Kapské mesto - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Zmes rôznych kultúr, náboženstiev, vôní, prírodných scenérií, histórie a pamiatok. Poznávaním Kapského mesta a jeho okolia môžete stráviť aj týždne a je ideálnym východiskovým bodom na poznávanie ďalších čarovných miest južnej Afriky.

Vypočuť reláciu:

O Kapskom meste rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Filip Gelačík, sprievodca CK SATUR

Gregorová: Kapské Mesto je známe ako najmodernejší kus Afriky ako veľmi kozmopolitné miesto s krásnou prírodou. Môžete nám ho ale opísať vašimi očami?

Fedorová: Tak pre mňa to bola taká zmes rôznych kultúr, náboženstiev, vôní, prírodných scenérií a samozrejme aj tej histórie a pamiatok čiže je to podľa mňa miesto kde sa dá stráviť kľudne 2 týždne poznávaním len Kapského Mesta a okolia a je to ešte veľmi dobré východiskové miesto ak ešte chceme ísť spoznať ďalšiu časť južnej Afriky alebo preletieť na Viktóriine vodopády alebo do okolitých krajín takže ja by som povedala, že je to aj podľa mňa najbezpečnejšia časť Juhoafrickej republiky aj ako mesto najbezpečnejšie pocitovo. Ten pocit tam máte, keď tam idete a je tam naozaj veľmi veľa čo vidieť.

Gelačík: Pre mňa je Kapské Mesto určite jedným z najkrajších miest asi aj na svete a je to určite kvôli tomu, že som tam našiel miesta ktoré mne sa páčia najviac na svete čiže som tam našiel napríklad niečo z Nového Zélandu, Kalifornie, Európy ako napríklad Anglicka alebo Škótska, Ria a je pravda, že samotné to Kapské Mesto je tak atraktívne, že naozaj tam môžete stráviť kľudne 2 týždne a každý deň máte nejakú inú aktivitu ktorej sa môžete venovať je to mix športu, kultúry, turistiky, veľmi dobrej gastronómie, vínna, histórie.

Gregorová: Vy už ste tak v krátkosti načrtli históriu, s Kapským Mestom spája zaujímavý príbeh o jeho vzniku. Môžete nám ho v krátkosti opísať.

Gelačík: No čo sa týka hlavne príchodu Európanov tak tieto oblasti juhu a južnej Afriky neboli dlho objavené. Prvým moreplavcom bol Portugalec Bartolomeo Diaz ktorý prišiel niekedy v období roku 1488 a dostal sa vlastne až na tie najjužnejšie oblasti kde sa dnes nachádza Mys dobrej nádeje a ešte južnejšie miesto Strelkový mys a po ňom po nejakých 10 rokoch v roku 1497 tiež Portugalec Vasco da Gama pokračoval ešte ďalej pretože sa dostal vlastne takto po mori a oceánoch až do Ázie, Indie a otvoril vlastne pre Európu dôležitú obchodnú cestu. Ďalších nejakých 150 rokov tieto oblasti vôbec kolonizované neboli rozmýšľali nad tým Angličania, ale panovník vyhodnotil, že je to príliš drahá expedícia a tak sa neuskutočnila. No a teda prvými Európanmi, ktorí začali tieto oblasti kolonizovať boli Holanďania, a to bolo v roku 1652, kedy Jan van Riebeeck bol ako reprezentantom Touch East Indian Company, čiže holandskej východoindickej spoločnosti. Ako reprezentant tejto spoločnosti mal do týchto oblastí prísť a mal tu založiť akúsi základňu ktorá by zásobovala lode z Európy do Ázie a znovu naopak. No a presne to sa aj stalo, on so svojou posádkou nejakých 90 dobrodruhov začali nadväzovať kontakty s domorodým obyvateľstvom pretože chceli získať zásoby mäsa a chceli nájsť nejaké zdroje vody a začali zakladať farmy a pestovať nejaké ovocie a zeleninu a teda obchodovať a zásobovať tie lode. Postupne sa začali rozširovať do vnútrozemia, kde samozrejme žiaľ vytláčali to pôvodné africké obyvateľstvo, no a postupne začalo prichádzať viac Holanďanov, ktorí sú známi ako Búri alebo Búrovia čo znamená z holandského jazyka sedliaci alebo farmári. Po nich začali prichádzať Francúzi, ktorí boli vyhnaní alebo teda prenasledovaní v Európe pre svoje Kalvinistické náboženstvo. Potom začali prichádzať Angličania, ktorí využili situáciu v Európe Napoleonských vojen, ktoré Holanďanov oslabili no a potom boli objavené diamanty a zlato niekedy ku koncu 19. storočia no a to znamenalo asi ako všade na svete, kde prepukla takáto zlatá horúčka, že začali prichádzať ľudia z celého sveta čiže toto je asi taká najvýznamnejšia časť histórie, ktorá mala vplyv na to ako to Kapské Mesto a západné Kapsko dnes vyzerá čiže naozaj také veľmi multikultúrne s veľa národnosťami a všetkými náboženstvami sveta.

Gregorová: A prezraďte nám teda že aké sú vaše obľúbené miesta v Kapskom Meste, čo odporúčate navštíviť?

Fedorová:Tak pre mňa je to určite Stolová hora pretože to je taká charakteristická črta toho Kapského Mesta kde sa dá ísť buď lanovkou alebo teda na veľmi pekný trek a odtiaľ je nádherný výhľad v podstate na celé Kapské Mesto a aj na tie okolité zátoky. Čo sa týka pláží mne sa veľmi páčila oblasť Camps Bay ktorá má taký divoký charakter ale architektonicky nádherné miesta výborné reštaurácie aj akože promenáda s nočným životom a je to tiež pod takými kopcami čo sa volajú dvanásť apoštolov čiže aj tam sa dá ísť na rôzne treky do prírody. No a keď hovoríme o samotnom Kapskom Meste tak to pod Stolovou horou je hneď nádherná botanická záhrada kde sa dá prechádzať hodiny okrem toho Kapské Mesto má aj viaceré veľmi pekné parky kde ľudia naozaj trávia čas je to s tými rôznymi Africkými skupinami ktoré hrajú miestnu hudbu kde môžete ochutnať rôzne špeciality a je to naozaj aj architektonicky aj dizajnovo veľmi pekné miesto pretože sa tam miešajú aj tie staré farebné domčeky v tej štvrti Boka alebo potom moderná časť s nákupným strediskom v starom prístave Waterfront kde to naozaj žije večer. No a samozrejme aj moderné časti Kapského Mesta kde zas sú nanovo vybudované banky alebo rôzne inštitúcie čiže pre mňa to malo úplne všetko z tohto pohľadu.

Vychutnať si výhľad na Kapské mesto zhora - zo Stolovej hory - je zážitkom ny celý život. Foto: depositphotos.com
Vychutnať si výhľad na Kapské mesto zhora - zo Stolovej hory - je zážitkom ny celý život. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A pre vás?

Gelačík: No pre mňa keď hovoríme teda o meste čiže sa nevzďaľujeme niekam von z mesta tak aby som sa úplne neopakoval iba to tak skrátim, že určite to číslo 1 je Stolová hora ktorá je takou dominantou mesta a je teda aj na vlajke Kapského mesta a je to pekná jazda lanovkou ktorá dnes funguje tak že podlaha sa točí čiže máte už z tej lanovky výhľad 360°, tiež môžete na stolovú horu vystúpiť aj pešo. No a potom samozrejme sú aj veľmi pekné v centre pláže také ako plážové štvrte už sme spomínali ten Camps Bay naozaj veľmi takú luxusnú štvrť s vilami a asi najlepšími reštauráciami v meste ale aj veľmi dobrou plážou v tom že má takú tú plážovú infraštruktúru že si môžete aj požičať lehátka čo sa až tak často nestáva a máte tam napríklad také zariadenie do ktorého si môžete odložiť veci čo je veľmi praktické a môžete sa ďalej prejsť na ďalšie pláže po pobreží. Jednu pláž čo som ja registroval a veľmi sa mi páčila bola Bloubergstrand ktorá bola severne z mesta má nejakých 15km a je to štvrť ktorú vyhľadávajú predovšetkým kitesurfery dokonca na konci januára sa tam koná taký každoročný pretek King of the air a môžete celý rok sledovať naozaj tých najväčších profíkov na svete ako skáču do 10 metrových výšok a aj keď sa tomu športu nevenujete tak myslím že je to až taký extrémny zážitok. No a potom je to určite centrum kde napríklad taký ten biznis alebo district ako oni nazývajú je možno zaujímavý prejsť si v priebehu dňa pozrieť si modernú architektúru ale keď tie kancelárske hodiny končia tak viacmennej táto štvrť je úplne prázdna a je vtedy príjemnejšie presunúť sa do štvrti ktorá sa volá Waterfront čiže vlastne na také nábrežie alebo do prístavu kde znovu máte množstvo reštaurácií, rôznych barov, galérií a často mesto organizuje rôzne podujatia čiže rozložia pódium alebo viacero pódií kde sú rôzne koncerty. My sme napríklad zažili so zájazdom Silvestrovskú noc ktorá bola taký malý jedno nočný festival pretože každé jedno námestie toho Waterfrontu ktorých je tam možno desať malo svoje pódium so svojim žánrom hudby a bolo teda také na jednu noc veľmi rôznorodé. No a tiež čo je zaujímavé na Waterfronte že tá štvrť rastie a rastie do oblasti ktorá v minulosti bola také naozaj industriálne čiže z rôznych skladov alebo sýpok boli vytvorené či už reštaurácie alebo hoteli alebo galérie. Napríklad Galériu moderného umenia nájdete tiež v budove ktorá je vlastne prerobenou sýpkou čiže vizuálne je to veľmi zaujímavé.

Krásne pláže na pobreží Kapského mesta sú známym rajom aj pre surfistov. Foto: depositphotos.com
Krásne pláže na pobreží Kapského mesta sú známym rajom aj pre surfistov. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Kebyže sa ideme pozrieť trošku do okolia Kapského mesta tak čo tam nájdeme, prídu si tam na svoje aj milovníci takej tej pravej Africkej divočiny?

Fedorová: Tak dá sa tam ísť aj do národných parkov v podstate 3-4 hodiny autom odtiaľ sú menšie prírodné rezervácie, kde sa dá teda pozorovať aj zvieratá. Za lepšími a väčšími národnými rezerváciami treba letieť už potom či už do Kruger National Park alebo ďalej. Potom určite úžasnou štvrťou jedným z highlightov tejto oblasti je vínna oblasť ktorá je tak 50-70km od Kapského Mesta smerom do vnútrozemia kde sú takzvané údolia a sú tam dve také známe mestečká Franschhoek a Stellenbosch. Jedno bolo založené Francúzmi a druhé viac Holanďanmi a podľa toho teda je aj ten charakter týchto dvoch stredísk kde naozaj môžete navštíviť naozaj nádherné vinice a vínne celé zariadenia kde si môžete dať rôzne ochutnávky miestnych vín. To červené víno ktoré sa pestuje v týchto oblastiach je kvalitatívne naozaj veľmi dobre vlastne južná Afrika je ôsmim najväčším vývozcom vínna a je to hlavne z tejto oblasti Stellenbosch a Franschhoek. Teda ten jeden charakter toho Franschhoek je viac taký francúzsky to znamená že tam máte úžasnú gastronómiu výborné Francúzske reštaurácie, belgické pralinky, tie rôzne vínne hospodárstva. Ale aj krásnu zeleň aj ako veľmi je to pekné na túry, na bicykle veľa takýchto aktivít sa tam dá robiť. No a potom teda tá Holandská časť Stellenbosch je podobná charakterom ale trošku iné pretože to má skôr ten charakter toho holandského mestečka je tam aj veľká univerzita a robí sa tam aj veľa na vývoj vínna.

Vďaka Francúzom a Holanďanom môžete neďaleko Kapského mesta navštíviť aj vinice a ochunať miestne vína. FOTO: archív CK SATUR
Vďaka Francúzom a Holanďanom môžete neďaleko Kapského mesta navštíviť aj vinice a ochunať miestne vína. FOTO: archív CK SATUR

Gelačík: Aj za mňa určite keď odchádzate mimo mesta a vyhľadávate nejaké atrakcie mimo mesta tak určite tak určite číslo 1 bude tá vínna cesta ktorá dokonca so svojimi 850km je považovaná za jednu z najdlhších na svete a tie mestečká sú naozaj také malebné veľmi príjemné znovu s veľmi dobrou gastronómiou, tie vinárstva niektoré majú viac ako 300 rokov čože je to aj také cestovanie v histórii no a potom môžete teda z mesta odísť na takú trasu do Cape point reserve čo je ako prírodná rezervácia kde sa nachádza aj Mys dobrej nádeje. To je naozaj veľmi pekná cesta autom kde si môžete robiť zastávky a nielen teda vystúpiť aby ste si tú krásnu prírodu odfotili ale môžete robiť také krátke výlety môžete mimo mesta tiež odplávať loďou na ostrov Robben Island a dozvedieť sa niečo viac o histórii tohto bývalého väzenia kde bol vlastne väznení aj Nelson Mandela ktorý zo svojich 22 rokov vo väzení tu strávil 18 rokov. Tá návšteva je veľmi zaujímavá dokonca by som povedal až taká mrazivá pretože je pravdepodobné že vás tam bude sprevádzať ako lokálny sprievodca nejaký bývalý väzeň a teda tie príbehy sú reálne a autentické a nie nejaké vymyslené rozprávky. Od roku 1991 je to vlastne múzeum je pod patronátom UNESCO a teda tiež určite stojí za návštevu no a potom môžete ďalej pokračovať mimo mesta na ďalšie pláže či už na nejakú prechádzku alebo možno aj kúpanie alebo na pozorovanie zvierat napríklad Boulders Beach je pláž kde môžete pozorovať kolóniu malo by ich tam byť až 3000 tučniakov a môžete odplávať znovu loďou na oceán a pozorovať veľryby takže tých možností mimo mesta je naozaj veľa.

Aj kolóniu cca 3000 tučniakov nájdete na Boulders Beach v Juhoafrickej republike. Foto: archív CK SATUR
Aj kolóniu cca 3000 tučniakov nájdete na Boulders Beach v Juhoafrickej republike. Foto: archív CK SATUR

Gregorová: Kapské Mesto je vyhľadávané aj milovníkmi adrenalínu pretože sa tam dá potápať s veľkými žralokmi bielymi, môžete nám o tom povedať viac ako to v praxi funguje?

Gelačík: Toho adrenalínu v Kapskom Meste je veľa pretože tých adrenalínových športov sa dá robiť veľa už som spomínal to kitesurfovanie, potom sú tam miesta kde sa dá dobre surfovať pretože sú vhodné pláže a vlny. Jednou z takýchto aktivít je aj potápanie sa so žralokom bielym funguje to tak že vás organizátor vydvihne z vášho hotela a odvezie vás na miesto, kde vedia že tie žraloky akurát sú podľa sezóny odplavíte sa na oceán a vlastne presadáte do takej klietky idete pod vodou a čakáte teda na tie 6 metrové žraloky ktoré okolo vás potom plávajú.

Na svoje si v Kapskom meste prídu aj tí, čo vyhľadávajú adrenalínovejšie zážitky. Foto: depositphotos.com
Na svoje si v Kapskom meste prídu aj tí, čo vyhľadávajú adrenalínovejšie zážitky. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Vy už ste spomínali vynikajúcu gastronómiu aj tie vína, na druhej strane má však Kapské mesto problémy s vodou pre obrovské suchá sú tam kvôli tomu nejaké obmedzenia, nie sú tam preto nepokoje?

Fedorová: No pre turistov obmedzenia nie sú v rámci hotelov, ale pre miestnych boli zavedené obmedzenia v rámci toho, že sa naozaj museli naučiť vyjsť s 50 litrami vody na osobu na deň. Naozaj museli skrátiť sprchovanie aj v rámci reštaurácií používali skôr sanitéri namiesto vody, čiže sa snažili tú vodu šetriť. Momentálne to bolo ako tak pod kontrolou, ale zdá sa že ten problém tam stále pretrváva napriek tomu sa to oveľa viacej dotýka miestnych ľudí ako klientov.

Gelačík: No tie problémy s vodou tam určite sú, a myslím si že do kontaktu s tým príde aj turista a myslím si, že je to aj dobré pretože my sme napríklad boli v hoteli privítaní, alebo teda ja som si všimol v kúpeľni vo vani hneď ako prvú vec taký papier zaliaty vo fólii kde bolo vysvetlené že nám odporúčajú aby sme vaňu nepoužívali vôbec a aby sme sprchovanie limitovali na nejaké 3 minúty a tak isto v nejakých reštauráciách to môžete vidieť že vás prosia aby ste nepoužívali vodu z vodovodu, ale aby ste si ruky umyli tými alkoholovými prostriedkami. No a čo som sa ja dozvedel od lokálnych obyvateľov, že je to asi nejakých posledných 5 rokov, čo tieto problémy majú v takom nejakom intenzívnom množstve. Čiže čo mi lokálni ľudia hovorili bolo, že také ako maximum toho šetrenia vody bolo že človek mal na osobu 30 litrov vody denne. My keď sme teraz navštívili na prelome decembra a januára a keď som sa pýtal domácich na dažde tak väčšinou odpovedali s takým prekvapením, že čo to je dážď pretože naozaj veľmi dlho nepršalo čiže tie rezervoáre vody boli viac menej prázdne ale ten limit bol nejakých 70 litrov na osobu to znamená v praxi to že človek ak minie viac ako 70 litrov tak sa ten vodomer zapína na nejakú vyššiu cenu a platí človek viac.

Gregorová: A ako je to v Kapskom Meste vo všeobecnosti s bezpečnosťou?

Fedorová: Samozrejme sa neodporúča ísť do geta kde teda prevažne žije černošské obyvateľstvo aj keď sa tam organizujú špeciálne túry, kde môžete zase vidieť na druhej strane to je so sprievodcami, ktorí sú z pomedzi nich takže to je zase iný zážitok. Ale keď sa bežne pohybujete po meste, ak teda dávate naozaj pozor na tie základné veci tak je to v pohode, v rámci toho máte aj pocit bezpečia samozrejme treba si dávať pozor, keď idete niekam na pláž autom požičaným tak si treba dávať pozor na to čo tam necháte, ako to tam necháte čo je vidieť čiže máte to stále na pozore ale ja som mala subjektívne pocit bezpečia že som sa nebála.

Gelačík: Ja by som Kapské Mesto zaradil k takým mestám, ktoré vedia prekvapiť, nemyslím si že je nebezpečné ale je to také mesto že na niektorých miestach, v niektorých štvrtiach, v niektorých hodinách nočných určite vie prekvapiť aj nejakou kriminalitou ale určite by som z toho nemal nejakú obavu. Čo sa týka aj návštev tých township nazývajú tak štvrte, ktoré vlastne zostali z obdobia apart trade čiže separovania rás obyvateľov Kapského Mesta a celkovo južnej Afriky tak aj tieto štvrte sa navštívíť dajú s lokálnym sprievodcom nemal som žiaden nejaký pocit nejakého nebezpečia tá kriminalita v tom meste určite je pretože hlavne v tých vilových luxusných štvrtiach je vidno, že domy sú chránené vysokými múrmi, ostnatými plotmi tak možno je to aj na zamyslenie, že to obyvateľstvo by malo robiť niečo iné na tému toho boja proti kriminalite, že nestavať len múry ale nejak podporiť to obyvateľstvo, aby nemali dôvod páchať nejakú kriminalitu, ale ako celkovo hodnotím mesto ako jedno z tých bezpečnejších.

Gregorová: A v akom období je teda najlepší čas na jeho návštevu čo odporúčate?

Fedorová: Tak určite od toho novembra a decembra do februára je tam také to najteplejšie počasie, čo ale znamená stále že sú tie teploty okolo 25°C od mora fúka môže byť aj tak že pod mrakom a chladnejšie pocitovo, ale ako náhle idete trošku viac do vnútrozemia či už v tejto vinárskej oblasti alebo keď idete pozrieť tie národné parky tak už ste v oblasti kde je fakt teplo, pretože už tam nie je ten studený vzduch od mora je tam kľudne 28-30°C počas tohto obdobia a potom určite aj po tom februári lebo Juhoafrická Republika je úplne opačne ako sme my to znamená že v čase keď my máme zimu tak tam je leto a opačne v čase nášho leta sú tam najchladnejšie mesiace ale pre nich to znamená 16-17°C priemerné teploty čiže pre nás je to stále ešte veľmi príjemná jeseň alebo jar čiže aj to obdobie vlastne pred ich zimou je príjemné.

Gregorová: A treba aj nejaké očkovanie alebo víza pri ceste do Južnej Afriky?

Gelačík: Očkovanie nie je povinné žiadne, víza potrebujete ak ste Slovák. Víza vybavíte jednoducho na veľvyslanectve vo Viedni a potrebujete vyplniť niekoľko formulárov, potrebujete odovzdať nejaké potvrdenie z banky, ale myslím, že je to také jedno z jednoduchších vybavovaní víz ak cestujete s českým pasom tak nepotrebujete víza vôbec. No a k tomu ešte, že kedy dobré cestovať do Kapského Mesta ja som to vnímal tak alebo vnímam, že je to taká ako celoročná destinácia, celý rok sa dajú vlastne realizovať všetky tie atrakcie, o ktorých sme hovorili. Tak obdobie kedy môže viac pršať je počas ich zimy a teda také obdobie niekedy medzi januárom a aprílom sa hovorí, že by malo byť asi najlepšie ale treba sa teda pripraviť aj na zmeny počasia, ono to asi súvisí s tým že sa tam stretáva Atlantik s Indickým oceánom.

Gregorová: Ja vám veľmi pekne ďakujem že ste tu boli a za veľmi zaujímavé rozprávanie.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook