Bavorsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Bavorsko je najväčší spolkový štát Nemecka s dobre rozvinutým hospodárstvom. Región je známy svojou bohatou históriou. Písali sa v ňom dejiny biskupských kniežactiev a vznikli významné umelecké diela, či už maliarske, sochárske i hudobné.

Vypočuť reláciu:

O Bavorsku rozpráva:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR

Gregorová: Myslím si že môžem povedať, že Slováci sú čím viac rozcestovaní. Čo sa dá už pomerne jednoducho navštíviť kopu miest pociťujete zvýšený záujem o poznávacie zájazdy?

Fedorová: Áno určite môžem potvrdiť, že z roka na rok viac poznávajú a to teda nielen tým štýlom, že si len oddýchnu pri mori, ale aj radi vidia aj nové miesta. Ten počet poznávacích zájazdov a aj tá šírka poznávacích zájazdov, z roka na rok rastie a stále sa niečo pridáva. Sú to teda nielen viac autobusové zájazdy, ktoré sú teda hlavne do okolia aby to nebolo viac náročné na absolvovanie napríklad Rakúsko, Nemecko, Česko, Poľsko. Alebo potom aj letecké zájazdy, ktorých počet nielen v rámci Európy, ale aj v rámci exotiky výrazne rastú.

Gregorová: Ja už som v úvode načrtla, že tento diel bude výnimočný. My sme sa totiž pre Vás divákov vybrali nakrútiť atmosféru v Bavorsku tak si pozrite reportáž.

Bavorsko je najväčší spolkový štát Nemecka s dobre rozvinutým hospodárstvom. Sídlo tam má okrem automobiliek a technologických spoločností aj množstvo významných finančných inštitúcií. Región je známy svojou bohatou históriou. Písali sa v ňom dejiny biskupských kniežactiev a vznikli významné umelecké diela, či už maliarske, sochárske, či už hudobné. Viaceré mestá prežili druhú svetovú vojnu takmer bez ujmy a ich historické časti ostali v pôvodnom stave. Dnes sú zapísane do svetového zoznamu dedičstva UNESCO. Poďme sa spolu pozrieť na to najkrajšie čo  Bavorsko naším návštevníkom ponúka. Regensburg v minulosti tiež známy ako Hrezno a Ratizona bol významným biskupským centrom na sútoku riek Dunaj a Regn. História mesta sa datuje už v staroveku, kde sa v oblasti usídlili keltské kmene. Neskôr tu cisár  Marcus Aurelius nechal postaviť tábor pre rímske légie Kastra Regína. Stredovekú atmosféru cítiť na každom námestí, alebo v uličkách. Do mesta vedie najstarší zachovaný most severne od Álp. V minulosti po nich prechádzali križiacke výpravy smerujúce do svätej zeme. Most pochádza z 12. storočia a údajne ho navrhol ten istý architekt, ktorý dal podobu Juditinmu mostu v Prahe. Meria 330 metrov a keďže dlhú dobu bol to jediný most na Dunaji, mesto zbohatlo z výberu mýta. Cez majestátnu bránu Porta Praetoria prichádzali pred stáročiami dôležití cirkevní hodnostári, učenci a bohatí obchodníci. Dominantou Regensburgu je katedrála svätého Petra, ktorá stojí na mieste bývalého biskupského kostola z 8. storočia. V minulosti ho dvakrát zničil požiar a súčasnú podobu dostal až začiatkom 16.storočia. Podľa legendy staviteľ katedrály spáchal samovraždu skokom z veže lebo prehral stávku, že budova bude skôr hotová ako most, ktorý bol údajne postavený s pomocou diabla. V miestnej stredovekej radnici takmer 150 rokov zasadal ríšsky snem svätej ríšskej ríše, ktorý bol akýsi predchodcom nemeckého parlamentu. Rozhodovalo sa tu o dôležitých otázkach o budúcnosti ríše. Napríklad akými vysokými daňami zaťažiť obyvateľov a kedy ísť do boja. Keďže poslanci mali v rokovaniach prestávky, voľný čas si užívali v priľahlej  budove. Tak vznikla v Nemecku v roku 1686 prvá kaviareň. Jej súčasný majiteľ Klaudius Kybl je hrdý najmä na svoje cukrovinky. Nie je tajomstvo, že naše pralinky sú najlepšie široko ďaleko. Vyrábame ich podľa tradičných receptov, ale mnohé sme pomenili, aby sme dosiahli vyváženú chuť a vôňu. Najobľúbenejšie sú nugátové a orieškové.

Regensburg bol v minulosti významným biskupským centrom na sútoku riek Dunaj a Regn. Foto: depositphotos.com
Regensburg bol v minulosti významným biskupským centrom na sútoku riek Dunaj a Regn. Foto: depositphotos.com

Mesto Wamberg podobne ako Rím vyrástlo na siedmych pahorkoch. Počas druhej svetovej vojny ho obišlo bombardovanie a zachovalo si tak pôvodnú podobu. Na brehoch riečneho kanála Mohan Dunaj si rybári, remeselníci a neskôr aj bohatší mešťania postavili domy. Oblasť časom dostala prívlastok malé Benátky. Na ostrove uprostred rieky Regnitz stojí stará radnica. Nachádza sa tak medzi  biskupským a mestským územím. Podľa legendy cirkev odmietla uvoľniť pozemok na stavbu budovy a mešťania preto zatĺkli uprostred rieky drevené koly  a postavili radnicu na nich. Od roku 1034  ako knieža tu vládol a to bol ako druhý Vatikán v Európe a žilo tu až 6000 lidí v klášterích a kostelích jako 12 000 obyvatelú 6000 normálnich občanú a 6000 z tech klášterú. Mesto má pôdorys s čias ranného stredoveku, typické pre toto obdobie, keď sa panovník Henry II. v roku 1007 stal kráľom Nemecka, ustanovil Vamberk sídlom biskupstva s cieľom urobiť z neho druhý Rím. V čase najväčšej slávy biskupstvo vlastnilo obrovské majetky, takmer polovicu územia Rakúska a mnoho miest vo Francúzku. O jeho bohatstve svedčí monumentálna katedrála postavená v románsko-gotickom slohu. Koncom 18 storočia bolo centrom osvietenectva v Nemecku, žili tu známi spisovatelia, filozofovia a  učenci, ako napríklad Hofman a Heger. Okrem toho je  mesto známe tým, že sa tu varí výborné údené pivo. 9 miestnych pivovarov ponúka až 50 druhov rôznych pív. Domáci si radi v podvečer dajú pohárik chladeného moku a často nezostanú len pri jednom. Pitie piva má v Bavorsku dlhú tradíciu. Ľudia v bujarej nálade veselo diskutujú a návštevníkov radi zasvätia do tajov údeného piva raubír, ktorého slad sa najprv vymyje a získa tak nezameniteľnú chuť. Je to skvelé pivo. Je to naša tradícia, cez víkend nikto nie je doma. Všetci oslavujeme život.

Mesto Vairot zažilo obdobie najväčšieho rozkvetu v 18. storočí za vlády Majgota Fridricha a jeho manželky, milovníčky umenia Vilhalminy. Z tohto obdobia pochádza zámok a operný dom a údajne najkrajšia baroková budova, navrhli ju talianskí architekti. Sála pre 500 divákov má drevené lóže, rozdelené podľa spoločenského postavenia. Sieň je prepracovaná do najmenších detailov. Návštevník sa zrazu ocitne v inom svete, kde sa hudobné tóny zhmotňujú do bizardných obrazov. Prsteň Nibelongov, Blúdny Holanďan, či Tristan a Isolda, to sú len niektoré najznámejšie skladby spisovateľa Richarda Vágnera. Ako jedenásťročný sa začal učiť hrať na klavíry a husliach, aby sa v ňom neskôr prebudil hudobný génius. Skladateľ našiel inšpiráciu práve v meste Bairot, kde sa usídlil so svojou rodinou. Vagnerova súkromná vila je dnes prerobená na múzeum a hneď za ním je jeho hrob. Ale nie je označený, lebo Vágner vo svojom typickom velikánstve počas života povedal, že ľudia musia vedieť kde je pochovaný. Jeho diela boli zpočiatku brané za tak náročné, že ich hudobníci nedokázali pred obecenstvom naživo zahrať. Čo sa stalo napríklad v roku 1864 vo Viedni. Tam chcel Richart Vágner svetovú priemiéru uviesť Tristana a Izoldu, ale k tomu nedošlo, lebo ten  spevák čo spieval Tristana po 77 skúškach povedal, že to nie je možné. Na okraji mesta sa nachádza divadlo, kde sa každoročne koná hudobný  festival Vágnerovej hudby. Na lístky na toto prestížne podujatie záujemcovia čakajú aj niekoľko rokov. Od konca júna sa v koncertnej sále hrá 10 Vágnerových opier, ktoré sa každoročne obmieňanú. Po zvyšok roka sa divadlo nevyužíva. Skladateľ bol milovník zvierat, ale voči ľudom mal predsudky. Netajil sa svojimi antisemitskými predsudkami. Vágnerovým obdivovateľom bol aj Adolf Hitler. Stavba je postavená v industriálnom štýle. Spojenecké vojská si preto mysleli, že je to pivovar a budovu nezbombardovali.

Mesto Pasau vďačilo za svoje bohatstvo svojej strategickej polohe. Stretávajú sa tu tri rieky. In, Ilc  a Dunaj, ktoré pokračujú ako jedna rieka. Okrem toho mesto bolo sídlom ríšských biskupov. Zaujímavý je aj pohľad na sútok týchto troch riek, každý má totiž inú farbu. In je šedoželený, Dunaj je modrý a Ilc skoro čierny. Rieky sa postupne zlievajú do jedného odtieňa. Mesto má bohatú históriu. V minulosti tu stáli rímske pevnosti, ktoré chránili severnú hranicu  ríše  pred nájazdmi germánskych kmeňov. V 8. storočí Sr. Bonifác v Passau zriadil biskupstvo. Symbolom jeho duchovnej a jeho svetskej moci sa neskôr stala katedrála z konca 17. st. s precízne zdobeným stropom. Omše sprevádza zvuk jedného z najväčším orgánov na svete. Tie varhany majú skoro 18000 píšťaliek, 17 994 píšťaliek. Sú to ako 5. najväčšie na svete. Mesto Pasau má v niečom aj svetové prvenstvo. Nachádza sa tu múzeum s najväčším počtom jazvečíkov. Celkovo viac ako 6000 sošiek, portrétov, či iných exemplárov tohto psa sú vystavené v troch miestnostiach. Trvalo to 20 rokov, kým sa dopracovali k tejto zbierke. Jazvečíkov jednoducho milujú. Sú to podľa nich ideálne psy s veľkým srdcom, ktoré neváhajú odovzdať sa ľudom. Jazvečíky naša rodina chová už 4 generácie. Najprv sme začali zbierať predmety len tak zo záľuby. Neskôr sa to zmenilo na vášeň. Sošky nám posielajú aj cudzí ľudia a zbierka sa tak rozrastá. Nezabudnuteľným zážitkom je plavba výletnou loďou po sútokoch riek, ktoré pretekajú  cez mesto. Prúd vody v minulosti obchodníkom  zabezpečil rýchlu prepravu tovarov z Rakúska cez Nemecko a Česko, tadeto viedla takzvaná zlatá cesta. Lode prepravovali hlavne soľ vyťaženú v alpskom pohorí. Staré centrum mesta leží na výbežku medzi sútokom Inú a Dunaja. Nové štvrte za riekami sú v priľahlých kopcoch. Vďaka svojej malebnosti a barokovej architektúre je Pasau právom považovaný za klenot na Dunaji. Jeho pohodovú atmosféru si užívajú aj turisti, ktorí sem prichádzajú za oddychom a poznaním.

Gregorová: Vyzerá to tak, že Bavorsko má nie náhodou prívlastok najkrajšej časti Nemecka. Ako sa Vám páči? Čo vy tam máte najradšej?

Fedorová: Ako sme už mali možnosť vidieť, mne sa páč i to, že je tam kombinácia aj peknej prírody popri Dunaji, pretože sa tam dá isť na bicykle pozrieť tieto krásne miesta, ktoré sme videli ako to najlepšie z Bavorska. A samozrejme tie zámky, lebo Bavorsko sa pýši s jedným z najkrajších zámkov Nemecka. Či už je to rozprávkový zámok Neuschwanstein, ktorý bol hneď otvorený po smrti jeho panovníka, ktorý bol introvert a preto si postavil takýto nádherný zámok. A odvtedy ho ročne navštívi viac ako milión návštevníkov. A okrem toho sú to ďalšie bavorské zámky, ktoré sú veľmi pekné. Či je to Herrenchiemsee, ktorý je jedným z ďalších najnavštevovanejších zámkov, kde je aj nádherné jazero, kde sa môžu klienti, ktorí to navštívia počlnkovať, čiže aj v krásnom  parku poprechádzať. Alebo je to zámok Linderhof, ktorý je ďalšou veľkou atrakciou Bavorska.

Jeden z najnavštevovanejších zámkov v Bavorsku. Foto: depositphotos.com
Jeden z najnavštevovanejších zámkov v Bavorsku. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Ako dlho trvá cesta autom z Bratislavy do Bavorska?

Fedorová: Podľa toho kam sa vyberieme. Do Mníchova je to autom 5 hodín a autobusom 7 a keď ideme trošku ďalej pridáva sa na čase ale v podstate sa to dá v priebehu jedného dobrého víkendu všetko zrealizovať s tým, že ten autobusový zájazd Bavorské zámky trvá 4 dni. Ale ďalšou veľkou atrakciou je tam aj Legoland. Tam už je to v spojení pre rodiny s deťmi. Napríklad Legoland kombinuje zámok Herrenchiemsee, pretože je to niečo iné pre tie deti v rámci toho programu. A Legoland je určite návšteva na jeden deň pre rodiny s deťmi.

Gregorová: Máte nejaké zaujímavé zastávky aj po ceste?

Fedorová: Určite. Veľkou výhodou týchto autobusových zájazdov je to, že Vás ten autobus zavedie priamo do centra, nemusíte hľadať parkovanie. A samozrejme sprievodca, čo je zo skupinou, sa postará o ten výklad. Ide o to, že počas zájazdu okrem toho, že vidíte tie pamätihodnosti, zámky aj zaujímavé miesta, môžete ochutnať aj miestnu kuchyňu. To znamená, že vás zoberie do dobrých reštaurácií. Bavorská kuchyňa je naozaj známou kuchyňou, aj keď je veľmi podobná tej rakúskouhorskej, čiže niektoré tie špeciality poznáme aj my. Ale dobré pivo s bravčovým údeným stehnom, s chrenom a horčicou je niečo čo si dáme vždy, k tomu upečený praclík, alebo klasické waissburk, to sú tie hrubé biele klobásy, ktoré sa varia a podávajú v polievke, alebo samostatne s chrenom a horčicou. Sú tiež veľkou špecialitou práve z tohto miesta. Myslím si, že určite za návštevu stojí Október fest, Mníchovský október fest, ktorý trvá tri týždne na jeseň. Je to výstava Bavorska v rámci ktorej sa dajú ochutnať  nielen miestne špeciality, ale aj miestna hudba ako sme ju počuli v úryvku, ale aj ochutnať od tých všetkých párkov, klobás, aj sladkostí, ktoré sú odtiaľ. Či už je to šľahačková torta, ktorá je veľmi špeciálna, alebo tvarohová štrúdľa. Také špeciality, ktoré k nám prišli odtiaľ.

Gregorová: Keď si  zoberieme celé Nemecko, robíte výlety aj do ďalších oblastí nielen do Bavorska?

Fedorová: Nemecko je zaujímavé ako krajina, veľmi veľká. Je to najľudnatejšia krajina v rámci Európskej únie. A aj veľmi veľká, od severu na juh sa dá prejsť relatívne za dlho. Zaujímavou časťou je napríklad sever, pobrežie Baltského, alebo Severného mora. Tam sú tiež veľmi pekné mestá ako sú napríklad Hainburg. Mne sa veľmi páčilo Luberg, mesto, ktoré je tiež na kanáloch postavené. Alebo mestečko Bremen, ktoré je úplne iné, na rovine, pretože ten sever je taký rovinatejší. Potom zaujímavou oblasťou je oblasť Porýnia, ktorá je zase s vinicami, kláštormi a aj s veľmi peknými malými čarovnými mestečkami. Potom je to Bodánske jazero, alebo Bódensee, ten má už južanský charakter, už je tam na hranici so Švajčiarskom a úplne iné charakterom,  napríklad od severu a samozrejme Bavorsko je skvost Nemecka.

Gregorová: A čím je podľa Vás Nemecko výnimočné? Aká je tam atmosféra.

Fedorová: Nemci sú uzavretejší ako ľudia. To určite platí na severe Nemecka. Na druhej strane, keď sa dostanete bližšie, tak spoznáte, že sú to ľudia, ktorí sú to oveľa viac kamaráti a nie sú taký povrchní ako kde sa veľmi dobre cítite hneď na začiatku a následne tie väzby už nie sú. Na druhej strane sa veľmi radi bavia. Ako sme už videli, najmä na tom juhu Nemecka je úplne iná atmosféra aj tí ľudia sú oveľa otvorenejší.  Najmä to pivo rúca bariéry, aj komunikačné aj iné. A žijú vonku v stanoch najmä pri týchto rôznych beer festoch. Tých je naozaj veľmi veľa, zo živou hudbou a všetkými miestnymi špecialitami.

Gregorová: Je teda veľký rozdiel do ktorej časti Nemecka sa vyberieme?

Fedorová: Určite. Je hlavne veľký rozdiel či sme vo veľkých mestách. Pretože Berlín určite stojí za to. Či už je to v priebehu predĺženého víkendu ako neuveriteľne zaujímavá metropola s bohatou históriou a veľa vecami, ktoré môžeme vidieť,  či je to východný, alebo západný Berlín. Ale pekná oblasť je Česko- Saské Švajčiarsko spolu s mestom Drážďany. To je ďalší okruh, ktorý je veľmi zaujímavý, kde je aj príroda. Aj Drážďany ako mesto stojí za to navštíviť a aj dokonca zámok Ravensburg, kde na natáčali Tri oriešky pre popolušku.

Gregorová: A cenovo je to tam ako?

Fedorová: Myslím si, že Nemecko je veľmi prijateľné pre našich klientov. Či už je to z hľadiska ubytovania, alebo z hľadiska cien piva či potravín, alebo v reštauráciách- Určite odporúčam ako jednu z destinácií, kde je veľa UNESCO pamiatok a každú jednu časť, ktorú si vyberiete, či už v rámci predlženého víkendu, alebo práve takéhoto autobusového zájazdu, ktorý je nenáročný časovo aj finančne, je zaujímavé spoznať.

Gregorová: Robíte výlety do Nemecka celoročne? Aj teraz, v letnom období?

Fedorová: Určite. Nemecko je dobrou destináciou celoročne. Či už sú to zájazdy od Veľkej noci, kde ešte navštívime aj oblasť, od jazera Konigsee, ktoré je veľmi známe pod Alpami blízkosti Berstechgadenu v kombinácií s Orlím hniezdom, ktoré preslávil Adolf Hitler, ktorý tam žil a teda sa tam dozvieme viac o jeho živote. Počas celého leta sú najmä navštevované tieto bavorské zámky, pretože je veľmi príjemné počasie na to. Veľmi zaujímavým obdobím je Advent, kde sú nádherné trhy. Napríklad v Mníchove, predvianočné, v kombinácii s týmito zámkami sa premieňajú na vianočné trhy na nádvoriach vysvietené, zasnežené. Tá atmosféra je zas iná. Myslím, že je to celoročná destinácia.

Gregorová: Vy už ste načrtli nejaké tie gurmánske zážitky.  Viete  nám odporučiť pochutiny čo sa tam oplatí vyskúšať?

Fedorová: Okrem tých tradičných, bavorská kuchyňa je veľmi mäsitá a ťažká. Napríklad zaujímavosťou sú käsespätzle, to znamená syrové halušky špeciálnym spôsobom pripravované. Potom tie naše klasické. To údené bravčové koleno, to je niečo, čo si skoro každý dá, ale veľa sladkých jedál ako sú napríklad trhance, Kaiserschmarrn, ktoré poznáme už z Rakúska, ale práve v tejto oblasti sú obľúbenými a tie štrúdle na všetky možné spôsoby.

Rakúska pochúťka chutí aj susedom v Bavorsku. Foto: depositphotos.com
Rakúska pochúťka chutí aj susedom v Bavorsku. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Určite si to Nemecko treba vychutnať zo všetkým aj s jedlom a všetko to nejako skĺbiť. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook