Kalábria - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Najužnejší cíp talianskej čižmy očarí každého cestovateľa. Kalábria je oblasťou čo má čo ponúknuť nielen letným dovolenkárom, ale aj tým čo radi objavujú nové zaujímavé miesta či prírodné krásy.

Vypočuť reláciu:

O Kalábrii rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Mária Simanová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Som rada že ste prišli tak začnime na úvod veľmi jednoducho čím je ten juh Talianska výnimočný, v čom sa Kalábria líši od zvyšku krajiny?

Fedorová: Tak Taliansko je veľká krajina od severu na juh a ten charakter je úplne iný. Ja by som povedala tak, že ako je sever Talianska priemyselný a bohatý tak v podstate čím idete južnejšie a hlavne aj keby ste išli po diaľnici momentom ako prejdete Rím a idete južnejšie od Ríma tak to pôsobí zrazu tak menej organizovane, oveľa tak živelnejšie povedala by som trošku aj špinavšie a určite chudobnejšie čiže tým že vlastne tá Kalábria je úplne najjužnejší cíp vlastne hovoria tomu ako špička čižmy a je už vlastne pod tým už len Sicília vlastne je to v Messinskej úžine už len kúsok štyridsať kilometrov na Sicíliu čiže je to vlastne tá najjužnejšia časť Talianska. A je obmývaná z jednej strany Tyrrhenským a z druhej strany Iónskym morom a to pobrežie je naozaj veľmi dlhé a veľmi rôznorodé. Povedala by som že tak ako je ten sever veľmi priemyselný tak ten juh je taký poľnohospodársky až chvíľami by som povedala že taký chudobnejší ako by tam zastal čas niekedy možno že aj pred 30-40 rokmi najmä keď navštívime tie malé dedinky ktoré sú v rámci Kalábrie a aj cestovný ruch sa tam začal vlastne rozvíjať tak 30-40 rokov dozadu čiže aj z hľadiska cestovného ruchu je to naozaj ešte stále málo objavená časť Talianska a pre tých čo hľadajú takú tú autentickosť a radi sa túlajú po krásnej prírode ale aj malých tých talianskych mestečkách majú radi taliansku kuchyňu a ten taliansky temperament taký ten naozajstný tak to je určite tá časť ktorú treba navštíviť.

Gregorová: Pani Simanová ako vy vnímate Kalábriu?

Simanová: Ja len môžem k tomuto pridať a súhlasiť s pani riaditeľkou a pridať v tom že je to vlastne krajina kde sa mieša pekné aj menej pekné že skutočne nie všetko je tak udržiavané na 100% ako sa povie vypulírované ale na druhej strane krása prírody, kopcovitá krajina kde sa nachádzajú skalnaté pobrežie, zákutia s malými plážami a na druhej strane s širokými piesčitými plážami, neprenikla ešte tak masová turistika ako je to v iných prímorských oblastiach a regiónoch a to je vlastne asi tá devíza cenná ktorá láka nielen talianskych turistov zo severu ale aj mnohých zahraničných turistov.

Gregorová: A komu tam teda odporúčate ísť na dovolenku, kto si tam príde na svoje?

Fedorová: Tak ja by som povedala, že je to určite dovolenková destinácia pre rodiny s deťmi jednoznačne pretože tak ako Taliani majú veľmi radi deti a je to cítiť úplne všade tak aj tie dovolenkové rezorty v Taliansku a hlavne teda v tejto oblasti sú takzvané villaggi to znamená, že žiadne veľké hotelové komplexy ale skôr také tie bungalove poschodové pavilóny vo veľkých záhradách udržiavaných s bazénmi s animáciami pre deti tak to je taká tá typická. Ale potom napríklad pre páry ktoré by chceli skôr takú romantickejšiu dovolenku alebo malé hotelíky tak to je presne tá ideálna destinácia tiež pretože napríklad letovisko Tropea ktoré je jedno z takých tých najfotogenickejších a najkrajších v rámci Kalábrie je vystavané na skalnatých útesoch a aj hotely sú vlastne vystavané na skalnatých útesoch a dole biele pláže s tyrkysovým morom. Na druhej strane na peši do tých malých starých uličiek starého mesta Tropea ktoré majú katedrály, malé kostolíky, reštaurácie, také tie úzke talianske kamenné vydláždené námestíčka a tá atmosféra je úžasná.

Najfotografovanejšie a najfotogenickejšie miesto celej Kalábrie, mestečko Tropea. Foto: depositphotos.com
Najfotografovanejšie a najfotogenickejšie miesto celej Kalábrie, mestečko Tropea. Foto: depositphotos.com

Simanová: Ja by som len mohla doplniť že je skutočne rajom pre všetkých tých ktorý chcú spojiť relax s prechádzkami a s objavením rôznych kultúrnych pamiatok ktoré tam zostali po jednotlivých civilizáciách ktoré tento región obývali takže skutočne vyhľadávané sú hotely ktoré sú rodinného typu sú to vlastne rezidencie pozostávajúce  z niekoľkých viliek niekoľko poschodových v exotickej prírode v typickej stredomorskej prírode ktorá je skutočne vhodná teda či už pre zábavu, deti alebo potom prístupom do mora pre všetkých ostatných.

Gregorová: Poďme sa teda pozrieť na tie jednotlivé letoviská a mestá ktoré sú najobľúbenejšie?

Fedorová: Tak určite tá Tropea o ktorej som už hovorila je taká ako by som povedala, najväčšie letovisko také aj najrušnejšie aj s nočným životom pre tých ktorý hľadajú aj diskotéky, bary, večer posedenie v reštauráciách ale celé to pobrežie Tyrrhenského mora okolo tej Tropey, ktoré sa volá aj ako Costa degli Dei čiže pobrežie bohov a je to vlastne vďaka tomu hlavne že je to skalnaté pobrežie s malými plážami niekde teda aj dlhšími plážami ale naozaj s bielym pieskovým dnom a tyrkysovým morom tak ako si predstavujeme Karibik alebo Sardíniu by som povedala a sú tam viaceré pekné letoviská.

Najvyhľadávanjšie letovisko v Kalábrii, mesto Tropea. Foto: depositphotos.com
Najvyhľadávanjšie letovisko v Kalábrii, mesto Tropea. Foto: depositphotos.com

Ďalším je napríklad Pizzo Calabro ktoré je zase známe špeciálnou zmrzlinou Tartufo ktorá odtiaľ pochádza taká je čokoládová s orieškami a plnená čokoládou ešte špeciálne čo je určite lahôdka a je tým preslávené toto miesto ale teda aj peknou jaskyňou vytesanou v skalách a hlavne teda peknými plážami. No a ďalším takým letoviskom je Capo Vaticano ktoré je tiež v podstate dvadsať kilometrov od Tropei južnejšie a je charakterom veľmi podobné týmto dvom akurát že je také viac rozostrenejšie a viac takých menších zátok. Ale zase krásne lodné výlety priamo pozdĺž tohto pobrežia pretože s kúpaním na miesta kde je úplne azúrovo modrá tá voda v mori a kde sa dá zastaviť na mieste kde nikto nie je.

Kalábria
Známa jaskyňa sa nachádza pri Pizzo Calabro. Foto: depositphotos.com

Simanová: Ja zase môžem len súhlasiť, pani riaditeľka vymenovala tie najznámejšie letoviská ale ešte severnejšie by som pridala je Praia A Mare čo doslova znamená pláž pri mori a toto letovisko má doslova akoby otvorenú náruč k moru. Má pláž dlhú päť kilometrov a z druhej strany keďže hovoríme že Kalábria je hornatá krajina doslova za jej chrbtom sú už potom hory je tam národný park pohoria Praia a zase zaujímavá je tiež takzvaná Riviera Dei Cedri. Riviera kde je pestovanie spomínaných borovíc, Cédrového dreva ktoré sa pestuje a vyváža. A takou doménou tejto severnejšej časti je ostrov Dino zo svojimi jaskyňami typickými ktoré sa nachádzajú v jeho pobreží.

kalábria
Stredisko Praia a Mare s otvorenou náručou k moru. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Vy už ste teda spomínali že ten cíp tej čižmy objímajú dve moria kde teda konkrétne sú najkrajšie pláže, viete nám nejaké odporučiť?

Fedorová: Tieto letoviská o ktorých som hovorila na pobreží Tyrrhenského mora sú určite aj známe plážami ale okrem toho sú tam viaceré ďalšie plážičky a pláže hlavne teda na tom pobreží bohov Costa degli Dei by som povedala že sú najkrajšie pláže ale aj Iónske pobrežie má veľmi veľa pekných letovísk. Jediným rozdielom na tom Iónskom pobreží je že je to vzdialenejšie od letiska Lamezia Terme kam vlastne dolietame a je to tak že tam tie rezidencie respektíve tie ubytovania sú tak osamotene viacej, to znamená že menšie strediská a ľudia veľmi nemajú kam vyjsť z tých hotelových rezortov. Na druhej strane toto Iónske pobrežie má krásne pláže v tom zmysle že sú to dlhé, široké, piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora čiže je to tiež veľmi dobré aj pre rodiny s deťmi napríklad letovisko Castella alebo Simeri Mare sú také známe letoviská práve na tejto strane.

Simanová: Miestny často vyhľadávajú práve pláže spomínaného letoviska Capo Vaticano a celkovo sa hovorí že je to najčistejšie more v celej Európe a pláže sú veľmi zaujímavé tým že je to strmé, skalnaté pobrežie spadajúce priamo do mora vytvára zákutie malých pláží na ktoré nadväzujú zase piesčité pláže. No a subtropická vegetácia ktorá je akýmsi rajom pre všetky tieto destinácie.

Kal
Na tejto pláži je údajne najčistejšie more v celej Európe. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A aké sú tam na juhu talianska hotelové služby keď ste vy spomínali že tam tak trošku zaspal čas, aké to tam je?

Fedorová: Tak sú tam aj nové hotelové rezorty, ale je ich zopár, väčšina tých hotelových rezortov je už taká staršia je to vidieť aj ale zase tá poloha tých hotelov je úžasná pretože jednak to že sme priamo v letoviskách na peši a ceny sú tam o 20% nižšie ako vo zvyšku Talianska čo je tiež obrovskou výhodou. Na druhej strane talianska kuchyňa tam prevláda úplne všade a je veľmi chutná v tých hotelových rezortoch čiže je to kompenzované vlastne týmto a povedala by som že kvalita služieb inak sa určite dá porovnať so zvyškom Talianska.

Simanová: Áno tieto menšie hotely sú zväčša rodinného typu kde vlastne jedna dve až generácie starajú sa od kuchyne až po hostí takže je to vyhľadávané. Hostia majú pocit takého rodinného zázemia akoby.

Gregorová: Určite sa oplatí ísť aj za tie brány hotelov, aké výlety nám môžete odporučiť.

Fedorová: Tak veľmi obľúbeným výletom sú Liparské ostrovy to je celodenný lodný výlet a sú to ostrovy vulkanického pôvodu je to sedem sestier, sedem ostrovov. Také najznámejšie sú ostrovy Stromboli a Vulcano. Stromboli je stále aktívna sopka dokonca aj z pobrežia Kalábrie môžeme vidieť ako Kalábrijčania hovoria že keď fajčí to znamená že keď chrlí lávu a je vlastne vidieť dym nad týmto ostrovom za dobrej viditeľnosti. No a krásne  sú aj nočné výlety pretože tam je vidieť vyslovene ako steká tá rozžeravená láva a môžeme ju vlastne z lode vidieť keď oboplávame toto miesto. Sú tam aj krásne prístavy čiže je to aj dobré miesto, plus siričité kúpele kde sa môžeme okúpať a natrieť sírovým bahnom a potom sa zmyť v čistom mori. No a potom ďalší veľmi pekný výlet odtiaľ je práve Sicília tým že je vlastne vzdialená len tých 40 kilometrov a dá sa tam prejsť veľmi dobre trajektom čiže celodenný výlet do mestečka Taormina je ďalším takým veľmi obľúbeným výletom pretože zo starým gréckym amfiteátrom na kopci postavené zase trošku iné rušnejšie vybudované tá Sicília a hlavne historicky veľmi zaujímavá. No a potom sú to aj tie národné parky v rámci Kalábrie kam sa dá ísť napríklad do národného parku Sila kde sú okrem pohorí aj možnosti trekov, možnosti raftingu na riekach ktoré sú tam alebo prechádzok v rámci toho. Ešte historické miesta ktoré sú v rámci Kalábrie by som povedala Catanzaro.

kal
Liparské ostrovy sú cieľom fakultatívnych výletov v Kalábrii. Foto: depositphotos.com

Simanová: Áno Catanzaro je ako hlavné mesto Kalábrie a najväčšie mesto je Reggio di Calabria pretože sme spomínali že Kalábria je vyslovene poľnohospodárska krajina a s ojedinelými priemyselnými centrami ktoré sú práve v blízkosti spomínaného mesta Reggio di Calabria. Nachádza sa tam národné archeologické múzeum ktoré vlastne priťahuje turistov ojedinelými zbierkami, spomínané neviem či sme už hovorili sú to takzvané Bronzi di Riace sú to bronzové sochy ktoré sa našli ešte z 5 storočia p.n.l. a našli sa len v roku 1972 pri pobreží pri meste Riace a tie sú vlastne takou pýchou tohto archeologického múzea pretože pochádzajú z 5 storočia. A ono celá tá oblasť hlavne východného pobrežia je aj v súčasnosti stále pod archeologickým prieskumom. Objavujú sa stále nové pozostatky pamiatky ktoré sú uložené práve v spomínanom múzeu. No a potom sú to zase stredoveké pamiatky jednotlivé civilizácie ktoré tu zanechali svoje stopy či už z obdobia Rímskeho impéria alebo ešte pred tým z Gréckeho obdobia keď bolo územie obsadené Grékmi ale potom samozrejme stredoveké rôzne hrady, opevnenia miest ktoré lákajú turistov.

kal
Hlavným mesto regiónu je Catanzaro. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Vráťme sa ešte trochu k tým Liparskym ostrovom ja som sa naozaj dočítala že je to veľmi obľúbený výlet že ľudia tam majú možnosť vidieť dve aktívne sopky čo je teda vzácnosť, pani Simanová ako vyzerá ten výlet v praxi?

Simanová: No to je celodenný výlet na ktorý sa už všetci turisti tešia a neraz povedia že vlastne kvôli tomu prichádzajú do Kalábrie pretože Liparské ostrovy sú súčasťou Sicílie patria už pod Provinciu Messina no ale keďže je to vzdialenosť a viditeľnosť už z Kalábrijského pobrežia tak láka turistov obyčajne ako prvá je zastávka na ostrove Vulcano. Ostrov ktorý má aktívnu sopku jej kráter je vo výške 364 metrov, sopka ktorá momentálne je ako sa povie spí posledná erupcia bola v roku 1980 ale priťahuje práve ako spomínala pani riaditeľka svojou aktivitou, rádioaktívnymi kúpeľmi, siričité bahno ktoré sa môže používať na kúpanie a aj v blízkosti pobrežia pláže vidíme dymiace diery, bublajúce bahno alebo tryskajúce gejzíry ktoré skutočne lákajú turistov. Takže to je jedna z takých najpríťažlivejších vulkánov odvodené od boha ohňa ktorý tu mal akosi svoju kováčsku dielňu no a ďalej potom láka najväčší ostrov samotné Lipari ktoré sa nachádzajú alebo teda čo do veľkosti zaberajú až 37km2 a aj v súčasnosti tam žije asi 10-tisíc obyvateľov. Sú tam archeologické pamiatky ešte z obdobia obsadenia Grékmi a neskôr Rimanmi. Nachádza sa tam už sú to len pozostatky Gréckeho divadla. Ostrov v 9 storočí doslova vypálili Arabi ale znova ožil v 11 storočí za vlády veľkovojvoda Rogera I keď sa začali budovať jednak cirkevné pamiatky, katedrála o ktorú sa pričinili predovšetkým benediktínsky mnísi ktorý sa usadili v antickej akropole. Takže zase mestečko s typickými kamennými domami, úzkymi uličkami samozrejme priťahuje turistov jednak množstvom zaujímavých suvenírov no a samozrejme barmi, rôznymi tratóriami a teda s občerstvením. No ale aby som nechala priestor a povedala aj o Stromboli, ostrov ktorý je do veľkosti má asi 12km2. Je výnimočný okrem teda činnej sopky aj tým že napríklad nemá pitnú vodu, tá sa musí dovážať cisternami. Žije tam okolo 500-600 obyvateľov, deti nemajú školu musia chodievať na Liparské ostrovy sú vozené motorovými člnmi no proste ďalších takých drobností ktoré ostrovu chýbajú ale nechýbajú miestne hotely pretože množstvo turistov prichádza aby si pozrelo túto aktívnu sopku kde cyklicky vlastne v priebehu hodiny až štyrikrát ožíva. Z krátera ktorý je vo výške 936 metrov vyviera alebo proste vyteká horúca láva priamo do mora a je sprevádzaná určitými výbuchmi plynu priamo do ovzdušia a zároveň ako to Taliani hovoria ohnivá cesta takže tuto krásne je vidieť aj z Kalábrijského pobrežia. No a samozrejme láka mnohých turistov ktorý proste s miestnym sprievodcom vystupujú hore v špeciálnom oblečení s prilbami na hlave pretože výstup hore ku kráteru trvá zhruba asi 8 hodín. No ale zase má krásne pobrežie čierne lávové pláže takže aj pre tých ktorý pozerajú doslova na aktivitu tejto sopky je príťažlivé kúpanie sa práve na týchto plážach. No a potom najmenší ostrov ktorý tam je do rozlohy len 3,5km2 je ostrov ktorý je veľmi aktuálny a veľmi vyberaný pre takzvanú VIP klientelu hovorí sa že pravidelne tam trávi dovolenku napríklad Giorgio Armani ďalej že aj Princezná Diana a tesne pred tou katastrofickou udalosťou tu trávila dovolenku so svojím priateľom no a mnohé ďalšie osobnosti to je ostrov Panarea.

kal
Stále aktívna sopka Stromboli láka viacero turistov. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Určite to musí byť výnimočný zážitok a teraz keď máme už vlastne letnú sezónu a hovoríme o tom juhu Talianska, je to celoročná destinácia ako sa tam pohybujú tie teploty.

Fedorová: Nie určite by som povedala že to je destinácia v podstate od začiatku júna do konca septembra pretože napriek tomu že to je na juhu a je tam teplejšie, autom sa tam dá dostať aj mimo tohto obdobia ale letecky v podstate priame lety z Bratislavy alebo z Viedne sú len v rámci letnej sezóny, výhodou zase je že je to krátky let a teda že sme tam v podstate do dvoch hodín a transfer je do akéhokoľvek hotelu v blízkosti je tiež do hodiny čiže je to veľmi rýchlo dostupné hlavne. Ak by sme tam chceli ísť autom tak to už môže byť aj takých 20 hodín a určite s nejakými zastávkami po Taliansku.

Gregorová: A odporúčate tam vyskúšať aj nejaké kultúrne podujatia, majú na juhu Talianska nejaké zaujímavé zvyky alebo tradície?

Fedorová: Určite áno tým že vlastne táto oblasť je známa napríklad červenou cibuľou ktorá sa tu pestuje, sú tu festivaly červenej cibule, festivaly feferónok, veľmi dôležitým festivalom je aj v rámci Ferragosto to znamená 15. august kresťanský sviatok ktorý tiež sprevádzajú procesie ale aj teda ďalšie miestne festivaly.

Simanová: Tak predovšetkým ten feferónkový festival pretože roh feferónok často Taliani nosievajú ako prívesok či už na retiazkach alebo na náramkoch. Hovorí sa že vlastne odohnáva zlých duchov a že prináša šťastie takže to je typické kde sú tam skutočne od výmyslu sveta špeciality od čokolády a dokonca pálenky grappa ktorá je tiež na pikantný spôsob. No ale potom začiatkom júla býva začína už výlov mečúňov a to už je vlastne typická taká rybárska sezónna začína keď hlavne v týchto rybárskych mestečkách dole okolo Sila a ďalšie ponúkajú špeciality práve z týchto rýb, špeciality rôzne cestoviny, pasta ale samozrejme aj filety, závitky a tak ďalej proste spadá teda mečúň je takou by som povedala typickou rybou ktorá sa konzumuje práve v tejto lokalite.

Gregorová: Keď už hovoríte o tých špecialitách tak Taliani sú vychýrený dobrou kuchyňou čo je teda také typické v Kalábrii, čo odporúčate ochutnať.

Simanová: No zo skúseností teda keď môžem povedať že hodne jednotlivé civilizácie priniesli svoje také špeciality tak ako Gréci priviezli olivy začali pestovať a konzumácia olivového oleja, Rimania zase rozšírili pestovanie vínnej révy načo sa miestny chytili dodneška víno im chutí. No ale potom zase boli to Arabi a z arabskej kuchyne hlavne baklažány, artičoky a rôzne druhy zeleniny ktoré sa upravujú na milión spôsobov proste či už sú na grile alebo sú zapekané v kombinácii s rajčinami s strúhaným syrom. Zase hovorí sa že taký zaujímavý je koláč Gatto ktorý má pôvodné korene v španielskej kuchyni, v francúzskej z chlebového cesta a je plnený mäsom či už rybacím alebo baraním obyčajne ho konzumovali miestny obyvatelia na raňajky. No a potom samozrejme pasta tak ako v celom Taliansku tak aj tu v Kalábrii je to taká pasta ako široké Tagliatelle v kombinácii zase s rybacím mäsom alebo s baraním zapekaná a volá sa pasta Maccarruni i casa tie cestoviny mali by byť vždy robené priamo čerstvé doma v kuchyni.

Gregorová: Tak ja vám teda veľmi pekne ďakujem že ste nám v týchto teplých dňoch priniesli sem do štúdia takúto dovolenkovú atmosféru. Prajem vám všetko dobré.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook