami či žralokmi? Pokojne môžete. Piesočné pláže a koralové útesy sú ideálnym miestom pre absolútnych začiatočníkov, ako i skúsených potápačov. Plutvy na ostrovoch sú dokonca zakázané, aby ste nepoškodili jemný koralový ekosystém. Ostrovčeky, na ktoré sa dá jednoducho dostať loďkami ponúkajú pohľady ako z National Geographic už z tých lodiek. Prečo? Nádherné pláže bez vĺn s blankytne čistým morom a pohľadmi ako z filmov o rybke Nemovi.

Šnorchlovanie v mori
Šnorchlovanie v mori, Malajzia. FOTO: pixabay.com

8. Mix

Čoho? Všetkého. Kultúr, náboženstiev, architektúry, jedla, prírody. Malajzia je mixom všetkého. Oddych a slnko na bielej pláži, čerstvý vzduch a tak o 15 stupňov menej na zelenej vysočine s čajovými terasami. Keďže Malajzia je moslimská, bravčové sa tu neje. Mix ovocia, zeleniny, kuracieho mäsa a morských plodov je ako stvorený na fotoknihu o exotickom jedle. Hinduistické, islamské i budhistické svätostánky, čínske štvrte miest, mrakodrapy i anglická a európska architektúra. Každý si v krajine nájde to svoje. 

Tradičné plodiny, Malajzia
Tradičné plodiny, Malajzia. FOTO: depositphotos.com

Venovať poznávaniu Malajzie viac ako jeden „prestupný“ deň a fotografiu spod Petronas Towers sa určite oplatí.

Cestokino

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook