Estónsko, Lotyšsko a Litva – tri klenoty Baltiku

Tri krajiny, pre mnohých tri veľké neznáme. Estónsko, Lotyšsko a Litva sú tri baltické krajiny, ktorých návšteva láka v poslednej dobe stále viac turistov. Prečo? Výdavky na cestovanie po baltických štátoch sú značne menšie, ako v západnej Európe, no o zážitky tú núdza rozhodne nie je. Východom ovplyvnená kultúra, západom ovplyvnené služby. Kombinácia, ktorá sa nevidí len tak.

Estónsko

Estónsko patrí technologicky medzi najvyspelejšie krajiny Európy. To si nečakal, že? Skype vymysleli Estónci a sú jeden z prvých štátov Európskej únie, ktorý zaviedol elektronické občianske preukazy. Navyše, hlavné mesto, Tallinn, zaviedlo napríklad mestskú hromadnú dopravu zdarma, pre občanov s trvalým pobytom v meste.

Estónsko má veľmi krátke leto a teploty tu málokedy presiahnu 25 stupňov Celzia. Krajina je najmä o zaujímavej prírode a mnoho turistov ju spája s výletom do Petrohradu. V Estónsku určite nevynechajte Tallinn, Tartu a Parnu. Táto rovinatá krajina na hranici s Ruskom je často terčom posmechu, keďže najvyšší kopec v Estónsku má iba 318 metrov nad morom.

Estónsko
Historické budovy Estónska. FOTO: pixabay.com

Tallinn má iba 400 000 obyvateľov, no aj to je dôvod, prečo sa tu veľa ľudí cíti tak príjemne. Žiadne preplnené ulice plné turistov so selfie tyčami, zato historická architektúra a nespočetne veľa kvalitných reštaurácií. Staré mesto je právom na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, a to aj napriek tomu, že bolo počas druhej svetovej vojny zbombardované. Nad ním sa rozprestiera kostol Svätého Oláfa, z ktorého sa vám naskytne panoramatický výhľad na celé centrum.


Tartu a Parnu

Tartu je druhé najväčšie mesto Estónska a ide hlavne o študentské mesto – nachádzajú sa tu viaceré univerzity a študentské kampusy a mesto je plné veselých študentov. Pláže, piesok a slnečníky spravili z Parnu letovisko Estóncov, no ber to s rezervou. Baltické more nie je zrovna to najkrajšie a najteplejšie more na kúpanie.

výhľad na more v Estónsku
Výhľad na more, Estónsko. FOTO: pixabay.com

Lotyšsko

Hlavné mesto Riga je hlavným centrom leteckej spoločnosti AirBaltic a každý sa zhodne na tom, že Riga je jedno z najviac podceňovaných hlavných miest Európy. Svojou veľkosťou je ideálne na víkendový pobyt a opäť, má mnoho svetových pamiatok na zozname UNESCO. Ak ste na múzeá a galérie, kultúrne zameraná Riga sa vám bude páčiť.

Lotyšsko
Výhľad na mesto Riga, Lotyšsko. Foto: CK SATUR

Historické centrum Rigy patrí medzi svetové dedičstvá a architektúra je tu až pozoruhodne zachovaná. Ak by sme mal Rigu zhrnúť do jedeného slova, bolo byt to „kvety“. Takto rozkvitnuté mesto neuvidíte každý deň. Ak vám bude Riga pripomínať Štokholm, nevadí – tieto mestá sú takmer identické.


Litva

Zo spomenutých troch štátov, Litva patrí medzi najmenej navštevované krajiny a turizmus sa tu stále rozvíja. To však neznamená, že v Litve nič pekné neuvidíte. Práve naopak. Navyše, Litva je z týchto troch krajín cenovo najprijateľnejšia. V porovnaní zo západnou Európou či Škandináviou budete mať pocit, že je tu všetko takmer zadarmo. Krajina, ktorá je známa svojim basketbalovým tímom, kalorickým jedlom a náboženským presvedčením. Aj keď je zaujímavé, že Litva bola jednou z posledných krajín Európy, ktorá sa stala kresťanskou.

Typické kostoly, Litva.
Typické kostoly, Litva. FOTO: pixabay.com

Hora krížov

Určite ste už počuli o Hore krížov, no vedeli ste, že je priamo v Litve? Rozhodne patrí k top turistickým atrakciám celej krajiny a navštevujú ju mnohí ľudia bez ohľadu na ich vieru.

Kríže tu stoja od 19.storočia a ide o významné pútnické miesto, ktoré sa nachádza 12 kilometrov od mesta Šiauliai. Odhaduje sa, že Hora krížov vznikla už dávnejšie, no v čase Sovietskej éry bola zničená a zachovala sa už len časť. Ľudia sem, riskujúc život, aj počas tohto obdobia nosili kríže. Hora krížov sa nachádza 12 kilometrov od mesta Šiauliai a za návštevu určite stojí.

Cestokino Estónsko

Štát v štáte?

Vedeli ste, že Litva má svoju vlastnú, nezávislú republiku, ktorú uznáva aj UNESCO? Ide o Rebupliku Užupis, ktorá bola založená v roku 1997 skupinou umelcov, ktorý chceli mať v hlavnom meste vlastný priestor. Republika Užupis má vlastného prezidenta a vlastný deň nezávislosti, ktorý oslavujú prvého apríla.

Vyberte sa poznávať tieto krajiny spoločne, každá vás očarí niečím iným. Počas plavby Metropoly Pobaltia, alebo poznávacieho zájazdu Pobaltské klenoty si určite vyberiete, ktorá je tá naj pre vás. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook