TOP 10 zážitkov z poznávania Izraela

Izrael je jedna z „najzápadnejších“ krajín vo svojom okolí, ktorá vyniká istým šarmom lákajúcim už celé stáročia. Rozlohou neveľká krajina ukrýva historické bohatstvo Jeruzalema či Betlehema ako i viacero pútnických zastávok či moderný Tel Aviv. Objavíte tu aj krásnu prírodu v národných parkoch a jedinečné kúpanie v Mŕtvom mori, čo zaručene patrí medzi TOP zážitky.

Kde inde na zemi nájdete viac svätú krajinu, ako je Izrael? Jeruzalem je centrom všetkých veriacich a dôležité pútnické miesto. V Izraeli uvidíte pamiatky staré aj 3000 rokov. Biblická krajina fascinuje celý svet a vy ju môžete spoznať aj s CK SATUR na poznávacom zájazde Izraelom s našim vynikajúcim sprievodcom a v malých skupinách. 

Poznávací zájazd Izraelom
Mešita Al Aksá v Jeruzaleme
Mešita Al Aksá v Jeruzaleme. Foto: CK SATUR

1. Krížová cesta a prechádzka Jeruzalemom

Štrnásť zastavení predstavuje poslednú cestu Ježiša Krista s krížom. Nachádza sa na Via Dolorosa v Jeruzaleme. Krížová cesta sa začína prvou zastávkou, na ktorej bol Ježiš odsúdený na smrť a končí sa štrnástou zastávkou, na ktorej ho pochovali. Posledných päť zastávok krížovej cesty je súčasťou Chrámu Božieho hrobu. Nachádza sa tu aj miesto, kde bol Ježiš pochovaný – Golgota. Jednotlivé zastávky sú vyznačené rímskymi číslami na stenách budov alebo na dlažbe. Cestu dnes lemuje viacero stánkov so suvenírmi a dokonca si môžete zakúpiť tŕňovú korunu a symbolický krížik.

Piate zastavenie Ježiša v Jeruzaleme
Piate zastavenie Ježiša v Jeruzaleme. Foto: CK SATUR

2. Múr nárekov

Múr nárekov je ohurujúci práve s ľuďmi stojacimi v jeho tesnej blízkosti. Fyzicky prvých sedem vrstiev kameňov nad súčasným povrchom zeme je posledným pozostatkom veľkého židovského Chrámu, ktorý zničili Rimania v roku 70 n.l. Večná Božia prítomnosť sa následne presunula zo zničenej Najsvätejšej svätyne práve do tohto múru a prebýva v ňom dodnes. Ak teda existuje miesto, kde je na Zemi večne prítomný Boh, je to práve tu.

Múr nárekov v čase sabbatu
Múr nárekov v čase sabbatu. Foto: unspalsh.com

Ako je obvyklé vo Svätej zemi, ani tu to s názormi nie je práve jednoduché. Moslimovia berú Múr nárekov len ako bočnú stenu mešity Al Aksá s tvrdením, že nie je dokázané, že nejaký židovský chrám niekedy vôbec na Chrámovej hore stál. Málokto však odolá tomu, aby do škáry medzi jednotlivými blokmi vložil na papieriku svoje prianie. Či už v znení „chcem byť zdravý“, alebo „chcem najnovší model Porsche“, snáď by sa raz malo splniť... 

Múr nárekov v Jeruzaleme
Múr nárekov v Jeruzaleme. Foto: CK SATUR

3. Olivová hora

Olivovú horu nie je možné vnímať len ako najlepšiu vyhliadku na Staré mesto. Na svojom hrebeni aj úbočí skrýva veľké množstvo pamiatok prvoradého významu. Začať môžeme Kaplnkou Nanebovstúpenia, odkiaľ Kristus vystúpil do nebies. Dnes je to moslimská svätyňa ukrývajúca vo vnútri odtlačok Ježišovho chodidla. Zlé jazyky tvrdia, že ďalší odtlačok odtiaľto vysekali moslimovia a umiestnili do skaly pod Skalným chrámom, odkiaľ mal podľa ich tradície zase absolvovať Nočnú cestu do neba Mohamed. Kúsok vedľa sa zase nachádza kostol Pater Noster, stojaci na mieste, kde Ježiš naučil svojich učeníkov najdôležitejšiu modlitbu, čiže Otčenáš. Na úpätí Olivovej hory sa rozprestiera Getsemanská záhrada. Rozlohou neveľké miesto zaujme hlavne prastarými olivovníkmi a Bazilikou všetkých národov. Ak máte to šťastie a v čase vašej návštevy sa vyhnete veľkým davom, je to miesto skutočného pokoja.

Getsemanská záhrada pod Olivovou horou vie byť oázou pokoja
Getsemanská záhrada pod Olivovou horou vie byť oázou pokoja. Foto: unsplash.com

4. Lanovkou za výhľadom

Staroveká pevnosť Massada na vrchole izolovaného skalného útesu na východnom okraji Judskej púšte sa nachádza neďaleko Mŕtveho mora. Práve to z pevnosti robí jedinečné miesto s výhľadom na najslanšie miesto na Zemi. Za nádherným výhľadom a pevnosťou sa môžete vydať lanovkou. Pevnosť bola postavená Herodesom Veľkým v 1. storočí pred n.l. V roku 2001 bola lokalita zapísaná ako pamiatka svetového dedičstva na zoznam UNESCO.

Pohľad na Mŕtve more z Massady v Izraeli
Pohľad na Mŕtve more z Massady v Izraeli. Foto: CK SATUR

5. Rieka Jordán

Rieka Jordán sa historicky i nábožensky považuje za jednu z najposvätnejších riek sveta. Na toto pútnicke miesto, kde Ježiša pokrstil Ján Krstiteľ sa ročne vyberú veriaci z celého sveta. V rieke si buď namočia svoje oblečenie, alebo sa oblečú do bieleho odevu a vojdú do rieky. Zaujímavosťou je, že pred asi päťdesiatimi rokmi išlo o pomerne divoké koryto, no nakoľko začali Izrael, Jordánsko a Sýria využívať vodu z Jordánu ako pitnú a úžitkovú, tak dnes niekdajšia najužšia časť zodpovedá terajšiemu najširšiemu úseku a prúd je oveľa pokojnejší.

Kúpanie v rieke Jordán
Kúpanie v rieke Jordán. Foto: CK SATUR

6. Tel Aviv ako mesto párty a histórie

Tel Aviv je jedno z najmodernejších a najživších miest sveta. To, že je mimoriadne živé, dosvečuje ako "párty mesto". Nie však ako Bangkok. Práve v Tel Avive zažijete tie najluxusnejšie a najkultivovanejšie párty na celom svete. Izraelčania milujú zábavu, čo poznať vo večerných uliciach tohoto rušného mesta. V Tel Avive nájdete i rušnú pláž, skvelé obchody, reštaurácie či bary. Ak máte radi kultúru, zamotajte sa tiež v starom meste Jaffa, ktoré má jeden z najstarších prístavov na celom svete. Promenáda popri pláži patrí k vyhľadávaným miestam v Tel Avive. 

Pulzujúci Tel Aviv
Pulzujúci Tel Aviv. Foto: unsplash.com

7. Židovský bagel, baklava či chalva

Medzi tradičné pochúťky Izraela patrí bagel. Pečivo atypického tvaru je síce považované za základ amerických raňajok, no má za sebou zaujímavú históriu. Do Ameriky ho priniesli práve Židia z Poľska. Čo ho robí židovskou pochúťkou je najmä proces jeho výroby, keď počas šabatu (kedy sa nesmie pracovať) cesto kyslo a po šabate ho už len vyvarili vo vode a dali ho piecť. Medzi miestne sladkosti patrí aj chalva rôznych príchutí, baklava a ďalšie orechové pochúťky, ktoré sú pre Izrael viac než typické.

Neodolateľné čerstvé pečivo v Izraeli
Neodolateľné čerstvé pečivo v Izraeli. Foto: unsplash.com

8. Tržnica Mahane Yehuda

Mahane Yehuda je trhovným miestom, kde sa dá nielen nakúpiť, ale aj spoznať fantastický miestny ruch.  Ak si niekto myslí, že sa atmosférou aj tovarom jedná len o ďalší „súk“, je na omyle. Arabský „súk“ a židovský „šúk“ síce navonok pôsobia rovnakým dojmom chaosu, hluku a nepreberného množstva tovaru, židovský šúk je však iný. Odlišuje sa samozrejme hlavne charakterom ponúkaného tovaru. Obrovské množstvo čerstvého ovocia a zeleniny majú síce arabský a židovský trh spoločné, ale zvyšok komodít a celková atmosféra je úplne iná. V bočných uličkách nájdete štýlové krčmičky a reštaurácie, gurmánske stánky a umelecké obchodyVo večerných hodinách sa obchodné stánky menia na pozoruhodné bary a koncertné pódiá. Najlepší čas na návštevu tejto tržnice je piatok doobeda, kedy sa zodpovedné židovské gazdinky snažia nakúpiť všetko potrebné pre slávnostnú šabatovú večeru. K intenzite miesta prispievajú svojimi vystúpeniami aj pouliční umelci.

Miestne trhy sú často miestom, kde spoznáte pravú atmosféru krajiny
Miestne trhy sú často miestom, kde spoznáte pravú atmosféru krajiny. Foto: unsplash.com

9. Izrael na "tanieri"

Prvé, čo cudzincovi napadne pri izraelskej gastronómii, sú zásady košer stravovania. Istá časť populácie ich prísne dodržuje, iná už nie. Mojžiš povedal, že človek nesmie zapíjať býčka mliekom jeho matky, preto medzi konzumáciou mäsa a mlieka musí uplynúť interval aspoň 6 hodín. Preto napríklad v košer fast foodoch si nedokážete objednať cheeseburger. Zakázaná je konzumácia bravčového mäsa, všetko jedlo pochádzajúce z vody musí mať šupiny, vtáctvo musí mať protistojnú ostrohu na nohe. Zvieratá museli byť zabité presne určeným košer spôsobom.

Hummus a tzatziki v Izraeli
Hummus a tzatziki v Izraeli. Foto: unsplash.com

Izrael je krajinou, kde sa doslova ako v „taviacom kotli“ stretli židia z rôznych končín sveta a svoje stravovacie návyky si priniesli so sebou. Skvele sa to dá vidieť na tržnici Mahane Yehuda a jej okolí v Jeruzaleme. Kuchyňa židov z Kaukazu je veľmi podobná klasickej gruzínskej a arménskej kuchyni, sefardskí židia z Maroka či Alžírska varia kuskus či tadžín na nerozoznanie od tamojšej populácie, aškenázski židia z územia bývalého cárskeho Ruska a Poľska zase preberali mnohé prvky z týchto východoeurópskych kuchýň, obľubujú napríklad polievky typu boršč. Okrem toho nastala veľmi úzka interakcia s palestínskymi Arabmi, preto sa aj v Izraeli tešia veľkej obľube arabské jedlá typu šawarma alebo falafel. V gastronomickom smere naozaj žiadne predsudky neexistujú. No a práve z dôvodu tejto rozmanitosti sa naozaj žiadne jedlo nedá nazvať pojmom „izraelské národné jedlo“, také niečo proste neexistuje.

Izraelské košer špecilaty
Izraelské košer špecilaty. Foto: unspalsh.com

10. Mŕtve more - more aj pre neplavcov

Najslanšie jazero na svete, ktorému sa hovorí more, patrí k svetovým unikátom. Prečo je najslanšie? Je to spôsobené aj jeho nadmorskou výškou. Mŕtve more leží 430 metrov pod hladinou mora a je tiež najnižšie položeným jazerom na planéte. V tomto „mori“ nežije pre jeho slanosť žiaden živočích, žiadna rastlina. Soľ sa tu hromadí kvôli nízkej nadmorskej výške a jediným zdrojom vody v jazere je rieka Jordán. Voda sa tu odparuje príliš rýchlo a ostáva len soľ. Skvelý zážitok prináša, keď si v ňom len tak relaxujete a necháte pôsobiť na seba soľ a minerály.

Mŕtve more
Výhodou kúpania v Mŕtvom mori je fantastický relax ale i kopec zábavy z odľahčeného plávania. Foto: CK SATUR

Spoznajte všetky tváre Izraela počas poznávacích zájazdov, okúpte sa v Mŕtvom mori a navštívte miesta, kde sa stretávajú kultúry a náboženstva už tisícky rokov.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook