Brazília - krajina dvakrát väčšia ako celá EÚ

Slávna socha Krista na vrchu hory Corcovado, ktorá je novodobým divom sveta, patrí k neodmysliteľným symbolom Brazílie. Rovnako ako aj nezameniteľný kokteil caipirinha, samba a neprekonateľná láska Brazílcov k futbalu. Brazília je však natoľko rozmanitá krajina, že ani mesiace cestovania by nám ju nedokázali priblížiť do detailov. Ide totiž o najväčšiu krajinu celej Južnej aj Latinskej Ameriky, s rozlohou 8,5 milióna km2 je dvakrát väčšia ako celá Európska únia.

Mestá, ktoré očaria

Najľudnatejšie mesto na svete São Paulo (ktoré vytvorilo svetový rekord v 309 km dlhej zápche) dlhodobo súperí o záujem cestovateľov s Riom de Janeiro, na ktoré sa turisti radi pozerajú z Cukrovej homoly - pohľad z výšky 396 metrov nad morom, pri ktorom vám leží celé majestátne Rio pri nohách, sa nezabúda do konca života. Ani jedno z miest však nie je hlavným mestom (aj keď Rio ním v minulosti bolo)! Je to Brasilia, ktorá pri pohľade zo vzduchu vyzerá ako lietadlo. Neveríte? Presvedčte sa sami.

 
  • São Paulo
  • Rio de Janeiro socha Krista
  • Sao Paulo
  • São Paulo
  • Rio de Janeiro socha Krista
  • Sao Paulo

Portugalčina je oficiálnym jazykom, a to v ako jedinej krajine na celom americkom kontinente. Ak sa detailnejšie pozriete na farebne výraznú vlajku Brazílie, nájdete v strede nápis „Ordem e Progresso“, čo v preklade znamená poriadok a pokrok. No najmä s tým poriadkom to obyvatelia veľmi nepreháňajú – energickí ľudia plní emócií milujú tanec a zábavu a tak aj vyzerajú nekonečné párty na pláži Copacabana. A poriadok a progres už vôbec necítiť vo favelách – na čierno vybudovaných obydliach, ba priam štvrtiach, kam miestami ani polícia nechodí.

Vlajka Brazílie
Vlajka Brazílie. FOTO: depositphotos.com

Krajina samotná je diverzifikovaná ako nie mnoho iných – pláže, pohoria, divoké rieky, pralesy, pôvodní obyvatelia aj moderná architektúra. 210 miliónov ľudí je roztrúsených až v štyroch časových pásmach, takže nečudo, že na dopravu medzi mestami si Brazílčania vybudovali obrovskú sieť letísk – v krajine ich nájdete až 4000!


Brazílska Amazonka a jej prales

Existuje zoznam 17-tich tzv. „megadiverse countries“, kde sú zastúpené krajiny s najväčším zastúpením zvierat a rastlín na svete. A Brazília v tomto zozname samozrejme nechýba. S Amazonkou, ktorú si každý vybaví ako prvú, sú popreplietané mnohé mýty, jedno je však isté – ide o jeden z najväčších zásobníkov sladkej vody na svete. Je dlhá neuveriteľných 6 400 km a počas obdobia dažďov môže v najširšom mieste narásť až na 190 km! Ak k tomu pripočítame amazonský prales, vďaka ktorému naša planéta dýcha (produkuje totiž 30 % celosvetovej produkcie kyslíka), zistíme, že Brazília je aj pre nás životne dôležitá. Preto častokrát zamrzí, keď vidíme v správach tie otrasné postupy pri vyklčovaní lesov.

 
  • Brazílska Amazonka
  • Brazílska Amazonka
  • Brazílska pláž
  • Brazílska Amazonka
  • Brazílska Amazonka
  • Brazílska pláž

Na druhej strane má však Brazília až 21 UNESCO-m chránených miest, medzi inými aj národný park Iguacu, ktorý je domovom jedného z najznámejších a najveľkolepejších vodopádov na svete. Vodopády Iguacu tvorí celkovo 275 menších, veľkých až obrovských vodopádov, pri ktorých pocítite, ako silu má vlastne príroda. Toto miesto je jednoducho nevynechateľnou položkou na zozname každého cestovateľa.


Pelé, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho a kto bude ďalší

Hovorí vám niečo meno Edson Arantes do Nascimento? Určite áno, len nie v podobe tohto jeho pravého mena. Nikto z Brazílčanov mu totiž nepovie inak ako Pelé. Legendárny futbalista je symbolom toho, čo spája drvivú väčšinu Brazílčanov so športom. Aj keď je futbal na prvom mieste, Brazílčania sú zbláznení aj do množstva iných športov – volejbal, plávanie, atletika, plážový futbal, džudo, capoeira, surfing, hádzaná a čoraz viac aj zápasy zmiešaných bojových umení, MMA.

Futbal
Futbal v Brazílii. FOTO: pixabay.com

Pri večernej prechádzke na pláži si môžete vychutnať pohľad na domácich, ako popíjajú ich obľúbený drink, ale aj neustále si merať sily v najrôznejších verziách plážových športov. Pridajte sa k nim! Ak chcete zažiť vášeň k futbalu v jej najoriginálnejšom vydaní, vydajte sa na futbalový zápas na štadión Maracana spolu s ďalšími 180 000 ľuďmi, ktorí s vami budú v jeden momente na štadióne.

Futbal
Futbal na pláži v Brazílii. FOTO: pixabay.com

Brazíliu môžete s nami ochutnať buď na 9-dňovom leteckom zájazde alebo v rámci Grand Tour Južnou Amerikou, počas ktorej sme na cestách až 19 dní! Vydajte sa s nami ochutnať feijoadu – úmyselne vám neprezradíme, čo to je, až kým to s nami neochutnáte. Prvá zmienka o turistovi v Brazílii sa datuje až do roku 1502. Ale prečo prvýkrát neobjaviť túto rôznorodú a nezameniteľnú krajinu práve v roku 2018?

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
 
Facebook