Kefalónia: hit leta 2023 pre najkrajšie grécke pláže a skvelý all inclusive

Grécky ostrov Kefalónia s krištáľovo čistou vodou Iónskeho mora je známy pre nádherné pláže a uchvacujúcu prírodu. Na jednej strane piesčité a kamienkové pláže, na strane druhej, vysoké pohoria, lesy a strmé svahy, bujná zeleň i malebné dedinky. A aj preto je celkom jasné, že to bude hit leta 2023 a dokonalá jazda cez 50 odtieňov modrej. Novinka v našej ponuke sľubuje autentickú grécku all inclusive rodinnú dovolenku so všetkým, čo k nej patrí, vrátane odletov priamo z Bratislavy a so slovenskými animátormi Planet Fun.
Pláž Myrtos.
Pláž Myrtos. Foto: depositphotos.com

Pláže, ktoré očaria zmysly

Krásne exotické pláže Kefalónie s priezračnou vodou sú jedným z hlavných dôvodov, prečo ostrov navštíviť. MyrtosAntisamos a Lourdas patria medzi najkrajšie pláže ostrova a zároveň aj medzi najkrajšie na svete. Pláž Xi je zas jednou z najznámejších pláží Kefalónie. Nachádza sa v južnej časti ostrova, cca 10 km od mesta Lixouri. Výnimočnú krásu jej dodáva červený piesok naviaty zo Sahary a ílovité šedé útesy za ňou. Na východnej strane sú pláže plné zákutí a romantických zálivov, kde sa ocitne človek aj celkom sám. Dovolenka na ostrove Kefalónia tak prináša očarenie z každej svetovej strany. 

Chcem dovolenkovať na Kefalónii
Pláž Xi
Pláž Xi. Foto: depositphotos.com
Náš tip: V našej ponuke nájdete all inclusive hotel Argile Resort***** ležiaci priamo pri nádhernej pláži Xi.

Z Lixouri sa môžete vydať objavovať západné pobrežie polostrova Paliki, kde je pláž Petani pripomínajúca Myrtos a dlhý reťazec pláží až po Aghia Kiriaki. Ohromujúce scenérie útesov, pláží a nekonečných modrých výhľadov sľubuje aj východné pobrežie. Veď napokon pláž Antisamos je "hollywoodskou plážou", ktorá očarila aj krásnu Penelope Cruz a Nicolasa Cage pri natáčaní filmu Mandolína kapitána Corelliho. Stále tak ostáva hviezdou tohto regiónu. Ak chcete mať predstavu ako vyzerali kefalónske dediny kedysi, zájdite do Palie Vlachata, a potom si nerušene oddýchnite na pláži Psamouse, kde je prírodný skalný bazén. 

Nádherná pláž Petani
Nádherná pláž Petani. Foto: unsplash.com

Keďže celé pobrežie prechodné autom nie je, na severe ostrova v prístave v Zole si môžete prenajať čln. Nádherná je pláž Kamari s jaskyňami či pláž Fteri s bielo-sivými kamienkami, ktorá pri pohľade z hora vyzerá ako malý exotický ostrov v Polynézii. Napokon posúďte sami, že určite by bol hriech ju nepridať medzi najlepšie pláže v Európe. Právom tam už patrí. K jej brehom sa dostanete buď loďou alebo peši asi za 30 minút.

Pláž Fteri.
Pláž Fteri. Foto: depositphotos.com

Tradičné grécke mestečká

Okrem kúpania sa dokáže ostrov jeho návštevníkom ponúknuť omnoho viac, a to od malebných tradičných dediniek, cez stredoveké hrady až po krásne kláštory. Pri návšteve ostrova môžete objaviť mnoho čarovných miest, ako napríklad Fiscardo, hlavné mesto Argostoli a Assos s tradičnou architektúrou, príjemnou atmosférou a tavernami. 

V hlavnom meste Argostoli žije približne tretina obyvateľstva ostrova. Argostoli je miestom, kde môžete počas svojej návštevy zažiť tradičný spôsob života na ostrove. Nachádza sa na samom konci prírodnej pláže a je obkolesené lesmi. Pôvodné tradičné a charakteristické domčeky benátskeho štýlu boli zničené zemetrasením v roku 1953. V súčasnosti sa teda jedná o modernejšie mestečko, ktoré vám dokáže ponúknuť obrovské množstvo aktivít a počas večerov sa mení na rušné centrum. 

Maják pri Argostoli
Maják pri Argostoli. Foto: depositphotos.com

Čarovná dedinka Assos má len okolo sto obyvateľov. Tradičná architektúra, pokojná atmosféra a kamienkové pláže sú charakteristické črty tohto miesta. Aj vy môžete načerpať novú energiu pri prechádzkach úzkymi uličkami alebo si len tak v kľude vychutnať pohár ouzo v malej miestnej taverne. Za benátskymi ruinami hradu zo 16. storočia sa môžete vybrať peši po chodníku od dedinky Assos cez bujnú zeleň, pričom vás na každom kroku budú lákať tie najkrajšie kefalónske výhľady, tak ako kedysi v antike aj tu lákali krásne sirény a nymfy. 

Mestečko Assos
Mestečko Assos. FOTO: depositphotos.com

V severnej časti ostrova leží jedno z najkrajších miest v Stredomorí, Fiscardo, ktoré jediné nebolo zničené počas zemetrasenia. Žije si svojim bohémskym životom a odoláva pokušeniu pre stavbu hotelov. Aj preto je toľko milované svetovými celebritami. V jeho centre sú tie najlepšie grécke taverny a kaviarne s tými najkrajšími výhľadmi na bujnú zeleň a Iónske more, ktoré brázdia luxusné jachty. Nájdete tu vynikajúce reštaurácie Tassia alebo Eli. Špecialitou je napríklad tuniakový koláč alebo koláč plnený králičím alebo kozacím mäsom. 

Mesto Fiscardo
Mesto Fiscardo. Foto: unsplash.com
Náš tip: Nádherná scénická cesta plná výhľadov sa ťahá od Fiscarda do mestečka Agia Effimia. Je to tiež jedna z najdivokejších častí ostrova odkiaľ vidieť Odyseov ostrov, Ithaku, kam sa doplavíte z prístavu Agia Effimia. Oplatí sa "zablúdiť" ku zastrčeným plážam ako Giagana pod Neochori, kde olivovníky rastú až ku pobrežiu. Krásna pláž je tu i Horgota či Kamini, kde sa ocitnete aj v čase sezóny celkom sami.
Ostrov Ithaka
Ostrov Ithaka. Foto: unsplash.com

Romantické zákutia a prírodné úkazy

Aj keď je Kefalónia známa skôr ako destinácia pre rodinnú dovolenku, nájde sa tu veľké množstvo romantických zákutí, ktoré sú ideálnym prostredím na svadobnú cestu, alebo dovolenku vo dvojici. Z prírodných zaujímavostí je známa jaskyňa Drogarati. Nachádza sa neďaleko od mestečka Sami a podľa povesti v tejto jaskyni kedysi žil drak a odtiaľ vznikol aj jej názov.

Len dva kilometre od mestečka Sami sa nachádza aj jaskyňa Melissani. Hlavná časť jaskyne je 150 metrov dlhá, 25 metrov široká a 36 metrov hlboká. Strecha južnej časti sa prepadla a utvorila v jaskyni otvor približne 50×30 metrov. Cez tento otvor dopadajú do jaskyne slnečné lúče a vytvárajú výnimočnú hru farieb.

Jaskyňa Melissani
Jaskyňa Melissani. Foto: depositphotos.com

Najvyšším pohorím Iónskej oblasti je Ainos, ktorý sa dvíha do výšky 1628 m. Meno dostal podľa čiernych borovíc, ktoré ho kedysi celý pokrývali. Od roku 1962 je národným parkom, kde rastú jedle, duby a dokonca aj endemit - Viola Kefalonika, malý kvietok vyskytujúci sa v skalnom teréne. V parku žije aj špeciálne plemeno poníka - Equus Cabalus. Ainos je možné prejsť peši alebo na džípe.

Pohorie Ainos
Pohorie Ainos. Foto: unsplash.com

Pod pohorím Ainos v centrálnej časti Kefalónie sa rozkladá úrodná oblasť známa aj ako "Zóna Robola", ktorá leží v srdci náhornej plošiny Omalos, kde sa pestuje hrozno, z ktorého sa vyrába veľmi kvalitné víno, Robola a Mavrodafni. Robola chutí po ovocí a mede. Pri túlaní sa ostrovom sa zastavte v jednej z miestnych vinárstiev ako Scalvos a Haritatos, ktoré pripomína malé Toskánsko a je plný nielen vína ale aj fíg, moruší a paliem. Prehliadnuť si môžete i rodinný dom z roku 1863. Špecialitou ostrova je jedinečné víno Mavrodafni, ktoré dozrieva v amforách. Kefalónska delikatesa. 

Kefalónske víno Robola
Kefalónske víno Robola. Foto: unsplash.com
Náš tip: Za návštevu stojí jedno z prvých butikových vinárstiev v Grécku - historické vinárstvo Gentilini v Minies, kde môžete víno ochutnávať pod olivami a mandľovníkmi. Kefalónske mandle sú zas sladkou špecialitou, ktoré sa jedia s cukrom. Ku vínu a mandliam sa podľa Kefalónčanov, o ktorých sa tvrdí, že sú medzi Grékmi najvtipnejší, hodí aj grilovaná chobotnica. Tá výborne chutí s olivovým olejom, citrónom a čerstvým bielym chlebom.
Ulovené chobotnice v prístave
Ulovené chobotnice v prístave. Foto: unspalsh.com

Ak vás tento stredomorský ostrov očaril natoľko, že sa tam chcete vybrať na svoju letnú dovolenku, neváhajte a vyberte si svoj termín dovolenky na Kefalónii, pričom vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno.

Chcem dovolenkovať na Kefalónii

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook