Jana Domič: Dovolenka v Chorvátsku môže aj liečiť

Dovolenka v Chorvátsku – jedny na ňu nedajú dopustiť, iní už Chorvátsko ani nepovažujú za dovolenkovú destináciu. Patríte k tej druhej skupine? Možno vás presvedčí o jeho kvalitách skúsená delegátka Janka Domič, ktorá sa delegatúre venuje už neuveriteľných 22 rokov. Stretnete ju v hoteloch Makarskej riviéry, priľahlých ostrovov alebo v Dubrovníku.

Ľudia si myslia, že vedia o HR všetko. Nájde sa niečo, čo by mali vedieť?

Áno pomerne často sa stretávam s názorom, že dovolenka v Chorvátsku už nemá čím prekvapiť. Osobne si, ale myslím, že je to omyl. Cestovný ruch je pre Chorvátov veľmi dôležitý, preto sa aj zlepšuje kvalita služieb, budujú nové atrakcie pre klientov a snažia sa dovolenku zatraktívniť aj dlhoročným klientom. V súčasnosti tu už nájdete viacero miest, ktoré sú vhodné na návštevu, aj keď počasie nie je ideálne. A čo by som určite chcela spomenúť, Chorvátsko je ideálna destinácia ako wellness pobyt. Chorvátsko má ideálne klimatické podmienky pre tých, čo majú problémy s dýchacími cestami, astmou – na tieto pobyty je ideálne využiť ešte predsezónne termíny. Viaceré hotely majú už vybudované spa centrá, ponúkajú masáže a ozdravné procedúry. Toto je možno novinka pre tých, čo ho poznajú ako masovku v lete.

Makarska riviéra.
Makarska riviéra. FOTO: pixabay.com

Prečo práve chorvátska Makarska?

  • bez jazykovej bariéry,
  • dobrá dostupnosť aj individuálnou dopravou,
  • čisté more a pláže,
  • príjemné letné teploty od júna do septembra,
  • široké možnosti výberu rôznych kategórii ubytovania,
  • vzrastajúca kvalita služieb a ubytovania
  • krásna príroda a bohatá história,
  • srdečnosť domáceho obyvateľstva- nadviazanie priateľstva s domácimi ľuďmi.

Ktoré stredisko je medzi kientami obľúbené?

Jednoznačnou voľbou v pomere cena - výkon sú pre rodiny s deťmi Pavilóny Rivijera Makarska. Hotel priamo pri pláži uprostred mediteránskej zelene ponúka bohatý animačný program a výbornú kuchyňu. Skupiny mladých zase ocenia viaceré športoviská, ktoré patria k pavilónom, možnosť požičania bicyklov a blízkosť diskoték.

Sprevádzate klientov počas fakultatívnych výletov? Ktoré sú tie naj pre klientov a pre vás osobne?

Veľmi rada sprevádzam našich klientov a vždy keď mi to situácia umožní tak idem aj na fakultatívny výlet. U klientov sú najobľúbenejšie jednoznačne výlety loďou – predsa len more je nám vzácne. Ak ide o rodiny s deťmi na dovolenke, tak tí si vyberajú plavby, ktoré si nevyžadujú dlhé presuny. Obľúbenou je plavba na ostrov Brač, samotná plavba trvá hodinu a počas programu na ostrove v mestečku Povlje sa klienti okúpu a spoznajú nové miesta. Mladí, čo sa chcú zabávať si vyberajú plavbu na ostrov Korčula, počas 3,5-hodinovej plavby na lodi sú na lodi animátori, dobré jedlo a diskotéka.

Makarska, to je aj ideálne spojenie more a hory. Tu sa tiež stretávam s tým, že si klienti povedia načo hory, veď aj my máme Tatra a tie poznáme. No pohorie Biokovo je „iná káva“ – výhľady, ktoré sa vám naskytnú keď sa tam hore vyberiete, sú nezabudnuteľné.

Osobne určite odporúčam aj návštevu mesta Dubrovník. Je to mesto, ktoré je súčasťou zoznamu historického dedičstva UNESCO a do ktorého sa ročne vyberie množstvo turistov z celého sveta. Počas letnej dovolenky na Makarskej, sú klienti od neho vzdialení len približne 150 km, a preto by bolo hriechom túto blízkosť nevyužiť.

  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska
  • chorvátska Makarska

Súčasťou výletov je väčšinou aj strava. Rôzne ryby a ochutnávky. Je jedlo, ktoré je pre túto časť Chorvátska typické?

Peka - pripravuje sa v špeciálnom hrnci do ktorého sa dá viacero druhov mäsa, zemiaky, paradajky, paprika, cibuľa. Dá sa pokrývka a dusí sa to asi 2 hodiny v peci na žeravom uhlí. Hrniec sa očistí od popola, dá sa do stredu stola a hostia si vyberajú priamo z hrnca, čo im najviac chutí. K tomu domáci chlieb a kvalitné víno.

Chorvátska špecialita peka.
Chorvátska špecialita peka. FOTO: depositphotos.com

Nájdu sa na Makarskej riviére reštaurácie, ktoré by mali klienti navštíviť?

Odporúčam kaviarne a reštaurácie priamo v ubytovacích kapacitách, pizzerie na pobreží pre rodiny s deťmi. Pre labužníkov priamo v Makarskej reštaurácia Susvid, ktorá je zameraná najmä na rybie špeciality. Pre väčšie skupiny odporúčam peku v konobe Topiči nad Baškou Vodou.


Slovník dovolenkára v Chorvátsku

Dobar dan. Dobrý deň.
Dobro jutro. Dobré ráno.
Dobra večer. Dobrý večer.
Molim vas. Prosím vás.
Hvala lijepo. Ďakujem pekne.

Delegátku robíte už neuveriteľných 22 rokov. Čo vás k tejto práci priviedlo a je niečo o čom ešte snívate?

Mám celý ten čas v Trnave malé aerobickové štúdio, a vďaka tomu som sa vlastne aj dostala k tejto práci. V lete tých, čo chcú cvičiť ubúda, tak som hľadala sezónnu prácu – začínala som najskôr ako animátorka, neskôr som prešla na delegatúru. Po sezóne sa vraciam do Trnavy, kde sa zase rozbieha sezóna s cvičením. Popri tom som začala aj sprevádzať niektoré poznávacie zájazdy a pendlujem za manželom do Dubrovníka. Tým že robím celoročne s ľuďmi, tak cesta do Dubrovníka, tých 1200 kilometrov sama so sebou, je pre mňa príjemný relax.

Cestovateľský sen mám, keďže rada spoznávam nové miesta, je ním plavba loďou po nórskych fjordoch. Veľmi ma láka Škandinávia a jej krásna príroda

Aj v Chorvátsku nájdete hotely, ktoré sú prispôsobené potrebám rodín s deťmi, párom, ale aj tým, čo si chcú od detí oddýchnuť. Pohodlne a moderne zariadené izby, animačné programy pre deti a doslpelých, chutná strava a najmä možnosť indivduálnej dopravy sú hlavné prednosti, ktoré robia letnú dovolenku v Chorvátsku nezabudnuteľnou

Jana Domič
Jana Domič. Foto: CK Satur

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook