Baku je druhý Dubaj, no Azerbajdžan ukrýva ešte viac

Od cestovateľov budeš počuť rôzne príbehy z Azerbajdžanu. V každom prípade, ide o zaujímavý mix Východu, Západu a sovietskej éry. Práve Azerbajdžan vás prekvapí tým, že každá ulica je v skutku iná. Na jednej sa budete cítiť ako na námestí v Paríži, no za rohom vás čaká vplyv Iránu so zahalenými ženami. Na ďalšom kroku nájdete bohaté Rusky, ktoré nakupujú iba v tých najdrahších obchodoch. Na čo sa teda pripraviť v Azerbajdžane? Na všetko.

Hlavné mesto Baku stojí na rope

Až 95% obyvateľov Azerbajdžanu sú Moslimovia, no v žiadnom prípade tu nezažijete obmedzenia. Pre Azerbajdžan je typický mix kultúr, ktoré sa tu navzájom rešpektujú a Baku by sme mohli prirovnať k druhému Dubaju. Promenáda v tomto hlavnom meste patrí spolu s plážami k najvyhľadávanejším lokalitám v širokom okolí.

Azerbajdžančina je veľmi podobná turečtine, no stále tu veľká populácia ľudí hovorí po Rusky. Bez problémov sa dohovoríte aj po anglicky. Ak máte radi architektúru, v Baku nájdete naozaj výnimočné stavby. Od starých mešít, po kostoly, historické ulice centra, no aj vysoké mrakodrapy a drahé značky hotelov. Pohľady všetkých turistov určite zaujmú takzvané Flame Towers, ktoré stoja vysoko nad Baku a sú pýchou mesta. Symbolizujú tri plamene ohňa (ktoré má Azerbajdžan aj vo svojej vlajke) a vo vnútri sa nachádzajú kancelárie a luxusný hotel, ktorý si tu svoju klientelu vždy nájde. Cena ubytovania na jednu noc v tomto hoteli začína na hranici 300 €. Prehliadka recepcie je však zadarmo a okrem iného, z tohoto miesta je krásny panoramatický výhľad na celé Baku, keďže veže stoja na kopci v centre mesta.

Historické mesto Baku
Historické mesto Baku. FOTO: pixabay.com

V ostrom kontraste s ultra moderných mestom je jeho okolie, obklopené horami, kde doteraz pretrváva tradičný spôsob života. Pastieri chovajú ovce, predávajú syry, vlnu, zeleninu a ostatné produkty z farmy a lokálneho života. Počas víkendov sa teda v Baku konajú trhy s lokálnymi produktami. V meste sa nachádza aj veľká farmárska tržnica, kde kúpite hádam všetko od perfektných paprík a ajvaru, až po typické zákusky. Určite počas prechádzky mestom, treba vyskúšať aj miestne reštaurácie. Baku nepatrí k najlacnejším destináciám a zo známej Kaukazskej trojky, Azerbajdžan, Arménsko, Gruzínsko, ide o najdrahšiu krajinu.

Dizajnová budova centra Haliyev
Dizajnová budova centra Haliyev v Baku, navrhnutá architektkou Zaha Hadid. FOTO: pixabay.com

Národný park Gobustan a bahenné sopky

Azerbajdžan však nie je iba hlavné mesto Baku. Kúsok za mestom sa nachádza Národný park Gobustan (Qobustan), ktorý má jednu z najstarších zbierok jaskynných malieb. Je ich tu viac ako 4000 a na strope jaskýň stále vidno očmudené stropy po ohni, ktorí zakladali už v praveku. Národný park obklopuje púšť, no netreba zabúdať, že zima je tu veľmi studená, no letá horúce.

Jaskynné maľby, no tiež rytiny v skalách ukazujú, ako žili pravekí ľudia. Súčasťou prehliadky je aj múzeum, v ktorom sú veľmi dobre zachované nástroje pravekých ľudí. Samozrejme, že park patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Okrem malieb si určite všimnete aj tabule s nápisom „Pozor, hady!“. Tie sa tu na skalách vyhrievajú celé leto a okrem nich aj veľké jašterice.

Zhruba hodinu cesty od Gobustanu leží ďalšie zaujímavé miesto – bahenné sopky. Na prekvapenie viacerých cestovateľov, bahno je studené a mnohí toto miesto prirovnávajú k mesačnej krajine – žiadne stromy, silný vietor a všade sivé bahno.

Azerbajdžan je relatívne bohatá krajina, čo vidno na tom, ako dobre je rozvinutá. Zdroj bohatstva spoznáte počas jazdy pozdĺž pobrežia, kde váš zrak upútajú velikánske ropné rafinérie a priemyselné zóny, ktoré vypijú všetko, čo sa pod povrchom zeme nachádza.

Krajina, ktorá má studené púšte, bohaté mestá, svetovo významné historické pamiatky a krásne výhľady, za návštevu určite stojí!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook