Chorvátsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Chorvátsko si Slováci zamilovali už dávno a vetu, že je tu slovenské more už počul snáď každý. Rok čo rok, sa sem vraciame, máme tu svoje obľúbené miesta, reštaurácie aj známych. No počet turistov aj z ďalších európskych krajín sa stále zvyšuje. Čím Chorváti učarovali celej Európe?

Vypočuť reláciu:

O Chorvátsku rozprávajú:

  • Ľudmila Masaryková, generálna riaditeľka CK SATUR
  • Jana Domič, delegátka a sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Chorvátsko je medzi Slovákmi veľmi obľúbená a známa krajina, začnime teda tým, aké novinky nás čakajú tento rok.

Masariková: Chorvátsko si naozaj udržiava to svoje miesto už dlhé roky a každý rok pripravia Chorváti niečo nové čím našich turistov prekvapia, či už je to zase dobudovanie nejakého kusa cesty alebo otvorenia nového hotela, zrekonštruovania niečoho. V posledných rokoch je to stavanie na takú autentickosť to znamená, že stavajú alebo otvárajú sa podniky ktoré vlastne predstavujú niečo z histórie alebo sú to nové atrakcie, ktoré tam tí klienti môžu nájsť.

Domič: Ja by som určite spomenula že Chorváti si veľmi dávajú záležať na tom aby bolo dobre pripravené leto a hlavne kultúrne leto čiže každá tá časť kde chodia naši turisti Makarska riviéra, či je to menšia dedinka alebo väčšie stredisko má pripravené kultúrne leto, počas ktorého naši klienti bez toho že by si to museli doplatiť sa môžu zúčastniť rôznych koncertov známych chorvátskych spevákov, ale aj rôznych folklórnych súborov, rôznych zborových spevov ktoré majú veľkú tradíciu chorvátsku. Majú tam karnevaly, rybárske večery, takže to všetko sa pripravuje pre turistov.

Gregorová: A ktoré konkrétne strediská odporúčate pre tohtoročnú letnú dovolenku.

Masariková: Tak sú tu tie stálice Makarska rivijera, čo sú tam strediská Brela, Makarská, celá tá oblasť, ktorá je známa krásnymi plážami s malými bielymi kamienkami nad ktorými sa skláňajú borovice, myslím že to slovenskí turisti veľmi dobre poznajú. V Chorvátsku sa nenájde až tak veľa pláží, ktoré si človek môže vychutnať vyslovene, že je tam sám na pláži lebo tie pláže najznámejšie sú preplnenejšie, ale napríklad ostrovy sú teraz veľmi obľúbené pre tých, ktorí vyhľadávajú viacej samoty pretože tie plážičky sú tam menšie, ale je tam oveľa väčšia šanca tam mať nejaké to súkromie ja napríklad mám veľmi rada pláže v oblasti Rabac, kde sú tiež také malé zálivčeky niekde sú kamenisté pláže, niekde tam je trošku drobný štrk a samozrejme tá krásna tyrkysová farba mora.

Mesto, podľa ktorého je pomenovaná celá oblasť Makarskej riviéry. Foto: depositphotos.com
Mesto, podľa ktorého je pomenovaná celá oblasť Makarskej riviéry. Foto: depositphotos.com

Domič: Ja by som určite odporúčala Makarskú rivijeru kde ozaj si prídu na svoje tí, ktorí hľadajú dlhé pláže kde sa dá prechádzať a takisto si nájdu pláže aj tí, ktorí chcú napríklad vo dvojici medzi skalami tak určite nájdu si aj takéto pláže na Makarskej rivijere.

Gregorová: A máte pre nás aj nejaké tipy na menej známe miesta kde nechodí až tak veľa turistov?

Masariková: Sú to hlavne teda tie ostrovy ktoré som spomínala kde sa dobre dá dostať trajektami. Dneska už tá lodná doprava je naozaj výborne vybudovaná a pravidelne premávajú lode a tam si už také skôr menšie plážičky vedia turisti naozaj bez problémov nájsť. V Chorvátsku nie je problém zastaviť kdekoľvek, pretože pláže sú verejné, takže kdekoľvek sa človeku naozaj zapáči tak môže zastaviť a ísť sa okúpať.

Domič: Ja by som spomenula mesto, ktorým vlastne končí Makarska rivijera, ktorá je dlhá 72 kilometrov, v Gradaci ešte nie je až tak zaplnené turistami, ale určite by som napríklad spomenula Brelu, ktorá bola už viackrát vyhlásená za najkrajšie miesto dovolenky v Chorvátsku. Brela je dlhá 10 kilometrov a vlastne celých tých 10 kilometrov si ľudia môžu prejsť popri mori a nájdu si tam krásne pláže a jedna z pláži bola aj vyhlásená za najkrajšiu pláž Európy a je to pláž Punta Rata v Brele.

Desať kilometrov pláží lemuje mestečko Brela. Foto: archív CK SATUR
Desať kilometrov pláží lemuje mestečko Brela. Foto: archív CK SATUR

Gregorová: Viete nám odporučiť aj nejaké ďalšie z tých top chorvátskych pláží?

Domič: No určite sú to pláže aj v Makarskej pretože Makarská keď sa povie, tak každý má dojem že je to preľudnené, že tie pláže sú obsadené ale tí, ktorí do Makarskej prídu tak stačí ak sa im nechce ísť pešo tak stačí nastúpiť na vláčik ktorý ich dovezie za Makarskú na nádherné pláže ktoré sú tam síce vybudované umelo, ale napríklad je tam teraz pláž podobná veľmi známej pláži Zlatni rat ktorá sa nachádza na ostrove Brač aj takáto pláž je v blízkosti Makarskej o čom naši turisti veľmi málo vedia. Pretože prídu do Makarskej idú rovno pred hotel na pláž a pritom len pár minút chôdze alebo teda cestou tým vláčikom majú krásne pláže.

Pláž, ktorá pripomína známu pláž Zlatni rat sa nachádza pri Makarskej. Foto: depositphotos.com
Pláž, ktorá pripomína známu pláž Zlatni rat sa nachádza pri Makarskej. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A ako je to s fakultatívnymi výletmi ktoré sú momentálne najobľúbenejšie?

Masariková: Určite práve z tejto oblasti Makarskej rivijery je asi najobľúbenejší výlet do Dubrovníku ktorý je samozrejme takou perlou v Stredomorí a veľkým lákadlom kde si ľudia môžu naozaj pozrieť krásne stredoveké mesto s hradbami, s pamiatkami a dýcha to aj takou atmosférou, ktorú si to mesto stále udržiava obkolesené hradbami a morom. Potom veľmi obľúbené sú rôzne lodné výlety či už sú to trošku vyššie Kornatské ostrovy ktoré sú naozaj známe tým že sú neobývané a na druhej strane v okolí je veľa pekných pláží kde sa možno počas cesty na tom lodnom výlete zastaviť okúpať, skočiť si do mora a tak isto v poslednom čase sa veľkej obľube tešia návštevy rôznych autentických miest ako je napríklad Solivar kde sa vyrába a ťaží soľ a balí sa, kde si zasa ľudia môžu naozaj aj pozrieť celý ten proces, kúpiť nejaké pekné suveníry. Napríklad v jesenných mesiacoch je veľmi zaujímavý zber mandarínok, kde si sami klienti môžu pozbierať zo stromu mandarínky a môžu si ich samozrejme potom zobrať aj so sebou.

Dubrovnik - mesto, ktoré by ste pri návšteve Chorátska nemali obísť. Foto: depositphotos.com
Dubrovnik - mesto, ktoré by ste pri návšteve Chorátska nemali obísť. Foto: depositphotos.com

Domič: Ja by som do pozornosti dala aj nové fakultatívne výlety, pretože už takými klasickými sú napríklad výlety do Splitu, výlety do spomínaného Dubrovníku, ale veľmi pekné sú výlety napríklad na pohorie Biokovo dá sa dostať na najvyšší vrch pohoria Biokovo do výšky 1742 metrov na vrch Sveti Jure a čo je zaujímavé že dá sa tam dostať aj autom, alebo menším autobusom ale najnovšie je to aj tak urobené že po určitú výšku sa dostanú malým autom a potom idú na pešie túry, takže tí ktor9 vyznávajú aj turistiku alebo bicyklami môžu ísť na takéto fakultatívne výlety. Ďalej sú to fakultatívne výlety ako na safari napríklad rafting je veľmi obľúbený, zipline to je na lanovku kde sa môžu zviesť tou lanovkou. Čiže tých fakultatívnych výletov je veľmi veľa a čo je napríklad čo sa samotnej Makarskej rivijery týka, tak nikde nie je ďaleko dá sa dostať aj do blízkej Bosny a Hercegoviny, do Mostaru, do Međugorje čiže ponuka tých fakultatívnych výletov je veľmi veľká.

Mestom, ktoré Slováci navštevujú počas fakultatívnych výletov je aj Split. Foto: depositphotos.com
Mestom, ktoré Slováci navštevujú počas fakultatívnych výletov je aj Split. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Momentálne Chorvátsko zažíva boom aj vďaka tomu že sa tam natáčal známy seriál Hra o tróny, viete nám odporučiť kde presne sú tie mestá kde sa dá ísť pozrieť?

Domič: Určite pokiaľ hovoríme o Makarskej rivijere, tak tento známy seriál teraz momentálne sa natáča posledná séria najviac sa natáčalo v Dubrovníku, ale tento seriál sa natáčal aj v Splite, v Šibeniku a na Klise. Keď majú záujem klienti sa odfotiť v známom tróne tak ja ako sprievodkyňa im to môžem zabezpečiť pokiaľ prídu na dovolenku na Makarsku rivijeru, že môžu ísť na fakultatívny výlet či už do Splitu, do Dubrovníka a tam v Dubrovníku na ostrove Lokrum je tento trón vystavený, už to majú v cene ktorú zaplatia za prevoz na tento ostrov. A napríklad v Splite sa dá tiež vyfotiť v tomto Tróne alebo s nejakými suvenírmi z tohto známeho seriálu a tam zaplatia 30 KUN za to aby sa mohli odfotiť.

Gregorová: A ako je to s tými staršími filmovými miestami v Chorvátsku napríklad Plitvické jazerá, tam sa stále ešte chodí ako to tam vyzerá?

Masariková: Určite áno. Plitvické jazerá ja určite odporúčam ako miesto keď niekto nechce len ležať pri mori, ale ísť sa pozrieť aj inam. A je to podľa mňa aj výborná zastávka pre tých, ktor9 dajme tomu, ak idú z Bratislavy alebo zo Slovenska a majú dlhšiu cestu pred sebou tak je to také dobré miesto na zastávku počas cesty, pretože naozaj to ponúka nádhernú prírodu, udržiavané chodníčky, po ktorých sa dá poprechádzať, osviežiť sa vodou pri vodopádoch ktoré sú tam počas cesty a naozaj to ako zážitok stojí za to.

Chorvátska príroda láka aj filmárov. Foto: depositphotos.com
Chorvátska príroda láka aj filmárov. Foto: depositphotos.com

Domič: Čo sa týka tých Plitvických jazier ja by som dala do pozornosti teda treba si trošku overiť keď sa budú chcieť zastaviť na Plitvických jazerách. Chorvátsko sa totiž uberá tým smerom, aby neboli preplnené Plitvické jazerá, Dubrovník čiže sa to začína dosť kontrolovať, a preto kto sa chce zastaviť na Plitvických jazerách dva dni dopredu cez internet musí si rezervovať vstup. No a vrátila by som sa ešte napríklad aj k tomu že Chorvátsko, nie je len Hry o tróny ale natáčali sa tam aj Hviezdne vojny dosť ľudí si chodí pozrieť napríklad Dubrovník aj kvôli Hviezdnym vojnám. Natáča sa stále, natáčajú sa historické filmy čiže môžu turisti sa stať priamo účastníkmi natáčania.

Gregorová: A má zvýšený počet turistov v krajine aj nejaký dopad na ceny, je Chorvátsko stále lacnejšia destinácia pre Slovákov?

Masariková: Ťažko povedať lacnejšia alebo drahšia. Ja by som porovnala napríklad život veľmi podobný tým cenovým pomerom na Slovensku. Hotely sa tak isto pohybujú od veľmi výhodných cien kde či už ubytovanie na súkromí alebo v takých menších hotelíkoch je veľmi cenovo prístupné. Samozrejme nájdeme v Chorvátsku už dneska veľké množstvo naozaj kvalitných hotelov, kde sa to potom samozrejme odzrkadlí aj na cene. Čo napríklad nájdeme v Chorvátsku, za posledné roky sú all inclusive hotely, ktorými Chorvátsko nebolo až také známe, ale už naozaj si našlo aj týchto vyznávačov a tie all inclusive služby sú veľmi kvalitné no a je tam naozaj veľké množstvo rôznych podnikov a kaviarničiek, kde tie ceny by som naozaj porovnala tým cenám na Slovensku. Samozrejme taký Dubrovník je o tých 20-30% určite drahší ako nejaké iné miesta, ale nájde sa aj veľa naozaj lokálnych podnikov alebo miest kde tie ceny zase nezodpovedajú až tak tým trhovým podmienkam.

Domič: Ja som si práve prečítala štatistiky, čo sa týka minulého roku Chorvátska a štatisticky je dokázané, že ľudia upúšťajú od ubytovania v apartmánoch, ale vyhľadávajú hotely. Sú to dokonca 5* hotely ktoré majú vysokú úroveň, ale nájdu sa aj veľmi kvalitné 3* a 4* hotely, čiže aj Slováci už nechodia nabalený do Chorvátska a budeme variť v apartmáne, ale využívajú tieto služby hotelov a samozrejme tie ceny sú adekvátne tomu čo dostanú. Čiže to čo bolo niekedy, že mali niektorí, čo roky neboli v Chorvátsku, zafixované, že tam prídu nabalení so špagetami, zemiakmi tak to už dnes v Chorvátsku neplatí a tie ceny sú porovnateľné s tými cenami v iných destináciách.

Gregorová: Pre Slovákov bolo vždy veľkou výhodou že to Chorvátsko je blízko, že sa tam dá ísť autom, aká tam momentálne vedie najkratšia a najrýchlejšia cesta?

Masariková: O tom sa podľa mňa stále diskutuje, či je to kratšie cez to Rakúsko alebo Maďarsko. Ja myslím že plus mínus tá cesta je porovnateľná možno cez to Rakúsko, kto nemá diaľničnú známku, tak je to o niečo drahšie, ale naozaj výhodou je to, že Chorvátsko je poprepletané diaľnicami, ktoré vedú dneska skoro do Ploče, čo je kúsok od Dubrovníka. A čo by som možno ešte odporučila naozaj veľa hotelov už upustilo od povinného striedania iba v sobotu, to boli také tie dlhé zápchy na hraniciach od piatka v noci celý víkend tak dneska možno do Chorvátska naozaj do hotelov nastúpiť ktorýkoľvek deň a asi by som to aj zvažovala hlavne v tých letných mesiacoch ako je jún, august možno si urobiť cestou nejakú zastávku či už napríklad v Záhrebe, ktoré je nádherné mesto, ktoré je niekedy podceňované pretože je príliš blízko od Slovenska, ale určite je to mesto ktoré stojí za zastávku. Letecké spojenie do Chorvátska takisto je v ponuke, či už sú to mestá Zadar, Split alebo Dubrovník, tak isto niektoré ostrovy majú spojenie letecké, či už je to Krk alebo napríklad teraz Brač to znamená že naozaj turisti si môžu vybrať dneska z viacerých možností.

Domič: Ja uprednostňujem cestu cez Rakúsko pretože tá cesta je veľmi zaujímavá pokiaľ nenastane to, na čo Slováci boli zvyknutí vyrážame vtedy a vtedy a za koľko to spravíme do toho Chorvátska. Je ozaj veľmi veľa možností zastaviť sa po ceste aj v Rakúsku pri rôznych jazerách alebo potom už v Chorvátsku. Po ceste sú také zaujímavé veci ako je Samobor kde sú najlepšie krémeše v Európe alebo Trakoscan kde je krásny hrad z 13 storočia, dá sa zastaviť aj na tom Klise v Trogire v Šibeniku, všetko je to po ceste. Je na škodu že majú hlavne naši muži tak zaužívané že chcú tromfnúť suseda, že urobia to Chorvátsko za menej ako on, takže sa tak predbiehajú a potom prídu o tieto pekné veci.

Gregorová: A je to potom škoda. Ako je to s cenami mýta tie zostávajú stále rovnaké?

Domič: Hej ceny mýta sú rovnaké v podstate, keď to mám povedať že od Záhreba na Makarsku rivijeru sa platí 196 KUN. Je už spojené ide diaľnica až keď sa ide na Makarsku rivijeru už ide až do Vrgoracu diaľnica takže nie je problém a tá diaľnica je kvalitná a bola vyhlásená za najkrajšiu diaľnicu v Európe minulý rok.

Gregorová: A máte pre nás aj nejaké tipy na nejaké tie zastávky, teda už ste pár spomínali ale možno ešte nejaké ďalšie?

Masariková: Tak Chorvátsko je známe tými svojimi národnými parkami my sme spomínali Plitvické jazerá, ale je ich tam Brijuni napríklad čo by som určite odporučila tak isto Krka čo je tiež príjemná zastávka, kde je okrem toho, že sa tam dá lodičkou prejsť až priamo k vodopádom, dá sa tam okúpať to znamená že je to ideálny výlet aj vtedy keď je vonku a kto už naozaj si chce spestriť ten program, tak môže si práve takýto výlet urobiť aj práve s okúpaním, no a potom mnoho miest aj vo vnútrozemí práve, čo sme spomínali, že teraz tam vznikli rôzne agro turistické podniky alebo miesta kde sa dá spoznať aj taký ten chorvátsky vidiek často sú tam urobené rôzne skanzeny k tomu ochutnávka napríklad vína alebo nejakého chorvátskeho syru ktorým sú Chorváti známy, pršut čo je tiež miestna špecialita to znamená, že tých miest je naozaj po okolí je veľa stačí kúsok zájsť mimo diaľnice napríklad keď sa spúšťame do Chorvátska alebo si pozrieť v okolí tabule lebo naozaj Chorváti čo sa týka informácii urobili veľký kus cesty a dneska nie je problém si nájsť kdekoľvek takéto informácie.

Menej známy, no o to krajší Národný park Krka. Foto: depositphotos.com
Menej známy, no o to krajší Národný park Krka. Foto: depositphotos.com

Domič: Určite by som odporúčala ako hovorí pani riaditeľka takzvané etno selo, to sú také ako u nás poznáme skanzeny tak oni robia napríklad aj Slavónia, mimo tej oblasti kde je more, tak robia túto agroturistiku, ale robia ju aj pri mori a tam určite treba vyskúšať dobrú peku to je veľmi dobré chorvátske jedlo, ktoré sa robí v špeciálnych hrncoch ktoré sa vyrábajú ručne a ide tam minimálne 5 druhov mäsa, zemiaky. Zemiaky sú hlavnou potravinou v Chorvátsku nikde nesmú chýbať, ale aj dobré mäso takže túto peku napríklad ochutnať, no a už potom pri mori určite sa treba zastaviť aj v nejakej dobrej rybej reštaurácií dať si šalát z chobotnice alebo grilované ryby to všetko treba ochutnať, a treba sa zastaviť a trošku sa naprogramovať na dovolenku aby sme si rozmysleli idem na dovolenku nikam sa neponáhľam a vychutnám si to čo mi tá cesta tam dáva pretože je to destinácia, do ktorej chodia naši klienti väčšinou autami alebo autobusmi a treba to využiť.

Gregorová: A ako si tú dovolenku v Chorvátsku podľa vás najlepšie užiť, ako zažiť také to pravé Chorvátsko?

Domič: Pravé Chorvátsko, by som povedala, že treba zažiť s tou atmosférou, ktorá tam je s tým že Chorvátsko ponúka aj tú možnosť ležať na pláži ale málokde na svete je, že vy môžete prejsť z jednej dediny do druhej a do ďalšej, môžete sa prechádzať popri mori popritom si zaplávať v tom mori a takto spoznávať aj tú prírodu čiže kto len trošku sa chce hýbať a chce si užiť tú krajinu aj takýmto spôsobom tak má možnosť požičať si bicykel, požičať si nejaký ten moped a dá sa celé to pobrežie Makarskej rivijery prejsť z jednej dediny do druhej. Radila by som keď sú vysoké teploty, jasné nikomu sa nechce, ale potom sú zasa kvalitné výlety s klimatizovanými autobusmi, a to by som odporučila aj tým, ktorí prídu autami, pretože keď idete vlastným autom bez sprievodcu napríklad cesta do Dubrovníka trvá asi 3 hodiny, sú tam krásne Baćinska jezera je tam možnosť zastaviť sa ako pani riaditeľka hovorila tam, kde sa ťaží soľ. A keď idete autom o všetko toto prichádzate, lebo neviete, o čo sa jedná, čo tam ponúkajú, kadiaľ ísť čiže ten fakultatívny výlet so sprievodcom, autobusom odbúra starosti s parkoviskom a veľmi veľa sa klienti dozvedia od sprievodcu v autobuse a my sa snažíme aby to bol vždy slovenský sprievodca.

Gregorová: A keď to na záver zhrnieme tak za vás osobne najobľúbenejšie miesto v Chorvátsku je aké?

Masariková: No ja mám dve také by som povedala jedno sú tie už spomínané chorvátske ostrovy, ktoré sú veľmi obľúbené, myslím, že aj slovenskými cestovateľmi, pretože sú dobrou destináciou pre tých, čo napríklad chodia do Chorvátska na lodi, či už je to plachetnica alebo si prenajmú niekde inde loď a idú naozaj na výlet medzi tieto ostrovy. No a takým tajným tipom je určite Korčula a jej rovnomenné mesto Korčula, čo je často nazývané aj malý Dubrovník. Je to síce trošku ďalej pokiaľ sa tam človek vyberie, ale určite sa to oplatí pretože staré mesto je postavené veľmi podobným štýlom ako je Dubrovník okolo neho sú hradby aj napríklad uličky majú taký tvar rybej kosti ktorá aj chráni v lete pred teplom a v zime pred dažďami a vetrom a je tam naozaj ešte taký starý kolorit stredovekého mesta zachovaný a nie je to zas až tak strašne preplnené ako Dubrovník takže určite stojí za zmienku. Okolo sú výborné vinice s vínom ktoré treba okoštovať, takže môj tip je určite Korčula.

Domič: No ja by som určite odporučila nielen samotný Dubrovník ale okolie Dubrovníka pretože väčšinou sa vyberú ľudia do Dubrovníka len pozrieť si to staré mesto a pritom okolie Dubrovníka ponúka nesmierne veľa krás aj momentálne pláž v blízkosti Dubrovníka v Konavle bola vyhlásená za najkrajšiu pláž Európy. Čiže Cavtat v blízkosti Dubrovníka to sú všetko miesta, ktoré naši klienti ešte len spoznávajú a tie by som dala do pozornosti pretože ich milujem no a určite aj preto že mám manžela z Dubrovníka.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook