Aké by to bolo keby... sa bol konal zájazd Najkrajšie záhrady Talianska s našou sprievodkyňou Slavkou, špecialistkou na Taliansko

Cestovanie je zatiaľ obmedzené a moje zájazdy, ktoré som mala sprevádzať sa postupne rušia. Ale my cestovatelia sa nevzdávame a aspoň takto virtuálne si tento krásny zájazd prejdeme.

Deň 1. (30.04.2020)

Už o 6:30 prichádzame autobusom Satur na naše známe nástupne miesto pred Istropolisom. Predpokladám, že by sme šli s Láskou a to doslova a do písmena, lebo zväčša na Talianske zájazdy s nami chodí skvelý vodič s krásnym priezviskom Láska. Vyrážame smer hraničný prechod Jarovce/Kittsee a pokračujeme smer Viedeň, Graz, Klagenfurt. Prejdeme celé Rakúsko a už sme v našom obľúbenom Taliansku, vysoké Alpy vystrieda Pádska nížina a okolo Benátok, potom Padovy sa blížime k Verone. Tu sa ubytujeme, navečeriame, oddýchneme po ceste a ráno vyrážame.


Deň 2. (01.05.2020)

O 7:30 si dáme dobré raňajky a 8:30 vyrazíme do Parco Giardino Sigurta. Tieto záhrady sú považované za jedny z najkrajších v Taliansku, všetko kvitne, vonia, dýchame čerstvý vzduch a obdivujeme záhradnú architektúru. Vidíme tu kvetinové záhony a jazierka s množstvom lekien. Zablúdime v labyrinte zo živého plota a stromy bizarných tvarov nám spríjemňujú prechádzku. Fotíme, predbiehame sa v určovaní názvov kvetov, drevín a hlavne obdivujeme krásu prírody, ktorej ľudská ruka a srdce pomáhajú rozvíjať sa. A keď bolia nohy, požičajte si bicykel alebo turistický vláčik, ktorý nás už svojim piskotom volá na prehliadku. V malej kaviarničke si dáme taliansku kávičku, možno nejaký koláčik.

Parco Giardino Sigurta
Parco Giardino Sigurta. Foto: depositphotos.com

Takú neskoršiu obedňajšiu prestávku si dáme v mestečku Borgehetto sul Mincio. Kamenné uličky nám nedovolia vysedávať, lákajú svojim tajomstvom, ktoré dobre stáži starý hrad. Borghetto je síce maličké, ale stojí za to prejsť jeho ulicami. Okolo 15:00 sa autobusom presúvame k talianskemu jazeru Lago di Garda a perle tohto jazera, mestečka Sirmione. Vodný hrad Scaligerovcov nás už čaká, Arice stále blúdi jeho temnými chodbami, všade na nás „číha“ zmrzlina, suveníry a dobrý Aperol, ktorý si na brehu jazera môžeme vychutnať.

Ale najväčšou atrakciu je plavba okolo Sirmione. Tí, ktorí ste tu boli, viete o čom hovorím, lebo  počas plavby vidíme krásne vily, predstavujeme si Máriu Callas ako si precvičuje svoje árie, alebo stará antická vila básnika Cutullusa. Jazero je úžasné, okolo štíty podalpia a náš čln sa rozbieha. Fešný Taliansky „Ciao“ rozbehne loď na maximum a šialenou rýchlosťou sa rúti vlnami za zvukov piesne z Titaniku. Adrenalín na maximum, strach v očiach a úsmev na tvári...  a hlavne o tom ako rýchlo čln s nami išiel rozprávame ešte pri večeri...

Sirmione
Sirmione. Foto: depositphotos.com

Deň 3. (02.05.2020)

7:00 raňajky a 7:45 už nakladáme batožinu a odchádzame k ďalšiemu jazeru dnes je to Lago d´Iseo. Trajektom sa presunieme na Monte Isola. Je to nedotknutý ostrov, nájdeme tu renesančné kostolíky či honosné vily, ale hlavne pokoj a príjemnú atmosféru, park a blúdime zákutiami tohto ostrova. Presunieme sa do Panabagio, kde si pozrieme trochu inú záhradu a to múzeum bonsajov.  Úžasné tvary týchto malých stromčekov v nás prebudia fantáziu a hlavne chuť na dobré vínko, pretože prechádzame krajom vinnej révy a lahodného moku Franciacorta. Zastavíme sa preto na ochutnávku a dobré víno uzavrie ďalší krásny deň. Ubytujeme sa blízko Lago di Maggiore, opäť sa navečeriame ... nejaká dobrá talianska špecialita, či už na spoločnej večeri alebo individuálne, určite dobre padne každému.

Slavka Kóňová, sprievodkyňa CK SATUR
Slavka Kóňová, sprievodkyňa CK SATUR. Foto: archív Slavky

Deň 4. (03.05.2020)

Dobré ránko je 7:30, pozývam na raňajky a 8:30 odchádzame do Stiri, kde si kúpime lístok na loď po jazere Lago di Maggiore. Vidíme najväčšie Talianske jazero, ktoré lemujú Alpy, a obdivujeme nádherné malé mestečká okolo, míňame ostrov Pescatori a mierime na ostrov Isola Bella, neskôr na Isola Madre. Na Isola Bella sa nachádza skvost Talianskych záhrad - honosná vila a záhrada s neuveriteľne krásnou architektúrou a bielymi pávmi, ktorý rozprestierajú svoje chvosty.

Villa taranto
Villa taranto. Foto: depositphotos.com

Keď nás ohúria tieto biele pávy, na druhom ostrove Isola Madre máme ďalšiu záhradu s nádhernou vilou, ktorú si môžeme pozrieť aj z vnútra a pávy s veľkými okami na chvoste nás sledujú... V kľude bez naháňania si užijeme krásny deň a preplavíme sa do Stiri. Toto mestečko je plné luxusných hotelov, má pekné uličky plné rôznych suvenírov, typických produktov z tejto oblasti ako sú vína, syry či prosciuta... och ďalší krásny deň za nami ... och aké by to by to bolo keby ... vrátime sa na hotel a dobre sa vyspíme.

Nádherný páv na ostrove
Nádherný páv na ostrove. Foto: archív Slavky

Deň 5. (04.05.2020)

Po raňajkách sa vraciame späť na Slovensko a keďže ideme cez deň môžeme stále sledovať krásnu prírodu okolo. Opäť pôjdeme cez Alpy, v Rakúsku okolo jazera Wörtersse a krásnymi údoliami Štajerska, či Burgelandu sa blížme k nášmu Bratislavskému hradu.

Výhľad na okolie ostrova
Výhľad na okolie ostrova. Foto: archív Slavky

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook