Jordánsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Vyrazte na dovolenku do Jordánska! Ohromí Vás krásne Mŕtve more, v ktorom sa nedá plávať ani ponárať. Jordánsko je krajinou, ktorá skrýva množstvo historických a kultúrnych pamiatok.

Navštívite jedny z najväčších a najzachovalejších antických pamiatok „Pompeje východu“, zastavíte sa aj v „meste mozaík“, v archeologickom nálezisku alebo zažijete dobrodružstvo na jeepoch po najväčšej púšti Jordánska?

Táto arabská krajina skrýva množstvo historických a prírodných skvostov, ktoré si môžete pozrieť na poznávacom zájazde Jordánskom. Cesta začína tak ako sa patrí, a to čajom alebo čerstvou kávou s kardamónom, mestami Jerash, Amán a Madaba. Nebude chýbať div sveta, rozľahlé nabatejské nálezisko Petra, fascinujúce scenérie na púšti Wadi Rum a najslanší poklad krajiny, Mŕtve more.

Jordánsko - krajina čarovnej histórie
1
Wadi Rum, Foto: CK SATUR

Hlavné mesto Ammán ukrýva množstvo pamiatok, pevnosť, palác, impozantné románske divadlo, uličky starého mesta, mešitu kráľa Abdullaha. Púštne hrady sú symbolom histórie národa a odzrkadľujú vývoj islamského umenia a architektúry. Stavby, fresky, mozaiky sú inšpirované perzskými a grécko-rímskymi tradíciami. Mnohé z nich využívali karavány alebo slúžili ako obchodné centrá.

2
Ammán. Foto: unsplash.com

Severne od Ammánu ležia „Pompeje východu“, mesto Jerash, ktorého antické pamiatky sú po Ríme jedny z najväčších a najzachovalejších. Je tu množstvo stĺpov, starých ulíc, chrámov, námestí, divadiel, kúpeľov, fontán a mestských opevnení. Celkom na severe leží mesto Umm Qays, kde sú ruiny starovekého mesta Gadara, odkiaľ je nádherný panoramatický výhľad na Galilejské more. Toto miesto je často spájané i s Ježišovým pôsobením.

Jerash. Foto: unsplash.com
Jerash. Foto: unsplash.com

Mesto mozaík, Madaba láka mozaikovou mapou z byzantských čias, ktorá znázorňuje Jeruzalem a množstvo ďalších svätých miest. Kúsok od Madaby leží hora Nebo, odkiaľ Mojžiš uvidel zasľúbenú zem, po 40 ročnom putovaní z Egypta. Perlou medzi pamiatkami je archeologické nálezisko Petra, ktoré je dedičstvom Nabatejcov, ktorí sa tu usadili pred 2000 rokmi. Pre farbu svojich skalných útesov je nazývaná aj „Ružovým mestom“. Vstup do mesta je cez bránu Siq a kaňonom dlhým 1,2 km, ktoré lemujú  strmé steny s výškou až 80 m. Všetky stavby, chrámy, tunely a hrobky boli vytesané do pieskovca. Na juh od Petry sa rozprestiera nádherná púšť Wadi Rum, kde sa aj prenocuje, čo je celkom nevšedným zážitkom.

Inšpirácia: Turistický sprievodca Jordánskom
Petra. Foto: CK SATUR
Petra. Foto: CK SATUR

Ku dobrodružnej jordánskej ceste patrí aj Mŕtve more, ktoré je nielen najnižšie položenou vodnou plochou na zemi ale aj najslanšou. Voda v mori je sýtobelasá a taká slaná, že sa v nej nedá ponoriť a ani plávať. Na niektorých miestach na pobreží vytvorila voda nánosy bahna, ktoré má blahodarné liečivé účinky. Podľa starých bájí, na dne ležia ruiny biblických miest Sodomy a Gomory.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook