Česká republika z vodnej hladiny

Alebo kam sa vybrať na plavbu po Vltave, Labe, Morave, Dyji a ďalších riekach a priehradách!

Hoci v Českej republike nenájdete more, aj tak môžete na niekoľkých miestach nastúpiť na loď a užiť si príjemné chvíle s nezabudnuteľným výhľadom z vodnej hladiny. K dispozícii sú vám rieky Vltava, Labe, Dyje alebo Morava a niekoľko rozsiahlych nádrží. Máme pre vás tipy na pravidelnú i nepravidelnú lodnú dopravu, okružné plavby, výlety a iné lodné dobrodružstvá. Vyberte sa na výlet parníkom, okúste romantiku večernej plavby alebo si prezrite mestá či okolitú krajinu z paluby výletnej lode.

Poznávanie loďou
Loď na Vltave. Foto: Libor Sváček, Czech Tourism

Nielen parníkom v Prahe

Stredom Prahy sa vinie rieka Vltava a výletná plavba mnohokrát krásne dopĺňa prehliadku mesta. Predsa len z paluby lode pamiatky a panoráma mesta vyzerajú úplne inak. Výletnú plavbu centrom mesta ponúka niekoľko spoločností a vy si môžete vybrať podľa svojho vkusu. Avšak nielen Praha ponúka zaujímavé výhľady. V letnej sezóne sa loďou dostanete do ZOO alebo až k priehrade Slapy či k sútoku riek Labe a Vltavy na sever od Prahy pri meste Mělník. Pražským špecifikom sú požičovne štvormiestnych vodných bicyklov. Vyskúšajte ich a k vodnej hladine budete mať ešte bližšie!

Lode na Vltave
Lode na Vltave. Foto: Prague City Tourism

Okolo Sveta v južných Čechách

Juhočeské mesto Třeboň sa môže pýšiť nielen krásnym historickým námestím, ale tiež jedným z najväčších rybníkov v Českej republike. Hneď za mestskou bránou sa rozprestiera rybník s názvom Svět. A tak sa tu môžete vybrať na zhruba hodinovú plavbu okolo Sveta. Počas sobôt navyše väčšinou počas plavby hrá swingová kapela.

Třeboň.
Třeboň. Foto: UPVISION

Priehrada Lipno – české more

Juhočeská priehrada Lipno sa prezýva české more. Je to jedna z najväčších českých vodných plôch, preto tu funguje niekoľko lodných liniek aj výletných plavebných spoločností. Môžete napríklad plávať z Lipna nad Vltavou do Frymburku a späť. Alebo z Hornej Planej do Černej v Pošumaví a späť. Miestnou špecialitou je okružná plavba s programom pri západe slnka.

Priehrada Lipno
Priehrada Lipno. Foto: UPVISION

Priehrada Orlík okolo Zvíkova

Pod hradom Zvíkov neďaleko Písku sa vďaka priehrade Orlík do kaňonu rozlieva rieka Vltava. A od júna do augusta sa môžete takmer pod hradom nalodiť a užiť si okružnú vyhliadkovú plavbu a skvelé výhľady na krajinu aj na hrad. K dispozícii je malý alebo väčší okruh (35 alebo 50 minút plavby).

Orlík
Priehrada Orlík. Foto: Jiří Jiroušek, Czech Tourism

Labský kaňon

V severných Čechách, na miestach, kde najväčšia česká rieka Labe opúšťa Českú republiku a pokračuje ďalej do Nemecka, nesmiete vynechať plavbu Labským kaňonom. Plavba začína v Děčíne, pokračuje do Hřenska, kde sa väčšina lodí otáča a vracia do Děčína. V Hřensku môžete vystúpiť a plaviť sa po riečke Kamenici na romantických loďkách a preskúmať divoké tiesňavy. Veľmi odporúčame!

Labský kaňon
Labský kaňon. Foto: Bedna films, s.r.o.

Polabím po rieke Labe

Využiť môžete aj plavbu po Labe na výletnej lodi Kráľ Jiří a spestrite si tak svoju návštevu kúpeľného mesta Poděbrady. Z prístaviska na Zámockom nábreží vyrazíte buď k sútoku Labe s Cidlinou, alebo smerom na Nymburk. Kým oko a dušu nasýtia jedinečné výhľady na krajinu a priľahlé pamiatky, vaše chuťové poháriky poteší lodná reštaurácia. Od mája do augusta loď vypláva každý deň, od septembra do apríla sa jazdí vždy v stredu, sobotu a nedeľu.

Výletná loď Kráľ Jiří.
Výletná loď Kráľ Jiří. Foto: Zdeněk Havlas

Arnoštom po Labe v Pardubiciach

Plavebná sezóna 2021 otvorená! Užite si Pardubice inak a naloďte sa na parník Arnošt, ktorým sa budete plaviť z centra Pardubíc smerom na Kunětice alebo Srnojedy. Pri plavbe si môžete dať niečo dobré pod zub v lodnej reštaurácii alebo si užiť niektoré z kultúrnych podujatí, ktoré sa pravidelne na lodi konajú. Plavbu je nutné rezervovať na: www.lod.cz.

Praník Arnošt.
Praník Arnošt. Foto: lod.cz

Baťov kanál na Morave

Umelú vodnú plochu – Baťov kanál – nájdete na Morave. Kanál meria niečo vyše 50 km a prechádza oblasťou, ktorej sa hovorí Slovácko. Baťov kanál najlepšie spoznáte z paluby požičanej lode alebo hausbótu. Požičovní je niekoľko a po krátkom zaškolení sa premeníte na námorníka! Obľúbené trasy sú okolo Veselí nad Moravou alebo Strážnice.

Baťov kanál
Baťov kanál. Foto: Bedna films, s.r.o.

Vranovská priehrada na Dyji

Vranovskú priehradu nájdete na južnej Morave na rieke Dyje. Z mesta Vranov nad Dyjí s nádherným zámkom sa vyberte loďou na hrad Bítov! Rieka je doslova zahryznutá medzi strmými svahmi, ktoré sú porastené zelenými lesmi, a vytvára tu ostré meandre. Okrem Bítova z paluby lode uvidíte aj zaujímavú zrúcaninu hradu Cornštejn.

Vranovská priehrada
Vranovská priehrada. Foto: Jiří Jiroušek, Czech Tourism

…a ďalej po prúde Dyje

Plavba na Dyji na južnej Morave najskôr pripomína (s trochou predstavivosti) plavbu amazonskou džungľou. Na loď nastúpite v Lednici v zámockom parku. Z riečnej hladiny uvidíte jedinečné výhľady na park, zámok, minaret alebo Janův hrad. To všetko dohromady tvorí jedinečný súbor pamiatok UNESCO – Lednicko-valtický areál.

Lednice.
Plavba na Dyji , Lednice. Foto: Jan Hocek, Czech Tourism

Alebo skúste pravidelné lodné linky

Aj keď Česká republika nemá toľko možností, kde by sa lode uplatnili, nájde sa tu niekoľko pravidelných lodných liniek. V lete cez víkendy sa môžete loďou vybrať z Ústí nad Labem do Litoměřic. V Prahe, aj keď sú vltavské brehy spojené mnohými mostmi, sa nájdu miesta, kde most chýba. Tu na scénu prichádza mestská hromadná doprava v podobe prívozov. Výhodou je, že tu platí klasické cestovné na MHD! A v Brne na južnej Morave sa loďou môžete vybrať na výlet po Brnenskej priehrade. Zvlášť pre deti môže byť zaujímavé sa počas letnej sezóny dostať na hrad Veveří loďou! Špecifikom tunajších nových lodí je elektrický pohon, takže prevádzka je ekologickejšia.

Plavby v Prahe
Plavba v Prahe. Foto: Štěpán Vrzala, Czech Tourism

Viac inšpirácií na cestovanie do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook