Ikonické miesta v New Yorku, ktoré sa objavili v slávnych filmoch

Najľudnatejšie mesto Spojených štátov je jedným zo svetových centier obchodu, finančníctva, má globálny vplyv v oblasti médií, politiky, reklamy, medzinárodných vzťahov... takto by sme mohli pokračovať ešte slušne dlho. Toto mesto však priťahuje aj slávnych filmárov – miesta v New Yorku ste určite spoznali v najrôznejších filmoch. Spomeniete si na niektoré z nich z hlavy? Pripravili sme pre vás zoznam 11 miest, ktoré pri najbližšej návšteve New Yorku nesmiete minúť.

1. Priatelia

Najznámejší televízny seriál všetkých čias obľúbený aj medzi slovenskými divákmi. Rachel, Monica, Joey, Chandler, Ross a Phoebe žijú svoj newyorský život v apartmáne na rohu ulíc Groove Street a Bedford Street – takmer desať sérií a spolu 236 častí sa odohráva taktiež na tomto mieste. Najlepší záber na dom získate presne na opačnom rohu ulice pri lampe.

Apartmánový dom, v ktorom bývali Priatelia
Apartmánový dom, v ktorom bývali Priatelia. FOTO: bpblogspot.com

2. Raňajky u Tiffanyho

Obchod na piatej Avenue (Tiffany & Co) je legendárnym záberom, pred ktorým zo žltého taxíku vo filme vystúpi charizmatická herečka Audrey Hepburn – v ruke držiac typickú americkú kávu chvíľu pozerá do výkladu, pokým sa nevydá na cestu domov. Najznámejší obchod predajnej siete na rohu 5th Ave a 57th Street je ikonickým miestom každej ženy tráviacej čas nákupom v New Yorku. 

Tiffany & Co
Tiffany & Co
Herečka Audrey Hepburn. FOTO: bpblogspot.com

3. Sám doma: Stratený v New Yorku

Film, ktorý pozerajú mnohí z nás azda každé Vianoce. Kevin McCallister, ktorého stvárnil už vtedy slávny Macaulay Culkin objavuje vo filme mnohé miesta, ktoré nesmiete minúť, keď budete v New Yorku – Central Park, hotel The Plaza na západnej strane Grand Army Plaza, no najmä miesto, kde sa Kevin stretol so svojou mamou a padli si do náručia. Vianočný stromček pri Rockefeller Center, iba niekoľko blokov od Times Square. Vo vianočnom období je síce cestovateľov v New Yorku nadštandardne veľa (napriek poriadnej zime), ale vidieť ikonický vianočný stromček na mieste, kde stál aj Kevin, to stojí rozhodne za to.

Vianočný stromček pred Rockefelle
Vianočný stromček pred Rockefeller centrom. FOTO: pngtree.com
Klzisko v Central Parku Woolman Rink
Klzisko v Central Parku Woolman Rink, súčasťo filmu Sám doma II. FOTO: depositphotos.com

4. Krotitelia duchov

Fantasy film z roku 1984 (verili by ste inak, že to bolo tak dávno?), v ktorom mali Ghostbusters svoju centrálu v už nepoužívanom dome požiarnikov. Roh ulíc North More Street a Hudson Street je miestom, kde si môžete spraviť selfie pred budovou Hook & Ladder 8, ak ste fanúšikom tohto filmu. Ak sa vám podarí nazrieť dovnútra, uvidíte na stenách plagát zo samotného filmu!

Centrála Krotiteľov ducho
Centrála Krotiteľov duchov – kultového seriálu 90.-tych rokov. FOTO: wikimedia.com

5. Sex v meste

Carrie rada sedávala v tomto známom seriáli z dielne HBO za písacím stolom pri okne za svojim notebookom. A napriek tomu, že prvé štyri sezóny sa tvorcovia radšej uchýlili k voľbe filmového štúdia, v piatej sezóne našli ideálny byt priamo v New Yorku – ak ho budete hľadať, vydajte sa na cestu po 66 Perry Street. Nebudete ho mať problém nájsť – aktuálny majiteľ už bol natoľko rozhorčený z turistov, ktorí si chceli spraviť fotku pred jeho domom, že dal pod schody reťaz s nápisom „Keep out“.

Fotografia spred domu Carrie
Fotografia spred domu Carrie. FOTO: wikimedia.com

6. The Seven Year Itch

Názov filmu vám možno veľa neprezradí, pretože pochádza z roku 1955. Ak však uvidíte snímku z neho, bude vám všetko jasné – najznámejší a doslova ikonický obraz Marilyn Monroe bol nasnímaný počas studenej noci na rohu 51st Avenue a 52nd Street. Vedeli ste však, že pôvodný záber sa vo filme neobjavil? Filmári ho museli znova natočiť v štúdiách kvôli problémom so zvukom.

Marilyn Monroe
Záber na Marilyn Monroe. FOTO: uproxx.com

7. Coyote Ugly

Páni, nehovorte to svojim dámam, ale na ulici 153 First Avenue medzi ulicami 9th a 10th sa nachádza jeden z najznámejších barov na svete. Violet (hrala ju Piper Perabo) tu tancuje známu scénu na bare. Film má už viac ako 15 rokov, no bar je neustále vyhľadávanou destináciou.

Bar, v ktorom spievala Violet
Bar, v ktorom spievala Violet. FOTO: firenewsfeed.com

8. Vanilla Sky

Tom Cruise prechádza ľudoprázdnym námestím Times Square. Ak ste už boli v New Yorku, tak viete, že toto miesto je to posledné, ktoré by mohlo byť kedykoľvek ľudoprázdne. Filmový štáb tento snímok však potreboval natočiť a jediný čas, na ktorom sa dokázali zhodnúť z newyorskou políciou NYPD bola jedna z nedieľ v skorých ranných hodinách. Kameramani boli pripravení od polnoci na miestach a keď vyšli prvé ranné lúče, mali presne hodinu na to, aby natočili tento záber.

námestie Times Square
Námestie Times Square. NY. FOTO: coub.com

9. Noc v múzeu

Každý si vie predstaviť túto scénu – Ben Stiller beží pred kostrou tyranousaura Rexa vo filme Noc v múzeu. Reálne múzeum, ktoré sa využívalo na točenie exteriérových záberov, sa nachádza v Manhattane na Upper West Side na rohu Central Park West a 79th Street.

Múzeum na Upper West Side
Múzeum na Upper West Side. FOTO: manilenya.com

10. Vlk z Wall Street

Vynikajúca komédia zobrazujúca finančníkov a ich “ťažký” život obsahuje nespočetné množstvo scénok z New Yorku. Jordana Belforta v hlavnej úlohe stvárňuje Leonardo DiCaprio a dlho sme rozmýšľali, ktoré miesto z tohto filmu vybrať. Určite si však pamätáte, ako sa prišli dvaja vyšetrovatelia porozprávať s Leom na jeho jachtu. Toto miesto je zároveň vynikajúcim miestom na prechádzku, ide o North Cove Marina neďaleko nového World Trade Center.

11. Krokodíl Dundee

Mick Dundee vo filme putuje mestom na rôznych miestach, no je jeden newyorský bar, ktorý sa zároveň objavil aj vo filmoch The Godfather II a Begin Again – na rohu East 7th Street a Avenue B. Vazac’s Horseshoe Bar je však v pomerne tajuplnej oblasti, cestovateľom odporúčame jeho návštevu v denných hodinách.

Počas poznávacieho zájazdu v "Big Apple" budete mať príležitosť spoznať takýchto miest ešte viac. Manhattan, Brooklyn, Socha Slobody, ktrá sa objaví azda v každom "katastrofickom" filme zo šťastným koncom z dielne amerických filmárov... A okrem poznávania bude priestor aj na nákupy a oddych v Central Parku. Vyberte si svoj zájazd ešte dnes a využite first moment zľavy na kompletnú ponuku poznávacích zájazdov.

newyorský bar
Newyorský bar. FOTO: bp.blogspot.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook