Juraj Okál: Saidia sa právom označuje ako Perla Stredomoria

 Minulý rok bol delegátom v Albánsku, tentokrát je jeho pôsobiskom novinka v našej ponuke – marocká Saidia. Juraj Okál spolupracuje s našou cestovnou kanceláriou už 13 rokov a za ten čas sa stal jedným z najvyhľadávanejších sprievodcov a delegátov v jednom. Maroko je preňho novou výzvou, ktorú vám v rozhovore bližšie predstaví. Pripojil aj fotografie priamo zo Saidie. 

Prečo by si naši klienti mali vybrať práve Maroko na svoju letnú dovolenku?

Pretože táto krajina je neskutočne rozmanitá, fakticky každé mesto tu má svoju jedinečnú atmosféru, odlíšené sú dokonca aj farbami medín a domov. Takisto je tu krásna príroda, krásna pláž v Saidii je dokonca jednou z najkrajších pri Stredozemnom mori. Domáci ľudia, či už Arabi alebo Berberi, sú veľmi milí a pohostinní.


Päť minút chôdze od hotelov sa nachádza táto zóna - prístav Marina. FOTO: archív CK SATUR

Ktoré letovisko alebo oblasť je podľa vás najvhodnejšie pre rodiny s deťmi a ktoré pre páry alebo skupiny mladých?

Práve Saidia je veľmi príjemné letovisko, turistická zóna tvorená niekoľkými hotelmi, golfovým ihriskom a jachtovým prístavom. Kto hľadá pokoj a oddych, zaručene ho nájde. Mladí ľudia a páry tiež nájdu niekoľko možností zábavy. Preto je Saidia predsa o niečo atraktívnejším letoviskom než Agadir. Ten je síce obrovským mestom plným možností, ale Atlantický oceán je na kúpanie predsa horší než Stredozemné.

Práve tu sa nachádzajú aj dva nové hotely Melia Saidia Beach*****Melia Saidia Garden*****. Melia Beach sa nachádza bližšie k pláži – tá je pre oba hotely spoločná, no z hotela Melia Garden sa na pláž dostanete aj vláčikom. Oba hotely ešte voňajú novotou, sú moderne zariadené a poskytujú služby all inclusive. V hoteli sa už nachádzajú 5 slovenskí animátori, ktorí sa postarajú o dokonalú zábavu malých i veľkých.

Aké sú najzaujímavejšie atrakcie krajiny, ktoré by si klienti nemali počas letnej dovolenky nechať ujsť?

Osobne, za hlavné atrakcie v Maroku považujem Marakéš, Fez a horské pásmo Vysokého Atlasu. V okolí samotnej Saidie odporúčam výlet do Fezu, a okrem toho aj mesto Oujda ponúka zaujímavú starú medinu s bazárom.

Akých fakultatívnych výletov sa teda klienti môžu zúčastniť?

Celodenný výlet do kráľovského mesta Fez, poldenné výlety do mesta Oujda (spojený s voľným časom na nákupy a s návštevou ženskej kooperatívy na výrobu arganového oleja), dobrodružný výlet do pohoria Beni Snassen (ten zahŕňa aj mesto Berkane a návštevu dvoch jaskýň). Alebo je tu výlet nazývaný "ochutnávka Stredomoria". Ľudia sa na ňom dostanú serpentínami na pekné vyhliadky na okolie Nadoru, španie

Maroko je novinkou pre tento rok, mohli by ste nám preto bližšie predstaviť jednotlivé fakultatívne výlety?

Návšteva kráľovského mesta Fez

Tento výlet je lákadlom najmä pre tých, ktorí chcú okúsiť aj to pravé orientálne Maroko Počas výletu môžete navštíviť exteriér kráľovského paláca a starobylú Medinu, ktorá je v zozname chránených pamiatok UNESCO. V duchovnom centre vás očarí spleť cca 9000 uličiek a jedno z najväčších trhovísk na svete. Výlet je časovo náročnejší, ale určite odporúčam.

Mesto Berkane a Beni Snassen

Počas poldenného výletu zo Saidie môžu klienti navštíviť oranžové mesto Berkane, následne sa presunú priesmykom Zagzel cez pohorie Beni Snassen a navštívia Ťaviu jaskyňu a Holubiu jaskyňu, výlet končí v prírodnej rezervácii Tafoghalt.

tavia jaskyna v marokuPrírodné krásy na vás čakajú počas výletu do pohoria Beni Snassen. FOTO: archív CK SATUR

Nákupy v meste Oujda

Oujda je mestom prvého kontaktu klientov s Marokom, nakoľko sa tu nachádaz aj leticko. Počas poldenného výletu môžu klienti navštíviť veľkú starú medinu Bab el Gharbi, palác Sebti s tržnicou s pravou marockou atmosférou. Cestou späť na hotel sa zastavíme aj v obchode s miestnymi výrobkami z argánového oleja.

Hlavné námestie mesta Oujda, do ktorého klienti priletia, let trvá cca 3 hodiny. FOTO: archív CK SATUR

Ochutnávka Stredomoria

Krásny celodenný výlet spojený s návštevou najkrajších pláží na pobreží Stredozemného mora. Klienti navštívia lagúnu Marchica, ktorá je bohatá na prírodné krásy a biodiverzitu. Cestou sa zastavíte na severozápadnom pobreží Maroka, na myse Trois Fourches so zaujímavými vyhliadkami na malebné zátoky. Návrat je naplánovaný vo večerných hodinách.

Ktoré pláže by ste v krajine, v ktorej aktuálne pôsobíte, klientom odporučili?

Saidia sa označuje ako "Perla Stredomoria" určite právom. Pláž pôsobí divokejším prírodným dojmom, ale má svoje nepopierateľné kúzlo. Piesok je jemný, vstup do mora bezproblémový. Oblasť Atlantického oceánu (Agadir, Essaouira, Taghazout) je veľmi veterná a známa veľkými vlnami. Tie zaujímajú skôr surfistov a windsurfistov. Pre klasických dovolenkárov je Saidia dobrou voľbou.


Pláže marockej Saidie sú divokejšie, ale o to krajšie - sú súčasťou chráneného územia, preto tu bary a toalety nenájdete. FOTO: archív CK SATUR

Komu sú jednotlivé výlety určené?

Koho zaujíma história a rád nasáva atmosféru úzkych stredovekých uličiek, je pre neho Fez jasnou voľbou. Hoci pre deti to vzhľadom na náročnosť veľmi nie je. Deti ocenia výlet za krásami Stredomoria, prípadne do hôr Beni Snassen. Pri troche šťastia sa tam dajú pozorovať aj paovce hrivnaté v rezervácii Tafoghalt. Aj okolie hotela je treba spoznávať - krátkou prechádzkou sa klienti dostanú do prístavu marina, kde sanachádzajú obchody, disko bary, reštaurácie a hypermarket.

Slovník dovolenkára v Maroku

Dobrý deň

Salam aleykum

Ako sa darí?

Meitanit?/Labass?

Ďakujem

Soho./Shukran.

Nie.

La.

Áno.

Aj.

 

Venujete sa práci delegáta aj sprievodcu – ktorá z nich je vám bližšia a prečo? 

Vyštudoval som lingvistiku, pretože jazyky ma bavili vždy zo všetkého najviac. Okrem toho sa intenzívne zaoberám históriou a náboženstvami. Hlavne staroveké civilizácie a ich mytológie sú presne moja parketa – takže som proste skôr taký kultúrno-poznávací typ, preto sa vlastne v poslednej dobe venujem hlavne poznávacím zájazdom. Osobne som vždy na práci delegáta preferoval sprevádzanie fakultatívnych výletov. Spokojný klient bol vždy najväčšou motiváciou aj ocenením mojej práce. Pre SATUR pracujem už od roku 2005, takže toto je už moja 13. sezóna.

Juraj je jedným z najobľúbenejších delegátov/sprievodcov v jednom. Množstvo informácií a skúseností, rád odovzdáva klientom a preto, je dovolenka s zážitkom aj vďaka jeho prítomnosti. Ak sme vás už na letnú dovolenku v Maroku navnadili, neváhajte a vyberte si termín.