Černobyľ ožíva. Miesto katastrofy láka turistov z celého sveta

  • 16.2.2017
  • 8 minút čítania


Môže existovať menej pravdepodobné miesto pre návštevníkov ako časť Ukrajiny, kde sa odohralo jedno z najhorších nešťastí na našej planéte? Pred tromi desaťročiami, keď došlo k výbuchu černobyľskej jadrovej elektrárne, by si nikto nebol pomyslel, že sa z miesta stane turistami vyhľadávaná oblasť. A predsa je to tak, dnes sem ročne smeruje množstvo ľudí, ktorí na vlastné oči vidia, čo ostalo z miesta, kde žili desaťtisíce zamestnancov elektrárne.

Katastrofa, ktorá zasiahla všetkých

Explózia reaktora číslo štyri nastala 26. apríla 1986. Nebolo to miesto, o ktorom by zvyšok sveta nejako veľmi premýšľal. Za železnou oponou sa o havárii dozvedeli asi až o 50 hodín neskôr, ráno 28. apríla, keď boli rádioaktívne častice zistené pri jadrovej elektrárni Forsmark vo Švédsku. Alarmujúce správy sprevádzal toxický mrak, ktorý vtedy zasiahol už celý kontinent. Fakt, že pri nehode zahynulo „iba“ 31 ľudí, zväčša zamestnancov elektrárne, ktorí boli v bezprostrednej blízkosti, alebo odvážlivcov, ktorí chceli pomôcť, vytvoril dojem, že tragédia je len lokálnou záležitosťou. Znepokojujúcejšie však bolo číslo 400. Presne 400-krát viac rádioaktívneho materiálu sa dostalo do ovzdušia po výbuchu v Černobyle, ako bolo uvoľnených pri bombardovaní Hirošimi.

Pamätník obetí černobyľskej tragédie. Foto: depositphotos.com

Teraz, o tridsať rokov neskôr, sa srdce nešťastia stalo vyhľadávanou lokalitou turistov s fotoaparátmi a selfie tyčkami. Viac ako desaťtisíc turistov ročne preskúmava miesto katastrofy, fotí si zničenú elektráreň a blúdi prázdnymi ulicami Pripjati, ktorá bola evakuovaná 27. apríla 1986 a odvtedy je opustená. Sú medzi nimi aj Slováci, pre ktorých sme doteraz organizovali individuálne zájazdy. Odteraz bude cesta na toto tajomné a špecifické miesto jednoduchšia aj pre ostatných, keďže v ponuke našej cestovnej kancelárie Satur prinášame ako novinku poznávací zájazd Kyjev a Černobyľ.

V Černobyle sa zastavil čas.

Bezpečnosť je na prvom mieste

Asi prvá otázka, ktorá každému napadne, znie: „Je to vôbec bezpečné?“. Pokiaľ sa bavíme o riziku ožiarenia, určite sa netreba báť. Turisti dostanú pri vstupe do oblasti dozimeter, na ktorom si budú môcť sami sledovať aktuálne ionizačné žiarenie. Celková dávka, ktorej je človek vystavený počas návštevy, je podobná ako pri interkontinentálnom lete lietadlom, alebo pri jednom vyšetrení röntgenom u lekára či zubára. Obavy z ožiarenia sú v tomto prípade absolútne zbytočné. Vstup do „zakázanej zóny“ navyše väčšinou sprevádza upozornenie o tom, aby si návštevníci nesadali na zem a nechytali sa vecí, ktoré uvidia.

Z Pripjati a elektrárne je dnes časová kapsula. V meste sa stále nachádza množstvo vozidiel a ďalších zariadení, ktoré sa používali v dňoch po výbuchu reaktora číslo štyri. V roku 1970 pritom predstavovalo moderné sovietske mesto pre jadrových zamestnancov. Stala sa domovom pre 50-tisíc ľudí. Na tomto mieste uvidíte pozostatok éry studenej vojny, oveľa silnejší ako akékoľvek artefakty v múzeu. Školy, škôlky, verejné budovy, kino, bazén, telocvičňa... Jednoducho povedané, v Černobyle je stále rok 1986. Zvláštna atmosféra dýcha z obrovského ruského kolesa, ktoré sa stalo symbolom katastrofy. Zábavný park mal byť otvorený len štyri dni po výbuchu. K tomu už však nikdy nedošlo. Tam, odkiaľ odišli ľudia, sa začína presadzovať príroda. Okolité lesy začínajú pohlcovať opustené miesta, cesty a trosky zarastajú bujnou a vegetáciou. Jedného dňa celú oblasť možno pohltia stromy.

Zábavný park v Pripjati, ktorý nebol nikdy otvorený.

Najbližší pozorovací bod od reaktora číslo štyri je dvesto metrov. Ak by ste sa chceli dostať dnu, museli by ste byť vedec alebo filmár, ktorý má za sebou mesiace príprav. Aj keď je tu úroveň radiácie o niečo vyššia ako inde, pre človeka nie je nebezpečná.

V dedine Rossokha je cintorín vojenských strojov, no v roku 2008 sem vláda zakázala prístup. Vo vrakovisku sú uložené záchranné vozidlá používané počas katastrofy. Je tu vidieť požiarne autá, sanitky, nákladné autá aj vrtuľníky.

V uzavretej zóne existuje veľké množstvo opustených dedín s poľnohospodárskymi usadlosťami, malými domčekmi a množstvom rastlín.

Poznávačka so skúsenou sprievodkyňou

Počas nášho poznávacieho zájazdu Kyjev a Černobyľ porozpráva turistom tie najznámejšie, ale aj menej známe fakty o Černobyle sprievodkyňa, ktorá už touto zónou previedla viac ako tisíc iných ľudí. Svoje vedomosti získala nielen štúdiom archívov Černobyľského múzea, ale najmä rozhovormi s očitými svedkami katastrofy. Príbehy a informácie postavené na reálnych ľuďoch sú tak oveľa väčším zážitkom a prinášajú lepšie pochopenie všetkého, čo sa dialo po výbuchu. Môžete si vybrať, či vám viac vyhovuje odlet z Bratislavy alebo z Košíc, z oboch letísk máme pripravený jeden zájazd.