Daniela Šulcová: Čistota a farba mora na Sardínii nemá konkurenciu

Karbik Stredomoria je už desať rokov pôsobiskom delegátky Danky. Ak sa rozhodujete pre dovolenku na Sardínii, prezradí vám, ktoré pláže sú tie najkrajšie, aké tradície môžete zažiť, ale aj čo ochutnať.

Prečo by si naši klienti mali vybrať práve Sardíniu?

Pretože Sardínia je ostrov s krásnou prírodou a bohatou históriou. Má 900 km krásnych pláží či už sú to menšie zátoky alebo veľké pláže . Veľká časť pláží je piesočnatá s jemným cementovým pieskom, iné sú s drobnými bielymi kamienkami. No a hlavne čistota a farba mora na Sardínii nemá konkurenciu. A okrem toho všetkého je to ostrov voňavý - všade cítiť vôňu rozmarínu, borievky, myrty a počuť koncertovanie cikád.

Baja Hotels

Ktoré letovisko alebo oblasť je podľa vás najvhodnejšie pre rodiny s deťmi a ktoré pre páry?

Pre rodiny s deťmi je ideálny hotel Baia dei Pini **** , každodenné animácie hotelových animátorov, bazény, futbalové ihrisko, zábava na pláži - skrátka je tam živo a veselo. Pre rodiny s menšími detičkami je ideálny rezort Li Cupullati ****+. Priamo v areáli rezortu je lesík , ktorý tvorí príjemný tieň a deti sa môžu hrať na menšom ihrisku pod stromami alebo mamičky prechádzať s kočíkom.

Pláže na Sardínii
Pláže na Sardínii sú široké a s pozvoľným vstupom do mora. FOTO: archív CK SATUR

Pre mladé páry by som odporučila šarm hotel Club Hotel Baja****+, ktorý sa nachádza priamo na pláži a zároveň na hlavnom námestíčku krásneho letoviska Baja. Hneď pod hotelom je rušná verejná pláž s jemným pieskom a krásnym morom a možnosťou využitia rôznych vodných športov. Z opačnej strany hotela je pokojná hotelová pláž. Pre romantické večerné prechádzky, stačí vyjsť večer z hotela na námestíčko, ktoré je plné barov, reštaurácií a obchodíkov. V prípade, že si niekto prišiel vyslovene oddýchnuť, ostane v záhradnej časti z opačnej strany hotela a počúva tichú hru klaviristu doplnenú koncertom cikád.

Izby hotela Club Hotel Baja
Izby hotela Club Hotel Baja. FOTO: archív CK SATUR

Krásny je aj hotel Le Palme ****+, ktorý vyhľadávajú aj staršie manželské páry, kvôli jeho pokojnému prostrediu. Hotel je vzdialený necelé 3 kilometre od rušného najluxusnejšieho letoviska Porto Cervo a chodí tam bezplatná navetta z hotela.

Areál hotela Le Palme
Areál hotela Le Palme. FOTO: archív CK SATUR

Ktorá atrakcie je podľa vás tá NAJ, ktorú by si klienti nemali počas letnej dovolenky na Sardínii, nechať ujsť?

Určite Nuraghi - staré kamenné stavby ktoré tu zanechala nuragská civilizácia. Sú to tajomné stavby, ktoré sa stavali z čadiča čierneho a zaujímavé je, že pri stavbe nebolo použité žiadne spojivo a kamene neboli opracované, napriek tomu vydržali už 3000 rokov.

Nuraghi - staré kamenné stavby
Nuraghi - staré kamenné stavby. FOTO: archív CK SATUR

Aké sú tradície v krajine a majú klienti možnosť sa ich nejako zúčastniť?

Každoročne v septembri sa koná na Sardínii Cortas Apertas, čo znamená v preklade „otvorené dvere“. Každý týždeň prebieha cortas apertas v jednej z dediniek vnútrozemia, čakajú vás tradičné kroje, tance a ochutnávka miestnych výrobkov. Sú to dedinky v srdci Sardínie v pohorí Supramonte väčšinou položené asi v 600m nad morom. Jedna sa špecializuje na výrobu košíkov, iná na výrobu tureckých medov, ďalšia je známa výrobou typických koláčikov, iné čipkárstvom a podobne. Úplne najzaujímavejšia dedinka je Orgosolo preslávená maľbami murales a banditizmom. Okrem toho, že počas dní otvorených dverí si môžu turisti pozrieť výrobu určitého výrobku, je tiež zaujímavé pozorovať život obyčajných ľudí žijúcich v týchto dedinkách tak veľmi mentalitou vzdialených od ľudí žijúci na pobreží.

Mesto Orgosolo, maľby murales
Mesto Orgosolo, maľby murales. FOTO: pixabay.com

No a samozrejme tak ako v celom Taliansku, tak aj tu je sviatok Ferragosto 15 augusta , čo je aj štátny sviatok , kedy je skoro povinnosťou každého Taliana „ piknikovať „ na pláži a tiež je zakázané uraziť sa, ak sa náhodou stanete obeťou nejakého milého nevinného žartu . Večer je v každej reštaurácii sviatočné menu a v každom bare hrá hudba do skorých ranných hodín. Je to deň veľkej zábavy.

Zábava Ferragosto
Zábava na taliansky spôsob - Ferragosto. FOTO: archív CK SATUR

Gastronímia je to, na čo Taliansko láka turistov, majú možnosť ochutnať miestne delikatesy aj na Sardínii?

Aj mladým párom aj rodinám s deťmi odporúčam agriturismy, ktorých je tu neúrekom a ponúkajú vynikajúce jedlo z doma dopestovaných a dochovaných surovín, výborné víno a posedenie vonku pod olivami alebo vinicami. Za všetky spomeniem najmä Lu Nibaru a San Giovanni.

Miestne domy
Miestne domy, Sardínia. FOTO: pixabay.com

A aké jedlo by mali počas dovolenky určite vyskúšať?

Okrem širokej ponuky špecialít z rýb, by mali ochutnať pečené mladé polodivé prasiatko na mirte - je to najobľúbenejšia sardínska špecialita, pečie sa pod holým nebom a jeho príprava trvá niekoľko hodín. Typický dezert je seadas - veľká raviola plnená ricottou , usmažená a poliata medom. No a samzorejme je potrebné ochutnať sardínske červené víno Canonau alebo biele Vermentino. Na dobré trávenie treba večeru zakončiť miestnym digestívom Mirtom, ktorý je vyrobený buď z plodov (tmavý), alebo z lístkov mirty (biely).

Príprava sardínskeho pokrmu
Príprava typického sardínskeho pokrmu. FOTO: archív CK SATUR

Taliani sú vyhlásení milovníci kávy a platí to aj pre Sardíniu, tu najlepšiu nájdete v bare Bonboniera Maddalena, ale káva je dobrá takmer všade, veď Taliani si na kávu potrpia.

Sardínia je prezývaná aj Karibik Stredomoria, najmä pre prekrásne pláže. Ktoré sú tie NAJ a odporúčate ich návštevu?

Krásnych pláží je tu naozaj veľa . Najkrajšia sardínska pláž Pelosa je pri mestečku Stintino na severozápadnom pobreží. Na severovýchodnom pobreží niekoľko kilometrov pod Olbiou sa nachádza dlhá pláž s jemným pieskom La Cinta a tiež krásna pláž Brandinchi. Na všetkých plážach sa nachádza bar a je možné prenajať si slnečník a lehátka.

 

Ďalšie krásne pláže sú tie, kde je  možné dostať sa len loďkou alebo gumovým člnom nie sú vybavené lehátkami slnečníkmi či barmi. Je to doslova divočina ale krásna. Sú to pláže v Oroseiskom zálive a na Maddalenskom súostroví. V Oroseiskom zálive sú to pláže kamienkové nachádzajúce sa pod vysokými útesmi. Za návštevu stoja Cala Mariolu, Cala Goloritze , Cala di Gabbiani , Cala Luna - jedna krajšia ako druhá. Kdežto na Maddalenskom súostroví sú to menšie pláže s jemným bledým pieskom a tie úplne najkrajšie sú Tahity na ostrove Caprera, Cala Granara na ostrove Spargi a Piscine naturali na ostrove Budelli.

Slovník dovolenkára na Sardínii

Domácich potešíte, keď namiesto talianskeho „Andiamo“ (v preklade „Ideme“), použijete AJO - typický sardínsky výraz. Ostatné frázy nájdete v tabuľke:

Una birra, per favore.

Jedno pivo, prosím.

Grazie.

Ďakujem.

Dove si trova ...?  

Kde sa nachádza?

Gelato

Zmrzlina

Buongiorno, buona sera, arrivederci!

Dobrý deň, dobrý večer, dovidenia!

Aké fakultatívne výlety sa realizujú na Sardínii a pre koho sú určené?

Pre rodiny s deťmi určite odporúčam lodný výlet buď na Maddalenské sústrovie, alebo Oroseisky záliv, sú to výlety nenáročné a veľmi obľúbené našimi najmladšími klientami. Pri lodnom výlete Maddalena sa stojí aj v hlavnom mestečku súostrovia v centre, kde môžete ochutnať miestnu kávu, zmrzlinu alebo kúpiť nejaký suvenír. 

Súostrovie Maddalena
Súostrovie Maddalena, Sardínia. FOTO: depositphotos.com

Pre dospelých klientov je zážitkom výlet na ostrov Korzika, kde navštívime najjužnejšie mesto Bonifácio inak nazývané aj korzický Gibraltár, je to výlet veľmi pekný hodnotný, ale náročnejší na transfer.

ostrov Korzika
Francúzsky ostrov Korzika. FOTO: pixabay.com

Ako dlho už robíte delegáta a ako ste sa k práci dostali?

Na Sardíniu ma „zavial“ osud. Vydala som sa sem v roku 2004 teda ešte v čase keď Sardínia nebola cenovo dostupná našim klientom a bolo vzácnosťou stretnúť na Sardínii človeka hovoriaceho našim jazykom. O 4 roky neskôr sa práve CK SATUR, ako jedna z prvých, rozhodla vyskúšať túto pre našinca dovtedy neznámu a oslovili ma, či by som skúsila prácu delegáta. Dnes je to už 10 rokov a som za túto sezónnu prácu vďačná, pretože ma nesmierne baví byť v kontakte s našimi slovenskými turistami a cítim sa užitočná keďže môžem pomôcť a poradiť a ukázať krásy tohoto nádherného ostrova.

Krásne pláže, čisté more a skvelá gastronómia sa postarajú o to, že dovolenka na Sardínii sa stane nezabudnuteľnou. Na ostrove si každý nájde to svoje, rodiny s deťmi pokojné family friendly rezorty, páry aktívny program a zábavu v strediskách, či počas výletov.

Daniela Šulcová
Delegátka Daniela Šulcová. FOTO: CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook