3 hlavné mestá, ktoré stoja za návštevu a ležia na jednom ostrove

Tri mestá na jednom ostrove, tri odlišné skúsenosti pre turistu. Pripravili sme pre vás zopár tipov na to, ako si užiť návštevu Londýna, Dublinu a Edinburghu naplno. Aj keď sú tieto mestá relatívne blízko pri sebe, každé je výnimočné niečím iným a zaujme svojim vlastným spôsobom. Či už hľadáte moderné metropoly, historické uličky z kameňa alebo legendami opradené múry plné duchov, v Londýne, Dubline a Edinburghu nájdete všetko. 

Londýn, Anglicko

Londýn je veľké metropolitné mesto s mnohými svetoznámymi budovami, múzeami a galériami, ktoré ukrývajú viac ako 2000 ročnú históriu. Ide o jedno z naj multikultúrnych miest s ľuďmi z celého sveta, všetkých rás a náboženstiev. Áno, občas tu môže zapršať a ľudia sa v metre veľmi neusmievajú, no to nikomu nebráni v tom, užiť si Londýn naplno. Prejdite sa pozdĺž južného brehu Temže, pozrite sa na mesto z London Eye, vychutnajte si super kávu v Sky Garden a navštívte Britskú Národnú Galériu.

Slávne námestie Trafalgar s historickými budovami a fontánou. Londýn.
Slávne námestie Trafalgar s historickými budovami a fontánou. Londýn. Foto: depositphotos.com

Londýn je známy tým, že má niekoľko parkov, ktoré Londýnčania tak milujú. Hyde Park, St James Park alebo Greenwich park sú ideálnym miestom na piknik, či prechádzku mimo rušných ulíc veľkomesta. 

TIP: Určite zamierte aj do reštaurácie Jamieho Olivera a navštívte aj známy hipsterský Camden Town a Portobello Market. Nezabudnite si so sebou hotovosť, nakoľko v mnohých stánkoch sa nedá platiť kartou – určite to stojí za to, ochutnáte tie najlepšie vegánske jedlá a zažijete atmosféru Londýna, ktorá sa ničím nepodobá na moderné štvrte mesta.

Dublin, Írsko

Vďaka nočnému životu, veľkému množstvu študentov, milému prízvuku a super írskej káve zažijete Dublin, ktorý sa vám zaryje do pamäti ako mesto s historickým nádychom, no modernou atmosférou. Výhodou Dublinu je, že centrum je veľmi malé a na mnoho miest sa dostanete počas pešej prechádzky. Vedeli ste napríklad, že Írsko má svoj vlastný jazyk, ktorý dodnes používajú? Je úplne bežné vidieť napríklad názvy ulíc napísané dvojjazyčne.

Prejsť celé mesto môžete aj za 2 - 3 dni. Vidieť určite treba Trinity College a návštevku Book of Kells (knižnicu, kde sa natáčal Harry Potter), Dublin Castle, katedrálu Sv.Patrika (ktorá patrí k najkrajším v celom Írsku), návštevu Guiness destilérie a samozrejme Temple Bar, ktorý sa nachádza v úplnom centre. Vychutnajte si známu írsku kávu, ktorá pozostáva z mixu kávy a whisky a zaručene zohreje.

Dublinské farebné budovy a park s ľudmi. Írsko.
Farebný a zelený Dublin. Írsko. Foto: depositphotos.com

Edinburgh, Škótsko

V minulosti sa Edinburgh nazýval „Auld Reekie“ (starý „smraďoch“) no bolo to v časoch, keď ľudia nepoznali kanalizáciu a ohadzovali sa kameňmi. Našťastie, dnešný Edinburgh sa na Auld Reekie nepodobá. Mesto je plné histórie a UNESCO pamiatok, úžasnej architektúry, škótskej kultúry a mužov, ktorí hrajú v sukni na dudy. Hrady, katedrály, whisky a zelené kopce v okolí mesta. To je dnešný Edinburgh.

Jedna z najkrajších častí Edinburghu sa volá Dean Village. Ide o malú dedinku s množstvom farebných domov s riekou uprostred. Práve tu sa budete cítiť, akoby ste cestovali v čase. Ak máte chuť na menší výlet, iba tri hodiny cesty z mesta sa nachádza známe jazero Loch Ness.

Krčma v Edinburghu.
Krčma v Edinburghu. Foto: depositphotos.com

Tri mestá, no každé úplne iné. Návšteva Veľkej Británie sa nezaobíde bez návštevy Londýna, Dublinu a Edinburgu. Zastavte sa v týchto troch mestách a nasajte ich historickú atmosféru. V Londýne si vychutnajte multikultúrny nádych a čisté výklady nákupných centier, v Dubline sa zohrejte írskou kávou a v Edinburgu cestujte v čase.

Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré mesto sa vám páči viac, radi vám poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook