Ischia - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Ischia je menej známym ostrovom v Neapolskom zálive a je menej známou sestrou ostrova Capri. Je vulkanického pôvodu a aj vďaka tomu ju už Gréci aj Rimania prezývali ako ostrov večnej mladosti a využívali jej termálne vody ako liečebné.

Vypočuť reláciu:

O Ischii rozprávajú:

  • Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka CK SATUR
  • Slavka Kóňová, sprievodkyňa CK SATUR

 

Gregorová: Som rada, že ste prišli. Tak Taliansko je veľmi obľúbená dovolenková destinácia Slovákov napriek tomu ale Ischia nie je až taká známa, nepatrí k známym menám. Môžete nám ju na úvod predstaviť?

Fedorová: Tak je pravdou, že Ischia je menej známym ostrovom. Tým, že sa nachádza v Neapolskom zálive a je vlastne by som povedala menej známou sestrou ostrova Capri a ostrova Procida a viac menej v tomto Neapolskom zálive sa nachádza ešte niekoľko ostrovov ale z týchto je práve táto Ischia najväčším ostrovom. Je vulkanického pôvodu a vlastne aj vďaka tomu ju už Gréci aj Rimania ho jednak prezívali ako ostrov večnej mladosti a využívali jej termálne vody ako liečebné.

Kóňová: Ostrov Ischia je iba 35 kilometrov od Neapolu a v podstate na tento ostrov keďže nemá žiadne letisko sa treba z Neapolu aj preplaviť. No a ostrov ako už spomínala pani riaditeľka je vulkanického pôvodu to znamená, že sa tam nachádza veľké množstvo práve tých termálnych kúpeľov, rôznych prameňov ktoré tak lákajú turistov.

Fedorová: Ale doplnila by som ešte, že okrem tých termálnych kúpeľov tak ostrov ponúka oveľa viac. Jednak sú to krásne pláže, vysoké kopce pretože dá sa vyjsť až na kopec do výšky 800 m n. m. čo je na malý ostrov pomerne vysoko. Takisto veľa farieb, vôní, záhrady krásne a veľmi veľa zelene.

Gregorová: Tie termálne pramene o ktorých sa rozprávame to je práve to čo robí Ischiu výnimočným od zvyšku Talianska. Aké vlastne sú, za čím tam ľudia konkrétne chodia?

Fedorová: Tak určite je to veľmi zaujímavé vidieť jednak tie malé jazierka ktoré sú s termálnych kúpeľov pretože vlastne termálna voda tá vyviera na mnohých miestach, dokonca sú miesta kde priamo do mora to znamená, že si môžeme otepliť more teplými prameňmi, dokonca niekde si musíme dávať pozor aby sme sa nepopálili. Hovorí sa, že tam je tak horúca tá voda, že sa tam dá uvariť až vajíčko pretože niekde môže mať až do 90-100 stupňov a vlastne podľa toho sa potom tie jednotlivé kúpele napĺňajú týmito termálnymi prameňmi a sú v podstate v rôznych teplotách či už je to teplota 40 stupňov, niekde dokonca menej niekde medzi tými 30-36 stupňami čiže podľa toho čo majú ľudia radi. Potom veľmi známe sú viaceré kúpele kde vlastne máte okrem tých termálnych prameňov súčasťou aj hotely a hotelové služby.

Kóňová: Na Ischia je až okolo 100 termálnych prameňov ktoré sa tam nachádzajú a využívajú sa na liečbu napríklad rôznych dermatologických ochorení, respiračných ochorení no a samozrejme ochorení pohybového ústrojenstva, chodí sa tam liečiť napríklad artróza a takisto potom rôzne dermatologické choroby a podobne takže každý prameň má určitý spôsob na čo sa využíva. Využíva sa aj vulkanické bahno ktoré je tam a to sa práve využíva tak, že sa nakladá toto bahno na osem mesiacov do minerálnej vody do tých minerálnych prameňov a potom sa horúce prikladá na teda určité časti teľa ktoré sú postihnuté buď teda nejakou artrózou alebo teda nejakou inou chorobou takže v podstate všetko sa tam naozaj využíva aj to bahno aj tá voda a takisto sa využívajú aj parné výpary ktoré sa tam nachádzajú. Tie sa zasa používajú na liečbu rôznych respiračných chorôb.

Gregorová: Ako tam vlastne tieto pramene vznikli, prečo je ich tam tak veľa?

Fedorová: Tak sú vulkanického pôvodu a tým, že vlastne tento ostrov vznikol ako vulkanický ostrov tak zostali v rámci pozostávajúcej tej vulkanickej činnosti ešte.

Kóňová: A celý ostrov je vlastne dodnes prepojený s sopkou Vezuv ktorá je v blízkosti. Pod celým ostrovom je veľký rezervoár alebo zásoba tej horúcej magmy a v podstate to stále pracuje, je to sem tam vidieť na rôznych deformáciách ktoré vznikajú na niektorých menších otrasoch. Momentálne našťastie Ischia je pokojná, nie je tam nejaká sopečná aktivita alebo niečo podobné. Ale tá horúca magma vlastne tá spôsobuje aj to, že sa tam nachádzajú tieto horúce pramene a podobne. No už starý Gréci a Rimania keď objavili tento ostrov tak hovorili, že teda nevedeli vôbec pochopiť prečo to takto vzniká, z akého dôvodu. Tak jednoducho si vymysleli legendu, že je to veľký spiaci obor ktorého vlastne Jupiter nechal skamenieť a keď plače tak vyvierajú tie horúce pramene a keď dýcha tak to sú vlastne tie výpary ktoré sú tam aj celý ostrov je tak rozdelený, že hlava, brucho a nohy tak sa zvykne rozdeľovať tie tri časti.

Gregorová: A keď sa už ideme pozrieť na konkrétne kúpele tak ktoré by ste nám odporučili?

Fedorová: Najväčšie a najznámejšie sú Poseidonove kúpele, majú asi dvadsať bazénov rôznych teplôt 34-50 stupňov a podľa toho čo človek znesie a má rád a podľa toho čo chce naozaj riešiť. Okrem toho majú dokonca takú jaskyňu kde sa dajú ochutnávať miestne vína. Potom špeciálne sauny a veľa rôznych procedúr liečebných ale aj wellness čiže záleží od toho za čím tam človek ide. Či ide naozaj si len oddýchnuť a relaxovať alebo či ide riešiť nejaký konkrétny zdravotný problém.

Kóňová: A tieto kúpele na Ischii sú vlastne formou veľkých termálnych parkov, no a také veľmi známe sú napríklad aj termálny park Negombo ktorý je v blízkosti mesta Forio a tento park termálny je situovaný do takej skaly keďže celá tá Ischia je vlastne hornatá a aj toto je krásne vo svahu, že vyjdete hore a v podstate takým chodníčkom prechádzate až dolu k moru. Všade každých 20-30 metrov sú nejaké bazény kde sa môžete okúpať v každom je nejaká voda. Zaujímavé je tam napríklad taký Japonský kúpeľ, že vlastne sú to také nádrže medzi ktoré chodíte a v jednej je úplne ľadová voda, v druhej úplne horúca a vlastne prechádzate nimi. Potom môžete preplávať takou jaskyňou, no a všetko to končí dole vo veľkom termálnom bazéne ktorý je tak blízko mora, že sa vám zdá ako keby ste sa kúpali v mori a ste pri tom vo vode ktorá má možno 36 stupňov. No a nachádzajú sa tu aj jedny špeciálne kúpele, ktoré sú v blízkosti mesta Sant'Angelo a toto je taký park ktorý sa hovorí, že Rimania ako keby iba prednedávnom odišli. Je to všetko vytesané v tufovej skale, je to tam všetko úplne prírodné, úplne jednoduché, že sú tam také jarčeky ktorými sa privádza voda do veľkých vaní. Ten prameň ktorý je tam má až 100 stupňov takže horúcu vodu privezú do tej vane, úplne to takou jednoduchou korkovou zátkou doslova zaštupľujú, tú vodu vám zriedia so studenou tak aby vám bola príjemná, 20 minút si poležíte v tých vaniach. No a keď vyjdete von tak môžete využiť termálne bahno kde vlastne prídu opäť úplne jednoduchým spôsobom vo vedre prinesú to termálne bahno a tým klasickým maliarskym štetcom vás ponatierajú, musíte sa tam poprechádzať kým to všetko vyschne a zase sa idete v podstate umyť iba do takého prírodného prameňa ktorý je tam ako taký vodopád. Takže naozaj je to veľmi prírodné a je to úžasný zážitok, všetko je to situované v takom tufe.

Fedorová: Pekné na tom, že tie termálne kúpele sú väčšinou v blízkosti pláží a mora, jednak s výhľadom na more a jednak to, že sa môžete ísť okúpať po tých teplých kúpeľoch do normálneho mora takže je to veľmi príjemné aj s týmto.

Gregorová: Vy ste už obe spomínali, že tá Ischia toho ponúka oveľa viac ako len tie termálne pramene čo tam teda odporúčate ešte navštíviť?

Fedorová: Tak určite mesto kde sa prichádza lebo Ischia je rozdelená na Ischia porto a Ischia mesto a do toho veľkého prístavu vlastne sa prichádza loďami z Neapolu. Samozrejme táto časť je veľmi zaujímavá ale aj staré mestečko je veľmi zaujímavé. Mne sa teda veľmi páčilo mestečko Sant'Angelo najmä teda s hlavným námestím kde sa dajú ochutnať tradičné vína z Ischie pretože Ischia je známa aj vinicami a pestujú tu viaceré typy špeciálnych odrôd hrozna a z toho teda vyrábajú aj špeciálne vína takže určite treba ochutnať miestne biele alebo červené vína. No a potom mestečko Forio o ktorom sme už hovorili. Napríklad pre mňa veľmi pekný je západ slnka práve z mestečka Forio pri kostole kde sa dá vyšliapať a odtiaľ je to na západnej strane takže odtiaľ sa dá pozerať ako nad vedľajšími ostrovmi zapadá slnko a to je naozaj zážitok.

Kóňová: Ono každé toto mestečko ponúka naozaj úžasný zážitok napríklad v malom mestečku Lacco Ameno je taký zvláštny sopečný útvar v podobe veľkého hríbu ktorý je v blízkosti pláže. A takmer v každom mestečku je nejaká pekná záhrada, veľmi pekná je vo Forio záhrada ktorá je plná rôznych sukulentov, nádherných kvetov ktoré v podstate tam kvitnú celý rok, s krásnym výhľadom. No a takým skvostom celej Ischie je záhrada La Mortella ktorá sa takisto oplatí navštíviť. Je to záhrada ktorú založil anglický hudobný skladateľ William Walton a jeho manželka sa vlastne postarala o to aby tam boli prinesené rôzne subtropické rastliny, rôzne stromy, kríky naozaj je geniálna tá záhrada a hore na najvyššom bode je veľké divadlo a je to miesto kde vlastne celoročne sa konajú koncerty mladých hudobníkov a on vlastne túto záhradu prenechal nadácií ktorá tam tie koncerty organizuje. Takže naozaj v každom mestečku je niečo zaujímavé.

Fedorová: Mne sa na tej záhrade páčilo, že vlastne súvisí to s tým, že on chcel podporovať aj mladých umelcov to znamená, že vlastne tá nadácia podporuje práve na takomto krásnom mieste koncepty rôznych symfonických orchestrov aj teda mladších hudobníkov ktorý práve chodia sem a vlastne to bolo také jeho letné sídlo ktoré jeho manželka spolu so známym architektom prerobila na botanickú záhradu. Jednak tým, že tam priniesla vulkanické skaly ktoré to tam všade naozaj dokresľujú celý ten taký dramatický charakter a je to určite jedna z najkrajších botanických záhrad ktorú som kedy videla.

Gregorová: O akom veľkom ostrove sa vlastne rozprávame, koľko času tam odporúčate stráviť aby si to tam človek vychutnal a stihol všetko popozerať?

Kóňová: Ostrov Ischia je približne 46km2 veľký, vzdialenosť z jednej strany na druhú je asi 10km a na šírku je to asi 7km takže v podstate keď prídete dá sa to prejsť aj za ten jeden deň ale tá jednodňová turistika to je skôr spojená potom s prehliadkou okolia ale keď sa sem príde na dlhší čas tak odporúčam aspoň tie 3-4 dni aby sa dalo ísť aj do tých kúpeľov a pozrieť si aj tie mestečká alebo okolie.

Fedorová: Určite je to dobrý jednodňový výlet pre tých ktorý idú napríklad na veľké námorné lode pretože ak už boli napríklad v Neapole tak je to veľmi dobrý výlet práve odtiaľ. Samozrejme tá poloha už priam ponúka preskúmať aj to okolie či už je to neďalekí ostrov Capri alebo priamo na Neapol či Pompeje ktoré sa nachádzajú v blízkosti Neapolu alebo už potom sa posunie trošku viacej na juh Sorrento alebo Amalfi čiže je to oblasť ktorá je sama o sebe neuveriteľne zaujímavá a je už na zváženie či tam strávime deň, dva alebo ako súčasť poznávania práve tohto Neapolského zálivu alebo tam pôjdeme naozaj na relaxačný týždeň kde spoznáme troška ostrov a využijeme tie termálne vody na trošku iný relax.

Gregorová: Slávka vy čo odporúčate keď už je niekto na Ischii a chcel by sa vybrať z Ischie na nejaký výlet do okolia tak kam by ste ho poslali?

Kóňová: No samozrejme väčšina turistov preferuje ostrov Capri ale ja by som sa možno rada pozrela aj na ostrov Procida ktorý je veľmi pekný a takými farebnými domčekmi pripomína aj Benátsky ostrov Burano. Tie domy majú fasády namaľované každý inou farbou takže ten ostrov je pestrý je tam krásna pláž, dá sa po moste prejsť aj na ďalší ostrov alebo keď už nechceme byť na ostrove tak môžeme aj na pevninu. Okrem Neapolu máme blízko aj mesto Pozzuoli kde jednak odtiaľ pochádza aj jedna slávna Talianska herečka Sophia Loren ale je tam krásny amfiteáter, potom v blízkosti sú aj Campi Flegrei čo sú zase také vulkanické miesto kde bahno vyviera priamo takže naozaj je tam veľké množstvo tých možností.

Gregorová: A čo sa týka hotelov a služieb tak ako je na tom Ischia v porovnaní so zvyškom Talianska?

Fedorová: Tak Ischia je špecifická tými termálnymi prameňmi to znamená, že takmer všetky hotely ktoré majú najmä teda v mene terme majú vlastné kúpele a teda aj vlastnú termálnu vodu čiže môžeme naozaj spojiť ten pobyt pri mori aj stým, že vlastne využijeme aj tieto termálne pramene ale hotelovo čo sa týka hotelov sú tam skôr menšie hotely s takými tými tradičnými talianskymi službami a od hotelov pre menej náročných klientov až po hotely pre najnáročnejších klientov by som povedala. Ale veľkou výhodou Ischie je to, že celoročne tam tá teplota neklesne pod 15 stupňov čiže je to ideálna destinácia v podstate od toho apríla až do októbra, novembra aj na to aby sme sa vlastne mohli zohriať. Myslím si, že možno mimo augusta kedy Taliansko je plné talianov pretože to sú ich tradičné prázdniny tak by som povedala, že celých tých 6-7 mesiacov je to veľmi dobré destinácia pre každého.

Kóňová: A veľa tých hotelov je naozaj situovaných v blízkosti mora takže každý má vlastne aj tú možnosť ísť na pláž a ako spomínala pani riaditeľka, že každý jeden hotel má minimálne bazén s nejakou termálnou vodou. No a vlastne čo je zaujímavé, že vlastne keď sú to aj hotely ktoré majú trebárs väčšie kapacity tak nie je to jeden veľký komplex ale všetko je to rozložené do takých menších častí na takom svahu tak terasovite usporiadané takže to pôsobí tak veľmi rodinne ale nie sú tam nejaké veľké rezorty ako sme zvyknutý trebárs pobrežia, skôr je to všetko mierené na také domáckejšie.

Fedorová: No a ešte veľmi pekné sú aj lodné výlety aj v rámci ostrova pretože na niektoré pláže napríklad kde vyvierajú práve tie termálne pramene sa vieme dostať buď ostrými schodmi alebo teda lodičkou 5 minút ktorá funguje ako taxi viac-menej. Je to veľmi pekné pretože je tam veľa menších prístavov najmä teda lodí ktoré prichádzajú z Capri a z Neapolu ale je to veľmi pekné miesto aj na lodné výlety.

Gregorová: Keď je Ischia taká výnimočná dá sa odtiaľ niečo výnimočné aj odniesť, čo odporúčate?

Kóňová: No tak samozrejme vína z Ischie sú zaujímavé. Keďže Ischia je v blízkosti ostrova Capri a vlastne v celom tom Neapolskom zálive sa pestuje veľa citrónov takže aj na Ischii je veľa rôznych sladkostí, rôznych špecialít práve z citrónov. No ale okrem teda takýchto darčekov sa dajú priniesť aj výrobky z keramiky, kože na ktoré sa tiež špecializujú domáci obyvatelia. Veľmi dobrým darčekom z Ischie je napríklad aj kozmetika ktorá je práve na báze týchto minerálnych vôd a bahna a v podstate liečivých prameňov.

Gregorová: A čo sa týka gastronómie, je ešte niečo špeciálne pre Ischiu okrem tých vín.

Fedorová: Tak napríklad veľmi zaujímavo pripravovaný zajac na ich spôsob varený z ich tradičnými koreniami alebo ryby na všetky možné spôsoby, určite chutia veľmi dobre. Majú tiež špeciálny svoj sendvič zingaro ktorý chutí úplne inak ako niekde inde tie ich tradičné sendviče. Neviem, čo vás ešte napadne?

Kóňová: Možno rôzne také likéry či už z citrusov Mandarincello a takisto je tam zaujímavé aj meloncello z melónov a majú veľmi veľa sladkostí také zákusky rôzne krémové špeciality a podobne.

Gregorová: Ja vám teda veľmi pekne ďakujem za príjemný rozhovor a prajem vám všetko dobré.

Fedorová: Ďakujeme.

Kóňová: Ďakujeme.

Gregorová: Vám divákom ďakujeme veľmi pekne, že ste nás sledovali, na budúci týždeň vás v relácii za hranicami pozývame schladiť sa trošku viac na sever a to konkrétne do Švédskej metropoly Štokholm. Teším sa na vás.


Páčil sa vám článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook