Nečakaný objav roka 2023: poďte s nami do krajiny kde sa „sype zlato“ a platí sa „daň z hriechu“

Silne tradičný, rýdzo arabský a rozprávkovo bohatý, taký je Katar. Okrem futuristických mrakodrapov v Dohe a všadeprítomnej ultramodernej architektúry sa spája s púštnym umením, aké nikde inde v arabskej krajine nenájdete. Jeho výsosť emir Tamim bin Hamad Al Thani mu totiž vtisol pečať večnej slávy. Teda aspoň pre Argentínu. Fanúšikovia futbalu vedia prečo.
  • vlajka
  • Doha
  • centrum
  • vlajka
  • Doha
  • centrum

Katar je púštna krajina ležiaca so svojimi vyše 11 000 km2 na nekonečnom Arabskom polostrove a vytŕčajúca do Perzského zálivu. Obýva ju cez 3 milióny obyvateľov, a to nielen Katarčanov. Má neuveriteľných 560 km krásneho pobrežia. Áno, iste sa vyšvihol do sveta vďaka „čiernemu zlatu“, ale zaváži i to ako krajina hospodári. A je zrejmé, že sa jej dobre darí.

Vznikajú nové luxusné štvrte, budujú sa hotely o akých sa človeku ani nesnívalo, dokonca s „knižnicou vôní“, tak že si vyberiete ako vám bude voňať izba, alebo ubytovanie s vlastnou mramorovou vínnou pivnicou. Tak či onak, z malej púštnej krajiny sa len za pár rokov zrodil hotový klenot, ktorý teraz môžete spoznávať na dovolenke v Katare aj s nami.

Poznávacie zájazdy do Kataru
Katar
Mrakodrapy v Dohe. Katar. Foto: unspalsh.com

Na krídlach s oryxom

Prvé miesto, na ktoré v tejto krajine natrafíte, bude iste letisko v Dohe. Qatar Airways vás sem dopraví veľmi komfortne. Veď napokon niet ani divu. Každý rok sa táto letecká spoločnosť pre svoju kvalitu dostane na tie najlepšie pozície. Ikonou každého lietadla je arabský oryx, považovaný za národné zviera. Je biely a rohy má dlhé ako oštepy. Jeho domovom je Arabský polostrov. Aj keď boli tieto vzácne antilopy na pokraji vyhynutia, našťastie dnes ich tu máte možnosť vidieť, či už na púštnom safari alebo v púštnej rezervácii Al Shahaniya vzdialenej pol hodiny od Dohy. V Národnom múzeu, ktoré je v Dohe mimoriadne nápadité a jeho konštrukcia pripomína púštnu ružu, nájdete zaujímavé informácie a exponáty o celom Katare, vrátane bielych oryxov. 

Katar
Biely oryx v Národnom múzeu v Dohe. Katar. Foto: CK SATUR

Katar v beduínskom štýle a sokoly v business class

Na krídlach ešte ostaneme a to pre jedinečného tvora, ktorý v Katare môže mať svoj pas, spáva v klimatizovanej miestnosti a môže cestovať lietadlom v „business class“. Reč je o katarskom sokolovi, ktorý je zvečnený na 500 rijálovej bankovke. Sokoliarstvo Katarčania povýšili na tej najcennejší šport.

Táto tradícia vznikla pred 5000 rokmi a predstavili ju Beduíni, ktorí dravce používali na lov. Osvedčilo sa im, že je jednoduchšie na lov migrujúcich vtákov využívať sokoly, ktoré dosiahnu rýchlosť až 389 km za hodinu. Toto umenie sa dostalo na zoznam UNESCO. V krajine si sokolov vážia a jeho cena sa rovná cene malého auta. Tieto noblesné dravce môžete vidieť v centre Dohy, pri známom trhu Waqif na Falcon Souq, kde sú na predaj. Je tu všetko pre ich výbavu a dokonca aj sokolia nemocnica.

sokol
Sokol. Foto: unsplash.com
Náš tip: Každý rok od apríla do septembra sa v severovýchodnej časti Kataru objavujú veľrybie žraloky, ktoré sa tu živia planktónom a rybími vajíčkami. Táto oblasť, dlho neprístupná je aktuálne dostupná loďou na ich pozorovanie.

Vyrástla do krásy

Centrom Dohy ostáva starý trh Waqif ako rušné miesto plné korenín, sušených limetiek, sladkostí, orieškov, odevov, remeselných výrobkov, vôní a perál, naproti nablýskaným mrakodrapom. Akousi oslavou tradícií tu sú typické kaviarne a reštaurácie, muži odetí do vyžehleného odevu „thobes“ a zahalené ženy vo voľných šatách zvaných „abayas“. 300 metrov vysoké budovy žiaria v každú dennú i nočnú hodinu. Pokochajte sa nimi napríklad na pešej promenáde Corniche. Pred 50 rokmi tu stál len jeden hotel v tvare pyramídy.

Katar
Starý trh Waqif. Katar. Foto: unsplash.com

Podobne ako Spojené arabské emiráty, aj Katar buduje nové štvrte, ktoré sú prepojené metrom a električkou. Medzi tie najnovšie patrí Lusail City s úžasnými mrakodrapmi, prístavnou promenádou, hotelmi, majstrovským zlatým štadiónom, zábavným centrom na ostrove Al Maha a ostrove Qetaifan, či fantastickým Lusail Boulevard. Dokonca ho Katarčania nazvali „Budúce mesto“.

Katar
Slávny štadión Lusail v Dohe. Katar. Foto: unspalsh.com

Centrom umenia, divadla, kultúry a výstav je kultúrna dedina Katara, kde nájdete krásnu mešitu a ikonické holubníky, ba aj súkromnú pláž dlhú 1,5 km. Peknú časť v Dohe objavíte na pešej promenáde Msheireb, kde sú galérie, butiky, reštaurácie, pekárne a kaviarne. Ochutnajte katarský čaj „karak“, tak ako ho popíjajú miestni. Jedná sa o čierny čaj s mliekom, cukrom a kardamónom. Servíruje sa v malom sklenom pohári.

Katar
Magická dedinka Katara v Dohe. Katar. Foto: unsplash.com
Náš tip: Za zážitkovou gastronómiou v Dohe si môžete zájsť do svetovo známej reštaurácie Nobu, ktorú vlastní Robert De Niro. Má tvar ustrice a leží na pláži. V ponuke sú japonské a peruánske špeciality. Šéfkuchár Nobu variaci pre celebrity navrhol piatkový „brunch“, za ktorým sem chodí celé mesto.

Daň z hriechu

Malý púštny štát, ktorý to ešte pred pár rokmi na obchodnej scéne nemal vôbec ružové, dnes vystupuje ako veľký mág. Ekonomická šťastena je vrtkavá a Katar sa stal naopak pánom situácie a od roku 2021 prechádza veľkými zmenami a rúti sa ku prosperite. Národnou víziou je do roku 2030 vytvoriť sofistikovanú krajinu a vysokú životnú úroveň. Jeho príjmy sú až 90 % z ropy a plynu. Katar nemá zavedenú daň z príjmu, neplatí sa (zatiaľ) DPH, ani cestná daň a tiež sa neplatia spotrebné dane. Na alkohol, tabak, energetické a sladené nápoje je zavedená tzv. „daň z hriechu“ vo výške 100 % alebo 50 %. Neplatí sa ani zdravotné a sociálne poistenie. 

Katar
Doha. Katar. Foto: unsplash.com

Čas na ťavy

Čas v Katare plynie krásne pomaly a pracovné tempo je voľnejšie. Ako u väčšiny iných arabských krajín, prioritu má hlavne rodina a čas tráviť spoločne. Radi sa stretávajú s priateľmi, pričom piatky patria modlitbám alebo i ťavám. Zúčastňujú sa svojich športov, napríklad s ťavami, ktoré sa tu predávajú za tisíce. Asi 60 km od Dohy sa nachádza ťavia pretekárska dráha Al Shahaniya, kde sú súťaže každý piatok od októbra do februára. Vrcholom tejto ťavej sezóny je slávny“ Emirov pohár“ konajúci sa v marci a v apríli. Zájsť sem môžete ráno o 6 a uvidíte ako ťavy „roboticky“ cvičia ich majitelia.

Katar
Ťavie preteky v Al Shahaniya. Katar. Foto: unsplash.com
Náš tip: Našou novinkou v poznávaní na tento rok je práve Katar. Vydajte sa s nami na poznávací zájazd do Kataru, kde sa zoznámite s touto očarujúcou krajinou. Zažijete svetovú Dohu, objavíte čaro púšte a relaxovať budete na plážach Perzského zálivu.

Stredomorský Katar a všade samé perly

Ku Kataru akosi neodmysliteľne patria perly, ktoré sa tu kedysi lovili. Dnes jednu takou veľkou perlou je umelý ostrov Pearl Qatar, ktorý sa radí medzi najluxusnejšie a najrozvinutejšie časti mesta a obýva ho 45 000 ľudí. Dominuje mu pekný prístav, obchody, zábavné centrá a najmä jeho bezkonkurenčná architektonická krása. Stredomorskou atmosférou sa pýši aj Porto Arabia, moderná obytná štvrť s obchodmi a promenádou pod holým nebom.

Katar
Pearl Qatar z výšky. Doha. Katar. Foto: unsplash.com

Benátsky šarm v Dohe ponúka štvrť Qanat Quartier s domami v pastelových farbách, s mostami pre chodcov, námestiami a vodnými kanálmi. Hovorí sa jej aj „Katarské Benátky“. Za nákupným ošiaľom sa môžete vydať do Villaggio, kde sú rôzne nielen luxusné značky, ale milo vás prekvapí jeho benátsky interiér, jazda na gondole po vnútornom kanáli, klzisko olympijskej veľkosti či jazda na horskej dráhe.

Katar
Európsky pôsobiaca štvrť Qanat. Doha. Katar. Foto: CK SATUR
Náš tip: Za nákupmi sa môžete vybrať do Mall of Qatar, kde je viac ako 500 obchodov, 100 reštaurácií a tiež je centrom zábavy so živými vystúpeniami na rotačnom pódiu, kde nechýbajú animované vodné a svetelné prvky. Nákupné centrum Place Vendôme v Lusail City je zas inšpirované Parížom.
Katar
Villaggio v Dohe. Katar. Foto: unsplash.com

Sľubné dobrodružstvo na dunách i vode

Katar má skutočne jeden z prírodných divov sveta, ktorému neodolalo ani UNESCO. Khor Al Adaid je akýmsi „vnútrozemským morom“, ktorý leží  80 km na juh od Dohy. Má vlastný ekosystém a je jedným z mála miest na planéte, kde more siaha hlboko do srdca púšte.

Katar
Khor Al Adaid. Katar. Foto: unsplash.com

Cesta sem však nevedie. Dostupný je na džípoch, čím vás tak čaká vzrušujúca jazda cez piesočné duny, čo sa dvíhajú až do výšky 40 metrov. Žijú tu korytnačky a v zimných mesiacoch migrujúce plameniaky. Ak vás láka nočný život, ale v tichu, je tu možné i prenocovať. Neminie vás grilovačka, západ slnka, milióny hviezd, či ranné plávanie v tyrkysových vodách Perzského zálivu.

Katar
Katarské piesočné duny. Katar. Foto: unsplash.com

Banánová exotika

Čo by kameňom dohodil, len 20 minút plavby od Dohy leží Banánový ostrov. Radí sa medzi najmalebnejšie a najexotickejšie ostrovy na svete s idylickou „maldivskou“ atmosférou. Má tvar polmesiaca a rozprestiera sa na 12 hektároch, pričom ho tvorí jedinečná morská biodiverzita ako i útesy. Pod vodou je toto miesto na šnorchlovanie a potápanie ako stvorené. Nad vodou sú zas hotely s bazénmi, reštaurácie, súkromné pláže, golfové ihriská, tenisové kurty. Hotely sa tu pretekajú o najlepšie spa, či už v thajskom štýle, s arabskými rituálmi alebo tureckým hammamom. Zaujímavo pôsobí aj ostrov Al Safliya s krásnym výhľadom na Dohu.

Katar
Ostrov Al Safliya a výhľad na Dohu. Katar. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás arabskou krajinou akou je Katar inšpirovali, pričom vám radi v CK SATUR s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto! 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook