Gruzínsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Jedinečné pamiatky svojbytnej kultúry, päťtisícové vrcholy, mimoriadne príjemní ľudia či chutná lokálna kuchyňa. To všetko môžeme objaviť v Gruzínsku.

Nádherné chrámy stoja od socialistických panelákov, nastrojené Gruzínky tlačiace sa v rachotiacich mikrobusoch či nespočetné obchody svetových značiek.

Vypočuť reláciu:

O Gruzínsku rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Petra Pogányová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Poloha Gruzínska je tak trošku mätúca. Napriek tomu, že sa geograficky nachádza v Ázii, mnohí hovoria, že kultúrne sa skôr podobá na Európu ako by ste ho vy charakterizovali?

Fedorová: Ja by som povedala, že je naozaj pravda že Kaukazom ide tá geografická hranica medzi Európou a Áziou a je tam cítiť aj tie vplyvy Ázie, ale pre mňa je Gruzínsko skôr Európske a oni sa aj snažia momentálne dostať do Európskej únie a robia všetko preto aby sa tam naozaj dostali.

Pogányová: No ja si myslím presne to isté. Je to tak, že geograficky je už síce Gruzínsko v Ázii, ale kultúrne je to bližšie k Európe, a tak isto keď sa opýtate miestnych obyvateľov, tak vám odpovedia, že sa viac cítia príbuzní ku nám k Európanom. Mala som aj takú príhodu jednej miestnej sprievodkyne, ktorá prišla žiť na Slovensko a keď sa tu chcela prihlásiť na úrady, tak ona všade písala Európu aj si myslela že spadá pod Európu a potom jej vlastne povedali že Gruzínsko je zaradené do Ázie.

Gregorová: Gruzínsko sa posledným rokom stáva hitom nie len vďaka tej relatívnej dostupnosti ale veľkým lákadlom je aj príroda najmä tá turistika v Kaukaze a pobyt pri Čiernom mori tak poďme sa na to pozrieť postupne čo odporúčate napríklad na také prechádzky v horách čo sa vám najviac páči?

Pogányová: Takže Gruzínsko je naozaj top krajina na turistiku, ale aj horolezectvo a iné športy a čo sa týka turistiky tak máte viacero možností - dá sa priletieť do Kutaisi, to je mesto na západe Gruzínska, z ktorého sa vydáte na sever a dostanete sa do Mestie alebo do Ushguli a tam môžete robiť nádherné treky pod panoramatickými kopcami, ako sú známa Ushba dvojvrcholová alebo ostatné Gruzínske kopce. Dokonca, vidno aj Elbrus odtiaľ ktorý je na ruskej strane čiže za hranicou. A potom máte druhú možnosť cestovať do Tbilisi a z Tbilisi sa vydať na sever a tam už čaká prekrásne hora Kazbek ktorá sa dá v zime vyjsť na skialpoch a zlyžovať alebo potom v lete na turistiku. Toto sú také najnavštevovanejšie turistické miesta a potom sú ešte ďalšie destinácie ktoré sú podobné našej Malej Fatre, tie sa nachádzajú trošku južnejšie. Čiže to keby sme sa vydali trebárs Batumi smerom na východ tak tam nájdeme od subtropického pralesa, až po krásne lesy ako na Slovensku. Sú tam vyznačené turistické trasy a dokonca sa buduje aj taký trail ktorý bude mať 1500km a bude naprieč celým Gruzínskom a bude začínať pri Čiernom mori a končiť pri Kaspickom mori takže tí ktorým sa zdá ďaleko pacifická hrebeňovka známa tak môžu ísť do Gruzínska práve na turistiku.

Z Ushguli sa môžete vybrať na nádherné treky pod panoramatickými kopcami. Foto: pixabay.com
Z Ushguli sa môžete vybrať na nádherné treky pod panoramatickými kopcami. Foto: pixabay.com

Fedorová: No pre mňa nielen tie hory, ale aj tá kultúra a história a teda aj to, že Gruzínsko je jedna z krajín, ktorá ako prvá prijala kresťanstvo, takže čiže je tam naozaj veľa krásnych katedrál, kláštorov v horách niektorých aj spojených s vinárstvami a takých tradičných miest ktoré môžeme navštíviť či už sú to staré mestá, ktoré sú v blízkosti Tbilisi alebo aj samostatné hlavné mesto Tbilisi bolo pre mňa naozaj zážitkom, už len tým, že je tam ten kontrast medzi tým starým a tými novými budovami ktoré sú tam postavené či už je to novo vybudovaný most, ktorý vedie po rieke, alebo sú to nové opery a iné nové budovy, ktoré sú až také trošku uletené v rámci toho historického centra.

Pre hlavné mesto Tbilisi je typický kontrast medzi starými a novými budovami. Foto: depositphotos.com
Pre hlavné mesto Tbilisi je typický kontrast medzi starými a novými budovami. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A ako to vyzerá pri tom Čiernom mori ktoré destinácie najviac odporúčate prímorské?

Fedorová: Stredisko Batumi je také to najznámejšie stredisko so 7km dlhou krásnou promenádou s palmami. Je tam tiež botanická záhrada, delfinárium čiže v podstate všetko čo očakávame od takého letoviska. Je teda veľmi plné počas júlu a augusta a je to miesto ktoré je len 30km od Turecka čiže je také typické by som povedala Čiernomorské stredisko, ktoré má nové hotely teraz ale také úplne netradičné zas taká tá trošku uletená moderná architektúra z éry Saakašviliho. Povedala by som, že je to také skôr by som to prirovnala k Bulharsku a Rumunsku ako k nejakým iným letoviskám z toho čo vlastne poznajú naši klienti.

Pláž lemovaná promenádou, neďaleko botanická záhrada, či delfinárium - to je letovisko Batumi. Foto: depositphotos.com
Pláž lemovaná promenádou, neďaleko botanická záhrada, či delfinárium - to je letovisko Batumi. Foto: depositphotos.com

Pogányová: Áno, Batumi je veľmi moderné nájdete tam kasína spievajúce fontány naozaj tá promenáda čiže nie je to také typicky Gruzínske miesto ono patrí už do takej autonómnej republiky Adžarsko. A keď si chce človek oddýchnuť, že naozaj chce relaxovať. Vy sa dostanete vlastne keď pôjdete z Kutaisi, kam priletíte tak sa dostanete do prístavného mesta Poti a z tohto Poti kým sa dostanete do Batumi, tak je tam asi 100 všelijakých dediniek maličkých. Takže keď nechce niekto kľud pri tom Čiernom mori, tak sa dá zastaviť aj v týchto dedinách kde sa ubytujete u domácich a keď niekto chce zábavu, ten nočný život, večer ísť na prechádzky také niečo moderné, tak to je práve príklad Batumi, že je veľmi pekne vybudované a práve v letných mesiacoch je voda veľmi príjemná pláž je tam kamienková, čistá priezračná voda čiže sa tam dá veľmi dobre oddychovať a stráviť aj letná dovolenka pri mori.

Gregorová: A na akej úrovni sú tam služby?

Fedorová: Tak to Gruzínsko sa postupne dostáva alebo vyvíja tím Európskym smerom. Stále tam ale ešte prevažujú 3* a 4* hotely určite nie také luxusnejšie. Aj keď v posledných rokoch tam prichádzajú aj modernejšie hotelové siete, ale v Gruzínsku je čarovné podľa mňa bývať u domácich, čiže či už je to v oblasti Kazbegi teda v tých horských oblastiach, kde si môžete naozaj zažiť takú tú typickú atmosféru aj s večerou tradičnou Gruzínskou, alebo potom v oblastiach kde sú vínne oblasti ako sú Kakheti kde zase môžete ochutnať tradičné dobré jedlo, a teda aj tie malé vinárstva uvidieť ktoré sú veľmi typické práve pre Gruzínsko no a potom prevažujú také tie penzióny a hotely toho 3*a 4* štandardu.

Pogányová: Áno, bolo by veľká škoda nevyskúšať to, čo sme už spomínali tie quest house a miestne penzióny - bývate u domácich a Gruzínsko je známe svojou pohostinnosťou. Ja som teda navštívila Gruzínsko asi pred 10 rokmi, alebo je to možno už aj viac a som cestovala práve stopom po tejto krajine, no a podarilo sa mi dostať domov k domácim ma pozvali na večeru ponúkli mi vlastne ubytovanie a tom som zažila tú pravú gruzínsku pohostinnosť a gruzínsky stôl takzvaný. Kto nebol tak určite odporúčam špeciality naozaj kulinárske a to víno už spomínané a všetku tú atmosféru treba zažiť. Takže dá sa tam bývať v čistých krásnych aj v horách aj pri mori priamo u domácich.

Gregorová: Vy už ste teda viac krát spomínali to víno, možno nie každý vie, že Gruzínsko naozaj priviezlo skvelé vína svetu, oni sa teda vyrábajú špeciálnym spôsobom ktorý je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO. Môžete ho opísať?

Pogányová: Takže vinárstvo má naozaj veľkú a hlavne dlhú tradíciu v Gruzínsku podľa archeologických nálezov už bolo doložené že víno vyrábali zhruba pred 8000-10000 rokmi. Dnes sa stále vyrába tradičnou metódou to znamená že samozrejme môžete navštíviť tieto vínne pivničky Gruzínske a vyzerá to tak že zídete do podzemia a tam sú zapustené také hlinené nádoby kvevri sa volajú, do zeme a o víne by sa dalo rozprávať veľmi dlho takže ja to skúsim povedať tak stručne že sa vyrába veľmi jednoducho, že sa vlastne nohami roztlačia všetko je ručná robota bez chémie v takej kadi hroznové bobuľky potom sa to všetko naleje do týchto kvevri do tých hlinených nádob zakryje sa to utesní a vlastne za pol roka je všetko hotovo. Takže  toto je tá tradičná metóda a naozaj to tam môžete vidieť veľa tých domov má svoju vlastnú pivničku a majú zopár týchto nádob a robia si vlastné víno.

Tradičné nádoby kvevri, v ktorých kvasí hrozno sú zapustené do zeme. Foto: wikipedia.com
Tradičné nádoby kvevri, v ktorých kvasí hrozno sú zapustené do zeme. Foto: wikipedia.com

Fedorová: No a k tomu treba ochutnať tradičný chlieb alebo tie ich tradičné syrové placky by som to mohla povedať Chačapuri, čo sú v podstate ako pizza s taveným syrom na tom a veľmi chutné niekde s vajíčkom a s inými pochutinami k tomu ešte. No a myslím si že Gruzínsko môže byť aj ako kulinárskou špeciálnou krajinou pretože je tam naozaj zmes rôznych kuchýň teda gréckej, tureckej, ale teda aj inej - ruská tam je určite tiež dokonca napríklad aj typické taštičky plnené mäsom sa bije aj s Poliakmi, že koho to je vlastne miestna špecialita. Ale je strašne veľa zeleniny v tých ich tradičných jedlách, veľa baklažánu ale vyrábajú výborný jogurt a výborné miestne slané syry. Takže tá kuchňa je naozaj bohatá a veľmi chutná.

Tradičné gruzínske chačapuri pripomína pizzu s taveným syrom a rôznymi pochutinami. Foto: pixabay.com
Tradičné gruzínske chačapuri pripomína pizzu s taveným syrom a rôznymi pochutinami. Foto: pixabay.com

Pogányová: Dávajú si veľmi záležať na tom, aby tie produkty boli domáce, aby to bolo bez chémie a aby to bola naozaj vysoká kvalita, takže určite keď prídete do Gruzínska tak vás tam čaká takýto kulinársky zážitok.

Gregorová: A aké sú tam ceny je Gruzínsko lacnejšia destinácia?

Pogányová: Gruzínsko pre nás je stále veľmi lacnou krajinou, aj keď už v tých top v hlavom meste Tbilisi, tak už v tých lepších reštauráciách to môžeme porovnať u nás s Európou, ale stále keď sa dostanete do hôr keď sa dostanete mimo tých hlavných miest, tak určite je to lacnejšie ako u nás je tam lacnejšia doprava, lacnejšie ubytovanie a lacnejšie aj jedlo takže všetko, a pre tých ktorý idú na turistiku dá sa tam stále stanovať,  je to stále aj pre tých, ktorí vyhľadávajú nejaký ten luxus v Batumi a Tbilisi, ale je to aj pre tých, ktorí cestujú nízko nákladovo a majú zbalený batoh a stan bez problémov.

Gregorová: My už sme sa viac krát tak dotkli hlavného mesta môžete nám ho priblížiť ešte viac a povedať čo konkrétne sa v ňom oplatí vidieť.

Fedorová: Tak Tbilisi je naozaj zmes tej histórie teda viaceré katedrály, viaceré dokonca aj židovské synagógy pretože je tam dosť veľká židovská komunita, ale aj tým, že je to metropola ktorá má viac ako milión obyvateľov, čo je takmer tretina obyvateľstva Gruzínska. Je to naozaj aj s tými predmestiami, ktoré k tomu patria, čo sú také v kontraste s tým starým malebným mestom, kde vidíte aj také tie malé domčeky ešte na Rustaveliho promenáde, kde teda môžete prejsť. Sú tam reštaurácie, bary naozaj výborný nočný život, čiže je to podľa mňa mesto, ktoré je aj na predĺžený víkend úplne kľudne a hlavne aj tým že sa odtiaľ dá vyjsť aj do okolia na malé výlety lebo veľa vecí ktoré sa oplatí vidieť v Gruzínsku je tak do 1-2 hodín od Tbilisi čiže je to veľmi dobrá kombinácia. No a samozrejme, tým že je na rieke tak to tiež tomu dáva také špeciálne čaro. Nám sa veľmi páčil starý trh so starožitnosťami a taký až blší trh kde sa dalo vidieť aj trošku viacej z histórie a ako tí ľudia kedysi žili. Dohovoríte sa aj rusky aj keď tá gruzínčina ako sama o sebe jazyk je veľmi špeciálny, ktorý neviem k čomu by som prirovnala.

Pogányová: K ničomu, nedá sa gruzínčina prirovnať asi k žiadnemu jazyku a majú aj svoje vlastné písmo dokonca, ktoré niekto prirovnal ku špagetám skrúteným a je to veľmi ťažký jazyk, ale áno presne tak dá sa tam dohovoriť rusky so staršou generáciou a anglicky vlastne s mladšou generáciou.

Gregorová: Vynechali sme ešte niečo čo vás na Gruzínsku veľmi zaujalo a čo by ste chceli odporučiť našim divákom.

Pogányová: Takže čo sa týka zájazdov našej cestovnej kancelárie SATUR tak sú tam nádherné okruhy či už západné alebo samostatné Gruzínsko s príletom do Tbilisi alebo dokonca kombinácie aj s Arménskom no a v rámci týchto okruhov môžeme navštíviť také zaujímavosti ako sú polopúšte David Garedža alebo jaskynné mestečko Uplistsikhe tak isto Gori s múzeom Stalina alebo nádherné horské mestečka ako Borjomi alebo Akhaltsikhe a podobne takže určite odporúčam návštevu aj týchto historických perál a je to nezabudnuteľný zážitok, že tá krajina sa vám mení pred očami a vlastne každých 50km je nejaká veľká zaujímavosť.

Fedorová: Ja by som dodala to že pre mňa bolo Gruzínsko strašne fotogenické že nielen tie kostolíky ktoré sa dajú v tých kopcoch krásne odfotiť sú počas tých trekov ale aj starý hrad v blízkosti Tbilisi pri jazere odkiaľ sú nádherné výhľady tak isto toto jaskynné mestečko ktoré bolo úžasné už len tým že si predstavíte že tam pod zemou niekde v tých jaskyniach žili ľudia alebo aj mesto Gori Stalinove múzeum samé o sebe bolo pre mňa veľmi zaujímavé už len z toho pohľadu že ten spôsob ako sa podávala história bol úplne iný ešte ako keby tam zastal čas o tých všetkých zlých veciach sa vôbec nerozprávalo skôr to bolo popísané z pohľadu jeho života. Ale zas tam vidíte dary ktoré on dostal počas svojho života od rôznych štátnikov. Čiže je to veľmi zaujímavé aj z toho pohľadu.

Pogányová: My sme už spomínali tú históriu, víno, gastronómiu a nemali by sme zabudnúť na športovcov lebo Gruzínsko je naozaj perfektné miesto pre všetkých horolezcov, pre ľudí ktorý sa venujú Paraglajdingu, sú tam teraz novo vybudované traili na horské bicykle a začína tu byť skialpinizmus a free ride lyžovania sú tam otvorené nové strediská lyžiarske a je to naozaj krajina ktorá ponúka všetko v jednom. A termálne kúpele po dobrom športe sa zrelaxovať do sírnych kúpeľov fantastické vlastne na pohybové ústrojenstvo si tam ležíte v teplej vode tak na záver pred odletom môžete v Tbilisi navštíviť ešte tieto kúpele.

Gregorová: A treba pred cestou do Gruzínska niečo špeciálne vybaviť, potrebujeme víza, pas ako je to?

Pogányová: Nie od roku 2015 sa dá cestovať aj na občiansky preukaz. Keď cestujete s pasom tak je dôležité aby bol platný ešte 6 mesiacov po návrate z krajiny a môžete sa zdržiavať na území Gruzínska až 1 rok.

Gregorová: A odporúčate návštevu Gruzínska prepojiť aj s návštevou okolitých Kaukazských krajín ako je to najlepšie nejako prepojiť?

Fedorová: Záleží od toho koľko máte času a čo by ste chceli vidieť ale určite aj Arménsko je veľmi pekné a aj Azerbajdžan, čiže to sú také krajiny ktoré sú hneď v blízkosti Gruzínska, čiže sa to dá veľmi dobre nakombinovať to Arménsko je také podobnejšie Gruzínsku a Azerbajdžan je úplne iný, pretože oni žijú viac z toho zemného plynu, čiže to je aj oveľa modernejšie a je tam cítiť, že je tam oveľa viac peňazí oproti tomu Gruzínsku, ale zase tí Gruzínci sú naozaj strašne milí ľudia a je vidieť aj že vlastne tá nová generácia okrem toho, že sa dohovoríme v angličtine, tak sa dohovoríme aj v iných jazykoch, pretože sa veľa investuje teraz do vzdelania aj sa snažia naozaj priblížiť sa ešte bližšie k Európe.

Pogányová: Ja to poviem ta, že je to perfektná destinácia pre tých, ktorí rozmýšľajú ísť trošku do takej exotiky, sme hovorili, že už skoro Ázia a je to pritom veľmi bezpečná krajina a všetko pochopíte keď priletíte do Tbilisi a uvidíte tú atmosféru toho mesta, upúta vás určite socha ktorá sa volá matka Gruzínska a ona drží v jednej ruke meč a v druhej misku s vínom. A to, presne charakterizuje Gruzíncov oni tým, že žijú na takom mieste kde žijú, že okolité krajiny sú vlastne Azerbajdžan, Arménsko, Dagestan, Čečensko tak boli tam vždycky z historického hľadiska nejaké boje tak sa hovorí, že preto drží ona meč, že kto prichádza ako nepriateľ pocíti ostrie meča a kto prichádza ako priateľ tak bude pohostený vínom. Naozaj je to nádherná krajina, určite ju odporúčam pre všetkých aj menej skúsených cestovateľov a hneď pochopia keď prídu do Gruzínska že tak ako Gruzínci hovoria, oni majú zase takú zviazanú príhodu s vínnom že keď boh rozdával zem tak všetci už stáli v rade a Gruzínci sa zabudli lebo pili víno niekde tam pod stromom a potom im neostalo nič a pán boh si povedal, no ja som si nechal pre seba taký najkrajší kút ale vy ste taký milí a dobrí, tak ja vám ho darujem tak presne to je Gruzínsko.

Kto prichádza ako nepriateľ pocíti ostrie meča, kto prichádza ako priateľ tak bude pohostený vínom. Foto: wikipedia.org
Kto prichádza ako nepriateľ pocíti ostrie meča, kto prichádza ako priateľ tak bude pohostený vínom. Foto: wikipedia.org

Gregorová: Tak to bola veľmi pekná myšlienka na záver. Ja vám veľmi pekne ďakujem že ste tu boli a tiež za veľmi zaujímavý rozhovor.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook