20 najkrajších chorvátskych pláží

Chorvátsko je na dovolenku ako stvorené a to i pre nekonečné množstvo krásnych pláží. Mnohé z nich sú dokonale skryté medzi zeleňou a morom. Je tiež plné slnečného pobrežia, romantických zátok a malebných prístavov s veselými rybárskymi loďkami. Je to zem, ktorá láka aby ste vstúpili do jej priezračných a modrých vôd a zažili ukryté záhrady plné prírodných krás.

Poďte sa s nami na expedíciu tými najkrajšími plážami, ktoré otvárajú dvere do slnečného a teplého Jadranu. Otvorte ich bez váhania a vaša vysnívaná dovolenka v Chorvátsku sa stane skutočnosťou.

Dovolenka v Chorvátsku

1. Trogir, Dalmácia

Trogir je obľúbené letovisko, ktoré založili Gréci pred viac ako 2000 rokmi. Okrem historického centra zapísaného aj do zoznamu UNESCO, krásnej promenády s reštauráciami a kaviarňami, sa oplatí preskúmať krásne zátoky v okolí Trogiru, ktoré sú ideálnym miestom i na šnorchlovanie. Nájdete tu miesta, kde sa ocitnete celkom sami.

mesto Trogir
Jachta v zátoke v okolí mesta Trogir. Foto: unsplash.com
  • Pieskovo-štrková pláž Pantan v blízkosti starého mesta je zas vhodná pre rodiny s deťmi, keďže má pozvoľný vstup do vody. Meria 500 m a z východnej časti ju lemuje borovicový les. Nachádzajú sa tu reštaurácie, lehátka a slnečníky, ako i možnosti pre vodné športy či potápanie.
  • Približne 5 km od Trogiru nájdete jednu z najkrajších tunajších pláží - Okrug, ktorej sa hovorí aj Trogirská Copacabana. Tvorí je jemný štrk a piesok. Náchádza sa tu množstvo barov, reštaurácií a vodných atrakcií, ktoré si užijú aj deti. 
Pláže Pantan a Okrug
Pláže Pantan a Okrug označené na mape. Foto: google.com/maps

2. Murvica, ostrov Brač, stredná Dalmácia

Pokojné, kamienkové pláže ponúka aj ostrov Brač, ktorý sa pýši najmä slávnou plážou Zlatý roh. Mimo rušného Zlatého rohu sú krásne pláže ako Murvica, odkiaľ sa vám naskytnú krásne výhľady aj na susedný ostrov Hvar a okolité vinice. Prepychová vôňa borovíc vás bude všade sprevádzať. Na pláž zostúpite po strmšom kopci. A ak vyjdete ešte vyššie nad pláž, otvorí sa pred vami celkom iná perspektíva panenskej prírody.

pláž Murvica
Kamienková pláž Murvica na ostrove Brač. Foto: visitbrac.com
  • Pláž je dlhá 150 m a široká 5 m. Počas leta sa teplota mora ohreje až na 25℃. Táto kľudná pláž je pokrytá malými okruhliakmi a obklopená skalnými útvarmi. Aj vďaka okolitým stromom tu nájdete tieň.
  • Voda je čistá a tiež ideálna na šnorchlovanie.
  • Na pláži sa nachádza bar a neďaleko výborná reštaurácia s miestnymi špecialitami. Ľahko sa sem dostanete autom alebo bicyklom. Od pláže Zlatý roh je vzdialená 3 km.
Náš tip: Krátkou túrou sa z pláže dostanete ku Dračej jaskyni, kde je vnútri znázornená postava draka.
Pláž Murvica
Pláž Murvica na ostrove Brač označená na mape. Foto: google.com/maps

3. Vela plaža, Baška, Krk, Kvarnerský záliv

Spiace mestečko Baška ponorené v zálive ostrova Krk sa pýši peknou plážou Vela, ktorá patrí medzi tie najdlhšie na Jadrane a turisticky vyhľadávaná je už od roku 1908. Nesie ocenenie Modrá vlajka. Jej dĺžka je 1,8 km, šírka 50 m a miestami je piesková alebo kamienková s pozvoľným vstupom do vody. Vhodná je i pre rodiny s deťmi. Pri pláži sa nachádza tobogan a zábavné detské centrum Funny Park. Deti poteší aj vláčik, ktorý jazdí popri pláži. Zapožičať si môžete lehátka a slnečníky.

pláž Vela
Kamienková pláž Vela na ostrove Krk. Foto: CK SATUR
  • Na svoje si tu prídu aj potápači, ktorí obdivujú podmorský svet či neďaleké podvodné jaskyne.
  • Požičať je možné čln či vodný bicykel a preskúmať tak nádherné pobrežie, alebo sa vydať na lodi z prístavu na ostrov Rab.
  • Pri pláži sú reštaurácie a kaviarne.
Náš tip: Ak by sa vám zdala rušná, za pokojnejšou plážou zájdite do dediny Stara Baška, kde je kamienková pláž Oprna, ku ktorej sa dostanete posledný úsek len peši. Scenériu dovolenkového letoviska tvorí i pekná promenáda, kde nájdete kaviarne, reštaurácie a hotely.
Pláž Vela
Pláž Vela na ostrove Krk označená na mape. Foto: google.com/maps

4. Bačvice, Split, stredná Dalmácia

Bačvice je najznámejšia splitská mestská pláž a jedna z mála, ktorá je v Chorvátsku piesková, od centra ju delí len 1 km. Preto je nebudete mať možno len pre seba, ale je ideálna pre deti, keďže do vody má pozvoľný vstup. Pláž je dlhá 600 m, z toho 200 m je piesková. Pre svoju čistotu získala aj ocenenie Modrá vlajka. Radi ju navštevujú aj miestni obyvatelia, ktorí tu často hrávajú obľúbenú vodnú loptovú hru „picigin“ či obľúbený bar Zbirac.

mesto Split
Výhľad na mesto Split a more. Foto: unsplash.com
  • Na pláži je možnosť prenájmu slnečníkov a lehátok. Nájdete tu sprchy a šatne. Vo východnej časti pláži sú reštaurácie, kaviarne, detské ihrisko, zábavný park a tiež diskotéky.
  • V blízkosti je trojpodlažný komplex s reštauráciami a barom.
  • V severnej časti je parkovisko. 
Pláž Bačvice
Pláž Bačvice označená na mape. Foto: google.com/maps

5. Pokrivenik, ostrov Hvar, stredná Dalmácia

Ostrov Hvar je jedným z najzvodnejších chorvátskych ostrovov. Na pokojnej kamienkovej pláži v zátoke Pokrivenik nájdete výbornú reštauráciu hotela Timum s malým prístavom, kde si môžete užívať jadranský vzduch naplnený morom a omamnou vôňou sviežej zelene.

ostrov Hvar
Jachty v tyrkysovej zátoke na ostrove Hvar. Foto: unsplash.com
  • Pláž predstavuje skvelé útočisko pre relax. 
Náš tip: Kúsok od pláže môžete objaviť tajomnú jaskyňu, v ktorej sú dúhové morské špongie. Ideálne je prenajať si loď a preskúmať tak nádherné pobrežie.
Pláž Pokrivenik
Pláž Pokrivenik označená na mape. Foto: google.com/maps

6. Zlatý roh, ostrov Brač, stredná Dalmácia

Najznámejšia kamienková pláž Jadranu Zlatý roh na ostrove Brač patrí medzi najkrajšie pláže sveta. Jej vzhľad závisí od smeru vetra a vĺn, preto je jej výbežok raz vľavo a inokedy vpravo. Je dlhá 630 m po oboch stranách, ale líšiť sa môže práve podľa prúdov a sile vetra. Jedná sa o jedinečný prírodný fenomén Jadranu. Preto je pláž i chránenou oblasťou a získala i Modrú vlajku. Jej rozloha je 20 000 m2. Počas letnej sezóny je pláž pomerne plná, preto je ideálne ju navštíviť skoro ráno alebo podvečer.

Pláž Zlatý roh
Pláž Zlatý roh na ostrove Brač. Foto: unsplash.com
  • Zlatý rok ponúka výborné možnosti pre windsurfing, surfing, potápanie a vodné športy.
  • Z pláže vedie príjemná pobrežná promenáda, ktorú lemujú voňavé pínie až ku mestečku Bol, ktoré je vzdialené len 2 km. 
Náš tip: Príjemnú dovolenku na ostrove Brač si môžete užiť v kvalitných hoteloch a to aj v blízkosti pláže Zlatý roh.
Pláž Zlatý roh
Pláž Zlatý roh na ostrove Brač označená na mape. Foto: google.com/maps

7. Punta Rata, Brela, Makarská riviéra

V tieni pohoria Biokovo leží slnečná Makrarská riviéra s množstvom kamienkových pláží a tyrkysového mora. Tie najkrajšie, ako napríklad Punta Rata v dedinke Brela sú obklopené voňavým borovicovým lesom. Považuje sa za najkrajšiu a najčistejšiu pláž v Chorvátsku. Získala prestížne svetové ocenenia, Modrú vlajku a Forbes ju zaradil medzi 10 najlepších pláží na svete. Pláž má dĺžku 6 km a pokrývajú ju kamienky s pozvoľným vstupom do vody. Z brehu sa vám naskytnú krásne výhľady na pohorie Biokovo a slávnu skalu Brela.

Pláž Punta Rata
Pláž Punta Rata pod skalami s borovicovým lesom. Foto: CK SATUR
  • Nájdete tu slnečníky a lehátka, toalety, sprchy, kaviarne, stánky s občerstvením a výborné reštaurácie.
  • Deti si užijú aj vodné atrakcie, trampolíny či detské ihrisko.
  • Za parkovanie sa platí.
  • Pláž býva počas sezóny živá, preto je vhodnejšie prísť skoro ráno.
Náš tip: Ak sa vydáte po pobrežnej promenáde a kamenistom chodníku ku mestu Makarská, narazíte na neodolateľné malé jaskyne a zvodné zátoky lákajúce ku kúpaniu.
Pláž Punta Rata
Pláž Punta Rata označená na mape. Foto: google.com/maps

8. Pasjača, Konavle, južná Dalmácia

Pláž Pasjača sa nachádza v Konavloch pod útesmi pri dedine Popovići, 30 km južne od mesta Dubrovník a 12 km od mesta Cavtat. V roku 2019 bola vyhlásená za najlepšiu európsku pláž. Ak túžite po tichu šíreho mora a pôvaboch jadranskej prírody, vydajte sa práve sem, aj keď má náročnejší prístup po schodoch a prekonanie viac ako 200 metrového výškového rozdielu. Zaujímavé je i to, že vznikla v minulom storočí, keď miestni obyvatelia do skalného masívu vytesali tunel, ktorým odvodňovali polia. Tak mohla nadbytočná voda odtiecť do mora.

mesto Cavtat
Výhľad na mesto Cavtat a prístav s loďami. Foto: unsplash.com
  • Pláž je sprístupnená po strmej ceste, schodoch a vyhĺbených tuneloch.
Náš tip: Za poznávanie určite stojí krása okolia mesta Cavtat.
Pláž Pasjača
Pláž Pasjača označená na mape. Foto: google.com/maps

9. Sahara, ostrov Rab, Kvarner

Pôvabný ostrov Rab lemovaný mytologickými Apsirtskými ostrovmi z legiend o Argonautoch ponúka bohaté epické scenérie krásnych pláží, zátok, kaňonov, ktoré sa ponárajú do Jadranského mora. Nudistická pláž Sahara v blízkosti mesta Lopar patrí medzi jedinečné pieskové pláže. Ale nechodia sem len nudisti, nájdete tu turistov aj v plavkách.

ostrov Rab
Tyrkysové zátoky na ostrove Rab. Foto: unsplash.com
  • Pláž je prístupná je peši alebo loďou.
Náš tip: V blízkosti Sahary sa nachádza aj pláž Paradise s dĺžkou viac ako jeden kilometer, kde si môžete užiť aj vodné športy.
Pláž Sahara
Pláž Sahara na ostrove Rab označená na mape. Foto: google.com/maps

10. Sveti Ivan, ostrov Cres, Kvarner

Jedinečnú prírodnú scenériu ostrova Cres dotvárajú pasúce sa ovce, stredoveké kamenné domy a kostolíky. Mestečko Lubenice je tým pravým malebným útočiskom, odkiaľ sa po chodníku dostanete asi po 40 minútach peši (nezabudnite na dobrú obuv) na bielu kamienkovú pláž sv. Ivan žiariacu na Jadrane. Ak sa na takú cestu peši necítite, dostanete sa sem aj loďou. Pláž sa nachádza na odľahlom mieste s nedotknutou prírodou a je pokrytá malými kamienkami. Radí sa medzi 40 najkrajších pláží na svete.

ostrov Cres
Tyrkysová voda a malé morské jaskyne na ostrove Cres. Foto: unsplash.com
  • Má pozvoľný vstup do mora, čím ju obľubujú rodiny s deťmi.
  • More je tu kľudné, nádherne priezračné a bez vĺn.
  • Je vhodné i na šnorchlovanie.
  • Nie je tu vybudovaná infraštruktúra, nie sú tu ani reštaurácie, preto si nezabudnite vziať so sebou jedlo i nápoje.
Pláž Sveti Ivan
Pláž Sveti Ivan na ostrove Cres označená na mape. Foto: google.com/maps

11. Val Maro, Rabac, Istria

Na východnom pobreží Istrie oproti ostrovu Cres sa nachádza perfektná pláž pre rodiny s deťmi Val Maro Family, ktorá patrí medzi najčistejšie a je i ocenená Modrou vlajkou.

pláž Val Maro
Rodinná pláž Val Maro s veľkým skákacím hradom na mori. Foto: CK SATUR
  • Val Maro je kamienková pláž, na ktorej nájdete aj slnečníky, lehátka a tiež detský nafukovací vodný park.
Náš tip: Vedľa je pláž Sundance Sandy Family, kde si zas môžete užiť vodné športy, vodné lyžovanie alebo parasailing.
Pláž Val Maro Family
Pláž Val Maro Family označená na mape. Foto: google.com/maps

12. Banje, Dubrovník, južná Dalmácia

Za hradbami mesta Dubrovník sa nachádza obľúbená kamienková pláž so slnečníkmi a lehátkami a s čarovným výhľadom na zelený ostrov Lokrum. Oddychovať môžete v miestom plážovom klube s kokteilom v ruke, či si dopriať masáž alebo vyskúšať vodné lyže a kajaky. Nádherný je odtiaľto aj pohľad pri západe slnka. Keď sa celkom zotmie, pláž osvetľujú blikajúce sviečky a pochodne pri reštaurácii, ktorá ponúka na terase stredomorské špeciality.

Pláž Banje
Pláž Banje a staroveké hradby mesta Dubrovnik. Foto: unsplash.com
  • More je krásne čisté s pozvoľným vstupom do vody.
Náš tip: Pláž ponúka rôzne druhy vodnej zábavy a leží neďaleko od historického Dubrovníka, ktoré je zapísané aj na zozname UNESCO.
Pláž Banje
Pláž Banje označená na mape. Foto: google.com/maps

13. Mulini, Rovinj, Istria

Kamienková pláž Mulini s betónovými platňami sa nachádza pri krásnom meste Rovinj, v zálive Lone a je príjemným spestrením počas horúceho dňa, kam si za pár minút môžete odskočiť od historického centra mesta. Vstup do vody je vhodný aj pre deti. Príjemné prostredie tvoria voňavé pínie, cédre a krásny výhľad na ostrov sv. Kataríny.

lehátka so slnečníkom na pláži
Dve lehátka so slnečníkom na pláži pri meste Rovinj. Foto: CK SATUR
  • Nájdete tu slnečníky, lehátka a bar, kde vám pripravia lahodný šalát alebo výborný kokteil.
  • Najbližšie platené parkovisko ku pláži sa nachádza cca 10 min peši z centra mesta, kam sa dostanene cez pekný park. 
Pláž Mulini
Pláž Mulini označená na mape. Foto: google.com/maps

14. Mala Kolombarica, Kamenjak, Istria

Južné časti polostrova Istria, jadranské vody dramaticky obmývajú členité pobrežie. Pláž Mala Kolombarica sa nachádza na južnom cípe mysu Kamenjak, cca 15 km od mesta Pula. Pláž obklopujú vysoké útesy a v jej blízkosti sa nachádza jaskyňa Mala Kolombarica, ktorú sa oplatí preskúmať. Nad plážou je legendárny Safari bar a čakajú tu na vás i krásne výhľady. Parkovisko nájdete pri vyhliadke, z ktorej sa dá prejsť na pláž peši.

Morská jaskyňa medzi skalami
Morská jaskyňa medzi skalami v južnej časti Istrie. Foto: unsplash.com
  • Po myse sa kľukatia malé chodníky, čím je oblasť obľúbená pre milovníkov prírody, či už na turistiku alebo na cykloturistiku. 
  • Vstup na pláž je povolený aj pre psov. 
Náš tip: Za návštevu stojí historické centrum Puly a zachovaný rímsky amfiteáter v dĺžke 130 m starý dvetisíc rokov.
Pláž Mala Kolombarica
Pláž Mala Kolombarica označená na mape. Foto: google.com/maps

15. Sipar, Mošćenička Draga, Kvarner

Dlhá kamienková pláž Sipar je najkrajšia pláž Kvarneru. Nachádza sa v mestečku Mošćenička Draga a nájdete tu slnečníky, lehátka a krásne výhľady na Kvarnerský záliv. Mestečko sa pýši peknými kamennými domami, kaviarňami, kde si môžete dopriať jadranskú zmrzlinu či vynikajúcimi reštauráciami s čerstvými úlovkami.

mesto Mošćenička Draga
Pobrežné mesto Mošćenička Draga. Foto: unsplash.com
  • Na pláži nájdete aj vodné športy, ako vodné skútre, kajaky a vodné bicykle.
  • Zaujímavé je tu i potápanie, ktoré môžete vyskúšať prostredníctvom potápačskej školy. 
  • Nachádza sa tu 7 km dlhá pobrežná promenáda - od dedinky Lovran až ku mestu Volosko. 
  • Vstup na pláž je povolený aj pre psov.
Pláž Sipar
Pláž Sipar označená na mape. Foto: google.com/maps

16. Valamar Club Tamaris Resort, Poreč, Istria

Na zalesenenom istrijskom polostrove Lanterna sa nachádza hotelový rezort Valamar Club Tamaris, ktorý okrem príjemného prostredia s množstvom zelene, ponúka aj rôznorodosť pláží, a teda možnosť výberu pláže podľa svojich preferencií. Miesto je vhodné pre rodiny s deťmi, ktoré tu čakajú rôzne atrakcie. 

pláž hotelového rezortu Valamar Club Tamaris
Piesočnatá pláž hotelového rezortu Valamar Club Tamaris. Foto: CK SATUR
  • dláždená pláž Valeta má vstup do mora cez kamienky a schody. Je ideálna pre aktívne rodiny a plavcov, keďže sú tu športové zariadenia, ihrisko, vodné gule a nafukovací vodný park v mori pre deti.
  • piesočnatá pláž má mierne sa zvažujúci pieskový vstup do mora, prírodný chládok, a leží 100 m od hotela Tamaris, hneď vedľa pláže Valeta.
  • pláž Residence je úzka biela kamienková pláž s mierne sa zvažujúcim kamienkovým vstupom do mora, leží menej ako 100 m severne od hotela a časť pláže je v prírodnom tieni.
  • pláž Exclusive je kamienková s pozvoľným vstupom do mora, len 100 metrov od hotela.
  • ležadlá a slnečníky sú na pláži za poplatok.
Náš tip: Historické mesto Poreč je od rezortu vzdialené cca 13 km a stojí za návštevu preskúmať jeho uličky či posedieť si v príjemnej reštaurácii alebo kaviarni. Po polostrove Lanterna v letnej sezóne jazdí turistický vláčik do dedinky Tar, a taktiež funguje autobusové spojenie s Porečom a Novigradom.
Pláž Valamar Club Tamaris Resort
Pláž Valamar Club Tamaris Resort označená na mape. Foto: google.com/maps

17. Moro, ostrov Vela Stupa, južná Dalmácia

Medzi ostrovom Korčula a Pelješacom sa nachádza malý neobývaný úzky ostrov Vela Stupa, ktorý je dostupný loďou z mesta Korčula. Je to nádherné miesto pre vaše dokonalé "insta fotky".

ostrovček v okolí ostrova Korčula
Malý ostrovček v okolí ostrova Korčula. Foto: unsplash.com
  • Pláž Moro je kamienková s lehátkami, barom a reštauráciou, kde vám naservírujú čerstvé morské úlovky.
  • Dokonca tu je i zeleninová záhradka, pečie sa tu čerstvý chlieb a vyrába domáca zmrzlina.
Náš tip: Okolité ostrovčeky pôsobia exoticky a ponúkajú tú najkrajšiu tyrkysovú farbu Jadranského mora, pričom ich môžete preskúmať loďou, ktoré sa dajú požičať.
Pláž Moro
Pláž Moro označená na mape. Foto: google.com/maps

18. Hvar Beach Club, ostrov Hvar, stredná Dalmácia

Plážový klub Hvar je trendy, moderný a zároveň veľmi obľúbeným miestom pre tých, ktorí chcú byť videní a vidieť. Dopriať si tu môžete aj luxus v Sensori O spa, kde sa nechajte rozmaznávať pri príjemnej olejovej masáži.

Luxusné lehátka a drevené mólo
Luxusné lehátka a drevené mólo v plážovom rezorte Hvar Beach Club. Foto: beachhvar.com
  • V reštaurácii ochutnajte smoothies „malinové nebo“ a užite si nádherné výhľady na more.
  • Nezabudnite spoznávať aj nádherné okolie a rozmanitú prírodu s nádhernými scenériami, ktoré ponúka ostrov Hvar. 
Plážový klub Hvar Beach Club
Plážový klub Hvar Beach Club označený na mape. Foto: google.com/maps

19. Šunj, ostrov Lopud, južná Dalmácia

Kilometer dlhá piesková pláž Šunj leží na ostrove Lopud. More je tu plytké, čo je vhodné pre rodiny s deťmi. Na pláži sú dve reštaurácie, kde môžete ochutnať miestne špeciality. Ostrov je pomerne kľudný, žije tu len 220 obyvateľov. Nájdete tu malý prístav, pekné kamenné domčeky, palmy a príjemnú stredomorskú vegetáciu. Na ostrov sa dá dopraviť loďou spoločnosti Jadrolinija z dubrovníckeho prístavu Gruž.

Červená hviezdica
Červená hviezdica vyplavená na kameni na ostrove Koločep. Foto: unsplash.com
  • Vyskúšať tu môžete šnorchlovanie pre množstvo malých rýb.
  • V sezóne môže byť na pláži rušno, preto je vhodné prísť ráno. 
Náš tip: Za návštevu stoja i susedné ostrovy Sipan a Koločep.
Pláž Šunj
Pláž Šunj na ostrove Lopud označená na mape. Foto: google.com/maps

20. Borak, ostrov Brač, stredná Dalmácia

Kamienková pláž Borak na ostrove Brač sa nachádza pri promenáde, ktorá vedie ku známej pláži Zlatni rat, kde si môžete dopriať relax alebo aj vodné športy.

pláž na ostrove Brač
Kamienková pláž na ostrove Brač a zaparkovaná jachta. Foto: unsplash.com
  • Požičať si môžete lehátka a slnečníky.
  • Nájdete tu i reštauráciu.
  • Pláž je vhodná aj pre deti.
Pláž Borak
Pláž Borak na ostrove Brač označená na mape. Foto: google.com/maps

Aj keď rozmanité Chorvátsko ponúka stovky ďalších nádherných pláží, veríme, že sme vás týmto výberom inšpirovali. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook